Last news in Fakti

13 Февруари, 2021 17:00 1 870 18

Финландия готова да приеме среща между Русия и САЩ

  • русия-
  • финландия-
  • сащ

Страната е отворена за дипломация

Финландия готова да приеме среща между Русия и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството на Финландия е готово да осигури място за провеждане на среща на върха между САЩ и Русия. Това обяви финландският външен министър Пека Хависто, цитиран от ТАСС.

Дипломатът ще посети Русия през следващата седмица. Предстои той да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Той заяви, че неговата страна е готова за добри услуги. Той припомни с миналогодишни разговори между руски и американски представители.

Тогава всички са били доволни от неутралното място за преговори. Финландия е готова да предостави подобни алтернативи.

Хелзинки се определя като чудесно място за срещи. Дори на среща между американския и руския президент.

Русия и САЩ не са обсъждали такъв вариант.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    18 2 Отговор
    ДА,НА ОТКРИВАНЕТО НА С.ПОТОК-2....ХЪХЪХЪ..
  • 2 Монгола

    15 0 Отговор
    Замръзналите финки какви гостоприемни били
  • 3 другарят

    26 0 Отговор
    Финландците са хитри, а не като нашите главанаци да се валят само в краката на бандитите от Вашингтон!

    Коментиран от #10

  • 4 Леополд

    4 9 Отговор
    Македонския език не е български по скоро е сръбски. Защо се преправяте на траки?
  • 5 КОТарАК

    24 1 Отговор
    какво може да преговаря Русия със САЩ? руснаците отдана са си преструктурилари икономиката , влиянието на санкциите вече е незначително. скоро щатите ще се МОЛЯТ за някакви преговори

    Коментиран от #6

  • 6 Klark Kent

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Нещо се подмазват финландците искат да станат част от Руската Федерация!

    Коментиран от #7, #12

  • 7 КОТарАК

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Klark Kent":

    финландците не са прости като нас и са си запазили търговските отношения с руснаците. а ние си унищожихме земеделието и животновъдството-неща които ни биха донесли милиарди от търговия с Русия , и ядем боклуци от ЛИДЛ

    Коментиран от #8

  • 8 Флеминг

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Няма нас, продажните от 1990 г унищожиха НРБ още са живи не беше толкова отдавна.

    Коментиран от #9

  • 9 барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Флеминг":

    Дааааа. Някой от новите псевдо политици беше казал една голяма истина. България ще се промени едва тогава, когато се забрави времето на соца и това ще стане когато си отиде и онова поколение. Сигурно има в предвид тези, които като нас са преживели онова време и знаят в действителност какво беше от първо лице. А това как ще се промени е отделен въпрос. Може би е имал в предвид не промени, а заличи, но не е искал да го каже на глас. България изпълнява длъжността на кенеф в ЕС и управниците ни късат билетчетата.
  • 10 Емил Боев

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "другарят":

    Ами хитри са Финландците защото са си научили урока от 1939-40 година когато Англия и Франция и САЩ ги насъскаха срещу Русия като неин съсед .И във резултат войната със СССР която беше много трудна за Червената армия със много грешки от страната командирите и .Но във крайна сметка Финландия беше победена и въпреки настояването на съюзниците и да поиска помощ от тях тя сключи договор със СССР И капитулира напълно .затова считам Финландците за умни хора и практични за което одобрявам тяхната инициатива за среща на Руснаци и Американци на тяхна територия .

    Коментиран от #14

  • 11 барчо

    10 0 Отговор
    При сегашните изказвания на президента на РФ В.Путин прозира вече, че времето на пазарлъци и договорености изтича и няма да търпи повече безответно мачкане. Естествено като добър политик не го казва право куме о очи, а по начин по който политическите аналитици да го разберат и доложат там където трябва. В.Путин се среща с всички американски президенти и нямаше никакъв резултат. Струва ми се, че с този няма да се срещнат и ако има договорености, то те ще станат по дипломатичен път, както се продължи и последния договор за ограничение на атомното оръжие.
  • 12 Емил Боев

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Klark Kent":

    Че те са били част от Руската империя до преди революцията през 1917 година ,когато Ленин и дарява свободата и те стават независима държава . Освен това много Финландски войници се сражават за свободата на България през 1877- 78 година във състава на Руската освободителна армия .
  • 13 баба WC

    2 6 Отговор
    Че кой е искал среща с Русия
  • 14 плевен

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Емил Боев":

    Това, че харесваме Русия не означава, че трябва да приказваме глупости, чути на партийните събрания. Най- много ме учуди"факта", че Финландия е капитулирала напълно. Това просто не е вярно.На практика двете страни водят в този период три отделни войни.Първата е Зимната за която постоянно се говори.
    Втората е от 25 юни 1941 .Три дена след нападението на Германия, Сталин удря със цялата си налична авиация по Финландия. Няма да го наричам глупост, но това действие докарва финландците пред Ленинград. За милионите загинали от тази блокада сигурно знаеш.
    Третата е през 1944-та. Червената армия опитва да превземе Ф., но отново е спряна. Причината е повече от тъпа. Фините са били готови да сложат оръжие, но Сталин е поискал огромни репарации и са се сбили за пари.
    В този момент изплува нова сталинска тъпотия: През цялата война Сталин натиска съюзниците си да обявят война на Ф.. Чърчил го прави с удоволствие. И когато предстояло Съветите да си върнат 16-тата република, Британия се намесва. Довода е бил, че са воювали заедно и заедно ще решават съдбата на фините.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 тнт

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918 – 1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

    Коментиран от #16

  • 16 плевен

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "тнт":

    Всичко е вярно. Но това е просто мирен договор.
    Къде виждаш капитулация? Във всеки един момент Ф. запазва държавност, правителство, закони и каквото още се сетиш. Да не говорим за глупостите, че някой насъсквал Ф. срещу СССР. Все едно Румъния да поиска Северна България, защото Букорещ е много близо до България.

    Коментиран от #18

  • 17 забава

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Е на това му се вика разюздена фантазия , защо не ръкопляскате?
  • 18 тнт

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "плевен":

    Непосредствената причина за избухването на военните действия е инцидентът в Маинил: артилерийски обстрел на съветски войски на границата с Финландия на 26 ноември 1939 г., при който загиват четирима съветски военнослужещи. Москва обвини Хелзинки за инцидента.След 4 дни руснаците пресичат границата с Финландия!
    Впрочем там руснаците пак се бият с половин Европа!Лондон и Париж от самото начало са подкрепяли Хелзинки, въпреки с военно-техническата помощ. Общо Англия и Франция, заедно с други страни са дарили 350 бойни самолета, около 500 полеви оръдия, над 150 хиляди огнестрелни оръжия, боеприпаси за Финландия. Освен това доброволци от Унгария, Италия, Норвегия, Полша, Франция и Швеция са били на страната на Финландия!
    Когато фините молят за мир цялата им армия е била обкръжена и са били на косъм от пълно изтребление! Прави си сам изводите!
Новини по държави: