Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 15:29 8 210 30

Поне 3500 лева трябват за гурбет в Англия след Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • мигрант-
  • работа

Плаща се виза, такса за здравеопазване, искат пари за издръжка в банкова сметка или спонсор

Поне 3500 лева трябват за гурбет в Англия след Брекзит - 1
Снимка: Shutterstock

Започването на работа във Великобритания се превръща в сериозно предизвикателство за европейските граждани след излизането на страната от ЕС. Въпреки че социалните медии са пълни със съобщения за търсене на хора в английски ферми, социални домове и куриерски фирми, шансовете за наемане не са големи.

В повечето обяви се предупреждава, че е добре кандидатите да имат статут за уседналост в Обединеното кралство и национален осигурителен номер, за да се избегнат някои трудности при сключване на договор. А както показа наша проверка, те не са никак малко.

Заради Брекзит вече е невъзможно да отидеш на Острова и да започнеш да си търсиш работа, ако преди края на миналата година не си бил в страната и не си уредил своя статут. Можеш да влезеш като турист или гостуващ на близки, но при това положение съществува ограничение за престой до 6 месеца и забрана да се трудиш.

Единствената законна възможност за новопристигащи българи, желаещи да работят, е да кандидатстват за трудова виза. И това важи дори за сезонните работници в английски ферми, които обикновено пребивават няколко месеца всяка година в Обединеното кралство. Те например трябва да платят 244 паунда за кандидатстване за 6-месечна виза и да разполагат с 1270 паунда за издръжка първоначално, които да са в банковата им сметка от поне месец.

Тъй като повечето сезонни работници нямат такава сума, е разрешено да сключат договор за спонсорство с бъдещия си работодател за нея и след това да им се удържа от заработеното. Така че е добре да имат предвид, че едни 1514 паунда от това, което изкарат, или 3430 лева, ще отидат за покриване на новите визови изисквания. Отделно са транспортните разходи за стигане до Великобритания, които в най-добрия случай са около 100 лева.

За други професии с дългосрочни договори визовите такси са между 232 и 1408 паунда и има изискване да изкарват поне 25 600 паунда годишно и добро владеене на английски език. Също да плащат годишна такса от 624 паунда за здравно обслужване.

Последните дни се разбра, че българските граждани нямат право да кандидатстват и за 55 паунда намаление на всички визови такси – възможност, давана на граждани от 26 държави, сред които 21 от ЕС.

Затова нашенците, отиващи да се трудят в английски ферми например, ще плащат 244 паунда за виза, а колегите им от съседните ни Македония, Турция и Гърция - по 189 паунда. Когато пък кандидатстват за работа в болници или социални домове, разликата ще е съответно 232 и 177 паунда за тригодишна виза, а за по-дълга – 464 и 409 паунда в полза на съседите ни.

Притеснителното е, че и британските им работодатели също не могат да разчитат на отстъпка от 199 паунда за издаване на сертификат за спонсорство, изискван при кандидатстване за виза, което прави българите “по-скъпи” на наемащите ги фирми.

В подобно неравнопоставено отношение са още гражданите на Румъния, Естония, Литва и Словения. Британските власти обясняват това разделение със списък от държави, които са ратифицирали Социалната харта на Съвета на Европа - международен договор от 1961 г.

Документът задължава подписалите го страни да облекчат съществуващите формалности и да намалят или да премахнат таксите, плащани от чуждестранни работници или техни работодатели.

Засегнатите 5 държави също са се присъединили към хартата, но са подписали по-нов неин вариант, който Лондон решава да не спазва след Брекзит, още повече че въпросът не е бил част от преговорите за излизането на Великобритания от съюза.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГИЛГАМЕШ

    25 4 Отговор
    Братята ви ингилизи нещо не ви искат вече, ама вие им се подмазвайте за самото подмазване като си знаете по природа.

    Коментиран от #3, #26

  • 2 Шайка

    9 3 Отговор
    А точно това и става де. Братята в нас масово се ваксинират и напъват по Социалните помощи. Случайно вчера видях какво се случва в Люлин. Уникално е....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смях

    21 3 Отговор
    Македонците и в това ни минаха. Ние пускаме англичаните транзит. Идват купуват имоти, отварят фирми и работят без ограничения
  • 5 Annonimus

    23 6 Отговор
    Споко, като вържат ягодите, мързеливите англичани сами ще дават пари да им работят бедни източноевропейци

    Коментиран от #27

  • 6 Женя

    24 5 Отговор
    Каква Англия вие мозък имате ли?! Виза 240 ,погледни още колко такси,туй искат онуй искат отнасяха се с нас както лордове с ловните си кучета.Втора година сме в Испания няма никакви изисквания а заплащането е същото условията където живеем са много хубави и не можете да си представите колко добри хора са испанците ,всеки ден е нещо като празненство неописуемо е трябва да го изживеете за да го разберете работния ден минава много леко неусетно съжаляваме че трябва да чакаме цяла нощ до следващия ден,испанците са различни хора.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 На границата

    7 3 Отговор
    ме претърсваха като престъпник. Душеха ме с граничарски кучета. И всичкото това беше 2015 година, преди Брекзит-а. След като платих 200 евро за тунела.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 пфу

    2 3 Отговор
    Зависи много от това с какъв договор си.Ако те наемат на работа с английски договор,не ти трябва нищо.

    Коментиран от #29

  • 10 Брекзит бордер

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "На границата":

    Ако приличаш на престъпник и не знаеш Английски с чай ли искаш да те почерпят?

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сух

    5 1 Отговор
    Защо са по-високи таксите, защото вече взеха кадърните кадри от тези страни. Ей ги нашите съюзници с чудесни те ценности, БРАТЯ! БРАТЯ АНГЛИЧАНИ!!!

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Шпек

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "На границата":

    По—добре да инвестираш в нещо,което ще ти донесе пари като в случая 3500 лв.отколкото да потънеш в заеми и глад в България.А гладът и мизерията тепърва предстоят .

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Един на 54

    5 2 Отговор
    Нема да им стъпя на тия Робинзоновци!
  • 16 коко

    5 3 Отговор
    англетата да се пердашат на задна
  • 17 ежко

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Шпек":

    Проблема е ,че плашаш 244 пануда за кандидатстване за виза.А дали ще я получиш, е друг въпрос.

    Коментиран от #23

  • 18 Sori

    1 2 Отговор
    Много трудно, дори и за младежите тръгнали на студентски бригади. През 2003. И са с бъкгарски дипломи, инженери, прависти, икономисти,. Останали без работа и от няма и какво са в строителството. Децата им са родени в Лондон, купили са къщи на изплащане. Ваша си работа. Много англичани да без работа или във фермите и са против българите, че им заемали работните места. В българия трябва да си от дпс за да имаш работа. А Великобритания си гледа тяхните граждани. Очакват се големи промене. Но опитайте, може да ви се получи. Но за опит трябваха преди повече от 10 години много пари. От посолството да ви кажат точно
  • 19 Източноевропеец

    5 0 Отговор
    АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ГЕРМАНИЯ НАМАЗА С ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА :)
  • 20 студент

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сух":

    еее то всяка година завършват нови. Сега Германия ще облажи първа, после може и Франция :) Те франсетата Нннного верват на арабеските, затова изтърват келепира :)
  • 21 стоян

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Брекзит бордер":

    До 10 ком -другарю -англичаните дето идват в България знаят ли български

    Коментиран от #25

  • 22 Иско

    4 0 Отговор
    Като сте абдали... Пък ний с братчеда отюаме в гирманията с буса, не тряат пари, родата е там. Зиам цигари, сателита и ма боли фара. Ше лежа по гръб докът ма изгонят. Оттам у францията, холатдията,италията и така. Пък вий...будАли
  • 23 Четник

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "ежко":

    Визата не дава право на работа,запомнете го.УК говермент имат уевстраница ,където подробно е описано кое как ше бъде.Успех,и запомнете,колкото и да ви е трудно в началото никога няма да съжалявате.
  • 24 KENEPHBG

    4 0 Отговор
    Точно така трябва с българите. И тогава цялата пасмине ше си стои в България. Нали това искате!
  • 25 трябва

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Не се оправдавайте, ами научете английски
  • 26 бай Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГИЛГАМЕШ":

    Стига с тая Англия сте се заяждали заминавайте за Франция Германия нали сте в ЕС.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Макарон

    0 0 Отговор
    Стига с тая Англия заминавайте в Германските кладници там ше ви посипят.
  • 29 Рея

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "пфу":

    В какъв смисъл го казвате? Означава ли това, че български гражданин без статут на отседналост може да сключи договор с английски работодател?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: