Last news in Fakti

19 Март, 2021 18:12 2 037 5

Канада инвестира $40 милиона в малък модулен реактор

  • малък модулен реактор-
  • канада-
  • инвестиция-
  • атомна енергетика

Предвижда се първият реактор да заработи в началото на следващото десетилетие

Канада инвестира $40 милиона в малък модулен реактор - 1
Снимка: Shutterstock

Канадското правителство ще инвестира 40,5 милиона долара в компанията Moltex Energy за разработване и комерсиализиране на малък реактор на стабилни соли (в основата е технологията на реактор на разтопени соли с подобрени характеристики). С парите ще бъде изградено и съоръжение за рециклиране на отработено гориво.

Предвижда се първият реактор да заработи в началото на следващото десетилетие. „Правителството ни подкрепя използването на иновативни технологии за осигуряване на по- чисти енергийни източници и надгражда за постигане на глобално лидерство на Канада при малките модулни реактори“, заяви Франсоа-Филип Шампан, министър на иновациите, науката и промишлеността.

Moltex планира първият в света реактор на стабилни соли, който ще е с мощност от 300 мегавата, да бъде разположен на площадката на АЕЦ „Пойнт Лепро“ в Ню Брънзуик, предаде Nucnet.org.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макс Планк

    5 3 Отговор
    Откъде ги копате тез глупни?
  • 2 pbdan

    5 1 Отговор
    Бедняци, ние ще инвестираме 10млрд евро за 2000МВт.
  • 3 НАТО ВЕЦ

    7 1 Отговор
    Я, то още нямало разработени "модулни реактори", пък енергетиците на Бостана искат да ги строят в Козлодуй. Е, нищо. Ние и самолети на картинка си купихме😇🤫
  • 4 Смех

    2 0 Отговор
    Само захватие немци нещат АЕЦ
  • 5 тнт

    1 0 Отговор
    Чакайте ,какво стана със "зелената енергия"?!Що така с канадските партньори нещо не се разбираме! Ние "Зелени Балкани",те "Атомен Grasslands"!?! Ние пак ли сме по -простите?
Новини по държави: