22 Март, 2021 18:37 3 534 7

Ще ви посрещнат с отворени обятия: какво видяхме на остров Крит

  • крит-
  • гърция-
  • туризъм-
  • пандемия

Ще ви посрещнат с отворени обятия: какво видяхме на остров Крит

Ще ви посрещнат с отворени обятия: какво видяхме на остров Крит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Когато пуснах обява, че търся служител, само за два дни получих стотици молби. Хората не спираха да звънят и да ме молят да им дам работа. Сърцето ми се къса." На остров Крит изнемогват и отчаяно се надяват на туристи.

За да ограничи растящия брой на инфекциите, от ноември миналата година Гърция постоянно преминава от режим на локдаун към разхлабване на мерките и обратно. В същото време туристическият бранш в страната изнемогва - и настоява за отваряне на хотелите и заведенията. Над 20% от гръцкия БВП зависят именно от хотелиерството и ресторантьорството, всеки пети гръцки работник е зает в този сектор.

"Сърцето ми се късаше"

Наскоро министърът на туризма Хари Теохарис обяви, че страната ще започне да посреща чуждестранни туристи от 14 май нататък - но само ако са ваксинирани, ако докажат наличие на антитела или ако разполагат с отрицателен тест.

Според туроператора ТУИ, който е водещ в света, остров Крит ще е това лято най-предпочитаната дестинация сред германските туристи. Островът обаче изобщо не е подготвен за очаквания наплив на летовници. От 600-те хиляди жители на Крит досега са ваксинирани само няколко хиляди души. А министърът на туризма Теохарис беше заявил, че заетите в туристическия бранш ще бъдат ваксинирани с предимство още преди 14 май.

Според най-новите статистики на гръцкото Министерство на труда и социалното дело, пандемията засяга най-вече сезонните работници. Именно сред тях се отчита най-високото ниво на безработица в целия ЕС. На остров Крит, където повече от половината жители се препитават от туризма, затворените хотели и ресторанти засягат сезонните работници особено тежко.

"Миналата година през юли, когато след локдауна отворихме нашия хотел, пуснах обява, че търся служител и само за два дни получих над 280 молби. Наложи се да си изключа телефона, защото хората не спираха да звънят и да ме умоляват да им дам работа. Сърцето ми се късаше“, разказва Вики Малтабе, шефка на отдел „Кадри“ в луксозния хотел "Stella Island".

Сезонният работник Йоргос Цервакис, който изкарва на рецепцията по 1000 евро месечно, а през зимата преживява от прибирането на реколтата от маслини, отчаяно се надява хотелите най-сетне да бъдат отворени: „Имам семейство, само с обещания не мога да го нахраня“, оплаква се 30-годишният мъж.

Гърция в момента е разделена на две Ковид-зони: в червената влизат застрашените области, а в тъмночервената - районите с много висок риск. Ираклион, столичният град на Крит, е безлюден, същото е и в Ханя и Ретимно. И трите града попадат в момента в тъмночервената зона. Затова магазините, баровете и ресторантите са затворени, а след 19 часа важи вечерен час.

„Въпреки това животът тук е много по-добър, отколкото във Франция“, казва французинът Патрис Ламуро, който е пристигнал на остров Крит, за да избяга от локдауна във Франция. „Но почти съм забравил какво е да седнеш на кафе или да обядваш в ресторант. Не ми се вярва скоро да видя и пълни с туристи улици, както беше едно време“, казва той.

"Радваме се отсега на гостите, които ще пристигнат"

Много от хотелите използват локдауна, за да обновят фасадите си, да ремонтират и подготвят помещенията за новия сезон. „Abaton Island" в Херсонисос в източната част на Крит беше сред първите хотели, които започнаха да приемат чуждестранни туристи след края на първия локдаун. Собственикът Йоргос Калуцакис е убеден, че тази година ще е по-добра от миналата. „През 2020 доказахме, че сме в състояние да предложим сигурен и приятен престой на нашите гости, макар че през цялото лято бяхме засипани с анулирания на резервации и с постоянни промени. Едва ли ще успеем да постигнем резултатите от 2019 година, но 50% би трябвало да са възможни“, казва той.

Но далеч не всички са толкова оптимистични. В Малия недалеч от столицата Ираклион собственикът на ресторанта „George's Bistro" не е сигурен дали изобщо ще отвори заведението си. „Положението е много лошо, защото сме затворени вече пет месеца. Изобщо не знам дали ще съм в състояние да отворя ресторанта“, казва Софоклеос.

Макар че на най-големия гръцки остров ваксинациите вървят мудно, Крит все се смята за една от най-сигурните туристически дестинации в Европа през това лято. „Радваме се отсега на гостите, които ще пристигнат. И ще положим всички усилия да си починат от стреса през последната година“, казва хотелиерът Йоргос Калуцакис.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    15 3 Отговор
    Абе,в Дойчланд местните Немци усилено изучават Турски език за да кандидатстват за работа в дюнер—кебап закусвалните.Факт,който не можете да отречете.
  • 2 Гладна кокошка

    7 6 Отговор
    Просо сънува. Кой луд ще отиде в Гърция....🤔

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Урсула

    13 1 Отговор
    От германските туристи няма файда.Не обичат да харчат пари сякаш имат змии в джобовете си.Страхуват ако се бръкнат да не ги ухапе.
    Всички напират за Руски и Английски туристи,защото са платежоспособни и харчат за всичко без значение на каква цена.
    Немеца е стиснат по природа.Търси само евтини дестинации.
  • 4 Турист

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гладна кокошка":

    Аз само чакам да дойде лятото да гледам сеира на нашите курорти как се гърчат пред бавният и мъчителен фалит,който отърваха миналия сезон но този няма да ги размине.
  • 5 QR Виза

    5 1 Отговор
    Само лъжат местните занимаващи се с туризъм, лъжат и туристите, както върви Гърция, ще има втора нулева туристическа година. Само екстремен туризъм, едва ли на някой ще му е приятно постоянно да го дебнат с глоби ограничения и пр., че и да си плаща за това !?
    Впрочем ваксинираните също могат да бъдат вирусонсители, дори нашият здр. министър пак го каза вчера, така че гърците с техните ковид психарии, как ли, ще преглътнат този факт ?
  • 6 Бг туриста

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гладна кокошка":

    Даже представа си нямаш колко народ подгрява на старта и чака само сигнал....А въпроса ти е по-правилно да бъде- ''Все още ли има балами, да хранят родните мутрохотелиери''???... и ще ти отговоря-Има бе, все още има по някой и друг, ама с всяка година все повече намаляват прогресивно. А вече ги няма пияните англичанчета, рашките разпродават и се изнасят посока Албания.Тук остават само кухарниците като тебе. Мдааа!!!
  • 7 Коко

    0 0 Отговор
    Миналата година византийците вкараха модата да се носят маски на плажа към края на сезона - не мога да си представя по-голяма гавра, не знам кой луд отиде там по това време.
Новини по държави: