Last news in Fakti

13 Февруари, 2021 09:51 1 955 6

Италия избегна кризата, Драги състави правителство

  • марио драги-
  • серджо матарела-
  • италия

Новият кабинет е от 23 души, от които девет министри без портфейл

Италия избегна кризата, Драги състави правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се съгласи да оглави новото италианско правителство, съобщи АП. Държавният глава Серджо Матарела възложи на Марио Драги на 3 февруари да сформира кабинет след оставката на Джузепе Конте.

"Президентът Серджо Матарела се срещна с професор Марио Драги, който даде окончателното си съгласие да оглави правителството, чийто състав той представи на държавния глава", информира пресслужбата на президента.

Това беше предшествано от поредица от консултации с политически партии. Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.

Редица министри от предишния кабинет на подалия оставка Джузепе Конте запазиха постовете си в новото правителство на Марио Драги.

Новият кабинет е от 23 души, от които девет министри без портфейл.

"Министърът на външните работи е Луиджи Ди Майо, министърът на вътрешните работи е Лучана Ламоргезе, а министърът на здравеопазването е Роберто Сперанца", обяви Драги. Освен това Дарио Франческини ще остане министър на културата, чиито функции ще бъдат леко променени. Лоренцо Герини запази поста министър на отбраната.

Министерството на правосъдието е оглавено от Марта Картабия, бивш председател на Конституционния съд, първата жена начело на тази висша инстанция на правосъдието. Даниеле Франко е назначен за министър на икономиката, а Джанфранко Джорджети, най-близкият сътрудник на ръководителя на лидера на партията Лига Матео Салвини, е назначен за министър на икономическото развитие.

Трима видни членове на партия "Напред Италия" Силвио Берлускони, Ренато Брунета (по въпросите на държавната служба), Мария Стела Гелмини (по общи въпроси и автономни въпроси) и Мара Карфаня (по въпросите на юга и териториалната интеграция) влязоха в новия кабинет с постове без портфолио. Всички те вече имат опит в предишни правителства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    2 4 Отговор
    Кога ще излезем от ЕС и НАТО,и ще влезем в съюза Руска Федерация и Република Беларус,и ОДКБ?

    Коментиран от #5

  • 2 Асан

    1 4 Отговор
    Кога ще излезем от ЕС и НАТО,и ще влезем в съюза Руска Федерация и Република Беларус,и ОДКБ?
  • 3 защо?

    3 2 Отговор
    Никъде не пише,че в Момента,в Косово се провеждат учения на НАТО съвместно с молдовски,украински и италиянски военни. ученията са за справяне с големи тълпи от хора в градски условия.а учението го водят отрядите за воина в планината. много ама много мирише цялата тази работа.

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "защо?":

    Ако те хване ковида няма да усещаш миризмата
  • 5 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Никога :)

    Коментиран от #6

  • 6 Анти НАТО

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Живи от този съюз няма да излязат.
Новини по държави: