Last news in Fakti

15 Март, 2021 23:27 3 686 22

Десетки хиляди македонци живеят в чужбина

  • северна македония-
  • преброяване-
  • граждани

Тече преброяване

Десетки хиляди македонци живеят в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Броят на македонските граждани, които живеят в чужбина, надхвърля 60 000 души. Това обяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от Нова Македония.

Швейцария е държавата, приела най-много македонци. Около 16 000 македонски граждани живеят в страната.

Следва Германия с 10 000 македонци. В Италия живеят 6000.

Информацията е част от преброяването в страната. Извършено е преброяване на дипломати и служители на консулски представителства.

Османи утре ще замине за Швейцария. Той ще се срещне с македонските граждани в страната.

Предстои му и визита в Испания. Търси се и диалог с представители на страните.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антиконти

    13 3 Отговор
    То по-българско от това да избягаш в чужбина има ли?
  • 2 реалиста

    11 13 Отговор
    а в рассия?За един приятел-русофил питам
  • 3 Johansson

    19 0 Отговор
    По принцип за македонците няма чужбина.
  • 4 ????

    22 1 Отговор
    Със български паспорти нали.
  • 5 GnG

    10 6 Отговор
    НАСЕЛЕНИЕТО на Северна Корея за 10 години се е увеличило с 1.5 милиона и то в условия на тотална изолация, заради икономическите санкции наложени от САЩ, а населението на България за 10 г. е намаляло с 1.2 милиона и то в условия на "братска прегръдка" !
  • 6 Уж много знае

    5 0 Отговор
    Османи, ама не може да каже има ли българи в СРМ и колко са? И освен това не върви на дипломат да говори за македонски граждани. Не са СМ граждани. Разликата е голеееема. Кой го разбира за кво говори?

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бря

    4 2 Отговор
    и всички тези македонци говорят македонски или северномакедонски защото са северномакедонци?
  • 9 Глупости

    7 0 Отговор
    Македонците в чужбина са най малко милион доста от тях имат български паспорти
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гошо

    3 0 Отговор
    Пишете за македонски граждани, не са ли северомакедонски? Ако са македонски от ОБЛАСТ Македония то само в България има поне 5 пъти повече! Приматите с български пасоши кви са македонци, северомакедонци или българи? Малко са като наще гаранти за мир, турци в България и българи в Турция!
  • 13 Македон

    4 7 Отговор
    Виждам нишо не знаете за Македониа... тези македонски граждани в Швеицариа и Италиа са албанци по националност,а македонци има кам 170 000 в Пиринска и 1 200 000 в Беломорска Македониа!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Беломорска

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македон":

    Повечето там са от селото на Ердоган от 1922 година насам
  • 15 България

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Македон":

    Около 2 милиона са македонците в диаспората Най много са в Австралия.Става въпрос за такива с македонско гражданство Когато има преброяване в България Гърция и Албания тогава ще се види колко имат мак самосъзнание без да граждани на СМ.
  • 16 Малко са 60 000

    2 5 Отговор
    Зaщo има българи и националисти като Каракачанов които нямат нищо общо с Македония, но непрекъснато се намесват във вътрешните работи на една суверенна държава за да разпалват враждата и омразата на македонците към българите и да влошават отношенията между РСМ и БГ . Нека хoрaтa в РCМaкeдoния caми дa ce oпрeдeлят кaкви ca и акo ca ocтaнaли бългaри,така както са останали много албанци дa ce дeклaрирaт кaтo тaкивa, а не непрекъснато да се повтаря едно и също, че македонците крадели културата и история на българите, които пък за 500г са я откраднали от турците...!!!
    Бългaритe кoитo ca иcкaли, вeднaгa cлeд ocвoбoждeниeтo нa Бългaрия ca имaли CВOБOДНAТA ВЪЗМOЖНOCТ дa ce прeceлят и дa зaживeят в новоосвободена Бългaрия, ocoбeнo cлeд Бaлкaнcкитe вoйни, нo мнoгo oт тях ca прeдпoчeли вмecтo Бългaрия дa eмигрирaт зaвинaги в CAЩ,КAНAДA или AВCТРAЛИЯ, a тeзи кoитo ca ocтaнaли в Мaкeдoния ca приeли дa живeят при пo дoбритe мaтeриaлни възмoжнocти и уcлoвия в Крaлcтвo Югocлaвия и CФРЮ и зaтoвa cъвceм дoбрoвoлнo ca ce acимилирaли c другитe мaлцинcтвa,особено след 1945г с настъпването на мракобесния комунистически и сталинистки режим в България потъпкващ всичките свободи на българите, когато съвсем доброволно и съзнателно приемат избора да са по свободните граждани на СФРЮ и да имат повече права от българите и да живеят свободно , да се заселват и работят по целия свят, тa eдвa ли днec при прeбрoявaнeтo нa бългaритe в Ceвeрнa Мaкeдoния, тeхния брoй щe бъдe пo гoлям

    Коментиран от #22

  • 17 Един

    1 1 Отговор
    А колко милиона българи живеят извън България?!
  • 18 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    ГРАЖДАНИ НА РСМ ,А НЕ МАКЕДОНЦИ ГОСПОДА ЖУРНАЛЯ,МОЛЯ ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО
  • 19 Ехооо

    2 0 Отговор
    Няма ли мотика за вас. Всички сте професори!
  • 20 Монтанчанин

    1 0 Отговор
    Към 16 ти четеш ли въобще кво става в Македония та пишеш такива глупости,там не може да се наречеш Българин все едно северно кореец да твърди пред вожда че е южно кореец според теб кво ше му се случи,тези Българи където са останали в македонска географска област и не са мигрирали по други държава е това което ти не притежаваш,обич към родината,там са погребани майки те им,бащите им,децата им там им е дома което е ценност за тях а за теб явно да пишеш такива глупости не ги притежаваш.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 деБЕЛИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Малко са 60 000":

    Стига си писал едни и същи лъжи!Вземи и прочети малко история,факти!Колко българи са"изчезнали" в СМ?Колко са изпратени по затвори в СМ?Колко семейства заради гоненията там "доброволно" са се преместили в България?Това продължава и до днес!Що за наглост!?!Тормозят се по всякакъв начин хора умни и ЧЕТЯЩИ история,определящи се като българи.Така няма как да си променим позицията за ЕС!Отворете публично архивите,така че всеки да може да види и тогава обяснявай колко е било "доброволно"
Новини по държави: