19 Май, 2021 18:14 1 631 5

Започна ключов ремонт за удължаване на живота на Арменската АЕЦ

  • арменска аец-
  • атомна централа-
  • ядрена енергетика-
  • аец-
  • армения

Арменската АЕЦ е единствената атомна електроцентрала в страната

Започна ключов ремонт за удължаване на живота на Арменската АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

На 15 май в Арменската АЕЦ започна ключов планов ремонт по проекта за модернизация и удължаване на живота на атомната централа. Дейностите се извършват от компанията „Русатом сървиз“, част от руската корпорация „Росатом“.

Експлоатацията на Арменската АЕЦ ще бъде спряна за 141 дни, в които ще се извърши мащабна модернизация на втори енергоблок. Тази година се навършват 45 години от пускането му в експлоатация, а след плановия ремонт той ще може да работи поне до 2036 г.

„По време на модернизацията около 350 руски ядрени специалисти ще участват в работния процес“, каза Юрий Свириденко, ръководител на проекта за удължаване на живота на централата. Арменската АЕЦ е единствената атомна електроцентрала в страната. Тя има два руски реактора ВВЕР-440, които произвеждат над 30% от електроенергията в Армения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антиконти

    6 1 Отговор
    Нашите 4 блока без да им е изтекъл първият срок ги спряха, а Фукушима дето гръмна беше един от най-старите реактори и няколко пъти му бяха удължавали срока.
  • 2 Пак Русия,нали? Все тя ви спасява

    5 2 Отговор
    А как само я оплювахте,воглаве с Пашинян! И кой ви излъга че сте по-големи тарикати от ционистите? Абе всички лисици накрая се събират при кожухаря..
  • 3 Army Ranger

    8 0 Отговор
    Арменците удължават живота ние удължаваме агонията като си заклахме енергетиката, нарязахме си ракетите, унищожихме армията и държавата, а сега ни остава единствено глад самота и плащане заради грешките на олигарси, мафиоти, корумпирани управляващи и неправомерна приватизация
  • 4 Счупи тъпомера

    2 1 Отговор
    Дано не се произвеждат, като магистралите ни, че те са ми набори.
  • 5 АЕЦ Козлодуй

    5 0 Отговор
    Арменците са умни. И те се излъгаха и отначало си спряха АЕЦа, но после пуснаха втори блок. Ние нашите 4 блока ги спряхме на по 20 години работа и сега плащаме два пъти по скъп ток.