Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 13:25 2 921 40

Фиаското на Борел в Москва е отражение на състоянието на Европа

  • жозеп борел-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • гаф-
  • русия-
  • фиаско

Без единна позиция Европейската комисия е просто беззъб тигър във външната политика

Фиаското на Борел в Москва е отражение на състоянието на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Годината започна лошо за Европейската комисия. Именно нейното ръководство - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел - допуснаха гафове във външната политика, които силно подкопаха доверието в Съюза, пише швейцарският Neue Zürcher Zeitung в материал, цитиран от агенция "Фокус".

В края на януари Урсула фон дер Лайен практически постави на карта мира в Северна Ирландия. Налагането на митнически контрол на ирландската граница, за да се предотврати навлизането на дефицитни ваксини от ЕС във Великобритания, е необмислен, безумен план, който може да застраши споразумението от Белфаст. Няколко часа след обявяването на този план той все пак беше изоставен. Но критиките бяха остри и касаят и стила на ръководство на председателя на Европейската комисия. Фон дер Лайен взема важни решения в кръга на своите лични съветници. Това дразни много нейни колеги.

Но не можете да изхвърлите и детето с водата. Защото всъщност позицията на Европейската комисия е правилна: да поръча ваксината за всички заедно и да координира нейното снабдяване. Може да си представим в какво би се превърнал ЕС, ако страните-членки се бяха впуснали в лов за оскъдната стока. Но фон дер Лайен пропуска нещо - неуспешното посещение на нейния заместник Жозеп Борел в Москва. Противно на съветите на поляци, представители на балтийските републики и румънци, но с мълчаливото съгласие на германците, французите и нидерландците, Борел замина за руската столица миналата седмица. Там той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, който го постави в неприятно положение и той се опозори. Поради демонстрациите срещу ареста на Алексей Навални руснаците не бяха особено нетърпеливи да се срещнат с Борел. И те го накараха да го почувства.

По време на срещата ръководителят на европейската дипломация „случайно“ научи от „Туитър“ за експулсирането на трима дипломати от ЕС от Русия под фалшив предлог. Борел не прекъсна посещението и позволи на Лавров да заяви, че критиките на Запада по случая Навални са неприемливи. На пресконференция руският външен министър подчерта, че смята ЕС за „ненадежден партньор“. Някои европейски парламентаристи са възмутени от това - но не и Борел, който изглажда ъглите. Лавров е стара лисица в дипломатическото поле. Но 73-годишният Борел също не е новак. Ако ЕС си позволява такива слаби външнополитически действия, свързано ли е това само с кадрите, тоест с Борел - или с фон дер Лайен? „Колко дивизии има папата?“ - веднъж пита Сталин за силите на Ватикана. „А колко има ЕС?“ - бих могъл да попитам Лавров сега. Каква сила стои зад обединението на държавите, представени от Жозеп Борел? Отговорът е ясен.

Без единна позиция, поне сред най-големите членове, Европейската комисия е просто беззъб тигър във външната политика. Москва знае това. Наясно с това е и Борел, който още преди посещението си каза, че не иска да отиде в Русия като „пощальон“ на страните от ЕС. Но точно това беше непоносимата му мисия: той беше като пощальон с куп различни послания от европейските столици. Как да се справим с Русия? В ЕС няма обща позиция по тази тема. След ареста на Навални външните министри не успяха да се споразумеят за по-строги санкции. Следващият опит ще бъде направен през февруари. А през март лидерите на европейските държави ще имат възможност да изработят обща стратегия спрямо Русия. Но колко големи са шансовете, ако германският министър на икономиката нарече газопровода „Северен поток 2“, който ще пренася руски газ до Германия, заобикаляйки страните от Източна и Централна Европа, „частен проект“, който не трябва да се свързва със случая Навални?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС е срутище

    37 1 Отговор
    Банда Чекмеджета - казва го родител 1,кърмящ..
  • 2 Любен Стойков

    6 23 Отговор
    Борел е Тръмп! Да се маха!

    Коментиран от #9

  • 3 гадно

    26 1 Отговор
    Просто е интереса клати феса проблема е, че такива като нас винаги са губещи.
  • 4 гост

    59 2 Отговор
    1. Присъствие на посланик Сол Полански на големия митинг на СДС 1990 г.
    2.Заявлението на тогавашния германски президент Рита Зюрсмут: Петър Стоянов е нашият кандидат за президент.
    3.Създаването на ГЕРБ с пари на германски фондации.
    4. Финансирането на партията на Цвъки Цветанов от....
    ТОВА СЪВСЕМ НЕ Е НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, А "БРАТСКО ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО ЗА ВЪРВЕНЕ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА" КЪМ... АДА!

    Коментиран от #17, #30

  • 5 ****

    41 2 Отговор
    Ес е едно голямо блато,в което са затънали всички,и всеки дращи на някъде в неизвесна посока за да излезе,това е за мене ес.
  • 6 Кой68

    33 2 Отговор
    EU все повече и повече пропада ...
  • 7 Шекел

    42 2 Отговор
    Какъв тигър е ЕС бе ЕС е едно куче при това помиар
  • 8 Stéphanie 🎲

    4 52 Отговор
    Веднага трябва да се наложат санкции на Русия😎👍спиране строежа на Северен поток 2,да се изолират ватенците.От Русия нищо хубаво не идва никога .

    Коментиран от #12, #13, #14, #16, #39

  • 9 Бай Шиле

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Любен Стойков":

    Пич,нещо си се объркал.Геополитиката не е най силната ти страна.
  • 10 мнение

    37 1 Отговор
    Борел е никой за Русия .Само по милостта на Лавров беше приет от него.Северен Попок 2 ще има.Другарката фон дер Лайен е толкова глупава ,колкото нашата Ек. Захариева.За да преговаряш с Русия трябва истински дипломат. Такъв за сега няма,в световен мащаб.Санкции!Всички вече се подиграват на ЕС за тези смешни постановки.За Германия ,по добре да мълчи.Видяхме от архивните документи и записите от военни кореспонденти ,какво се случи през ВСВ.
  • 11 Без сантименти

    32 0 Отговор
    ЕС съвсем загуби връзка с реалността...И оня в Москва се мазнеше-а като се върна в Брюксел се опита да изглежда мъжкар...Но това е малката част от евро-проблемите.Големият проблем на ЕС е лазенето им пред САЩ-никаква суверенност...-и подменянето на традиционните ценности на европейците. Заради новите"цености" налагани от безумието на нео-либералните глобалисти-безвъзвратно превръщат Европа във вертеп-със всичките произлизащи от това последици.С тези днешни политици в ЕС нищо добро не ни чака-факт.
  • 12 Хо хо хо

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Сакън да те не чуе меркел. Ма петите

    Коментиран от #31

  • 13 Питащ

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Стефани,кой пол си? Ако си номер три,значи си от нормалните държави..

    Коментиран от #18

  • 14 А стига бе

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Ми погледни картата и виж,че твойта"изолация" на Русия няма как да стане-нито физически-нито политически-нито икономически...-или тези неща не ги схващаш още-трудно ти е май...?
  • 15 Притча

    19 0 Отговор
    С ЕВРОГЕЙСКИТЕ И НЕОЛИБЕРАСТКИ ИЗЦЕПКИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА СОДОМ И ГОМОР!
  • 16 Без срам

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    А за нац.ти празник, 3 март готвиш ли се, че наближава, големи санкции има за Русия:), даже са им забранили в Русия повече от 2 пола, Не :))))

    Коментиран от #20, #28

  • 17 Бай Шиле

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Тепърва ще видиш какви циркове ще спретнат с този Цецо.
  • 18 Stéphanie 🎲

    2 18 Отговор

    До коментар #13 от "Питащ":

    Много си зле вярвай ми 😉 от женски пол ,за теб се съмнявам малко -Патологията може да бъде или вродена, или придобита в природата.(ако си от ватенците алкохола 😉 води до проблем още в зародиш )За теб обаче съм сигурна с глупавите ти въпроси с*и -Тази патология е придружена от тежко умствено изоставане, нарушение на умственото развитие -се свързва в повечето случаи с вроденото развитие на патологията. Възможна е обаче и придобита форма на деменция, която се развива при деца под 3 години и е свързана с органична патология на мозъка.

    Коментиран от #21

  • 19 ннн

    23 1 Отговор
    ..."експулсиране на чужди дипломати под фалшив предлог". Странно, да участвуваш в антиправителствени протести в чужда страна, водещо до експулсиране е фалшив предлог? Интересно, каква би била реакцията на САЩ и Франция, ако чужди дипломати вземаха участие в тамошните протести? Но не, за запада Украйна, Беларус и сега Русия са разграден двор, където може да си разиграват коня.С Украйна мина, ще видим до кога.
  • 20 Stéphanie 🎲

    3 19 Отговор

    До коментар #16 от "Без срам":

    🥴🧠?И за този цирк някой ден ще пиша ,излагазия трябва да се махне като празник 👎Асен Генов пред ФАКТИ: Искам да поздравя Факти за тази статия ,респект към този човек 👍😂
    Случващото се в Руската федерация вълнува много българи заради непреодолимия сантимент на народа ни към тази страна, която в исторически план по-скоро ни е нанесла тежки вреди, отколкото да ни е помогнала за нещо. 

    Коментиран от #25, #26

  • 21 Браво

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Stéphanie 🎲":

    А дали ще можеш да ни обясниш 32 та пола в САЩ, те каква патология са или не са, а:)))

    Коментиран от #23

  • 22 ПЕНКО

    13 1 Отговор
    ДА ИЗКУКАШ ДИВИЗИОННО !!!??? РУСИЯ ДОПУСНА "МАЙДАНА " - ГЛАВНО ЗА ДА СИ ВЪРНЕ КРИМ / СЕВАСТОПОЛ / . ЕВРОПА Е : "МНОГО ПАРИ - МАЛКО АКЪЛ " И МИЖАВА СИЛА !!!!! НО ПАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ПОД ЕВРЕЙСКО "ВЛАДИЧЕСТВО " - ДО ФАЛИРАНЕТО НА САЩ !!!!!!!!!!!
  • 23 Stéphanie 🎲

    2 17 Отговор

    До коментар #21 от "Браво":

    🥴🥴🥴🧠😉?А стига за Ленин чел ли си от кой пол е бил 😉Модата е започнала от Русия

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ясноооо

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Stéphanie 🎲":

    Оооо-ти щом следиш Асен Генов си ми ясна-няма никакъв смисъл от диалог с теб...промит мозък-без свое критично мислене,мироглед и мнение..Генов лапа поне кинти за своята русофобия-а ти какво...?

    Коментиран от #36

  • 26 Аха

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Stéphanie 🎲":

    Хайде недей, че познанията и там ще са ти същите и кой празник да сложат за национален, тоя Генов пише ли, не нали, защото независимостта и тя е платена от Русия :), съединението не става, защото кво съединяват без 3 март и независимостта и остава 8 март:)), европейски някак, ама не съвсем, от друг строй и не носи тази извратено ст, която е на мода днес:)))
  • 27 Аха

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Stéphanie 🎲":

    И като е бил, те измислих ли 32 пола или 3 пол, дори те не посмяха да направят ненормалното, норма, каква мода, в Русия половете са си 2 и преди и сега:)
  • 28 Stéphanie 🎲

    2 14 Отговор

    До коментар #16 от "Без срам":

    Твоят срам къде е в 🚮 -тук ?Внушенията на 3 март .Т.Ж си замина нека се пише истината .

    Почти всяка от тези ориентации, символично заявени от съответните дати, щеше да е по-представителна за националната ни идентичност от внушенията на 3 март - датата, на която през 1878 година в Сан Стефано е подписан мирен договор между Руската и Османската империя (в отсъствието на български представители). Какво казва за нас като общност тази дата, обявена през 1991 за национален празник на България? На първо място тя генерира трагическа солидарност на нацията, като отпраща към петвековното турско владичество, което тогава най-после свършва, но трябва отново и отново да се изстрадва, за да продължаваме да бъдем заедно в нещастието. И същевременно да пренасяме през времето омразата към поробителя и да я превръщаме в архетипно отношение към турците, не само в съседната държава, но и в съседния двор.

    Самото школско клише „турско робство” показа завидна устойчивост и по парадоксален начин стана част от днешния патриотизъм, според който колкото повече настояваме, че до 19 век сме били роби, толкова повече през 21 век можем да се наречем патриоти. Тук обаче задължително трябва да вметна, че денят 3 март, ознаменувал края на едно чуждо владичество, определено е по-светла дата от предишния ни национален празник 9 септември, който ознаменуваше началото на друго чуждо владичество.
  • 29 Без срам

    14 1 Отговор
    А нещо за пустите Клисурци станали Московци, а Панагюрци донски казаци:) или за опълченците били се рамо до рамо с руските си братя, за да удържат върха и кой са чакали, пак руси, за тях нищо нали, Генов по важен, ще ги раздели с плюнки :)), ама не може и каквото подписват русите на 3 март всички знаем, а защо от запад не го признаха, ами ако го бяха подписали и те, а:)))
  • 30 Сандо

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Забравил си най-важното:Плана "Ран-Ът" !И други дреболии като натрапения мораториум,унищожителните условия за влизане в НАТО и ЕС,договора с ЕС и още,и още.
  • 31 Stéphanie 🎲

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "Хо хо хо":

    Чакай малко френде не знам от кои си ако си руснак ,риски етнос и български ок .няма лошо .Ами много сте ядосани ЕС защо се бърка ????Аз го написах ти ми написа Маркелца какво ще каже ..😉След като Русия има бизнес отношения със ЕС ами ще се съобразява .Въпроса Навални е друго да си го правят какво искат ,ми не е само Навални.Разбирам ви мъчно ви е Русия нормално кръвта 😉ами малко обективност от ваша страна .Ето и България къде е по руски образец корупция ,глад ,мизерия за шепа щастливи .Ми няма как да е добре

    Коментиран от #32

  • 32 Хе хе хе

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "Stéphanie 🎲":

    Много ни е мъчно, че Русия не се съобразява и не ще 3 пол, :) и другите извращения, ама и за добрата Стара Европа ни е мъчно, че половината стана на Содом и Гомор, уви

    Коментиран от #33

  • 33 Stéphanie 🎲

    2 11 Отговор

    До коментар #32 от "Хе хе хе":

    Не не не ме рзабра ,бизнес отношения .Не може Русия да си прави какво иска сама тя газта минава и през Европа 😉не е само това.Как да ти го напиша -и Ал Капоне ,Лъки Лучано ....всичките не са били незавиаими .Имало е синдикат ,срещи разговори ... Или пак не ме разбра ?След като не сами сами на хорото ще играят коректно има разлика м/у примерно Бокс и Футбол -футбула е колективен спорт светна ли ?

    Коментиран от #35

  • 34 Павел Пенев

    10 1 Отговор
    Тъй като ЕС няма адекватна нито външна нито вътрешна политика, крайно време е като обявен от Лавров ненадежден партньор на Русия, последната да се ориентира към договаряне на двустранна основа с отделните членове. Това ще е краят на еврогейците.
  • 35 олелееее

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Stéphanie 🎲":

    много си затлачен Няма правила, има интереси.
  • 36 Stéphanie 🎲

    3 8 Отговор

    До коментар #25 от "Ясноооо":

    Те всичките луди ,промити...? Само ватенците нормални 😅😂 Цял свят не ви иска вече 😉Ти да видиш ставате смешни и жалки върнете се в Русия има нужда от такива като вас 😂 там е рая на кервани пътувате кой къде може само и само да е вън от Блатото на Путин ама глеми драскачи тук.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Майна

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Stéphanie 🎲":

    СТЕФКА ЛИ СИ ....СТЕФАНА ЛИ СИ, АМА НЕЩО КАТО СИ ЧЕЛА НЯКЪДЕ СИ, НЕ МИСЛИ , ЧЕ ТОВА Е ИСТИНА...
  • 38 Човека Коза

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Stéphanie 🎲":

    Ще изглеждаш малко по-интелигенто ако пишеш грамотно. Повтарям "малко", защото големи простотии ръсиш... 😉
  • 39 Заключение

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    И когато Русия изолира енергийно ЕС , големите европейци ще ядат умрели гларуси по плажа , няма Мерцедес , няма БМВ без енергия . Стане ли гладно и студено , народа излиза на улицата.
  • 40 Богомил Трайков

    0 2 Отговор
    Тук е момента да се попитаме какво ще прави МЕРКЕЛ като напусне Бундесстага. Ще тръгне по пътя на Щродел, като безгласо кученце на Путин, продало се за шепа жълтици от Газпром. Това вече е нормално за немските канцлери.
    МЕРКЕЛ ти си ПОЗОРА на ЕВРОПА!