Last news in Fakti

2 Март, 2021 16:41 4 911 13

Още и още проблеми за саудитското кралско семейство

  • саудитска арабия-
  • джамал хашоги-
  • мохамед бин салман

Неправителствената организация "Репортери без граници" подаде жалба в Германия срещу принц Мохамед бин Салман

Още и още проблеми за саудитското кралско семейство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неправителствената организация "Репортери без граници" заяви днес, че е подала в Германия жалба за престъпления срещу човечеството, насочена срещу саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Франс прес. Искът засяга предполагаемата отговорност, която носи Бин Салман за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги и "системното преследване на журналисти в Саудитска Арабия", предаде БТА. Жалбата е подадена вчера до главния прокурор към Федералния съд в Карлсруе, чиято компетентност включва разглеждането на дела за престъпления в чужбина. Освен срещу принца престолонаследник, искът е насочен срещу четирима други високопоставени саудитски служители. Наред с фактическия ръководител на кралството, "заподозрян, че пряко е поръчал убийството" на Хашоги, "Репортери без граници" визира още неговия бивш "близък съветник" Сауд ал Кахтани, "бившия заместник-директор на разузнаването" Ахмед ал Асири, някогашния генерален консул в Истанбул Мохамед ал Отайби и Махер Мутреб - "офицер от разузнаването", командвал "екипа, който е измъчвал и убил" журналиста от в. "Вашингтон пост". Прокуратурата в Карлсруе потвърди пред АФП, че е получила иска. Документът, с чието съдържание агенцията се е запознала, описва подробно злоупотребите, извършени срещу 34 журналисти, хвърлени в затвори в кралството пред периода 2011-2019 г. 33 от тях, като блогъра Раиф Бадауи - защитник на свободата на изразяване, осъден през 2014 г. на 1000 удара с пръчка и 10 години затвор за обида на исляма, - остават зад решетките. "Изтезания", "насилие" и "сексуална принуда", "отвличания", "незаконно лишаване от физическа свобода" . . . Неправителствената организация определя тези действия като "престъпления срещу човечеството". Според нея германската съдебна система е "най-добре адаптирана" да ги разгледа поради универсалната ѝ компетентност, която дава възможност на една държава да преследва извършителите на най-тежки престъпления независимо от гражданството им и от мястото, където са извършени. "Освен това Германия редовно е призовавала за правосъдие по случаите с Джамал Хашоги и Раиф Бадауи", посочва "Репортери без граници". "Нашето искане е. . . да се анализира ситуацията с оглед на това прокуратурата официално да започне разследване", "за първи път в света", и "да издаде заповеди за арест", обясни Кристиан Мир, директор на германския клон на правозащитната организация. "За първи път обвинения в престъпления срещу човечеството се повдигат срещу (най-високопоставени представители на властите в) Саудитска Арабия заради начина, по който третират журналисти", изтъкна пред репортери генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и настоя за "правосъдие". Саудитска Арабия е на 170-о място от общо 180 държави в индекса на тази неправителствена организация за свободата на медиите, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ташко

    15 1 Отговор
    Няма крачол да си го премести.....
  • 2 честен ционист

    12 5 Отговор
    Този ще го издоим до дъно.
  • 3 Рошко

    6 2 Отговор
    Пука му че му дреме
  • 4 Covid

    4 1 Отговор
    Не му пука. Краварите ни самолети ни ракети имат само ислямска държава им остана
  • 5 демократ

    6 1 Отговор
    Демократите искат пак да докопат нефтеца на саудитите.

    Иначе са всички са климатична заплаха, та да паднат цените и акциите, и после банкстерите като Сорос, дето спонсорират демократи, да гепат акцийките на безценица.

    И да пляснат с ръце, ИТ компаниите са тяхна собственост и компаниите за нефт и фосилни горива, еха целия свят е техен и под техен контрол глобално.

    Новия старт рестарт на Швааб.

    Замисляли сте се защо всички милиардери, които крещят за климатична заплаха си имат частни самолети, които са на керосин, кортежи с охрана, които са с джипове, автомобили на мощни бензинови двигатели.

    Никой от тях не ползва велосипеди, метро, ел. влакове и т.н., дето са на електричество, екологични чисти.
  • 6 схемата е ясна

    5 0 Отговор
    Яко рекет на саудитеца, има нефт, ама не го дава вече на безценица на САЩ- демократи и републиканци, да си карат за по 1 долар галона, пък за останалия свят пазарна икономика- 3 пъти по скъпи цени.

    Англосаксонска и ционистка загриженост и приятелство.
    Бегай далеч от тех, но ако имаш ресурси те ще дойдат сами да те бият демократично и да ти ги вземат.
    Ако не могат, ще ти налагат санкции, ще те обявят за диктатор, ще ти пращат терористи- борци за демокрация, платени протестъри да ти разрушат държавата и да им подарят държавните ресурси като концесии на безценица.
  • 7 ДАВАЙ ДАВАЙ С ТОЗИ ТОН

    0 1 Отговор
    И ЛЯТОТО БЕНЗИН 1 л.=10€ !!!
  • 8 куул

    6 1 Отговор
    Демократите и НПО-та им още малко да се побъзикат с саудитския принц и ще имат 10 $ за литър бензин.

    " Репортери без граница", " Хелзинксия комитет", " Амнести Интернешънъл" защо не разследват разстрела в САЩ на невъоръжени протестиращи в Капитолия от охрана и полиция, сред които жена?

    " Репортери без граница", " Амнести интернешънъл", " Хелзинския комитет" защо не разследват, защо полицията бие и арестува невъоръжени протестиращи в Берлин, Париж, Барселона, Амстердам, Неапол, протестиращи срещу политиката на политиците им в тези държави на ЕС?
  • 9 Факт

    7 0 Отговор
    Чакам с нетърпение деня в който ще ги разстрелят публично цялото семейство а страната им ще заприлича на Йемен и Сирия. Дано скоро САЩ ги демократизират.
  • 10 ивелин

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Неправителствената организация "Репортери без граници" - на Cорос слугите как могат да критикуват най-близкият съюзник С.Арабия.Тя е една от най-най- " демократичните" и верен съюзник на Америка.Нищо,че "отсича" още глави.Не разбрах как не правителствена организация ще разследва убийства на гражданин на една страна престъплението е извършено в друга нямаща нищо общо кой им дава това международно право? Гeрмaния рeдoвнo e призoвaвaлa зa прaвocъдиe пo cлучaитe c Джaмaл Хaшoги и Рaиф Бaдaуи", пocoчвa "Рeпoртeри бeз грaници". "Нaшeтo иcкaнe e. . . дa ce aнaлизирa cитуaциятa c oглeд нa тoвa прoкурaтурaтa oфициaлнo дa зaпoчнe рaзcлeдвaнe", "зa първи път в cвeтa", и "дa издaдe зaпoвeди зa aрecт", oбяcни Криcтиaн Мир, дирeктoр нa гeрмaнcкия клoн нa прaвoзaщитнaтa oргaнизaция.Ханс това право кой ти е дал- можи би Сорос?
  • 11 ФАРАОН

    1 0 Отговор
    ЩЕ ЕКСХУМИРАТЕ ЛИ ХАШОГИ ИЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ЛОПАТАТА, ПРЕДИ ДА ГО ЕКСХУМИРАТЕ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хага е кенеф

    5 0 Отговор
    Ако този е виновен за птестъпления срещу човечеството, тогава, расиститие от израел и по-конкретно нетаняхо и компания са виновни за престъпения срещу вселената. Да припомня на лицемерите от "Гъ-зо-лиз-ци Без Граници" за Палестинския Геноцид и над 2 500 000 убити, жени, бременни, деца, стари хора...
    "Гъ-зо-лиз-ци Без Граници"
Новини по държави: