11 Февруари, 2021 16:35 2 353 14

Вучич: Макрон разбира сърбите

  • сърбия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • александър вучич

Добрите отношения с Франция са изключително важни за Сърбия

Вучич: Макрон разбира сърбите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич прие посланика на Република Франция Жан-Луи Фалкони, с когото обсъди двустранните отношения и неотдавнашното си посещение в Париж, предаде БГНЕС.

Вучич благодари на френския посланик Фалкони за гостоприемството на президента Макрон, съобщава РТС. “Президентът Макрон е един от малкото уважавани и влиятелни държавници в рамките на европейската и световната политика и икономика, който винаги е готов да чуе сръбските възгледи и който разбира тежестта на нашето положение”, каза Вучич.

Той изрази задоволство, че президентът Макрон възнамерява да посети Сърбия отново, защото посещението му през 2019 г. е оставило специална следа в историята на сръбско-френските отношения и им е дало нов тласък.

“Добрите отношения с Франция са изключително важни за Сърбия и аз лично ще наблюдавам изпълнението на съвместните проекти”, се казва в изявление на кабинета на президента. Беше заявено, че проектът на белградското метро напредва добре и следва планираната динамика. Разгледан е и напредъкът на други големи проекти, като например работата на летището “Никола Тесла”, което се управлява от френския “Ванси”, и ремонта на депото Винча, в което участва френската компания Suez.

На срещата, на която присъстваха министрите Небойша Стефанович и Синиша Мали, са били обсъдени и по-нататъшното укрепване на сътрудничеството, особено в областта на инфраструктурата, както и в областта на отбраната, т.е. военно-техническото сътрудничество. И по този повод Вучич изрази надежда, че Сърбия, след приемане на новата методология за водене на преговори с ЕС, ще постигне напредък по европейския път. Сърбия и Франция са исторически съюзници. Техният съюз е скрепен с бойното братство по време на Първата световна война, когато двете държави заедно се сражават срещу Германия и България на Солунския фронт. След края на войната през 1918 г. Париж съдейства за създаването на Кралството на сърби-хървати-словени, от 1929 г. Югославия, за сметка на съседните държави, на първо място България и Албания.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Геронтофилчето е нормален търгаш бе!

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Шекел

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Сърбите ненавиждат немчугите по-голямата част от българите ненавиждат французите.Разделението на лагери е породено от историята.

    Коментиран от #3

  • 3 ТаУмВзе

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шекел":

    Брат! Вече история не съществува. Тия си провеждат Геноцид и тва си е.
  • 4 Софиянец

    15 2 Отговор
    Французите са българомразци, винаги са поддържали Сърбия.

    Коментиран от #10, #12

  • 5 смерш

    12 1 Отговор
    За наш късмет/на този етап/,ако не беше странната политика на чичо Сам към албанския елемент на Полуострова,Сърбия отдавна щеше да ни е изпреварила в отношенията с ЕС.Независимо от това и сега тя има подкрепата на запада в политиката си към т.нар.Северна Македония,т.е. към антиБългарската политика по същество!
    А уж ние сме член на ЕС/май обаче териториален колониален протекторат е по -точната формулировка за нашето членство/
  • 6 Факт

    11 2 Отговор
    Макрон е пътник!
  • 7 гост

    17 0 Отговор
    Как няма да се обичат нали французите им подариха западна България !!! Сърбите винаги са ВЗЕМАЛИ и нищо на никой не са давали !!!! За разлика от нашите продажни (политици) !!!!!
  • 8 Факт!

    8 0 Отговор
    Със Сербиа е и Рассиа Антантата е ясна само без британия
  • 9 Кси

    6 0 Отговор
    Е, да те от едно време, преди войните действай чрез Франция, даже са създавали настроения в международната общност тогава през френската преса и отделно са финансирали вестници, излизащи във Франция, те и румънците подкрепят, набързо закрие 3, 4 блок на Козлодуй, а с френско съдействие пуснаха ръмънската аец черна вода, ние закриване, понеже френските експерти казват опасно, а откриват румънска
  • 10 Кси

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Взаимно е, за мен французите са ми някакви-никакви, нещо не ги възприемам
  • 11 Кси

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Герантофил в личен и служебен план, обяснимо със сърбите
  • 12 кнаус 485

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Чакай бе, нали бяхме франкофони...
  • 13 Вучката

    3 0 Отговор
    Всеки който спи с мама му викам татко
  • 14 Яд ме е ама

    1 0 Отговор
    То и нас всички ни разбират, не, ами си ни знаят, продажно непоследователно племе с робска психика и още по-продажни "политици-търгаши" всички, абсолютно всички и от запад и от изток и от север и от юг си ни използват с 200.
Новини по държави: