Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 17:40 3 648 50

Румъния иска "стратегически подход" на ЕС към Русия

  • ес-
  • русия-
  • алексей навални

Букурещ е предложил включване на темата за конфликтите в Черноморския регион в дневния ред на един бъдещ Съвет по външните работи

Румъния иска "стратегически подход" на ЕС към Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви днес преди срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС, че е необходима дискусия за по-стратегически подход на ЕС към Русия, предаде агенция Аджерпрес. Отношенията ЕС-Русия ще бъдат една от основните теми на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Румънският първи дипломат отбеляза, че дискусията за отношенията с Русия се водят в контекста на посещението, което направи в Москва в началото на месеца върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Тази визита означаваше за нас един вид кръстопът и преломен момент. Ясно е, че трябва да преразгледаме нашите отношения с Русия в контекста на тази визита, която показа, за съжаление, че Русия не е отворена за нормални отношения с ЕС, а точно обратното - виждаме едно по-категорично отношение към ЕС", отбеляза Богдан Ауреску.

Той каза, че ще бъде обсъдена и темата за нови санкции срещу Русия и посочи, че в съюза "има значително мнозинство, което подкрепя приемането на нови санкции".

Според Богдан Ауреску "е необходима дискусия за по-стратегически подход на ЕС към Русия".

"Имаме петте ръководни принципа, одобрени през 2016 г., те представляват минималната основа на отношенията на ЕС с Русия, но смятам, че това не е достатъчно, че се нуждаем от повече, че е дошъл подходящият момент да обсъдим приемане на стратегия за отношенията между ЕС и Русия", посочи румънският външен министър.

Той каза, че в неделя вечерта, заедно с други негови колеги - министри от ЕС, се е срещнал с представители на екипа на руския опозиционер Алексей Навални, за да говорят за положението с правата на човека в Русия и за приемането на нови санкции, свързани с правата на човека. Ауреску отбеляза, че са разговаряли и за това как ЕС може по-добре да подкрепи демократичното гражданско общество в Русия. Според него ЕС трябва да засили подкрепата си за гражданското общество и комуникацията с обществеността в Русия като цяло.

Румънският външен министър се обяви също за увеличаване на европейската подкрепа за страните от Източното партньорство. Богдан Ауреску се застъпи за повече политически контакти между ЕС и държавите от Източното партньорство, добра подготовка на срещата на високо равнище на Източното партньорство и нов, свеж подход към целите и инструментите на инициативата, която се стреми да засили политическото асоцииране и икономическата интеграция на Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна.

Румънският външен министър посочи също, че Букурещ е предложил включване на темата за конфликтите в Черноморския регион в дневния ред на един бъдещ Съвет по външните работи.

В дневния ред на днешната среща на външните министри в Брюксел фигурират още ситуацията в Хонконг, изготвянето на Стратегически компас на ЕС, както и диалог чрез видеоконферентна връзка с новия американски държавен секретар Антъни Блинкън.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    73 3 Отговор
    Искат Молдова,ама нема как да стане..
  • 2 илия

    12 110 Отговор
    ЕС да скъса напълно отношенията с варварска Русия!
    Докато човек като демократа Навални не стане президент, никакви разговори, само санкции!

    Коментиран от #4, #16, #17, #20, #40, #41, #45

  • 3 плевен

    78 6 Отговор
    Каква стратегия бе приятел. Русия вече ви отписа.
    Жалко, че сме прикачени към вас.

    Коментиран от #22

  • 4 бой

    59 3 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    ааахаххаххаххах ! да не си се надрусал по никое време ? Като ти чета разсъжденията разбирам защо сме толкова пропаднала държава и се заривам в дъното
  • 5 Ева Браун

    56 5 Отговор
    ЕС е много важен за бедните българи и румънци защото чакат зависими като просяци подеяния от запада. ЕС за Руската Федерация не фактор с който от Кремъл са длъжни да се съобразяват!

    Коментиран от #8

  • 6 КОНТРАТА

    49 5 Отговор
    А от ЕС нямат ли желание да си затварят плювалниците най после, Руската Федерация да не е Дядо Коледа и там да си заявяват желанията!
  • 7 Los Zetas

    51 3 Отговор
    Явно в Евро Съюза не броят Джулиян Асандж за човек защото не защитават неговите права пред краварите и ингилизите! Фалшивата политика и принципи на фалшивия съюз.
  • 8 оня с коня

    3 24 Отговор

    До коментар #5 от "Ева Браун":

    Хабер си нямаш какво Състояние може да се направи с Просия/справка - Циганските Барони/.Аре сега иди и обясни на Сърбия и Македония дето се натискат за ЕС че са "Кандидат-просяци"!

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Съдията Дред

    3 21 Отговор
    Руснаците си го заслужават това румънско отношение. През втората световна война Румъния изпрати войски срещу тях, анексира Молдова и Одеска област, а след това благодарение на умели политици
  • 10 Настрадамус

    40 3 Отговор
    Румъница иска нормални отношения със Русия и тя била виновна за конфронтацията със ЕС . Айде сега на румънеско да му припомня две дати и години от миналият век , свързани със Българската история и Руската история .Първо през 1926 година Гърция напада България по границата ни и Румъния веднага използва този факти веднага струпва войски на северната ни граница за да открадне още територии от нас .САмо че Сталин разбира за тези намерения на влашорите и веднага изпраща на Румънската граница една кавалерийска армия И по този начин Румънците се отказват да ни вземат още земи във добруджа .Второ през ВСВ Румъния участва на страната на Германия със 400 хилядна армия срещу Съветска Русия и резултатът го знаем всички пълен разгром на Румънската армия и капитулация пред Русия .Та хайде Румъница да си гледа работите за да не се налага да му се припомнят тези дати от Румънската история ,защото пак ще се налага да капитолират но този път за винаги .

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1234

    51 1 Отговор
    Гашльовци. Искат нов 9 май. Забравили са предишния. Забравили са как румънските дивизии бяха унищожени до Сталинград.
  • 13 Нане

    38 1 Отговор
    тия са позабравили пердаха при Сталинград
  • 14 Бесен Язовец

    32 1 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Просяци са господарите ти, задлъжнели са 26 трилиона не спряха да просят от Китай 30 години !
  • 15 оня с коня

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Така и няма да осъзнаеш че в Живота не е важно какво Заслужаваш,а какво Получаваш:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 де факто

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Първото което ще ни се случи е да умрем от студ а по нататък май не е важно . А се замисли от раз да ни врътнат кранчето , ясно ти не си газ ( и аз не съм ) , за каква енергийна криза става дума .

    Коментиран от #28

  • 18 любител

    36 1 Отговор
    ако ЕС се води по акъла на краварите нищо хубаво не чака европа.
  • 19 Настрадамус

    26 2 Отговор
    Какт си спомня един немски ефрейтор Румънската армия е била най зле подготвена и неграмотна във всяко едно отношение .Защото е била съставена от Молдовци ,Цигани , Унгарци ,Турци и закарпатски украйнци .Войниците бяха бедни селяни и мразеха офицерите си които им отвръщаха със същата омраза.

    Коментиран от #36

  • 20 МА-НА-Фът

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Илия,Илияяяяя, да ти го Н*БИЯ. 🤣🤣🤣
  • 21 JEB

    1 33 Отговор
    контактите с кремълската диктатура трябва да са на санитарният минимум..защото глупаците там тълкуват всеки компромис като тяхна победа..евентуален рестарт след смъртта на путин
  • 22 Хаха

    3 29 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    Бягай си при Путин. След теб въздухът в България ще бъде по-чист.

    Коментиран от #31, #39

  • 23 До румънците

    4 20 Отговор
    Вие сте обкръжени. На юг от вас живеят няколко милиона русофилистици.
  • 24 Так е

    6 2 Отговор
    А нашите толупи и мисирки хабер си нямат.
  • 25 българина

    16 2 Отговор
    подхода трябва да е следния, визи за краварите и безвизово за руснаци и китайци...
  • 26 Който е изритал...

    2 12 Отговор
    "спасителите на християнството", бързо е дръпнал напред... Останаха шепа заблудени катун-губернии, които още взривяват влакове и се радват на треторазредна пещерна пропаганда.
  • 27 Румънския външен министър се изхвърли

    12 1 Отговор
    Като ТАРАНКА НА ПЯСЪК!! ПО ПОЛЕКА, ЛЕКО НЕ ВАРКАЙ!!! КАЗВАТ ОКОЛУ Дунав!!
  • 28 Ще ти врътнат

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "де факто":

    Клавиатурата...пазар на газ колкото искаш, ама нещо сделано къде... ?

    Коментиран от #32

  • 29 бай Даньо

    11 6 Отговор
    Румънците са посерковци който не стават за нищо. България трябва да се заиграва много внимателно със Русия. Русите не са братя нито освободители , а експанзионистична империя , но в случая на Румъния нашата игра е по скоро с Русия против Румъния. В следващата голяма дундърма Русия най вероятно ще играе за пълно унищожаване на Румъния ( не само откъсване на Молдова) и от това България само може да спечели ... Румъния има мощни врагове в лицето на Унгария , Украйна и Русия и сериозен съюзник в лицето на Полша . Ако България е на страната на Русия Румъния няма щанс.

    Коментиран от #35

  • 30 ман

    12 2 Отговор
    ЧАУШЕСКУ МНОГО МАЛКО ВИ Е МАЧКАЛ МАМАЛИГАРИ.
  • 31 Яяяя

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Яяяя ...неква сороститутка изгрухтЕ. По - Уеко грухти, бе джендър...знаем , че го знаеш, ти си оттам.
    Ю кен ду ииииит !
    Аре у лево фашингтонски отпадъци.
  • 32 Ти тъп ли си

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ще ти врътнат":

    Пазар има , а доставката колко ще струва...щото ако някой ти каже, че едно нещо дето го вадят от шисти под налягане , втечняват го под налягане в едни контейнери, превозват го на 10 000 км. с танкери до Германия , а от Германия ти го прекарват по тръби през пет държави ( всяка с транзитна такса) , е по - евтино от същото , което ти идва от 550 км. по тръба, през Черно море и излиза само със сондаж, не му вярвай.
  • 33 no name no face no number

    6 1 Отговор
    Тоя яко е прекалил с цуйката и мамалигата от такива тапири ми се драйфа
  • 34 Това е твойта гледна точка........

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Настрадамус":

    А когато Бг заедно с Хитлер окупира Северна Македония след което виждайки че Хитлер ще си строши главата бързо бързо се пребоядисват на комунисти с Русия?! Репарациите за престъпленията с нацистите платила ли си е щото те още не са!

    Коментиран от #43

  • 35 То май.....

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    То по големи Русофоби на балканите май няма от България.........те затова Руснаците даже вече с Турция почнаха да предпочитат да въртят бизнес отколкото с България.......
  • 36 То понеже.....

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Настрадамус":

    То понеже не си спомняш процента от цигани и турци малцинства в българската армия.........
  • 37 гледища

    6 1 Отговор
    Събрали са мишките , да мислят как да вържат звънче на котката.
  • 38 заеничарите

    4 2 Отговор
    Мамалига,мамалига,,,аууу.предложил включването на темата за конфликтите в черноморският регион!Евала мамалига!Та какви са проблемите в Черно море-привнесени от краварите!Всичко в морето е по международните договори,само креаварите искат да нарушават договорите за чужда военна активност в морето!Мамалига,мамалига като как си виждаш подвални като проблем в преговори с Москва?Мамалига ,мамалига тласкат ни в Европа на две скорости,в Европа на разделението!
  • 39 плевен

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Стига да поискам, Русия няма да ме спре.
    Но ако ти поискаш виза за любимите щати, от всеки прозорец на посолството ще ти покажат по един среден пръст.
  • 40 самеца

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    аз искам по най-варварския начин да изора майчината ти нива,а после задният ти двор пинокио
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Румен

    5 1 Отговор
    ЕС кога ще направи стратегия за
    отношението с САЩ ИСТИНСКИЯТ ВРАГ
  • 43 Тутманико маке

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Това е твойта гледна точка........":

    България не е окупирала макетония, а си възстановява правата над нея, а репарациите към Гърция и Сърбия ги плаща до 1974 година и е изплатила всичко до стотинка.
  • 44 Мохамед

    5 2 Отговор
    Румънците са на ръба на пропастта да бъдат ликвидиране при започване на война, защото Москва не е забравила участието на Фашистка Румъния с войска на страната на Хитлер, която е избивала мирното население с хиляди.
    Не си дават сметка глупаците, че сами се натискат за възмездието, което няма как да им се размине във времето.
  • 45 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Илия.....па у тия.
  • 46 Най големия ни враг

    3 0 Отговор
    Са мамалигарите.Винаги,и от векове назад. Но сега бъркат,по точно опитват се ,на Мецана под опашката да пипат.Надуват бузи,вярвайки че наблъсканата им база с конярска техника,ги прави неуязвими.Ма,нн,г,,лс,ка сбирщина.При първият опит, да се правят на интересни,от морето до Карпатите тухла здрава няма да остане,а земята ще ври под краката им.Ако изобщо имат крака.
  • 47 Не знам

    2 0 Отговор
    Но знам,че са на полетно време от Крим,или Севастопол на три минути време.Няма да могат и цигара да запалят,и ще се превърнат в сгурия.Лакоми са да лапнат Молдова,но са яли развалена риба със недоварена мамалига. Такова растройство ще ги хване,че ще умиришат половин Европа.С,ган от хъхряци,който се прескачат по улиците им, като хлебарки.А от хъ,х,рряк войник не става.
  • 48 Димитров

    0 0 Отговор
    Ежко-бежко съдия!?
  • 49 someone

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: която се стреми да засили политическото асоцииране и икономическата интеграция на Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна.

    Аа каква била реалната цел пак старата цел да направим кордон около Русия и да я унижаваме , ако може да "подпомогнем" гражданското й общество да се върне към 90-те на Елцин и да цоца Запада безпрепятствено от там.
  • 50 Знаещ

    1 0 Отговор
    Ега ти и плонжа, ега ти плонжора !!

    Знае, Богданчо, какви човечета американците търсят на полит-пазара и се продава.