Last news in Fakti

22 Март, 2021 21:54 2 648 42

Джо Байдън поздрави гърците за 200-годишнината от революцията през 1821 г.

  • сащ-
  • гърция-
  • джо байдън

Демократът отбеляза, че чака с нетърпение да продължи традицията на засилване на сътрудничеството между двете страни и на потвърждаване на взаимния ангажимент към трансатлантическия алианс и всички общи ценности

Джо Байдън поздрави гърците за 200-годишнината от революцията през 1821 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън изпрати днес съобщение до гръцкия президент Катерина Сакеларопулу по повод отбелязването в Гърция на 200-годишнината от гръцката революция през 1821 г., съобщава в. "Катимерини".

"Участвам заедно с гръцкия народ и милионите горди гръко-американци в честването на тази радостна годишнина", заяви Байдън в писмото си.

Той отбеляза, че Гърция е "ключов съюзник в НАТО и близък приятел" на Съединените щати, страна, която "осигурява стабилност и активно допринася за мира и просперитета" в Източното Средиземноморие, Черно море и Западните Балкани.

Той също така посочи, че по време на политическата си кариера е имал привилегията да работи в близко сътрудничество с няколко гръцки министър-председатели, а също така е имал дълги разговори с Вселенския патриарх Вартломей.

Байдън отбеляза, че чака с нетърпение да продължи традицията на засилване на сътрудничеството между двете страни и на потвърждаване на взаимния ангажимент към трансатлантическия алианс и всички общи ценности, които свързват Гърция и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    31 4 Отговор
    Е този е най-голямата подигравка в историята, дори нашето Баце може поне да краде, този не може да си вдигне панталоните...

    Коментиран от #4

  • 2 Азззззззззз

    30 6 Отговор
    Дъртия сатанист не знае къде е Гърция на картата.

    Коментиран от #11

  • 3 ендиянец шошон

    10 4 Отговор
    ХУБАВОТО Е ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ЩОМ СЕ ПОГЛЕДНЕ В ОГЛЕДАЛОТО СЕ ПОЗНАВА НО ДОСТА СЕ ЗАМИСЛЯ И СМЯТАМ ,ЧЕ ТОВА Е МАЛКО ТРЕВОЖНО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    14 4 Отговор
    Време е и за Българска революция.Иначе ще изчезнем като народ.
  • 6 Изпратил е съболезнователна, пардон

    8 4 Отговор
    Поздравителна телеграма, като е отказал да дойде лично на събитието, а гърците се надяваха да дойде. Поканата да отклонили също така Путин, Меркел и макрон....
  • 7 Оли гьо Френ

    13 4 Отговор
    Може! Човекът е бил съвременник на събитията! За всеки случай, гейовете да държат куфарчето по далече от стареца! Прекалено е злобен.

    Коментиран от #8

  • 8 Важно е също

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Оли гьо Френ":

    До куфарчето да не се стига по стъпала....да не стане световен сакатлък.
  • 9 Байдънопулос

    5 0 Отговор
    Това касае християнските гърци, за ислямизираните гърци(туците) има съвети, въздържане от легло и побои, както Коранът ясно диктува за поведението на мъж към непокорна жена.
  • 10 И какво им донесе тази революция

    3 4 Отговор
    Като още мечтаят за Константинопол?

    Коментиран от #15

  • 11 Ей ти

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззззз":

    Той не само знае много добре къде е Гърция и какво представлява гръцката световна култура, но също така добре познава проблема, който турците са създали в Кипър. Той го знае във всеки детайл, много по-добре от Ердоган и ..Хасан.

    Коментиран от #14

  • 12 плевен

    6 4 Отговор
    И как така се получи, че за гръцката независимост, най важни се оказаха щатите? Тя е плод на военните усилия на Франция, Англия и Русия. При Наварин не е имало кораби от най- демократичната държава.
  • 13 Цеко сифоня

    11 3 Отговор
    Поздрава е изпратен от борда на самолета. Дедо Жо още не смее да слезне по стълбите.
  • 14 Знаем я гръцката култура

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ей ти":

    Добре, че римляните включиха в нея и жените....

    Коментиран от #19, #37

  • 15 5432

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "И какво им донесе тази революция":

    По-скоро така наречената гръцката револуция е дело на арванитите, тоест арнаутите (албанците).
  • 16 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    4 2 Отговор
    Къде сте бе Българи ?

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 xaxaxa

    6 0 Отговор
    както става ясно от коментарите, чувството за малоценност и поради това омразата на турците към гърците, няма да бъдат преодолени дори след още хиляда години!

    Коментиран от #28, #36

  • 19 бря

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Знаем я гръцката култура":

    но, както сами видяхте във филма 300, вие, азиатците, бяхте представени като джендъри, а не спартанците.

    Коментиран от #29

  • 20 Бай Шиле

    4 2 Отговор
    Може би има детски спомени от 1821 ?
  • 21 1234

    7 2 Отговор
    Тая революция я започват руски офицери от гръцки произход . И завършва с Руско Турската война от 1829-30 г, която носи свободата на Гърция.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 казах

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "1234":

    ......Започва Руско-турската война от 1828 – 1829 г., която завършва с безпрецедентен турски разгром и с подписването на Одринския мирен договор от 1829 г., с който Османската империя признава независимостта на Гърция.
  • 23 ужас

    6 2 Отговор
    Гърците болезнено преживяха факта, че Путин отказа поканата за посещение. Той отказа, защото и гърците като нас под натиска на краварите няколко пъти под измислени предлози изгониха руски дипломати.

    Коментиран от #24

  • 24 Cвета Cофия

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "ужас":

    Информативно, гърците изобщо не се интересуват от Путин и Русия, особено сега, когато е съюзник на турците. Русия избра лагер. Ислямисткият лагер.
  • 25 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Героите на гръцкото национално освободително движение са все садисти който са зивестни със зверствата си към българското население в Беломорието. Събирателен образ на гръцкия патриот е тъжния изоставен алкохолик Зорба гърка които по собствените му думи "рязал български уши за гердани когато Гърция го е призовала"... това разбира се няма ни за миг да разколебае Ганчо туриста със саламите от Лидъл който маниакално мрази всичко по нашето море нищо че и там хората са си гърци в голямата част и нравите същите ... Ганчо????
  • 26 100000000

    3 1 Отговор
    Джоооо, Торбалан идва за теб.
  • 27 бай Даньо

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "1234":

    В тая война участват и българи. Много малко в България знаят че в нея загива и нашия Индже и байрактаря а му Кара Кольо края река Прут в днешна Молдова, там са първите сражения на тая война. Колкото и да мразим гърците заради историята от 20 век заслужават и малко респект, защото са били трън в петата на империята от самото им стъпване на Балкана. В Епир и централна Гърция е имало планински райони където турчин не е замръквал за разлика от нашата робска сервилност , също по островите ...
  • 28 Искаш да кажеш, че

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "xaxaxa":

    Чувството за малоценност на гърците спрямо турците поражда в последните омраза? Ми не, поражда безразличие каквото всеки господар изпитва към бившите си роби и слуги.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Руски грък 🇬🇷🇷🇺😒

    3 2 Отговор
    Нали е тоя байдънко склеротика дементен е краварски грък затова ги поздравява .
  • 31 Божието слово

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Искаш да кажеш, че":

    Когато изоставите лъжата за турската нация и тази ужасна религия и се върнете към корените си, към християнските идеали, към гръко-римската култура и към гръцкия език, душата ви ще може да се успокои, да напусне мрака , и се изправете пред света с усмивка и апетит за братство. Станете достойни в истинската си история, почетете предците си, помогнете си. Успех!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Активист на БКП

    4 1 Отговор
    На 4 април 2221 година и България ще празнува 200 години от революцията през 2021г !!!

    Коментиран от #34, #38, #39

  • 34 Доган сарай

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Активист на БКП":

    Великата братска съседна страна няма да позволи никакво бягство от управлението на Боко пешката.
  • 35 Д. Петров

    0 4 Отговор
    Бля, бля, бля! Човекът е поздравил Гърция! Я кажете сега, кво рече за чукчино!: И да моли джуджето, ще чака! Има по-големи преди него!
  • 36 Как иначе

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "xaxaxa":

    Както турците си разказват в Турция, които много ценят гърците и много се страхуват от тях, на всеки 100 години те променят целия ход на своята история и определят как ще живеят в бъдеще. Както преди 200 години, когато започнаха премахването на Османската империя. Tака както в балканските войни, когато помогнаха за прекратяването на Османската империя и особено при премахването на турците от морето. Както и сега, спирайки илюзорните си мечти за нейното възстановяване.

    Коментиран от #41

  • 37 нищо не знаеш

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Знаем я гръцката култура":

    за гръцката култура. отвъд науките, изкуствата, философията, спорта и всичко това, те научиха света на нещо много основно. как да бъдеш човек. защото те са поставили човека в центъра на вселената. те дадоха стойност на човека, на него и неговото знание, неговата воля. дотогава той е бил обект в ръцете на авторитари тирани, като императорите на персия и египет, азия и африка, които освен всичко друго били и богове... и това беше променено от европейци! но вие, турците, трябва да извървите дълъг път, преди да вземете този курс и да спечелите достойнство за себе си. все още сте в епохата на господар и роби.

    Коментиран от #40

  • 38 див сейанин

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Активист на БКП":

    Хората са казали- хуморът е здраве. Продължавай с фейлетоните.Дано офсите се събудят. Ама е малко вероятно...мухххахахахаха!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рано си станал

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "нищо не знаеш":

    Явно господарят ти е строг 🤭
  • 41 Гледам следващото изречение

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Как иначе":

    Си го "мислил" цял половин час...🤣🤣🤣🤣
  • 42 top

    2 1 Отговор
    Поздрави и пожеланиа за здраве от господин Путин .И да внимава сас сталбите.