Last news in Fakti

18 Март, 2021 16:50 2 327 16

Гърция посреща принц Чарлз, Макрон и Мишустин

  • гърция-
  • празник-
  • правителство

Страната планира големи чествания

Гърция посреща принц Чарлз, Макрон и Мишустин - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Гърция подготвя огромни чествания на годишнината от началото на революцията, довела до освобождението на страната, съобщи Катимерини.

Очаква се на празника да присъстват редица висши фигури. Поканени са френският държавен глава Еманюел Макрон, британският престолонаследник Чарлз, кипърският президент Никос Анастасиадис и руския премиер Михаил Мишустин.

Правителственият щаб вече обяви своя план. Възможни са и промени.

Честванията ще се проведат на 24 март. Открита ще бъде и осъвременената Национална галерия.

Домакини ще са гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу. Планът е самата церемония да бъде ограничена.

Почетни страни на планирания празничен парад ще бъдат Великобритания, Франция и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    11 2 Отговор
    Това не е държава..
  • 2 Бкп

    4 14 Отговор
    А защо Пусин не е поканен?

    Коментиран от #15

  • 3 миш

    8 0 Отговор
    Я,па помислих ,че ,ще уважат Баце,като световен фактор.Кога,най-големата православна държава,неще да те види и да те покани да спиш в Москва,би трябвало нещо да ти светне в главата.
  • 4 Без Гърците!

    12 1 Отговор
    Хунтата управляваща Гърция постави Гръцкия народ под пълен локдаун от страх да не се събуди революционния дух за освобождение по случай националния празник!
    Парад ще си правят само политиците с политици от чужбина за себе си - без народа!
  • 5 К 1929

    7 7 Отговор
    ДОБРЕ ЧЕ ГОСПОД ГИ Е ДАРИЛ С КРАЙБРЕЖИЕ И ГИ Е НАУЧИЛ ДА ГОТВЯТ ДОБРЕ,ИНАЧЕ ЗА ДРУГО СА ГОЛА ВОДА И КАЛ ПО Г@ЗА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ.

    Коментиран от #16

  • 6 Павел Пенев

    3 5 Отговор
    Какво представлява византийската революция и какво е донесла на народите от Балканите–нищо. Проблема е друг, но Ердоган не е поканен за да ги осветли по въпроса.

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 Всичко

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Павел Пенев":

    Разпада на Турската империя донесе - или може би предпочиташ още Турския Ботуш?! И не ми говори за "велики сили" и т.н. защото Европа я има още благодарение на Гърция / Хеленистичните нации вкл. Траки, Македонци и т.н. спряла на няколко пъти Персийските нашествия , спираща Югур Турците / въпреки предателствата на запада тогава/ , Константинопол пада поради спускането на полумобгоидните орди /отслабили Византийските граници и от Север - Печенеги, Българи-татари от Волга, Кумани и др. .....Сега също в наше време единствения фактор с който Ердоган се съобразява /сдържащ фактор на стабилността на балканите е Гръцката армия/ отново предадена от запада с икономическо ембарго и геноцид на Гръцкия народ!
  • 8 Същото важи и за.......

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Павел Пенев":

    Същото важи и за Арменския / древен Хеленистичен народ от Гръцките колонии в Кавказ / и предаден от Русия на Турско-азерския башибозук спиращ хилядолетия полумонголоидните потомци на Чингиз Хан да нахлуят в Европа! И двата народа дължат свободата си единствено на собствените си сили най вече и запада им е длъжен - за благодарност германските Готи въоръжават Турция и да готови за разчленение на балканите на нови псевдо-държави тип - Македония, Косово!
  • 9 Културата ти е Византийска

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Павел Пенев":

    На Гърция и Византия дължиш цялата си култура и писменост - след няколкото века претопяване на северното население в сев. Византия от ордите - кумани, татари / българи/ , Печенеги, авари и др. и грабежи, Византия е принудена да ги цивилизова донякъде / без да спаси от претопяване Тракийското хеленистично население сега - бялата раса в България! И им разработва писменост - културата остава Византийска /Гръцка/ - България е дете на Византия /претърпяла дехеленизация и геноцид от ордите гореспоменати потомци на Чингиз Хан /златна орда опустошила и Руските земи с грабежи/ в продължение на няколко века - или на балканите не съществува днес друга култура освен Византийска с поместни диалекти така да се каже- държави от групи получени в резултат на разпада на Византия или култури тип: чалга!
  • 10 Елро

    5 2 Отговор
    Пак добре че руснацитете освободили българите иначе до сега щяха феса да носят.не се мери с Гърция много си назад винаги

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Абсолютно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Елро":

    Точно така....
  • 12 Учете древногръцки!

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Елро":

    Вместо оскатения английски диалект , развива мозъка и е майка на всички европейски езици Исаак Нютон си е водил даже записки на него/ произлизащ от латински - който от своя страна Аеолийски Гъцки дефакто!/. Именно в България древногръцкия трябваше да е втори език в училищата - вместо това е въведен в Русия, в някои западни държави но не и тук, поради малоумни управници!
  • 13 А Българския?

    3 0 Отговор
    А Българския управник ще отиде ли или той ходи само на празници на Султана?
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Прочетете за чудесата които проявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция.
    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.
  • 15 ттт

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бкп":

    Поканен е, но изпраща министър-председателя.
  • 16 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "К 1929":

    В Джъмбото е пълно със стока произведена в Гърция, каквато в България не се произвежда. Не мога да кажа високо или ниско технологична е, но щом имаме толкова много безработни и толкова много празни производствени сгради (напоследък започнахме да ги събаряме, но не да ги пълним), значи не са ни в технологичните възможности.
Новини по държави: