2 Януари, 2013 21:03 4 868 0

Испания екстрадира в Сърбия убиеца на Зоран Джинджич

  • зоран джинджич-
  • владимир милисавлевич-
  • земунски клан

 

Испански съд разреши екстрадицията в Сърбия на Владимир Милисавлевич, който е смятан за убиеца на премиера Зоран Джинджич, предаде Би Би Си. 

Милисавлевич беше задържан миналия февруари в ресторант във Валенсия заедно с други трима члена на престъпния сръбски Земунски клан - Лука Бойович, Владимир Милисавлевич, Синиша Петрич и Владимир Миянович.

Четиримата са се движели с литовски паспорти, а операцията за ареста им е била извършена на базата на информация от сръбския Интерпол. Испанските сили на реда тогава се изненадаха от открития при ареста на мафиотите боен арсенал.

Както е известно Бойович, Милисавлевич и Петрич са били членове на паравоенната група „Тигрите на Аркан“, която се прочу със зверствата си по време на войните в бивша Югославия. Групировката положи и основите на Земунския клан. Дори и след убийството на Аркан през 2000 г. кланът става най-влиятелната мафиотска структура в Сърбия, контролираща престъпни контрабандни канали на Балканите и в постюгославското пространство.

Бойович е шеф на тази група и един от най-издирваните от Интерпол бегълци. Свързан е с над 20 убийства в Сърбия, Холандия и Испания. Арестуван е през 2007 г. по подозрение, че помага на избягали "земунци", обвинени в убийството на Джинджич. Заради липсата на доказателства е осъден на 15 месеца затвор за незаконно притежание на оръжие.

Самият Милисавлевич беше осъден задочно на 35 г. затвор през 2007 г. за заговор за убийството на премиера Зоран Джинджич, който беше застрелян от снайперист в центъра на Белград през март 2003 г.

Мафиотът освен това има присъди за други 14 убийства и две отвличания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: