Last news in Fakti

16 Март, 2021 14:42 3 038 10

Азербайджан се натъкна на необозначени минни полета в освободените територии

  • азербайджан-
  • сабина алиева-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • война-
  • мини-
  • минни полета

По време на окупацията на тези земи са поставени над 100 000 мини

Азербайджан се натъкна на необозначени минни полета в освободените територии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Комисарят по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан Сабина Алиева заяви, че по време на окупацията на азербайджанските земи в Нагорни Карабах са поставени над 100 000 мини и Армения все още отказва да сподели картите с разположението на тези мини. Нейното изявление бе разпространено от Посолството на Азербайджан в Република България:

Като комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан, аз съм дълбоко загрижена заради необозначените минни полета в териториите на Азербайджан, които застрашават живота, здравето и безопасността на хората. След тристранната декларация, подписана от Армения, Азербайджан и Русия на 10 ноември 2020 г., беше сложен край на арменско-азербайджанската война, която продължи 44 дни. След 30 години окупираните територии на Азербайджан бяха освободени в изпълнение на международното право.

Въпреки това наред с напълно унищожени градове и села, арменските въоръжени сили оставиха след себе си в освободените територии необозначени минни полета. По време на окупацията на тези земи са поставени над 100 000 мини и Армения все още отказва да сподели картите с разположението на тези мини. След края на войната вече има около десетина случаи, при които не само военнослужещи, но и цивилни са убити или ранени от такива мини. От края на войната до момента са убити 10 цивилни, а други 11 цивилни са тежко ранени от такива мини.

Противопехотните мини могат да се активират в продължение на десетилетия и да представляват сериозен риск. Те пречат на завръщането на вътрешно разселените лица и значително забавят процесите на пълноценно възстановяване и развитие в следвоенния период, които биха допринесли за дълготрайна стабилизация не само в тези освободените територии, но и в целия регион. Армения нарушава принципа на международното хуманитарно право за забрана на безразборни нападения не само с противотанкови мини срещу военни цели, но също така и противопехотни мини във всички окупирани зони и отказва да предостави карта на противопехотните мини в Азербайджан, която да позволи на страната отстрани сериозните последствия от тези мини.

Първи допълнителен протокол към Женевските конвенции (1949 г.) забранява използването на оръжия, които по своето естество са за поголовно нападение. Армения трябва безусловно да предостави на Азербайджан карти на минираните райони, за да осигури опазването на живота и здравето на хората. Настоятелно призовавам всички компетентни международни организации да предприемат незабавни стъпки в рамките на своите мандати за защита на живота и здравето на невинни лица, за да спрат нарушаването на правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 4 Отговор
    Ганчовците техните мини ги махнаха отдавна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Достойна присъда

    5 7 Отговор
    Така и Бабикяните минираха българската политика!
  • 4 Ахмед Газарян

    4 0 Отговор
    Да не мислите че Сащ няма да използват напалм и бял фосфор когато се наложи.Сащ не са подпосвали договори за забрана на тези оръжия.Тоест всичко е позволено но само ако аз го използвам.
  • 5 Ганчо

    8 7 Отговор
    Арменците и на нас ни въртят такива номера големи гадове са

    Коментиран от #8

  • 6 Изненада

    12 8 Отговор
    Арменците прогонени от земите си , са изгорили при изтеглянето си домовете си , за да не ги оставят на башибузуците - азери и турци . Мюсюлманите няма да живеят на готово в арменските домове , както са се надявали . ХаХа !

    Коментиран от #7

  • 7 Прав си

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Изненада":

    Башибозуците излязоха хора. Арменците като ги убиваха, те просто си оставиха домовете, когато бягаха. Нищо. Турците поне останаха до край с азерите, а не като макаринчовците, които още в началото оставиха арменците
  • 8 Знаещ

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ганчо":

    Знаем, че не се обичате с арменците
    Както отдавна знаем, че под "Ганчо" се крие турчин.
  • 9 Арменец

    3 7 Отговор
    След предателството на Русия и окупирането на арменска територия от башибозуците турко-азери - доставени са големи количества дронове "Байрактар" на украинските сепаратисти за нови атаки срещу Руско говорящото население в Крим и Донбас- Путин трябва да бъде съден за измяна , но за съжаление генерали настоящи в Русия липсват - управляват паразити от хазаро-еврейски произход олигарси милиардери на гърба на народа - Русия не се освободи от болшевиките никога от 90 те и до днес!
  • 10 Краят на Турция е близък

    4 8 Отговор
    Краят на Турция е близък - ще бъде създаден Кюрдистан и ще бъде разчленена по националностите, които я съставляват - това ще стане в момента в който посегне на Гърция / след Армения/!