20 Февруари, 2021 17:28 25 013 38

Двете лица на Дубай

  • дубай-
  • принцеса-
  • принцеса латифа-
  • латифа-
  • оае-
  • шейх мухамед бин зайед-
  • туристи

Владетелят на Дубай направи всичко възможно, за да превърне емирството в магнит за туристи. Но какво се крие зад лъскавата фасада?

Двете лица на Дубай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум положи огромни усилия да промени образа на емирството. Дубай се превърна от едно прашно и зависимо от петрола място в пустинята в модерен и богат център за бизнес и туризъм. Буквално преди няколко дни успехът на неговата програма за изследване на Марс се превърна във водеща световна новина. Но през тази седмица 71-годишният милиардер, който от 2006 година също е и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, привлече много негативно внимание: в ярък контраст с внимателно подбираните новини, които светът трябва да научава за емирството, шейхът попадна под силен международен натиск заради съдбата на собствената му дъщеря - принцеса Латифа бинт Мохамед ал Мактум.

Къде са принцесите Латифа и Шанса?

Латифа е едно от общо трийсет деца, за които се предполага, че шейхът има от няколко съпруги. Други две от нейните сестри носят същото име. След неуспешния ѝ опит за бягство и връщането ѝ в страната, принцеса Латифа е държана затворена в една вила, която самата тя определя като "затвор". Съинициаторите на кампанията "Освободете Латифа" Тийна Джаухиайнен и Дейвид Хейг сега твърдят, че повече от 6 месеца не са чували нищо за Латифа. "Загубихме контакт с нея преди повече от половин година, но вярвам, че тя още е жива“, казва за ДВ Джаухинайнен.

Хейг, който е адвокат на Латифа и активист от британската неправителствена организация Detained International, настоява за нейното освобождаване. Той се обръща към президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян и престолонаследника принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с настояване "да разпоредят на дубайския владетел да освободи незабавно своята дъщеря, която държи като заложница, и да сложи край на този ужасяващ епизод на родителска злоупотреба и нарушаване на човешки права, който тежко уврежда репутацията на ОАЕ и отвращава света." Международни правозащитни организации, като "Хюман Райтс Уоч" и "Амнести интернешънъл", както и Обединените нации и редица политици, също настояха шейхът да представи доказателства, че принцеса Латифа е жива. Според Хиба Заядин, експерт от "Хюман Райтс Уоч" за страните от Персийския залив, по-голямата сестра на Латифа - принцеса Шамса - също не е била виждана след отвличането ѝ от Кеймбридж, Великобритания, през 2000-та година. Преди две години Върховният съд в Лондон постанови, че Шамса е била похитена и отведена първо във Франция, а оттам – върната насила в Дубай.

Какво се крие зад фасадата?

Изпълнителният директор на "Хюман Райтс Уоч" Кенет Рот също се безпокои за съдбата на Латифа. "На фона на репресивните режими в съседните страни, Дубай иска да блесне като бастион на либерализма. Но зад лъскавата фасада се крие една ужасна действителност: критиците биват задържани, правата на работниците мигранти се нарушават, а самият владетел на Дубай затваря собствената си дъщеря заради желанието ѝ да избяга от този начин на живот и да се измъкне от неговия контрол", коментира той за ДВ. Като безмитна бизнес зона и врата към Далечния изток Дубай изглежда доста по-либерален от съседните Оман и Саудитска Арабия. Луксозните хотели и множеството атракции, които предлага емирството, го превърнаха в магнит за туризма. През 2019 г. тази индустрия е произвела 12% от БВП на страната (43 милиарда долара), а прогнозата е до 2027 година сумата да достигне 72 милиарда долара.

Инфлуенсърите популяризират имиджа на Дубай

При липсата на исторически събития и природни забележителности Дубай поставя акцента върху комерсиалната страна на нещата и насърчава чужди инфлуенсъри, които помагат за подобряване на имиджа на емирството. Още през 2018 г. Националният медиен съвет в Дубай реши да възнаграждава "всяка платена или неплатена форма на представяне или популяризиране на идеи, стоки или услуги - по електронен път или чрез мобилни приложения". Разбира се, доходите на инфлуенсърите, които са се устроили в Дубай, са необлагаеми.

И инфлуенсърите в социалните мрежи не пропуснаха да се въползват от тази възможност: така светът започна да вижда още повече перфектни залези и красиви хора, които символизират начина, по който страната иска да се представя пред света. Тази тенденция се засили по време на пандемията, когато Дубай продължи да приема туристи, макар и след представяне на отрицателен PCR тест - с отворени ресторанти, търговски центрове и туристически атракции. Историята на принцеса Латифа може да вдъхнови успешен сценарий за филм от поредицата за Джеймс Бонд. Но няма никакъв шанс тя да се озове редом до прекрасните залези в "Инстаграм", които рекламират дестинацията Дубай.

Автор: Дженифър Холайс


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    42 9 Отговор
    #ЖЕВАЛИЕМАТАХАРИ?
  • 2 El pepi

    66 11 Отговор
    Къде е Мата Хари ?
  • 3 СойкаПрисмех

    90 5 Отговор
    30 чавета? Тоя само на пари от децки нема стигане, уе!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 провинциалист от провинция Тракия

    41 5 Отговор

    До коментар #4 от "789":

    Ми,... гласувай. Тая власт е дошла с бухалки, не с бюлетини. Ти с какво искаш да гласуваш?
  • 7 НЛ експорт ескорт

    83 0 Отговор
    Ние нали ежедневно изнасяме за там "принцеси", какъв е проблема ?
  • 8 Четник

    51 5 Отговор
    DW,пишете за Берлин ,Дойчланд,дали по Unter den Linden се разхождат
    Немски девойки забулени с фереджета ?

    Коментиран от #10

  • 9 дреме ми

    48 3 Отговор
    на шлифера за дубай,мубай и сите камилари
  • 10 веселяк

    60 2 Отговор

    До коментар #8 от "Четник":

    Имаш предвид новите арийки Хатидже, Шерифе, Назиля и Гюлбие?
  • 11 бойкофашага

    18 2 Отговор
    3 футки ли
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Файлет

    49 2 Отговор
    Иска да живее с милиардите на баща си като европейка ....разбирам я , но религията им не позволя такава свобода на женитте .

    Коментиран от #15

  • 14 РАДИО ЕЛТО

    14 16 Отговор
    СВОБОДА за
    ЛАТИФА

    Коментиран от #33, #35

  • 15 pbdan

    32 0 Отговор

    До коментар #13 от "Файлет":

    Особено като гледа нашите беднячки как си живеят с месеци и си отиват изтърбушени отвсякъде. Тя горката във вилата като затворничка, ще завиди и на тия от сливенския.
  • 16 Хасан

    44 7 Отговор
    Момичето свикна на пиянски купони по клубовете на Лондон и Маями ..бащай вика да си седне на гъ..щото има корона ..ама сърбеж..сега ще я даде на някой брътчед и тоя като я пришпори ще роди като заек
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ко речи ко

    8 22 Отговор
    В Дубай е мега яко !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А бе

    43 3 Отговор
    Лицемерни чаршафи. Арабите не са готини. Живях малко при тях и го знам от лично наблюдение.
  • 22 Ибн ал Камилата

    26 1 Отговор
    Холивуд няма ли да пръкне някое екшънче " Освобождаването на Латифа"?
  • 23 я всяка жаба да си знае гьола

    22 2 Отговор
    а защо ни занимавате и защо се месите във и със чужди ценности ние сме в друг свят тия талибани имат съвсем други виждания за живота защо трябвя да се ровите там???гледайте си вече жалката държавица която се превзема бавно и сигурно от примати ...
  • 24 незнайко

    26 0 Отговор
    ОАЕ и в частност Дубай са мястото за ПРАНЕ НА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ !!! Имал 30 деца този НЕРЕЗ , ало Европа за какво иде реч ??? Къде тук е демокрацията ? Няма я защото ПАРИТЕ СА НА ВЛАСТ !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пионерче

    10 1 Отговор
    Аз искам в Масква неща в Дубай там има много хамили и хамилари
  • 27 Митьо БОБА

    10 11 Отговор
    Тези дето дават минуси да ги питам колко от вас са били в Дубай бе клавиатурни дебили ,че да знаете за какво става дума !? Ганю по далеко от София не е ходил ама говори за ДУБАЙ :))))))))
  • 28 Бос

    17 4 Отговор
    В Дубай има ред, дисциплина и чистота. Ако някой направи нещо некачествено или лъже или краде го наказват жестоко и никой не си позволява никакви своеволия, не е като у нас всеки политик с чекмедже, без пътища, без никакво бъдеще за нищо само заеми, които и правнуците ще връщат

    Коментиран от #34

  • 29 боклук професор

    6 5 Отговор
    Ду-бай, лъскав бордей на богат и космат първобитен арабин, Бай-дън новия осподар на белия дом и благодетел на демократичните ценности по света !
  • 30 ЛЪЖЦИИИИ

    4 1 Отговор
    НОЩ ВОДИ НА МАНГЪРОВ СЕАМО С ЕДНА ТОЧКА -- ТЕ СА НА ЗЕЛЕНАТА ЛИНИЯ ПО ВАКСИНИРАНЕ КОЯТО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е !
  • 31 Що нема

    5 0 Отговор
    Веднага санкции и оранжева революция .... ма нъц.
    Дедо шороч и той нема представители там и спонсорство на "дисиденти" що ли ?
  • 32 Днеска иска

    9 4 Отговор
    Да харчи без ограничения по цял свят( копират до полуда европейките и мериканките) утре ще поиска и политическа власт.Която ще бъде посрещната с овации от " защитниците. Но арабина изобщо не е глупав.Те отдавна от хиляди години, са установили чисто практически,че жената трябва да е Господар само на дома,на децата и домакинството.Пуснеш ли е да управлява държава, независимо на кое ниво,става страшно.Примери и в Европа,щатите,дори у нас колкото искаш.И нито един не е положителен.Докато щатите, и всички европейски правителства държаха властта далеч от женската жажда да командори, светът беше по уреден,по предвидим.Независимо от крайния поляритет между двете системи.Няма нищо по безогледно,нахално,готово да върви през трупове ,от жена облечена във власт.От обикновен офис,до премиерско или министерско кресло.Те затова измислиха феминизъм и сексизъм.Да им служи за площадка към властта.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 карамфила

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Бос":

    Защо не гонят Васко Черепа тогава?
  • 35 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "РАДИО ЕЛТО":

    Не се меси във вътрешните работи на Дубай и Русия.
  • 36 Джим Бийм

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Днеска иска":

    Има нещо вярно, преди всичко в съвременните квоти за жени в управлението. Т.е. в твоята компания 40% от мениджърите трябва да са жени, което те изправя в невъзможност да се пребориш за мениджърска позиция независимо от твоята квалификация и независимо от факта, че съответната служителка няма никаква квалификация. Това първо! Второто е, че по подобен начин представителките на “нежния“ пол се стремят към “високите етажи“ на бизнеса и професиите, но желаещи да станат хамали или дърводелци няма, нали?! Квоти за задължителен брой жени общи работници няма. Кой ще работи там - както и досега, мъжете. Е, къде са равните права и възможности?!
  • 37 старо куче

    4 3 Отговор
    Пишат западните соросоиди
    понеже не могат да развалят нормалната държава. Там няма наркотици, проституция, не грабят и убиват старците. Всичко е качествено и е държавен социализъм с безплатно образование и медицинска помощ за гражданите им!
  • 38 Небесен

    2 0 Отговор
    На мен не ми харесва нищо в Арабските богати монархии всичко е толкова грозно незнам белите европейци сигурно са им били ваксина за оглупяване
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания