Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 10:23 4 151 62

В Русия пишат за визитата на Борел: Вече никой няма да идва у нас!

  • русия-
  • алексей навални-
  • жосеп борел-
  • владимир путин

Няма никакви съмнения, че Русия и ЕС все пак ще стигнат до нова форма на взаимодействие

В Русия пишат за визитата на Борел: Вече никой няма да идва у нас! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В слово пред Европарламента шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че Русия не е оправдала очакванията на ЕС да се превърне в модерна демокрация, и отправи сигнал, че може да инициира разширяване на санкциите срещу Москва, отбелязва в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Изказването рязко контрастираше с думите на дипломата, казани миналата седмица при посещение в руската столица, пише изданието, според което смяната на тона явно е била насърчена от бурните критики на европейски политици, които обвиниха Борел в съглашателство с Москва, сметнаха за унизително поведението му по време на визитата и призоваха незабавно да подаде оставка. Според Борел руското ръководство е поело курс към дългосрочно разграничаване от Европа, допълва "Комерсант".

"С точност до 100 процента може да се каже, че най-вероятно вече никой няма да идва у нас", пише авторът на коментар в същия брой. Опитите да се спогодим с добро остават в миналото. Предстои нов период в отношенията между Русия и Запада и изглежда не ни чака нищо хубаво, предвижда той.

"Труд" откроява като "доста показателно" решението на руското министерство на отбраната за пръв път от 30 години да откаже участие в семинар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за военните доктрини. Руските военни заявиха директно, че го правят заради недружелюбната политика на западните държави, посочва вестникът.

След тежките последици от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", смятана доскоро за основен коз на ЕС в борбата с коронавируса, сега руският препарат "Спутник V" се разглежда като най-перспективно средство срещу инфекцията с най-малко съпътстващи жертви сред застаряващото европейско население, изтъква "Труд". Съответно Западът и на първо място Европа се нуждае сега от Русия много повече, отколкото Русия от тях, заявява вестникът.

От блога на Борел се разбра, че за новите антируски санкции ще бъде задействан новият санкционен механизъм, приет от ЕС през декември, пише "Независимая газета". Той дава възможност да се наказват лица, замесени в нарушения на човешките права в коя да е страна, а не само по време на кризи и конфликти, засягащи поне малко Евросъюза. Това затруднява включените в черни списъци във воденето на съдебни спорове с ЕС, обяснява изданието.

Механизмът на ЕС, който според Борел се предлага да се използва за санкции срещу Москва във връзка със "случая Навални", е аналогичен на "закона Магнитски", приет в САЩ. Така Евросъюзът ще реализира намерението да координира с американците санкционната си политика спрямо Русия. Но с изключение на балтийските страни и Полша в ЕС не се говори за други санкции срещу Русия, освен персонални. Изглежда е свален от дневния ред въпросът за санкции срещу газопровода "Северен поток-2". Европейците не се канят и да понижат нивото на дипломатически отношения. Най-много да продължи "войната" чрез експулсиране на дипломати, прогнозира "Независимая газета".

Проблемът не е само в санкциите. Русия и Европа нямат общ позитивен дневен ред, който да обсъдят. Темите за Украйна, човешките права и т. н. са все теми за конфликт, изтъква пред "Московский комсомолец" политологът Алексей Макаркин. Европейците няма да замразяват връзките изцяло - контактите в ОССЕ и Съвета на Европа ще се запазят, но без да се води сериозен диалог. Ситуацията в известен смисъл ще наподобява студената война от времето на Андропов, смята той. Икономическите отношения ще се запазят в някаква форма, защото европейците имат нужда от газ. Но инвестициите им в Русия ще намаляват и занапред. От една страна, европейците ще се страхуват, че партньорите им всеки момент може да бъдат санкционирани. От друга страна, в Русия се притесняват, че европейските инвестиции в стратегически руски предприятия може да представляват опасност, добавя експертът.

Основите на взаимодействието между Русия и ЕС бяха положени през първата половина на 90-те. За четвърт век оттогава се промени всичко - светът, Европа, Русия, представите за възможно и необходимо. Неизменно остана само убеждението на Евросъюза, че неговите норми и стандарти трябва да са основа на отношенията му с външни партньори, пише в статия за московския официоз "Росийская газета" аналитикът Фьодор Лукянов.

Износът на норми винаги е бил основен силов инструмент на ЕС, използван вместо по-традиционните форми на сила, най-вече военна, подчертава той. Няма никакви съмнения, че Русия и ЕС ще стигнат до нова форма на взаимодействие. Това е нужно и на двете страни - и от прагматична, и от културна гледна точка, значи ще стане. Но първо ще се наложи да обърнем страницата, да се откажем от предишния модел на отношения - днес той, уви, не произвежда нищо, освен взаимно раздразнение, заключава руският наблюдател.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    79 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: След тежките последици от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"... А такааа, да си дойдем на думата. Евроге.овете под направлението на краварите хем искат да ги смачкат руснаците, хем искат и ваксината им :))) И това ако не е шизофрения, здраве му кажи :))))
  • 3 правата вяра

    59 15 Отговор
    Ми да , как така ще приказва хубави неща за Русия . Тя политиката е обратна , ще му изстине местенцето. Ще заключа - западняшки боклук
  • 4 1234

    78 14 Отговор
    Абе то и нашите очаквания от ес не станаха. Не влязохме като най бедните и изчезващи, ама на.... Влязохме със 6 Атомни блока, щенизлезем с НУЛА! Влязохме с сс23 ще излезем с лъкове... И.т.н. Това което запада ти обещае никой не може да ти го даде. Ей за това Москва не вярва на сълзи...
  • 5 Вова император

    60 10 Отговор
    Другарят Борел, също както другарят Барозо, отдавна им е ясно, че на славянска писменост ще пишат от Владивосток до Гибралтар и просто подготвят западняците за новия господар. Всички боцнати с на Файзер ваксината ще ги натоварим на товарните кораби и директно за Краварника.

    Коментиран от #25, #44

  • 6 Stéphanie 🎲

    19 57 Отговор
    Аз не си спомням някога някой да е имал интерес към Русия 😅😂 и без този скандал няма наплив за ваканция в Русия .Те се натискат на опашки в посолството за Европа и Америка .

    Коментиран от #27, #30, #31, #33

  • 7 Сибирняк

    18 67 Отговор
    Сноудън и Стивън Сегал са в Сибир, а Русия отново тръгна по пътя на САМОИЗОЛАЦИЯТА. Жалко за стотиците милиони прекрасни хора, изкуство, култура и мн.др. Всичко под жезъла на един психично болен човек и шайката му!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 JEB

    5 43 Отговор
    после викаш навални не им го наби яко..

    Коментиран от #20

  • 10 !!!?

    19 57 Отговор
    Путин и кликата му вече са огромен баласт който все повече тегли руския Гулаг към дъното, което го приближава към неизбежна нова "Перестройка" !!!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шекел

    42 9 Отговор
    Россииских бе трябва да правят нищо само да изчакат ЕС да се разпадне.Германия и Франция си правят мръсно и се стискат за гушите.Друхите стават все по бедни.Унгария и Полша молят Китай за пари.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нищо ново

    50 5 Отговор
    Има и руснаци соросоиди. САЩ се капсулова. Ес се гърчи, но тропка. Накрая Русия им е виновна. Руснаците си научиха урока, занимават се със себе си.
  • 15 И какво от това

    10 29 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    че сте с тях? На никой не му пука. С какво допринасяте за развитието на цивилизацията? - С нищо! Единствените неща, които произвеждате са: куха пропаганда, мизерии и фекалии. Същите като кимовете и мадуровците...
  • 16 JEB

    4 12 Отговор
    ей пенсионер научи и нови думи че повтаряте едно и също десет празни глави тука..говори малко с факти за разнообразие..разберете че след като не искате морков ще има тояга и то голяма
  • 17 Георги Ненов

    12 36 Отговор
    Русия, ах тзи Русия! Държава от средновековието. Тровят се като диваци. Богата на всякакви ресурси държаа с минимална работна заплата от 140 евро. Бедни, зависими, несвободни, страхливи хора. Престъпен, корумпиран, крадлив, диктаторски режим.
  • 18 Бастуня

    4 18 Отговор
    То па като са се засилили сЕ у Рассията да ходят...
  • 19 Факт

    32 3 Отговор
    Лебералната демокрация на ЕС е по- зле и от социализъма. Русия е държава, която не може да се управлява с либерална демокрация по западен образец.
  • 20 ***

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "JEB":

    Ще ви се, за това квичите като заклещени! Ще има още много да квичите, като почнат с ефективни присъди за всички предатели, ще виете и като вълци, ще питате и за още!
  • 21 Пенсио

    2 13 Отговор

    До коментар #13 от "антиджендар":

    лесно е да се правиш "на мъж" пред клавиатурата, нали?... '90-те години, нашоках простите тикви на всичките мухльовци, които по времето на правешкия цървул се изживяваха като беьове. Прекият ми началник дори се н@пика.
  • 22 JEB

    5 17 Отговор
    аве пенсионер..не се тревожи за нас..нато армията превъзхожда кочината в съотношение 5-1 във всичко..ще има да квичите вие
  • 23 Бесен Язовец

    20 3 Отговор
    Отново соросоидни инсинуации и цитирали бай някой си какво се е изказал. Прави впечатление, че се цитира много избитално усложливо статии от руската преса. Тенденциозно се води пропагндна фейк война срещу Руската Федерация. Да, не ги чака нищо добро проджните соросоиди в Русия за това е прав!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Някой

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    Това да не го каза някой от Атлантическият съюз или някой новоизлюпен републиканец ?Я си отвори очите и виж какви глупости пишеш само !
  • 28 КОНТРАТА

    12 1 Отговор
    Ръждивите сороси са притеснени господарите им от ЕС и Оборане могат да ги защитят в РФ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ааа Стефке

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    недей така!
    Винаги има интерес към Русия.
    Първо Наполеон, после Хитлер.
    И са отишли там не като туристи.
    В Русия има много за крадене, сега го правят руските олигарси, но западните също искат да го правят.
    Ако същият тоя Путин им каже на западните компании "Айде идвайте и грабете", след 15 минути Джо Байдън ще каже че Путин е ОК и е избран законно от руския народ.

    Коментиран от #36, #41, #45

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Зайо

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    Ами щом мислиш така, си проспала последните 100 години. Русия не е икономически гигант, обаче политическа и военна сила. Ако интересът към нея беше малък, нямаше да четем постоянно за нея. Това, което ме кефи е, че те си поддържат суверенитета. Този лукс европейците не могат още да си го позволят.

    Коментиран от #46

  • 34 Аз40🏴‍☠️

    19 2 Отговор
    "след тежките последици от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"
    Тези нахакаха дъртите из целия съюз, а сега признават за геноцида. Ей, така се "олекотяват" пенсионните каси из ЕС, ако не знаехте.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Е как путин

    3 12 Отговор

    До коментар #31 от "Ааа Стефке":

    да даде на други да грабят, като с това се е заел лично, а помощници са му приятелчетата от детинство и колегите от читалището в Дрезден...
  • 37 Европа е аут

    17 4 Отговор
    Щатите-още повече.Интересното е Русия Китай,аз съм за РУСИЯ!
  • 38 JEB

    4 6 Отговор
    ти къде мислиш че отиват руските ресурси в момента ??
    докато страната е под санкции ония хора диктуват цените индиректно..даже не им е нужно да ходят там за да ги получат евтино..разбери че повтаряте едни и същи тъпизми които даже не са верни
  • 39 съд за вас

    18 2 Отговор
    Правителства , които настройват и противопоставят хората едни срещу други са престъпни. В този смисъл Западът се управлява от престъпни елементи , обслужващи лобистки интереси на корпоративния капитал.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Stéphanie 🎲

    4 10 Отговор

    До коментар #31 от "Ааа Стефке":

    Абе вие знаете по добре истината ама не знам манталитет руски да се лъже .Изкривяване само за България статистика -Руснаците са трета по численост народност в България. Според преброяването на населението през 2011 г. те са 9978 души, или 0,1 % от населението на страната.Първите руски поселения са от т. нар. староверци, избягали от Русия по време на църковните реформи през ХVІІ – ХVІІІ век. Техните наследници се назовават липовани и повечето от тях обитават две села във Варненско и Силистренско. Втора голяма вълна от руснаци идва по време на гражданската война, водена в Съветска Русия през 1918 – 1921 година. Белоемигрантите са разпръснати из големите градове. Третата вълна се състои от руснаци, които след 1945 г. сключват смесени бракове с български граждани 😉В София и Варна са най-големите общности

    С тъй наречения Нансенов паспорт (лична карта за бежанци, гарантираща им убежище), те могат да пътуват из страната, но с писмено разрешение от полицията. През трийсетте години на 20-и век в България има около 20 000 руснаци. До 1944 година те живеят в сплотени общности и допринасят за културното развитие на населените места. Най- многобройните общности са в София и Варна, но на практика техни представители има в цялата страна – както в градовете, така и в селата. Носталгията по родината е силна, но по-голям е страхът от комунистическата разправа.😉

    Коментиран от #47

  • 42 Pedala

    11 2 Отговор
    започнa да се страхува да загуби мястото си и промени думите си.
    West = лицимери
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Българин

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Вова император":

    Няма славянска писменост предателю.Писмеността е БЪЛГАРСКА.ТОЧКА!
  • 45 Stéphanie 🎲

    4 9 Отговор

    До коментар #31 от "Ааа Стефке":

    😉 Трети полк е сформиран от около 3 000 белогвардейци от България, призовани за доброволци от Руския общовойскови съюз. След войната те се връщат в България – една част са арестувани от съветското разузнаване и осъдени в София от Военния трибунал на Трети украински фронт. Изпратени са в ГУЛАГ. Оцелелите в лагерите са амнистирани и се връщат в България.

    Трагедията на таврийските българи

    Има още една група с корени в СССР, но с българско самосъзнание, която попада във фокуса на интереса на ДС – т.нар. таврийски българи. По време на войната те са били на страната на германците, идват в България с отстъпващите германски части и, понеже имат български имена, остават в България, но със сменени документи. Държавна сигурност е успяла да установи 60 такива лица, 13 от които са били обект на разработка, а двама са вербувани успешно. Проблемът с тях е, че Съветският съюз не ги иска обратно, макар да са живели там, а България не може да ги съди за престъпления, извършени на територията на СССР. Така че тези хора в голямата си част се разпръскват из страната и се покриват....
  • 46 Само да

    16 2 Отговор

    До коментар #33 от "Зайо":

    допълня,че вече са почти икономически независими и самодотатъчни,като са единствената държава която да разбие еднополярния модел на управление на света наложен от тъпанарите американци. Еврогейските държави с много малки изключения,като Сърбия и Унгария са здраво стиснати в лапите на САЩи не могат да пръднат без тяхно разрешение иначе фалират,за съжаление и ние сме в този кюп,като вече почти сме фалирали за разлика от когато бяхме с руснаците,но нас никой не ни брои за живи,даже по-добре без хора а само като територия за военна база.
  • 47 Кажи

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Stéphanie 🎲":

    Що никой не те обича?
  • 48 Рико

    3 10 Отговор
    Често припомням историческите истини : Москва се самоизолира 3 пъти - през 20-те; 30-те; след войната 40-те. И в трите случая се стига до глад. До глад на милиони. До смърт от глад. До канибализъм.

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 не може да бъде

    4 3 Отговор
    Възможно е за определено време отношенията Русия -ЕС да бъдат замразени ,а дипломатическите контакти -сведени до минимум.Но аз имам по-различно схващане за развитието на събититята.ЕС няколко пъти прекрачи допустимата граница на цивилизования тон в общуването с Русия.Към Русия и нейният президент бяха отправени послания,които нямат нищо общо с цивилизованите отношения- а това са клевети,обиди ,инсинуации,лъжи,опити за намеса във вътрешните работи,остракизъм.Обърнете внимание колко търпеливо Русия понасяше тези демарши и какво правеше по този повод!?Но границата на допустимост беше прекрачена и Русия рязко втвърди тона,като показа недвусмислено ,че повече няма да търпи подобно повединие.А в ЕС ,струва ми се наблюдава сега една конфузия,защото не знаят какво да правят по-нататък-нали знаете ,ако едно дете се наака ,то се чувства гузно,но само не може да си смени памперса/гащите,трябва някой да го направи или най-малко да му помогне и да го избърше!?Считам,че и в ЕС сега се чувстват така,защото имат да решават много въпроси ,в решението на които не могат да минат без Русия!?

    Коментиран от #55

  • 52 Понеже си

    9 2 Отговор

    До коментар #48 от "Рико":

    изключително неумен (и няма надежда да поумнееш), нека да ти обясня:
    Русия вече е пазарна икономика.
    Пазарна.
    Тоест интересът клати ушанката.
    За разлика от гоидините които цитираш.
    И като следствие от санкциите сега са на челните места по производство на зърнени храни и меса.
    И много производства които не са имали преди, сега ги имат.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "dedo":

    Има ли по-големи цигани от вас русофрениците?
  • 55 МРГ

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "не може да бъде":

    Какво ти се струва на теб или не,няма никакво значение.Единствените "накани" сте вие русофилистиците и кремълските ви господари.Русия не е нужна на никой ,защото е държава вредител ,която нито произвежда нещо ,нито спомага с нещо за света ,нито пък има някаква международна търговия с нея.Дори Холандия е по-голяма търговска държава от Русия.Та какви са тея решения които не можеш да ги вземеш без държава джудже като Русия ? ЕС може да размята Русия като пудел и руснаците нямат думата.
  • 56 Рико

    0 2 Отговор
    За какво да се "спогодяват"? Те да не са във война, та да трябва да се спогодяват. Цялата работа е набиване на напрежение от руска страна. Напрежение и там където няма предпоставки за напрежение.

    Коментиран от #58

  • 57 Бодак

    3 0 Отговор
    Стана каквото каже сюзеренът -- САЩ.

    Отношенията между Европа и САЩ са известни на науката История и обозначавани с понятието васалитет. Европейския съюз и провинциите му са във васалнически отношения със САЩ. Винаги става това, което САЩ решат.

    Срамно е да се наричаш европеец, но лумпените нямат срама.
  • 58 Бодак

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Рико":

    Момче, нещо си се пообъркал... Напрежението идва от САЩ.
    САЩ и васалните му войски са на руската граница ( така беше и по Хитлерово).
    САЩ налага рани ограничения, а васална Европа изпълнява.
    САЩ не се съобразяват с никой и нищо.
    САЩ имат над 700 бази из Земята.
    САЩ имат военни разходи, колкото следващите 10 държави в класацията взети заедно...
    САЩ го раздават световен съдия и полицай.
    САЩ не са спирали да воюват -- за около 250 години история -- над 300 войни и войнички с други страни -- това по техни данни ( има го и в Мрежата)
    Из Земята вилнее истинско Зло и неговото име е САЩска политвърхушка

    Коментиран от #61

  • 59 Факт

    2 0 Отговор
    Путин е велик!!!
  • 60 Генерал

    0 1 Отговор
    Ти пък къде видя, че някой иска зооваксината на червените боклуци. Ако ги четеш руските СМИ, ще разбереш, че всички дърпаме към добрата Русия , обаче лошите САЩ не ни дават. Те са най-миролюбивите, най-добрите, всичко най. Лошият запад им пречи и за всичко е виновен. Виновен е че болниците им намаляха с 35%. Виновен е и за бедността сред масовото население, виновен е за това , че освен в няколко главни града с небостъргачи за олигарсите останолото население живее като по времето на сифилистика-калмик Улянов Ленин. Колкото до ваксините "Пфайзер"/"Бионтех" много им се иска на червените боклуци, нещо с тях да не е на ред. Да, ама не. Никой освен индианците в горното течение на Ориноко и индианците под един два комунистически режима, не иска и да чуе за тая ваксина. А, щях да забравя основната подлога на червените боклуци в Европа - Сърбия. Издействаха си да им подарят всичките количества и един началник служба в Министерството на здравеопазването на Русия си отиде за да спаси шефа си, защото се надигна вой, заради това, че руснаците подаряват а за ваксиниране в самата кочина няма. Помисли защо унгарците купиха малко и ... до там. Така, че в страната - Руска Федерация, всичко е шизофренично. И колкото и емотикони да слагаш там нищо не се оправя.

    Коментиран от #62

  • 61 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Бодак":

    Говорим за политическия субект ЕС и политическия субект РФ. Нали това е нивото на контакт. Тези двата субекта, какво да "спогодяват".
  • 62 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Генерал":

    Руснаците какъв аспирин ползват? Аспирин, ваксината е по-тежка наука.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания