Last news in Fakti

18 Март, 2021 13:35 2 443 15

Тревожен сигнал! Алпите губят снежната си покривка

  • алпи-
  • сняг-
  • глобално затопляне

Сезонната дебелина на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие

Тревожен сигнал! Алпите губят снежната си покривка - 1
Снимка: shutterstock

Почти метър снежна покривка са загубили Алпите на ниска и средна надморска височина за период от половин век, предаде Франс прес, позовавайки се на първото по рода си проучване, което оценява европейския планински масив като цяло.

Между 1971 и 2019 г. периодът, през който всяка зима има снежна покривка, е намалял средно с от 22 до 34 дни в Алпите на височина 2000 метра над морското равнище, изчисляват около тридесет автори на публикация в сп. "Криосфера"

"Това проучване дава възможност да се направи общ преглед на климатичните тенденции по отношение на снежната покривка", обяснява Самюел Морен от френския Национален център за метеорологични изследвания (CNRS), предава БТА.

Наблюдаваното намаляване на снежната покривка в планината е "основна тенденция, която потвърждава предишни проучвания", проведени на местно или национално ниво. Вече разполагаме с общ анализ за снежната покривка в целите Алпи", обобщава изследователят.

За целите на изследването учените са събрали и стандартизирали данни от 2000 метеорологични станции в шест държави (Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария), за да формират единна база данни.

Заключението им е ясно: Алпите губят снежната си покривка. Броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното им топене продължава да намалява с около пет на десетилетие на и под 2000 метра надморска височина.

Когато има сняг, той е по-малко: сезонната дебелина на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие. Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие.

"Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.", казва Самюел Морен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    7 1 Отговор
    Тази "новина" я четох някъде и преди 10 години
  • 2 ЛЕДНИКОВ

    5 1 Отговор
    И КО ША ПРАЯТ АВСТРИЙЦИТЕ КАТО ИМ СПРАТ ВЕЦОВЕТЕ????? МАЛЕ КЕ НОСИМ ТОК СО КАМИЛИ.

    Коментиран от #4

  • 3 Салама

    4 0 Отговор
    А честито и на вас, скоро картофи ще гледате там
  • 4 СОРОШ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЕДНИКОВ":

    ИДВА ГЛОБАЛНОТО ЗАЛЕДЯВАНЕ НА ЕВРОГЕЙСКИТЕ МОЗЪЦИ И НА ГРЕТА. МНОГО ПАРИ ИМА ТУКА,МНОГО ПАРИ!!!!!
  • 5 Севодня

    4 1 Отговор
    Голем праз човешкият живот е прекалено кратък за да се направят генерални заклучения освен това измервания се правят от малко над столетие което е нищо.
  • 6 Шамони

    4 1 Отговор
    Ужас сега Стефка къде ше кара ски
  • 7 ****

    4 1 Отговор
    Така както е тръгнало,следващите войни ще се водят за вода,картината се променя и сушата настъпва бавно.
  • 8 233

    7 0 Отговор
    Путин пренесе снежната покривка на Алпите в Сибир.Санкции!
  • 9 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    СНЕЖНАТА ПОКРИВКА В УМЕРЕНИЯ КЛИМАТ -НА ВИСОЧИНА 2300-2600 МЕТРА ИЗЧЕЗВА ВСЯКА ГОДИНА И СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ВСЯКА ЗИМА --- КОЙТО И ДА ФИНАНСИРА ИЗУ ЧАК ЛЬОВЦИТЕ -БЕЗ ДА ПОЛУЧИ РАЗСТРОЙСТВО -ДА КАРА СКИ НА СЕВЕР И НА 500 М НАДМОРСКИ !!! АЗ ЖИВЕЯ В ПЕРНИК -750 НАДМОРСКИ МЕТРИ !!!!
  • 10 мит

    5 0 Отговор
    Да се чете - очаквайте ново покачване на данъци и такси, не сте достатъчно екологични. Нищо, че ЕДИН! военен самолет изгаря повече гориво САМО! за да се отлепи от земята, отколкото аз с мойта таратайка за ГОДИНА!
  • 11 Емил

    2 0 Отговор
    Алпите я губят и тя (снежната покривка) се мести у нас! Предизборен номер на ГЕРБ, за да няма гласуващи!
  • 12 Stéphanie 🎲

    4 3 Отговор
    ААА 🥴😂ок. Към днешна дата 18.МАРТ нормално е Алпите да губят снежната си покривка.До година ке падне снежец 🤣

    Коментиран от #14

  • 13 Иде ли?

    0 1 Отговор
    Колкото и да се опитваме да се шегуваме, промените настъпват. Само дано да стават по-бавно! Да минат изборите, де! И пак да си изберем най-,най-, най- правителството!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: