Last news in Fakti

24 Март, 2021 07:54 2 578 1

"Ликуд" остава най-голямата политическа сила в Израел, проблемът - коалицията

  • израел-
  • ликуд-
  • бени ганц-
  • бенямин нетаняху

За да влязат в Кнесета, партиите трябва да спечелят поне четири мандата

"Ликуд" остава най-голямата политическа сила в Израел, проблемът - коалицията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Израел вчера се проведоха парламентарни избори - четвъртите от 2019 година досега. Премиерът Бенямин Нетаняху разчита, че ще може да продължи 12-годишното си управление, за което обаче са нужни 61 мандата в 120-местния Ксенет.

Според първите данни от екзит пол, оповестени след затварянето на избирателните секции тази вечер, партията „Ликуд“ на Нетаняху остава най-голяма политическа сила и води, като получава 31-33 мандата в Кнесета, а втора с 16-18 мандата е центристката партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще") на бившия финансов министър Яир Лапид.

На трето място е ултрарелигиозната партия Шас с девет мандата.

Според резултатите от изборите лидерът на спечелилата партия трябва да се опита да формира коалиция и да събере мнозинството, за което ще се нуждае от подкрепата на поне 61 от 120 депутати.

За да влязат в Кнесета, партиите трябва да спечелят поне четири мандата.

Според екзитполовете блокът на партиите, които се противопоставят на Нетаняху, ще има 59 места в парламента, докато блокът, който иска да запази дългогодишния премиер на поста му, ще има 53 - 54 мандата.

Това означава, че Нетаняху би могъл да има мнозинство, ако подкрепящата заселниците партия "Ямина", водена от Нафтали Бенет, която със 7 - 8 мандата се очертава като балансьор между двата блока, се съгласи да се присъедини към коалиция на досегашния премиер.

Фаворит при предишните три вота бе бившият началник на генералния щаб Бени Ганц, но неговата популярност се срина, след като преди година реши да се коалира с Нетаняху въпреки обвиненията в корупция срещу премиера.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bсъщност

    0 0 Отговор
    кошмарът на Ердоган отново спечели