Last news in Fakti

21 Март, 2021 11:53 2 147 15

Русия ще помогне за удължаването на живота на Арменската АЕЦ

  • арменска аец-
  • армения-
  • русия-
  • атомна централа

Атомната централа осигурява 40% от електричеството в Армения

Русия ще помогне за удължаването на живота на Арменската АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Русия ще помогне на Армения да удължи живота на атомната си електроцентрала в Мецамор с още 10 години, обяви директорът на съоръжението Мовсес Варданян. За тази цел се създава работна група съвместно с руската корпорация „Росатом“.

Единственият функциониращ реактор на централата започва да работи през 1980 г. и трябваше да бъде изведен от експлоатация до 2017 г. Правителството на Армения реши да удължи живота на 420-мегаватния реактор с 10 години, след като не успя да привлече финансиране за своите амбициозни планове за изграждане нова АЕЦ, предаде Rferl.org.

През 2015 г. руското правителство предостави на Ереван заем от 270 милиона долара и безвъзмездна помощ от 30 милиона долара за модернизация на Арменската АЕЦ. Очаква се работата да приключи през 2023 година. Атомната централа, разположена на 35 километра от Ереван, осигурява около 40% от електричеството в Армения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 rusnak

    3 0 Отговор
    А бе ква помощ кви пет лева ШАЙКАТА бе????
  • 3 Бълггарин

    12 1 Отговор
    Ние ставаме все по-зависими от андолска Турция , така че вече и българската енергетика остава спомен .

    През следващите години , новите сметки за ток ще ни отрезвят , ама късно - американците и турците отново ще са наложили протежетата си в София .

    Коментиран от #15

  • 4 гадно

    14 2 Отговор
    На пък , на нас ще ни помага почти фалиралата Уестигхаус изгонени от чехите когато щяха да пробват на техен гръб ядрено гориво което не покриваше изискванията за техните реактори.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Ха ха

    4 11 Отговор
    Горките арменци те знаят какво означава "руска помощ"

    Коментиран от #7

  • 6 Голем у.й ще настане в Козлодуй

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Ако нещо стане с Козлодуй сме до там нямаме капацитета за разрешаване на авария от ракъв мащаб нито от икономическа нито от наупно техническа гледна точка.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гадно

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Голем у.й ще настане в Козлодуй":

    Така е, но след като ядрената ни централа зависи от Козяк остава само да се надяваме, че Господ все още е Българин.
  • 9 небитието руско

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Ти това не го коментирай това болшевик.Русия и срещу САЩ да тича не може да ги стигне откъм реакторите.Не забравяй ,че всичката радиация на света дошла от невежество е именно заради руските деграданти.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Behemoth

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "небитието руско":

    Или си глупав или лъжеш....американската атомна енергетика изостава технологично по доклад на собственото им правителство ....а относно радиацията първия сериозен проблем в атомна централа е в Америка а последният в Япония....съвременните руски реактори са най безопасните в света и не случайно строят навсякъде...кажи ми къде строят американците?

    Коментиран от #12

  • 11 въпросче

    3 1 Отговор
    Е,как така ще даваш 300 милиона долара на арменците? Най-едрите милиардери на Земята са арменци,ти заем и безвъзмездно пари ще им даваш!!!!!!! Луди руси!
  • 12 Шекел

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Атомна енергетика в Дащ несъществува.Нямат научно технически капацитет за това.
  • 13 гадно

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "небитието руско":

    Омразата те е заслепила чети преди да пишеш глупости. Тежките аварии в краварника не са по-малко от тези при рашките само, че си траят. За аварията в Япония нямаше как да не се разбере разбира се в случая проблема дойде заради природно бедствие.
  • 14 объркан

    1 2 Отговор
    значи Русия помага на американски АЕЦ а на нас, които сме с руска АЕЦ-Козлодуй, няма да ни досттавя Русия ами ще разчитаме на краварите на които помага Русия..... а ся де. Много сме объркани...
  • 15 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бълггарин":

    Нормално е все пак "анадолска" Турция е доста по- развита от нас!