Last news in Fakti

25 Март, 2021 10:38 5 350 40

Шпионската афера е много изгодна за Бойко Борисов, пишат в Сърбия

  • шпиони-
  • шпионаж-
  • сърбия-
  • нато-
  • русия-
  • руско посолство-
  • бойко борисов-
  • изгодно-
  • йенс столтенберг-
  • елеонора митрофанова

НАТО внимателно следи българското разследване на предполагаемата руска шпионска верига

Шпионската афера е много изгодна за Бойко Борисов, пишат в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Докато Бойко Борисов и Йенс Столтенберг разговаряха по телефона преди министерската среща на НАТО в Брюксел за разтърсилата България шпионска афера, руският посланик в София Елеонора Митрофанова коментира с насмешка разбиването на разузнавателната мрежа, доставяща поверителна военна информация на Москва. Митрофанова каза, че едно от арестуваните шест лица с руско и българско гражданство, заподозрени в шпионаж, е ходило в руското консулство, за да се осведоми за изплащането на своята пенсия“, пише белградската „Политика“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

„Въз основа на представените от обвинението видео и аудио материали е невъзможно да се установи пряка и логична връзка между въпросното лице и руското посолство. В случая няма мистерия или вина“, твърди Митрофанова, която преди ден беше информирана от Министерството на външните работи на България, че на двама руски дипломати е даден срок от 72 часа да напуснат страната поради незаконна разузнавателна дейност. Москва призова българските власти да спрат лова на вещици, който вреди на националните им интереси, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, коментирайки хода на София да обяви персонала в руското посолство за персона нон грата.

„Време е да се върнем към конструктивна двустранна програма, която е по-естествена за отношенията между Русия и България“, добави още Захарова. Тя посочи, че Русия, в съответствие с дипломатическата практика, си запазва правото да отговори по същия начин на експулсирането на двама руски дипломати от България. Впрочем това не е първият шпионски скандал между двете страни. От октомври 2019 г. до края на 2020 г. София обяви петима руски дипломати за „персона нон грата“. Но този път имаше конкретен арест на хора, заподозрени в шпионаж. Разузнавателната афера, която веднага привлече вниманието на НАТО, САЩ и Великобритания, беше разкрита на 19 март, когато българската полиция арестува шестима души, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Сред арестуваните, според изявлението, са активни и пенсионирани военнослужещи, както и служители на Министерството на отбраната. Българската страна съобщи, че е арестувана и съпругата на предполагаемия организатор на групата, която е с българско и руско гражданство и която „се ползва с доверието на руските дипломати“.

„Това разследване е от решаващо значение за сигурността на България, но и за сигурността на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ. Това е първото подобно дело от 1944 г. насам“, заяви главният прокурор Иван Гешев. Говорителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви, че арестуваните могат да получат до 10 години затвор и доживотен затвор за престъпленията. Милева представи пред пресата наличната информация, според която предполагаемият лидер на тази разузнавателна мрежа е бивш висш служител на Българската служба за военно разузнаване, завършил разузнавателното училище в Москва. След завръщането си в България той е бил натоварен с набирането на мрежа от агенти с достъп до поверителни документи, свързани с НАТО и Европейския съюз. „Съпругата на заподозрения, която има двойно българо-руско гражданство, е действала като лице за контакт с руското посолство, където е предавала документите“, каза Милева.

Сред арестуваните са висш служител на Министерството на отбраната, работещ по планирането и създаването на военен бюджет, служител на военното разузнаване, който събира информация за хибридни заплахи и рискове, включително Русия, бивш разузнавач, който също е работил като военен аташе, но също така и охрана който е изпратен на задгранична мисия. След разговори с генералния секретар на НАТО Бойко Борисов заяви, че Столтенберг е оказал пълна подкрепа на България. „Важно е НАТО да се обедини силно срещу всякакви злонамерени дейности, на които са изложени съюзниците“, заяви Борисов чрез „Туитър, като ден по-рано призова Русия да спре да шпионира България.

Разкриването на тази афера е много изгодно за Йенс Столтенберг, но също и за Бойко Борисов, който в съответствие с новата ориентация на Белия дом отговаря с охлаждане на отношенията с Москва в опит да запази властта дори след парламентарните избори на 4 април. За генералния секретар на Северноатлантическия алианс това дело ще послужи като допълнителен аргумент за сгъстяване на редиците срещу все по-агресивната Русия на министерската среща на НАТО, на която присъства и ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен. Ето защо Столтенберг заяви в Брюксел, че НАТО внимателно следи българското разследване на предполагаемата руска шпионска верига. „НАТО винаги е много фокусирано върху защитата на поверителни документи и поверителни данни и ние напълно подкрепяме работата на нашия съюзник България в борбата с руските злонамерени дейности на нейна територия“, каза Столтенберг. Като член на Алианса България е оперативно интересна за много страни, включително и за Русия, особено след като на нейната територия тази пролет ще бъдат проведени част от съвместните военни учения на НАТО, наречени Defender - Europe 21.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боко тулупа

    56 5 Отговор
    Естествено , щом като я е продуцирал.
  • 3 тикво

    71 10 Отговор
    срам нямаш ли бе боко да ни излагаш пред света
  • 4 един от многото

    60 2 Отговор
    Как си е направил устичката като кокошо д..е!

    Коментиран от #6, #24

  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    58 5 Отговор
    Горкият, колко "разбиращо" гледа...

    Коментиран от #35

  • 6 куха тиква

    52 3 Отговор

    До коментар #4 от "един от многото":

    Опитва се да имитира мозъчна гънка , ама е сбъркал мястото.
  • 7 Gowko

    53 6 Отговор
    Стане ли дума за гаф .Минава под грифа строго секретно.Карскачанов каза че не вижда какво толкова секретно са изнасяли Пък и самото признание че шест месеца са ги изчаквали да изнасят , говори колкото са изнасяли.Мирише ми на евтин сценарий.И като нищо ще се окаже че има и поставен подстрикател на кокошкарски филм
  • 8 Груйо

    19 32 Отговор
    Брей србите с голям анализ излязоха, но пропускат да отбележат че руски шпиони бяха хванати и в Сърбия миналата година. Уж бащица покровител, но и тях не ги подминаха, та се чудеха като верни лакеи, как да замажат скандала.

    Коментиран от #16

  • 9 Stéphanie 🎲

    14 21 Отговор
    Ако трябва да съм обективна по големи
    РУСКИ шпиони и продажници са българските управици .Не са виновни руските шпиони в България😂😭а който ги толерира от там започнат 😉

    Коментиран от #14

  • 10 в лицето

    44 3 Отговор
    на боко ,американците си намериха идеалния лакей- компрометиран и страхлив крадец!
  • 11 Боби

    39 3 Отговор
    На Бочи му дърпат конците!Той не знае къде се намира.

    Коментиран от #34

  • 12 БУДНИ

    32 3 Отговор
    На среща между премиера Борисов и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ са обсъдени варианти за управление на страната след изборите на 4 април. Двамата, освен свалянето на Пеевски от кандидат-депутатските листи, обсъдили как да се разпределят региони на влияние в страната. За срещите ни алармираха хора от движението, които не одобряват политиката на тайни договорки в Борисов.
    Двамата партийни босове се разбрали техническите подробности да бъдат уточнявани и реализирани от бившия министър и финансов гуру на ГЕРБ Владислав Горанов и многогодишния брокер за влияние Камен Костадинов от страна на движението, който е много близък до Пеевски и Доган, но избягва публичните изяви. Главната цел е контрол върху финансовите потоци от Брюксел. Поименно са определени немалка част от фирмите и бизнесмените от мафиотския кръг на управлението, които ще играят основна роля в „усвояването“ на очакваните милиарди. Една от темите, които в момента силно тревожат задкулисните играчи е тази за концесията на летище „София“, в която според различни източници и медии е замесено името на бизнесмените Домусчиеви и Пеевски, както и на премиера. Слухове, но все по-упорити и обсъждани в среди, които са известни с добрата си информираност…



    Дадох ти генералските пагони, мога да ги взема, - това казал Доган на Карадайъ да предаде на Борисов. „Поздравът“ страшно ядосал лидера на ГЕРБ, но си замълчал, защото е наясно, че в момента зависи изцяло от движението дали ще продължи да бъде сред р
  • 13 Политолог

    10 29 Отговор
    Изгодно неизгодно...Има ли заловени червени мекерета, работещи срещу България? Има! Митрофанова по-добре знае от всички, но като служител на СВР се прави на ощипана...

    Коментиран от #29

  • 14 Шарл Азнавур

    9 30 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    И кой ги толерира, мон ами? Юмручето от Дондуков...което още мълчи между другото...

    Коментиран от #21

  • 15 БУДНИ

    23 1 Отговор
    Дадох ти генералските пагони, мога да ги взема, - това казал Доган на Карадайъ да предаде на Борисов. „Поздравът“ страшно ядосал лидера на ГЕРБ, но си замълчал, защото е наясно, че в момента зависи изцяло от движението дали ще продължи да бъде сред решаващите фактори или ще бъде „пенсиониран“.



    „Правителство на спасението“ или „експертен кабинет“ е основната формула да договорките между ГЕРБ и ДПС. Използване на всички средства – позволени и непозволени – но недопускане на правителство под контрола на „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“. Срещу тя се води агресивна кампания, която включва и нападки от всякакъв род срещу президента Румен Радев. Идеята е, ако наистина се окаже невъзможно Борисов да оглави следващо управление, да се търси вариант да бъде реализиран като следващ държавен глава.

    За целите на задкулисните договорки са мобилизирани прокурори и МВР с всичките му структури. Вече са привикани криминалните авторитети в различните райони, които със своите структури натискат и „мотивират“ гласоподаватели за кого да гласуват. За първи път от години Йордан Цонев не е играе първостепенна роля в подобни акции. Изолиран е и Хамид Хамид, считан за едно от парламентарните остриета на Пеевски.

    В акциите участват с пълна сила и държавната и общинска администрация, задължена съответно на ГЕРБ и ДПС.



    Вече се обсъждат и начините как да бъдат купени депутати от „вражеските“ партии, които ще влязат в
  • 16 Сръбски ДАНС

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Груйо":

    Да и тях ги изтипосаха по новините как се срещат....
  • 17 БАСТА

    28 6 Отговор
    ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ , ТОВА ЛИ ПЕТНО ЗАСЛУЖАВАМЕ ИМА ИЗБОР НА 04.04. ............!
  • 18 пройчо

    17 0 Отговор
    На снимката--спрял му е превода !:))
  • 19 Българка

    23 4 Отговор
    Както винаги Гешев се изказва като политик, част от ОПГ, която пороби и попиля българите, а не като прокурор. Гешев може да се похвали,че е разбил безпрецедентна шпионска мрежа, едва след осъдителни присъди от съда. Доколкото знам всички обвинителни актове на Гешев са се сгромолясвали с гръм и трясък в съда.
    В момента каскетурата се опитва да замазва липсата на върховенство на закона и предизборно да лъска егото на Борисов и ГЕРБ. Но не им се получа, защото най-големият агент на Путин е ИМЕННО БОРИСОВ
    СЪД,ЗАТВОР, КОНФИСКАЦИЯ, мутри!
  • 20 Толупа

    22 2 Отговор
    Един чужд език не можа да научи за толкова години, а ние сме му поверили Отечеството си да го управлява!!! Срам и позор за нас! Открадоха и съсипаха България тези прости хора.

    Коментиран от #22

  • 21 Stéphanie 🎲

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Шарл Азнавур":

    И нашите и техните в Алкатрас-В Алкатрас са държани някои от най-опасните престъпници на САЩ през 1930-те и 1940-те години. Има няколко опита за бягство от затвора, но няма потвърдено успешно бягство.На България и трябват млади хора учили в Европа видели как е тук и да се борят за благото на родината
  • 22 важи гот е

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Толупа":

    Добра идея за доразвиване идеята на Пепи Белото за забрана на неграмотните да гласуват , даже по-добра - политици невладеещи основни езици говорими в Съюза , английски , немски , френски , да не могат да заемат висши държавни постове .
  • 23 доган

    5 2 Отговор
    Тя за това е измислена от подлогата му Гешев!
  • 24 Gowko

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "един от многото":

    Опитва се да произнесе на английски думичката ...кво прайти уее колеги
  • 25 Свободна България

    8 11 Отговор
    Като русия няма втора по мизерна на света, дълго тя беше нашата упора да сме заедно в калта. Но видя това чичо Сам сега, и от най голямата демократична страна свобода 🗽 ни прати той. Затова добре си помислете и на избори вървете и това черно комунистическо време с правилната бюлетина зачеркнете.
  • 26 Ох ли

    5 11 Отговор
    Петолъчки Няма лабаво Ще има Натовски шутове по болшевишките гзове (дупенца)
  • 27 Хехе

    4 9 Отговор
    А на вашия Вучич беше ли му изгодна вашата афера с руснаците? Умници сте вие, сърбо-русофилите, на г*за си не падате никога...
  • 28 ПИТАМ САМО

    16 0 Отговор
    а за шпионажа на Мата Хари никой не разледва нищо ,еми може някой руски шпионин жена да е влязла в спалнята на примиера къде е охраната и НСО или нямаме държава

    Коментиран от #32

  • 29 ТИ ДА ВИДИШ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Политолог":

    На калъп нема фанат....каква е гаранцията дали шпионите не са снкал и на сърби, македонци, турци и т.н.
  • 30 РУСИЯТА....ШПИОНИРА НИ ПО....БРАТСКИ

    3 11 Отговор
    РАДЕВ, НИНОВА, РУСОФИЛИТЕ МЪЛЧАТ ПО ШПИОНСКАТА АФЕРА....МЪЛЧАНИЕТО НА...АГНЕТАТА

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НОВО ПЕТ

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "ПИТАМ САМО":

    ЧЕ ТО СЕ ЗНАЕ ЗА МАТА ХАРИ........ЧАРОВНАТА СЪПРУГА НА УВАЖАВАН ЧЕРВЕН БИЗНЕСМЕН......САМО ТИ ЛИ НЕ РАЗБРА...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 НОВО ПЕТ

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Боби":

    КОЙ БОРИСОВ ЛИ....ТОЯ ДЕТО РАЗКАТАВА НА ИЗБОРИ БСП ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ.....
  • 35 НОВО ПЕТ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    ТОЛКОВА РАЗБИРАЩО ГЛЕДА, ЧЕ ПАК ЩЕ ТРЕСНЕ БСП КОМУНЯГИТЕ НА ИЗБОРИТЕ......МАЙ ДРУГАРИ ПАК ЩЕ СТАНЕТЕ ЗА.....СМЯХ
  • 36 Asar

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "РУСИЯТА....ШПИОНИРА НИ ПО....БРАТСКИ":

    Толкова ли си сигурен.Какво има за шпионира в тая колония на краварите
  • 37 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    7 4 Отговор
    Вдигането на шум е начин,НАТО да настрой българите срещу Русия.
    Това е психологическа подготовка за бъдеща война срещу Русия.
    НАТО се опитва да внуши на българите че Русия ни е враг.

    Коментиран от #38

  • 38 Ген Иван Колев

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺":

    Какво НАТО бре бушмен Като ни нападнаха в гръб да ни вземат Добруджа пак НАТО ли беше виновно Просто са ни традиционни врагове
  • 39 7752

    1 2 Отговор
    Сърбите винаги са един кЪр пред нас. Ъ да се чете У, знаете защо,
  • 40 ПАРАЗИТИН

    3 0 Отговор
    ИМАМЕ СИ МУТРА ПРЕДАТЕЛ , ЗАОБИКОЛЕН С МАТА ХАРИ ЧЕКМЕДЖЕТА И ШПИОНИ !
Новини по държави: