Last news in Fakti

25 Август, 2022 19:00 4 265 12

Азербайджан: какво кара тези войници да се самоубиват

  • нагорни карабах-
  • самоубийства-
  • войници-
  • азербайджан-
  • армения-
  • война-
  • конфликт-
  • ветерани

Най-малко 30 войници ветерани от Азербайджан, участници във войната в Нагорни Карабах, са посегнали на живота си

Азербайджан: какво кара тези войници да се самоубиват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Данни, събрани между ноември 2020 и август 2022 година, сочат, че в Азербайджан са били извършени над 30 самоубийства от участници във втората война за Нагорни Карабах. Най-нашумялото сред тях беше самозапалването на инвалида Елвин Джафаров пред една сграда на изпълнителната власт през юли тази година. Съществува видео, в което той се оплаква от ръководителя на изпълнителната власт в региона и обявява намерението си да се самоубие. Проблемът със самоубийствата междувременно стана предмет на широки обсъждания.

Материални проблеми и равнодушие на чиновници

През 2021/2022 в Азербайджан имаше множество единични и групови протестни акции на ветерани с различни увреждания. Те се оплакваха, че не получават полагащите им се материални помощи и пособия, и че държавата ги е оставила на произвола на съдбата. Роднини на хората, извършили самоубийства, говорят за това, че към тази стъпка са ги тласнали липсата на справедливо отношение, недоимъкът и равнодушието на чиновниците. Повечето от тези ветерани са живеели в селските региони. Никакъв официален отзвук на самоубийствата им до момента не е имало.

Засега известни коментари дава само главната прокуратура, а чиновниците от администрацията на отделните региони отхвърлят всякакви обвинения и повтарят, че всички участници във войните на Азербайджан се радват на внимание и грижи.

Относно случая с Джафаров социалното министерство заяви, че ветеранът е получил еднократна помощ от 11 000 маната (около 6 500 долара). Бил е и трудоустроен. Към момента на самоубийството 35-годишният Джафаров, баща на две деца, е получавал месечни помощи от около 570 долара.

А въпросният „ръководител на изпълнителната власт“, срещу когото е протестирал Джафаров, идвайки на помена, заяви, че „всички искания и потребности на починалия са били изпълнени в рамките на наличните възможности“. Той подчерта и това, че Джафаров е бил воден на отчет в психодиспансер.

Посттравматично разстройство?

Именно посттравматичните разстройства се смятат от експертите за една от най-важните причини за самоубийствата на ветерани. Много от тях изобщо отказвали психологическа помощ, казвайки „Аз не съм луд“. От друга страна и самите закони пречат да им се оказва подобна помощ, защото наличието дори на леки (от гледна точка на закона) психически смущения става пречка да им бъде даден статут на инвалиди от войната. Затова много от тях са принудени да лъжат, което ги докарва до разочарование и още по-голямо чувство за безизходица.

Психологът Азад Исазаде, който има опит в рехабилитацията на ветерани от войните в Нагорни Карабах, обяснява, че посттравматичните психически смущения се развиват у всички, които са участвали в бойни действия, по време на които са изпитвали страх, гняв и агресии.

След като се върнат от фронта тези състояния не могат да се преодолеят лесно и пречат на адаптацията към мирния живот. Особено когато посттравматичният синдром е тежко изразен, а към него се добавят и други проблеми от финансов и социален характер, човек на практика се оказва в плен на своите агресии. Подобна автоагресия нерядко води до самоубийства.

По мнението на психолога проблемът със самоубийствата на ветераните в Азербайджан ще остане нерешен в продължение на дълги години. Той обръща внимание и на това, че в момента съществуват центрове за психологическа помощ и реабилитация само в големите градове, до които жителите на отдалечените провинции на практика нямат достъп.

Липса на емпатия

Психологът подчертава и това, че всички държавни служители, които общуват с травматизираните ветерани, би трябвало, вместо формализъм, да проявяват необходимата емпатия и да не ги разкарват излишно от един кабинет на друг. Подобно поведение нерядко довежда до истински трагедии.

Последният досега епизод в черната поредица самоубийства бе с дата 18 август 2022: 33-годишният Тебриз Абдулаев направи опит да се самозапали пред сградата на изпълнителната власт в своя роден регион. Той оцеля и бе приет в болница в тежко състояние.

Автор: Ника Мусави


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловец

    0 8 Отговор
    Тигр 7,62х54 дървен приклад.

    Коментиран от #7

  • 2 Бгбг

    21 21 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ МИРОТВОРЧЕСКАТА СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ НА БРАТСКИЯ ДРУГАРСКИ РУСКИ НАРОД! СЛАВА НА ДРУГАРЯ ПУТИН! ПРЕЗИДЕНТЪТ! МИРОТВОРЕЦЪТ!

    Коментиран от #11

  • 3 Да живее РУСИЯ

    8 18 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК
  • 4 Тази лъжлива

    2 11 Отговор
    Медия трябва да се забрани
  • 5 Вън България

    9 9 Отговор
    От нато
  • 6 Даже Сидеров

    5 5 Отговор
    Защо не е ходил в казармата?
  • 7 Ловеца

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ловец":

    Драгунов, колега. Драгунов
  • 8 1453

    9 5 Отговор
    "О не мили и не драги". След като войната биде спечелена, кървите пролети,жертвите дадени се появяват вторият ешелон- тези хора които НИЩО НЕ СА ДАЛИ но искат всичко да вземат. И в края на крайщата вторият, още по-вече третият ешелон надделява и както го казваше покойният Радой Ралин " Първите паднаха в кърви, последните станаха първи " такъв е животът. Лека вечер.
  • 9 Тоалетна хартия

    12 4 Отговор
    Колко ли арменци се самоубиха, след войната.....може и нито един. Тюрка е воин само срещу жени, деца и старци!!!!
  • 10 Кръц

    3 7 Отговор
    Посолството на янките в Ереван-най-голямото,след туй в Киев.Ама файда йок.
  • 11 Кака ти

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бгбг":

    Човече,провери все пак,изглежда имаш сериозни проблеми с главата.
  • 12 некой си

    0 0 Отговор
    След прочит на статията анализирах някои изказвания на ветерани и установих,че просветлението тези хора няма да ги споходи и след хилядолетия . Уважаеми, в лицето на управниците човеците винаги са били консуматив или продукт,системата при всеки един строй или управление не е третирала човешките създания по различно. Духовниците постигнали извисение и прозрение са установили това и са изрекли някои истини по начин да бъдат чути от тези които се отричат от материализма,но за тези които са се гмурнали твърде дълбоко спасение няма,те просто са консуматив ,грозно но истина. Сега допусналия да бъде употребен ли е виновен или употребили я,сега и образно през духовната призма : Спуснали се ангелите към дявола грабнали го и го изправили пред Господ да отговаря за своята поквара към човешките създания. Дявола казал : Господи аз приканих ,но не заставих. Спирам до тук с притчи,извода оставям за всеки.