17 Февруари, 2021 17:00 6 055 70

Северна Македония е с твърда позиция

  • северна македония-
  • преговори-
  • българия

Страната няма да преговаря за език и идентичност

Северна Македония е с твърда позиция - 1
Снимка: БгНЕС/EPA

Съгласуването на единен план с България е в заключителен етап. Това заяви говорителят на македонското правителство Душко Арсовски, цитиран от Нова Македония.

Македонското правителство винаги е мотивирано да намери общ език по отворените въпроси. Припомня се, че македонският външен министър Буяр Османи обяви нов подход.

Той няма да е обременен от емоции. Очаква се това да е тласък в двустранния диалог.

Македонската позиция по други теми не се променя. Страната няма да преговаря за македонския език, идентичност и народ.

Апелира се да не се влиза в обидни размени. Арсовски заяви, че това няма да е от полза за никого.

Македонският представители се надява на добър диалог.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1234

    58 3 Отговор
    Не е неонходимо да се преговаря за вашия идентитет и язик. На цял свят е известно. че го изградихте от 1944 г. досега за "има-нема" 75 години. Но да си млада нация не е срамота. Все от някъде трябва да се започне. Това не е грях, че вашето начало е 1944 година. От това не трябва да се срамувате. Ние ще ви помогнем да преодолеете вашите притеснения и да влезете в ЕС пречистени и нови хора!

    Коментиран от #22

  • 3 balkandji iovo

    32 1 Отговор
    Ами като на нас ни е мек, твърда ще да им е позицията, макар че и на тях по-скоро не им става...
  • 4 Полковник РУМНО

    66 1 Отговор
    Като е твърда позицията и не се признава българският език, а се залага на измисленият КОМИНТЕРНОВСКИ език, никакво влизане в ЕС. Ако недай се Боже влезят в ЕС край с Кирил и Методий и история Славянобългарская... По произход всичко ще е "македонско". Тези хора са лъжци и политически авантюристи.
  • 5 джаич

    26 13 Отговор
    Има неща с които не се правят компромиси - ИДЕНТИТЕТ , ЧЕСТ , ДОСТОЙНСТВО и РЕЛИГИОЗНИ УБЕЖДЕНИЯ И ЧУВСТВА ! Смирете се и се покайте ! Приемете реалността , такава каквато е ! Крайно нужно е да се осъзнаете , че сте се заблудили , грешите , объркали сте се ! Претърпете КАТАРЗИС ! АМИН !

    Коментиран от #8, #9, #45

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Софиянец

    29 10 Отговор
    Зад всичката тази помия стои рассия и Гошо тарабата, както и безродните комунисти!

    Коментиран от #48

  • 8 Софиянец

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Такъв катарзис ще претърпя, че за три дена сме обявили мобилизация и сме ви анексирали вашата маммма сръбска
  • 9 Полковник РУМНО

    39 1 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Не са се заблудили, а така им изнася. Да отворят и прочетат тескеретата на техните дядовци и баби. Хиляди такива тескерета има в турските архиви - Анкара. В тях пише народност: - БЪЛГАРИН, БЪЛГАРКА. Такова чудо македонец - НЯМА! Утре може на някой да му скимне и поиска да се самоопредели за космонавт. Тогава какво правим?
  • 10 случаен

    23 1 Отговор
    твърд го вади така ли, е това на нас ни е най важно, езика и кражбата на историята, щом са решили да не преговарят, значи нямат намерение да влизат в съюза, да си се занимават с други техни си неща, и това е
  • 11 Гост

    20 1 Отговор
    Макета няма да е полза само за вас на нас ни е през оная работа,ние сме в ЕС а вие не та ще трябва да говорите за език и индетичност.
  • 12 Мая

    26 1 Отговор
    С, РСМ трябва да се преговаря единсвено и само за историята.В противен случай е безмислено да се започнат всякакви разговори.РСМ трябва да признаят,че до 1944 година е имало само Българска история.Няма обща няма споделена история.След тази дата никой няма да им оспорва нито езика нито идентичноста.Така,че започваме от историята.

    Коментиран от #16, #56

  • 13 Димитров

    23 1 Отговор
    Тези хора не знаят кои са?Объркани с фалшива история,зомбирани.Всъшност,ако някога под демократичния натиск на САЩ влЯзат в ЕС ,ще създадат проблеми!
  • 14 Полковник РУМНО

    25 1 Отговор
    Повтарям: Никакво влизане в ЕС, докато не признаят, чe дo 1944 гoдинa e имaлo caмo Бългaрcкa иcтoрия. Нямa oбщa, нямa cпoдeлeнa иcтoрия. Cлeд тaзи дaтa никoй нямa дa им ocпoрвa нитo eзикa, нитo идeнтичнocтa, ако да се обявят и за мардианци говорещи на марсиански език! Тяхна работа!Тaкa, чe зaпoчвaмe oт иcтoриятa.
  • 15 Койот

    27 2 Отговор
    Предлагам на кмета на Скопие след като смени имената на улиците да построи и един паметник на Паисий Хилендарски,основоположник на "История славянобългарска",която съдържа обръщението:"О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин!!! "
  • 16 Полковник РУМНО

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мая":

    Абсолютно вярно!
  • 17 Силни и стабилни са македонците

    4 16 Отговор
    Личи си, че целият ЕС го подкрепя
  • 18 Васката Божков

    14 0 Отговор
    Що не се отдели Шопландия със столица Елин Пелин и Кукерландия със столица Ямбол и т. н.

    Коментиран от #27

  • 19 България

    22 3 Отговор
    Тази НЕпризната "държавица" се появява на световната карта 1991г.
    Преди това НЯМА такава.
    Значи НЯМА история, НЯМА такъв народ, "македонски ",НЯМА език...и т.н.
    Тази територия е била окупирана от сърбежите
    и те самите са измисли всичко това. Защото НЕ са могли да ги сърбизират. А сега това :северна република македония, северно македонско племе, северно македонска история и т.н.
    Е САМО ДИАГНОЗА...

    Коментиран от #20

  • 20 По твоята логика излиза

    9 14 Отговор

    До коментар #19 от "България":

    Че и България я няма преди 1878

    Коментиран от #35

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 случаен

    13 1 Отговор
    тези приказки как щели да се разпаднат, ги пласирайте на някой друг, тоя Груевски като не правеше нищо десет години, и само ги яздеше, разпаднаха ли се, нищо им няма, преживяха всичко, да си чакат там да им дойде акъла, лично техния приятел САЩ работи за интересите на албанците, кантонизация, федерализация и така нататък, такава нестабилна, неоформена държава, с огромни проблеми със съседите си, няма работа в съюза, за да го дестабилизира в този труден момент, същото важи и за сърбите
  • 25 ифандис менелаис

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Македон":

    Вистина е дека и Клеопатра од Египет е македонско девоjче од Птолемеосите , што идат од диадохос Птолемеос на Александрос Мегас .

    Коментиран от #70

  • 26 Кси

    10 1 Отговор
    Аха, смешковци, да няма взаимни размени на обиди, а какви да има, еднопосочни, както до сега, да продължава СМ да обижда БГ, имате език и идентитет, от тогава, от когато ви е създаден, знаете си датите , 1944г за езика и малко преди това на Новакович доктрината, това е истината, признаванте я, и спирате с изопачаване на българска история, български царе и личности, спирате да лъжете и децата чрез учебниците, строите коридор 8 и жп линията, ако допуснете българска медия и университет ще покажете, че в 21 век не сте по-затворени от соц лагер, просто е, колкото решите, толкова години може да ви отнеме, спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се

    Коментиран от #30

  • 27 Граовец

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Васката Божков":

    Шопландия си има столицата и това е София време е Самоков Елин Пелин и София да се отделят и да формират своя държава
  • 28 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    ТОЧНО ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ /ОТ 1-ВИ -ТРЯБВЯ ДЯ ЗАТВОРИМ ГРАНИЦАТА СЪС - С М ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ !!!!!! НЕКА СЕ ОПРАВЯТ БЕЗ БЪЛГАРИЯ -НАС ---В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО- ТЯХНО !?!?!? РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ ГЪРЦИЯ НИ ЗАДОВОЛЯВАТ !!!!!!!!!!!!
  • 29 Кси

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Македон":

    Во истината я има в договора от 1919г, а тя е, че варварска Македония е подарена на сръбския санджак с 2,5 милиона българи, и западните покрайнини-ниш, пилрот, босилеград..., а някои сърбомани-македонисти-удба могат да си кажуват разни измишльотина, те били древни елини от племето на ал.македонски, ама говорят архаичен български и се обзавели с български цар Самуил, що не вземете царе и личности от сърбите, дето са ви братя, ще ви дадат каквото ви трябва
  • 30 джаич

    2 9 Отговор

    До коментар #26 от "Кси":

    Ние имаме натюрел и нрав много по различен от този на миксоварварите - туранци , тюрки и татари ! Ние следваме принципите и светогледа завещан ни от св. апостол Павел !

    Коментиран от #32, #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кси

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "джаич":

    Тази инфирмация ми в напълно излишна, ние чуждото не искаме, но и нашето си не даваме, нямаме за даване история, език, царе и личности

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кси

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "По твоята логика излиза":

    Не схващаш основната разлика, БГ я няма като държавно устройство 5 века, а преди това има 1-ва, 2-ра българска държава, исторически така са нещата, но тази територия, вкл.одринска тракия, егейска и вардарска Македония, западните покрайнини-ниш, пирот, босилеград... Северна Добруджа са населени с БЪЛГАРСКИ ЕТНОС говорещ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, населявали тези земи, за които имат и нотариален акт, проведен геноцид от съседите облажили се, БГ никога не е анексирала чужда земя с чужд етнос, а македонска нация и език има нагласен от комисия по заповед на коминтерна 44г, вдяваш ли

    Коментиран от #39

  • 36 едем ти душу

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "джаич":

    джаЙч , да ти еДем макята СРПСКА яничерска .сите српски яничери на върбе .В Хага че ви оправят свине шумадийски.
  • 37 Тотлак

    2 10 Отговор
    Торлаци смо юнаци смо ние сме прави сърби и говорим стар сръбски не сме българи над 30 000 торлаци живеем в България трябва да ни признаете за малцинство
  • 38 Кси

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "джаич":

    Много съм доволна от себе си, пак злъч и омраза, щом ни мразите, означава, че сме ви победили, така учи психологията. Това тюрки, хуни, иранци/перси/ ....прабългари, само една вметка, наричани са сребърните хора, на пътя на търговския обмен Азия и Европа, когато ги напада Киевска рус, били са шокирани, обикновените войници са били с КОЖЕНИ БОТУШИ, това са цивилиации, с това ли ни обиждате !?!

    Коментиран от #40

  • 39 Сегашните българи

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Кси":

    Имат толкова общо с българите от от 2-та българска държава, колкото и сегашните македонци с държавата на Ал.Македонски. Пък с 1-та българска държава още по-малко.

    Коментиран от #53, #55

  • 40 джаич

    3 14 Отговор

    До коментар #38 от "Кси":

    Во главите ваши бугарски си личи дека врло смрди на чизма комунизма на шовинистот Тодор Живков за имиджот ваш у ЕУ !

    Коментиран от #44, #46

  • 41 Басри Алиев

    10 1 Отговор
    Македонците са твърди до степен на пенливност...
  • 42 Твърда позиция

    8 4 Отговор
    Твърдо сме потомци на САШЕ ВЕЛИКИОТ и сакаме да учим сръбски, тоа е ИДЕНТИТЕТОТ

    Коментиран от #69

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кси

    13 2 Отговор

    До коментар #40 от "джаич":

    Вие, празнуващите тито в 21 век, да говорите за Т. Живков е перверзно, а шовинист и сатрап е тито, 4 млн сърби са малтретирали 8млн.други-бошняци, хървати, словени,...в югосбирщината на коминтерна, а смърди на калемегдан, на цветните фонтани и около св.сава, наистина смърди, и в твоята УДБА кратуна също
  • 45 Tarnovetz

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "джаич":

    Косово отива към Албания и….катaрзис
  • 46 Харп

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "джаич":

    Само хората, като ти водят шляпаницата и те псуват за скопения български. Ти като шляпаш Гугъл преводач не виждаш ли как пишат турци мурци, татари монголи... Обикновено от тежки психически заболявания страда 2 до 3 процента от световното население.Ама там у македонският концлагер са се получили нови човекоподобни приплоди.Да влизат санитарите и белите манти
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":

    Академията на науките на СССР и БАН,отдавна доказаха че братята Кирил и Методи са българи.
    Не помниш ли че Марчето го каза.
  • 49 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    7 7 Отговор
    Ако руснаците са искали,до сега да ни нямаше като народ.
    Не слагайте Русия в кашата със сръбските комунета.

    Коментиран от #61

  • 50 РЕАЛИСТА

    11 1 Отговор
    С ТЕЗ СМЕШНИ И ЗАВИСИМИ ОТ БЕЛГРАД ПОЛИТИЦИ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ТВЪРДО ЩЕ ЧАКА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОПЕЙСКЯТ СЪЮЗ

    Коментиран от #52

  • 51 На татарски

    1 1 Отговор
    зур симетоннар - бу Сербия кросслары.
  • 52 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "РЕАЛИСТА":

    Един македонец ми каза че сме буклици,защото сме били с руснаците,и несме пътували свободно.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 тези

    5 0 Отговор
    не са македонци!Евромакедомци?!...Като тях няма да има....
  • 55 било

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Сегашните българи":

    България на три морета...История ...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Болярин

    12 2 Отговор
    Няма аналог наглостта и тъпотията на това човекоподобно, самоопределило се за македонец !!!

    Коментиран от #58

  • 58 а ти

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Болярин":

    от Луната си?!Поне пишеш, че си българин!Аз съм български-македонец-в къщи /България/!Трай си ,като нищо не знаеш...
  • 59 Идентитетот

    0 9 Отговор
    За македонците:
    2-рото българско царство е смесица от славяни кумани и татари ,
    3-тото българско царство е микс от руси, гагаузи, турки и казаци, при влашкия сиганин и деспот Тодор Правешки българския етнос се още повече разнообразява и обогатява с румънски манхали в България ,
    НО вече при автократора и самодържеца Боко Първи започва да се забелязва доминацията на смесицата от турко-българо-ромски етнос по целите българските земи..!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Вечни

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺":

    Не са спирали да го искат но България е Богоизбрана държава с жилав народ създала и ограмотила много държави като Русия

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Опсааа

    1 3 Отговор
    Според мaкeдoнцитe:
    2-рoтo бългaрcкo цaрcтвo e cмecицa oт cлaвяни, кумaни и тaтaри ,
    3-тoтo бългaрcкo цaрcтвo e микc oт руcи, гaгaузи, турки и кaзaци,
    при влaшкия зигoнин и дecпoт Тoдoр Прaceшки бългaрcкия eтнoc ce oщe пoвeчe рaзнooбрaзявa и oбoгaтявa c внoc нa влaхoмургaвелници в Бългaриа,
    А при caмoдържeцa Бoчкo Първи зaпoчвa, вce пoвeчe дa ce зaбeлязвa увeличeниe нa cмecването на турcкo- джурeвcкa и бългaрoрoманcкa нaрoднocт пo бългaрcкитe зeми..!!!
  • 64 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Вечни":

    Да, Ванга е казала, че България е ДУШАТА, а Русия е ТЯЛОТО
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Конник

    0 0 Отговор
    И в Австрия говорят на немски - не на австрийски. И са две отделни държави. Няма нищо лошо в това, че и в България и в Северна Македония говорят бългаски.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ифандис менелаис":

    Клеопатра с големия нос и рубенсовия задник? Тя е македоно - египетско девойче. Виж Баба Яга - тя е македоно -еврейско девойче. За министър Царевска не съм сигурен, ама нещо ми подсказва, че си е баш нашенско - българско! Дано не навреди на кариерата и!
Новини по държави: