Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 10:43 2 007 2

Протест в Бейрут след убийството на критик на „Хизбула“

  • ливан-
  • хизбула-
  • локман слим

Локман Слим остро критикуваше тактиките за сплашване, използвани според него от „Хизбула“, както и опитите за монополизиране на ливанската политика, които смяташе, че прави въоръжената организация

Протест в Бейрут след убийството на критик на „Хизбула“  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотина активисти протестираха в центъра на Бейрут в неделя срещу убийството на видния критик на ливанската шиитска организация „Хизбула“ Локман Слим. Те настояват за прозрачно разследване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Слим, който беше шиит, се занимаваше с издателска дейност, ръководеше изследователски център, правеше документални филми заедно със съпругата си и оглавяваше усилия за изграждане на архив за гражданската война в Ливан, продължила от 1975 до 1990 г.

Той остро критикуваше тактиките за сплашване, използвани според него от „Хизбула“, както и опитите за монополизиране на ливанската политика, които смяташе, че прави въоръжената организация.

Слим беше застрелян и намерен в колата си в южната част на Ливан в четвъртък, след като предишната вечер беше изчезнал.

Това беше първото убийство на известен активист от години.

Вчера съпругата му Моника Боргман публикува първо изявление в Туитър след неговата смърт, като сподели банер, на който върху черен фон пишеше на арабски "нулев страх".

Същите две думи се появиха върху плакат на протеста, с който активистите обвиниха подкрепяната от Иран „Хизбула“ за убийството.

По-рано групировката порица убийството, което беше осъдено от ливански служители, включително и от президента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    4 2 Отговор
    убийци психопати
  • 2 Без преговори

    2 0 Отговор
    расистите от израел стоят зад убийството