Last news in Fakti

17 Март, 2021 18:32 4 051 47

Тайните служби: Лично Путин е одобрил "мръсна" кампания срещу Байдън

  • джо байдън-
  • русия-
  • сащ-
  • тайни служби-
  • намеса-
  • избори-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • украйна

С дезинформационна кампания Русия се е опитала да навреди на Джо Байдън преди президентските избори миналата година

Тайните служби: Лично Путин е одобрил "мръсна" кампания срещу Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По информация на американските тайни служби, на изборите през ноември Русия се е застъпила за бившия американски президент Доналд Тръмп и се е опитала да навреди на кампанията на неговия конкурент Джо Байдън, както и да всее смут в САЩ. Според доклад от офиса на директорката на националното разузнаване Аврил Хайнс, опитът за вмешателство е бил "разрешен и осъществен" лично от президента Путин и правителството в Москва. Още преди началото на президентската кампания в САЩ службите зад океана алармираха, че Русия отново ще се опита да повлияе на изборите. Тогавашният президент Доналд Тръмп омаловажи опасността. През 2016 година той беше кандидатът, който спечели от хакерските атаки и дезинформационната кампания, която беляза месеците преди вота. Сегашният доклад потвърждава опасенията, но отрича да е имало директна намеса в изборния процес.

Целта: Байдън да бъде дискредитиран

Твърди се, че Русия е разчитала на своите тайни служби, държавни медии, интернет тролове и съюзници в Украйна за осъществяване на кампания. Една от най-важните стратегии на Москва е била да дискредитира Байдън и семейството му, обвинявайки го в корупция. Руските агенти са се свързали целенасочено с американци, които са имали контакти с правителството на Тръмп, за да поискат започване на разследване срещу Байдън за неговите и тези на сина му връзки с Украйна. Имената на конкретни личности не са споменати в доклада, но ФАЦ припомня, че бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани се е срещал няколко пъти с руснаци и украинци. Сред тях е например украинският политик Андрей Деркач, който в САЩ разглеждат като руски агент. През 2019 година Деркач разпространяваше слухове, че Байдън е замесен в корупция в Украйна. В основата на обвиненията е фактът, че синът на Джо Байдън - Хънтър, е бил член на борда на директорите на украинската газова компания "Буризма" в периода 2014-2019 г. Доказателства, че в тази си роля той е извършил някакви злоупотреби, обаче не бяха намерени.

Подкопаване на доверието в американската избирателна система

Имало е и опити да бъдат манипулирани както представители на администрацията на Тръмп, така и медии, се казва още в доклада. През 2020 година Русия е съсредоточила усилията си в дезинформацията, но - за разлика от изборите през 2016 г. - не се опитала да подкопае директно избирателната инфраструктура на САЩ. Москва е искала да “повлияе на общественото възприятие за кандидатите в САЩ” и да продължи дългосрочната цел – подкопаване на доверието в избирателната система на САЩ и насърчаване на общественото разделение в Америка, пише още в документа. Русия е разглеждала победата на Байдън на изборите като “вредна за руските интереси”. Като вицепрезидент на Барак Обама, Джо Байдън е подкрепял опозицията на Путин и е осъждал остро руската агресия в Крим.

Опити за влияние и от Иран

От друга страна няма данни за опити и на Китай да повлияе на резултатите от изборите. За разлика например от Иран, който е искал да намали шансовете за преизбиране на Тръмп и да увеличи разделението в американското общество, става ясно още от доклада. Макар да не е атакувана пряко избирателната система, ирански хакери са разпращали имейли на регистрирани демократи от името на крайнодясната група “Горди момчета”, в които са призовавали да се гласува за Тръмп. Целта е била демократите да бъдат мотивирани да гласуват, а на републиканците да бъдат приписано използването на нечестни практики. Акцията е била лично одобрена от върховния водач на Иран Али Хаменей. Правителствата в Москва, Пекин и Техеран все още не са взели отношение към обвиненията, съдържащи се в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дали?

    64 16 Отговор
    Лично Путин обгради Русия с бази и избива хора в Близкия Изток.
  • 2 гадно

    54 11 Отговор
    Лично Путин им се е обадил и си е признал всичко.
  • 3 Пропагандистите на сороснята ДВ

    46 8 Отговор
    Сорос командва в Америчката!
  • 4 резервист

    32 10 Отговор
    Хора! Преди време Тиквата ходеше да му наливат мозък в американското посолство, да не би сега те да идват при него за същото? Започнаха да плямпат тъпотии като него!
  • 5 Русофил плюс

    47 10 Отговор
    Схващате ли сега, че Русия ще се окаже виновна за разединението на американската нация............

    Коментиран от #9

  • 6 Тръмп

    29 6 Отговор
    На ти я в главите им само комунистически конспирации.
  • 7 Kawazaki

    31 9 Отговор
    САЩ са фалирали 50 години управление на Сорос =на 26 трилона външен дълг! DW нямат нищо общо с ФРГ черна станция за пропаганда на САЩ от Европа още от студената война.

    Коментиран от #20

  • 8 ****

    30 10 Отговор
    Тези тайни служби всичко друго правят,само не и това за което са създадени. Стоят си по кабинетите и си измислят разни истории свързани с Русия. А до сега не са извадили нищо черно на бяло като доказателсво на своите твърдения.
  • 9 Монгола

    26 10 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил плюс":

    Изкуфялото така каза, че ще обединява краварския народ и сега търси втаг в лицето на Руската Федерация, ноо ще намери друго нещо в Русия дебело и топло!
  • 10 Руснаците се пазят от Американските

    34 8 Отговор
    Избори, защото зная че тая дъвка задължително щея "дъвкат" след Изборите. DW вие сте една от медиите която основно това прави да Плюе по Русия!! Никой за нищо не ви вярва!!!
  • 11 Атлантик плюс

    13 32 Отговор
    Крайно време е американците да санкционират лично Путин, та да се знае, че кракът му не може да стъпи в ООН.

    Коментиран от #21

  • 12 Аналитик плюс

    35 9 Отговор
    Интересно как руснаците наливат в промитите американски мозъци дезинформацията си?
  • 13 Кадир

    17 11 Отговор
    Ще санкционират шлифера фашагите на путин.
  • 14 Бай Джонсън

    10 36 Отговор
    Дните на Путин и кликата му са преброени.
  • 15 другарят

    29 4 Отговор
    Явно че бандитите от фашистка Америка са побеснели и нърсят конфликт!
  • 16 Историчка

    25 4 Отговор
    А защо не каже, че лично президента на Китай е одобрил кампания в подкрепа на Байдън, защото китайците смятаха, че по-лошо от Тръмп няма как да има. И въпреки това са враг № 1 на САЩ, ха ... ха ...
  • 17 ИНТЕЛЕКТ

    23 4 Отговор
    Отиващата си държава на дявола изпада в конвулсии и то все по безсилни!
  • 18 Лоша работа

    7 31 Отговор
    За никого не е тайна че Тръмп бе руски резидент и избран за президент през 2016г с помощта на Путин ,което американските тайни служби знаеха но не успяха да разкрият и докажат с "открадването на изборите" от Тръмп, но през 2020г номерът не мина и хакерските атаки и дезинформационната кампания на Русия бяха разкрити и затова Путин дълго време гузно мълчеше и се ослушваше, като не поздравяваше Байдън с избора за нов Президент...!!!
  • 19 бай Иван

    24 7 Отговор
    Краварите станаха смешни с тия глупости. Сигурно Путин е пращал бюлетини по пощата!
  • 20 Шекел

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Kawazaki":

    Квото и да си говорим Сащ чайна и германия са скачени съдове.

    Коментиран от #22

  • 21 Умберто

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Атлантик плюс":

    Ако това стане ООн няма вече да е в краварника.
  • 22 Хипократ

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Шекел":

    Скачен си ти със синагогата.
  • 23 Генерал от НАТО

    10 24 Отговор
    НАТО е думата която кара руснаците вече 75 години да повръщат още преди да настъпи утрото след препиването, също предизвикано от невъзможността дори да "пръцнат" във вятъра в посока натовска страна вече 75 години! НАТО е думата която се е заклинила като бодлива тел в стомасите на българските продажници, които ненавиждат стратегическият ни съюзник САЩ все едно са се опитали да прескочат оградата с бодлива тел и са си гризнали от бодливата тел на концлагерите, които скоро ще бъдат построени за тях тук в България-вярна натовска територия! Лаят и заплашват, като разгонени кучки питбул, но 75 години само лаят и подвиват опашки пумиярите...

    Коментиран от #26, #27, #38

  • 24 Stéphanie 🎲

    6 11 Отговор
    Със голямо нетърпение чакам филма🙂 на живо репортажи 👍🗽🇺🇸🚢✈☄🔥🪂🎞📽🎬😂КоААА Защо така са ги подгонили Американците и Европа -----ватенците 😂😭те нищо не правят горките 🙃🤣🤪.Путин обзаведе ли бункера ако не да побърза се 🚀 на 🪐.......🌝

    Коментиран от #28

  • 25 МИСЛЯ ЧЕ ЦЯЛАТА РАБОТА Е ЧЕ

    14 4 Отговор
    НА БАЙДЕН МУ ДОЙДЕ НАНАГОРНО С ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ В АМЕРИКА....ИМИГРАНТИ КОРОНА БУНТОВЕ НА АФРОАМЕРИКАНЦИ БЮДЖЕТА НЕ ДОСТИГА. ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ..ДА СЕ ПЕЧАТАТ ДОЛАРИ И СЕГА ДА ОТВЛИЧА ВНИМАНИЕТО ОБВИНЯВА ПУТИН.....И ПУТИН НЕ ИМ ОБРЪЩА НИКАКВО ВНИМАНИЕ....КУЧЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ
  • 26 Само питам

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Генерал от НАТО":

    Та какво викаш направи нато в Кипър ? А бягството от Сирия ?
  • 27 Затвор за всички русофили във

    6 14 Отговор

    До коментар #23 от "Генерал от НАТО":

    България по скоро българофоби са те !!!!Черн печат и еднопосочен билет за Русия .Умирай трудно и мизерно

    Коментиран от #29

  • 28 Петър Петров

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Stéphanie 🎲":

    Адаш , колко стана часа в краварника. Ти не спиш ли вече ?

    Коментиран от #30

  • 29 Сан Кюлоти

    11 4 Отговор

    До коментар #27 от "Затвор за всички русофили във":

    Чалнал си се нещо май. От много навеждане си почнал да мислиш с гръбначния мозък.
  • 30 Stéphanie 🎲

    7 13 Отговор

    До коментар #28 от "Петър Петров":

    КукуПИПИ🍌😉Аверче не съм ти адашКА -1.Всички русофилци и руснаци във България бегом във блатото да се биете за Русия не да тролиш тук .ОК 👍А сега докажете си любовта към този РАЙ А 🤣😂😆😁във който дори и вие не желаете да имигрирате 😉

    Коментиран от #31

  • 31 Петър Петров

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Stéphanie 🎲":

    Все тая - Петър Петров , Михаил Михайлов , Адам Иванов , Иван Иванов .....Троловете от Блиц налазиха Факти.

    Коментиран от #32

  • 32 Stéphanie 🎲

    1 9 Отговор

    До коментар #31 от "Петър Петров":

    Абе ПИПИ тези не ги познавам какво е Блиц ????За какво иде реч
  • 33 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НИЕ СМЕ НАЙ-ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ -ДАЙТЕ НИ ПАРИ--- ДАЙТЕ НИ ТАЙНИ ПАРИ -ЗАЩОТО СМЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ !!!!!!!!!!!!!!?????????
  • 34 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    КАК "ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ " ЩЕ СЕ СПРАВЯТ -КОГАТО РУСКИТЕ КЛИМАТИЧНИ ВОЙСКИ -ЗАМРАЗЯТ НЮ ОРЛИАНС - СЛЕД ТЕКСАС ---В
    СЛЕДВАЩИЯТ ЗАМРАЗИТЕЛЕН СЕЗОН !!!???!!!???????
  • 35 бай Даньо

    2 14 Отговор
    Лошо му се пише на Путин след като не избраха полезния му идиот злия клоун Тръмпи. Лошо.
  • 36 Кой68

    12 0 Отговор
    Тия "служби" които лапат милиарди всяка година ЗАЩО проспаха "намесата" на Русия???
  • 37 Охо бохо

    9 1 Отговор
    Дойче веле ! Тази псувня е достатъчна ! Отврат !
  • 38 Груьо

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Генерал от НАТО":

    АЛОО ГЕНЕРАЛЕ ПИЛ ЛИ СИ СИ ХАПЧЕТАТА,ЧЕ МАИ ИЗПЕРКВАШ.
  • 39 Верно е

    2 2 Отговор
    Разбира се че Байден е бесен на руснаците и на Путин за намесването им в американските избори с изборните манипулации за преизбирането на Тръмп и оклеветяването и очернянето на демократите и на самия Байдън...!!!
    А че Тръмп бе руски резидент и подлога на Путин с милиарди заеми от германска банка, зад която стояха гаранциите на Путин е добре известно на всички !!!
    КАК ТРЪМ бе КУПЕН още през 80те години на миналия век от РУСНАЦИТЕ и тогавашния заместник председател на КГБ Владимир Крючков са публикувани в книгата "Инструкциите на другаря Крючков: строго секретни досиета от задгранични операции на КГБ 1975 - 1985" на бившия съветски агент Олег Гордиевски и историка Кристофър Андрю.
    А годината е 1986.
    Юри Дубинин пристига в Ню Йорк през март 1986г, като постоянен представител на СССР в ООН. По това време в мисията работи и дъщеря му Наталия. Пред вестник Комсомолская правда тя разказва за първата среща на баща си с Тръмп в Trump Tower. "Първото нещо, което видях в този град, е вашата кула!", казва Дубинин, а тя продължава: "Тръмп веднага се разтопи. Той е емоционален човек, импулсивен. Нуждае се от признание. И когато го получи, му харесва. Посещението на баща ми му въздейства като мед на пчела".
    По думите на Дубинина баща ѝ, който е опитен дипломат, е целял да привлече Тръмп. Няколко седмици след това Дубинин е назначен за посланик на СССР във Вашингтон. Следващата им среща е шест месеца по-късно по време на официален обяд, организиран от Леонар
  • 40 Продължение

    1 1 Отговор
    Следващата им среща е шест месеца по-късно по време на официален обяд, организиран от Леонард Лаудер, на който двамата седят един до друг. Там възниква идеята и първата покана Тръмп да посети Москва за съвместен бъдещ бизнес проект...и от където получава и първата финансова подкрепа и уверения че може да стане бъдещ президент на САЩ което допълнително поласкава суетата му..
  • 41 Историк

    0 0 Отговор
    Путин е моралният убиец на много опозиционери
    Да не говорим за мръсния му работа и роля в Германия по време на студената война-шеф на КГБ, гадост
  • 42 бойчо

    0 0 Отговор
    вкиснатото зеле само чака момента да плюне
  • 43 Захарова

    1 1 Отговор
    Заядливото склеротирало старче, вместо да обърне внимание на проблемите в собствената си държава, първо щеше да прави импийчмънт на Тръмп, и като не успя, сега се захвана с Путин. А хората около него като "папагали" му пригласят, вместо да го "отворят" очите. Не ми е ясно как ще докаже руска намеса и лично намеса на Путин. Създава само международно напрежение, от което никой в света няма нъ=ужда. Той много добре знае, че нищо не може да направи на Русия. Това не е Иран или Венецуела. Или пък Северна Корея. НИЩО. Само си запълва последните му дни от живота.
  • 44 туйонуй

    1 0 Отговор
    Koa точно е новината?
  • 45 zuio

    1 1 Отговор
    А как ще ми обясните избора на негър за президент?
  • 46 УБИЕЦ

    0 0 Отговор
    ПУТИН ПРАВИЛНО Е УБИЛ БАЙДЪН , НИЩО ЧЕ ОЩЕ Е ЖИВ МРЪТВАК !
  • 47 МОШЕТА

    0 0 Отговор
    БОЙКО СЪЩО УБИ ЦВЪКО , НАУЖКИМ !