12 Март, 2021 21:40 3 138 36

Зоран Заев призова: ЕС да изпълни обещанията си за Западните Балкани

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • европейски съюз

Премиерът припомни, че неговата страна е била първата в региона, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране още през 2001 година

Зоран Заев призова: ЕС да изпълни обещанията си за Западните Балкани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова днес на Третия икономически форум в Тирана Европейският съюз да изпълни обещанията си към Западните Балкани, които са "европеизирали" обществото си, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Заев каза, че Република Северна Македония никога не е имала друг интерес освен мирно и достойно съжителство със съседите и с всички народи и етноси в Европа, но през последните 1,5 години е преминала през процес на предефиниране на методологията за разширяване на ЕС и се е сблъскала с нови въпроси и бюрократични позиции, които не може и не бива да бъдат препъникамък за нейния просперитет.

Заев припомни, че неговата страна е била първата в региона, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране още през 2001 г., станала е кандидатка за членство през 2005 г., получила е първата положителна препоръка за преговори с ЕС през 2009 г., но още е в чакалнята на ЕС.

"Като премиер имам задачата да вземам трудни и смели решения, да работя в интерес на нашите граждани и за по-светло бъдеще. Затова отворихме най-трудните дипломатически въпроси с нашите съседи преди 4 години и ги затворихме в дух на добросъседство, съвременна политика и желание за обединен регион, който върви напред", каза Заев.

Той подчерта, че страната му е била, е и ще бъде на кръстопътя на много цивилизации, етноси, културни връзки, но за съжаление тази малка балансирана политическа екосистема, създадена от векове, е уязвима, тъй като нейните граждани не могат да продължават да живеят само с една идея за присъединяване към Европа.

"Но позволете ми да бъда кристално ясен и да повторя позицията на правителството. Ние никога няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на обсъждане. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на идентичност и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни", заяви Заев.

В онлайн панела, в който говори Заев, участваха и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, сръбският премиер Ана Бърнабич и босненският премиер Зоран Тегелтия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайо е

    42 2 Отговор
    сръбско мекере и не работи за македонците
  • 2 Бойку шкафа

    11 8 Отговор
    Айде носете 10 шкафа до 26 март,и рязко ще си сменя мнението за макетата.
  • 3 Criminal

    29 0 Отговор
    Тея вековните пак се обадиха.........ама на форума били сръбски и босненски дипломати............
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вуте

    37 2 Отговор
    Зайо, Западните Балкани са Словения и Хърватска. Те са в ЕС и имат висок стандарт на живот. Източните Балкани включват Гърция, България и Румъния. Също сме в ЕС. А ти си в заешка дупка заедно с гуруто от Белград. Черна гора са практически в ЕС с еврото и туризма.Албания си има Косово и си вървят в пакет. Ти къде си, Зайо байо?
  • 7 бай Даньо

    12 0 Отговор
    Ну Заяц, Ну погоди!
  • 8 123

    11 1 Отговор
    Как да са Европеизирани Макединците,нали Българите от тях и сърбите вземат чалгата. какво им е европейското на Сърбите,Македонците и Българите? Кражбите,измамите,корупцията,беззаконието, лъжите на лично и държавно ниво,липсата на права и свободи на гражданите, чалгата и кючеците това ли е европеизирането на тези 3 страни, от които България е член на ЕС?
  • 9 Софиянец

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Маке":

    Правителството пада за 24 часа, а до три дни сме ги анексирали.
  • 10 Пич

    14 1 Отговор
    Споко!
    И вие ще влезете в EU, след Албания и Сърбия!
    Тъкмо ще вземете и други паспорти преди това.
  • 11 123

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Другия с коня":

    Със сменено име на страните и политически партии,но без смяна на комунистическата състема и апарат са Македония,България и Сърбия и обясняват на гражданите си че били свободни пазарни икономики и демократични страни. С комунизъм покрит с друг цвят,наименование и беззаконие просперитет не идва в тези страни. Не може всички бивши комунисти да са милионери, преуспяващи бизнесмени от държавни поръчки, заемащи ръководни длъжности в дръжавни,частни предприятия, министерства, държавна администрация, правителство и парламент с различни привилегии и преференциално заплащане, и да се говри за демокрация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Монтанчанин

    16 0 Отговор
    Като нещеш да си признаеш къв си ше си седите в чекалнята,много интересно е това твърдениено „за съжаление тази малка балансирана политическа екосистема, създадена от векове, е уязвима,”леко бе сопри се България е създадена от векове и вие до 44г.бехте към нея,осъзнай се ну заец.
  • 14 Монтанчанин

    14 0 Отговор
    И още нещо за кво ви е ЕС като сте Българи,само требва да си признаете взимате си Българските паспорти отказвате се от тае измислена мак.нация и нема да сте в чекалнята.
  • 15 Мдаа!

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Маке":

    Маке, едно време в училище учихме логика. Бях отличник по този предмет. Достатъчно е БГ да предложи разделно влизане на Al u Mk в ЕС, и забрави за държавицата РСМ. Трябва ли да ти обяснявам подробно пътя, или сам се досещаш?

    Коментиран от #20

  • 16 Спас безделника

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "БиБи Кинг":

    Грешиш, Би Би, много грешиш! Във всяка ситуация поуката има две страни: едната - какво трябва да правиш и другата - какво не трябва да правиш. Премести се и погледни от друг ъгъл - Зайо ти ги показва и двете.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Македончето

    9 0 Отговор
    Зайко умира от страх от намеренията на Албания и Косово за федерация. Знае , че на тва нещо, дето му викат РСМ, след това му остават две -три години живот. Ами после...затова отсега да напинят да учат албанскио язик, та да мое после да си четат табелите по пътищата.
  • 20 Маке

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа!":

    Само да кажат немците и ББ ще клекне.Каракачанов е пътник
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    9 0 Отговор
    КАК МОЖЕ В Р.С.МАКЕДОНИЯ ДА ИМА 1200 МАКЕДОНЦИ С БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ А ДА ИМА 50000 РОМИ,50000 МЮСЮЛМАНИ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 светло бъдеще

    6 0 Отговор
    Сърбия са вашите братя Те пък са братя на Руснаците Те пък са братя на Китайците
  • 27 Кси

    5 0 Отговор
    Вашият генезис е ясен, коминтернски от 45г, сърбоманските инструкции спазваш, това ли ви е европеизирането
  • 28 Джордж Бест

    7 1 Отговор
    Никой Севромакедонски политик не споменава думата МАКЕДОНИЗЪМ. Те бягат от тази неудобна тема. А техният генезис е свързан именно с тази човеконенавистна идеология, която граничи с идеологията на НАЦИЗМА. Да модифицираш с убийства и терор съзнанието на 2 (3) милиона македонски българи, да им смениш имената, да измениш след 1945 година народния им език (отново с цензура и терор), да затвориш границите през годините 1945-1991 година с НРБ, да откъснеш цели поколоения от своя род, история и език, да крадеш и фалшифицираш историята, и най-важното, да си скриваш главата "като щраус" и да не си признаваш за това, питам аз, това ли е Европеизирането на съвременното Северомакедонско обшество? Ако сте Европейци, признайте генезиса на образуване на вашия идентитет и език, и влезнете "чисти" в ЕС. А вие постоянно повтаряте като папагали, че тази тема за вас е табу. С неизяснена история и лъжи ли искате да влизате в ЕС. Пречистете се, признайте си всичко, и тогава цяла Европа ще ви почита и уважава. А сега за вас се говори, че сте лъжци и крадци.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината е една

    1 3 Отговор
    продължение- A "патриотитe"и нaциoнaлиcтитe като Каракачанов дa ПРECТAНAТ дa създавaт една фалшива иcтoричecкa представа, че едва ли не дядовците и прадядовците на днешните македонци са били до един българи и ca били нacилcтвeнo пocръбчeни, зa дa ce влoшaвaт oщe пoвeчe oтнoшeниятa мeжду БГ и oфициaлнo признaтaтa oт БГ и cвeтa И нeзaвиcимa и cувeрeннa държaвa РCМ...!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Герд Мюлер

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Истината е една":

    Прочети как сърбите са се отнасяли с Българската легия, в която е участвал Васил Левски. Прочети какво е писал Христо Бптев за националистическите амбиции на Сърбия. Сърбите през 1845 са се съюзили заедно с търците за да потушат българските въстанали области около Видин, Пирот и Ниш. А как вероломно певз 1885 г. нападат Княжество България. Запомни! За Сърбя България е враг номер едно. Стоян Новакович, основоположника на Македонизма казва: "Като не може да сърбизираме македонските българи, нека им внушим, че нямат нищо общо с българите. Така поне няма никога българите да се обединят в единна държава, която да застрашава интересите ни!" Прочети и стихотворението на Вазов "Па ща си ти?"
    След 1919 година, отначало сърбите започват със сила да въвеждат сърбизацията на населението от Вардарска Македония. Но срещат голяма съпротива от тамошните ВОЕВОДИ. И тогава сменят тактиката си. Започват да УХАЖВАТ местното население и да се правят на "добричките сърби", които искат да култивират местното население. А всъщност, да го откъснат от неговите корени, от Майка България. Така се създаде по политически прични, с начало 1931 година от Коминтарна изкуствената ПОЛИТИЧЕСКИ създадена македонска нация. Хора с промити мозъци за 5 до 6 поколения. Прадядо ПоцЕВ (чист българин), дядо ПоцеВСКИ, син ПоцеСКИ, внук ПоцеСИ (исински македонец). Това е метаморфозата и генезиса на сегашната северомакедонска нация.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: