25 Март, 2021 14:36 8 391 54

Когато гърците въстанаха срещу Османската империя

  • турция-
  • гърция-
  • османска империя-
  • гърци-
  • въстание-
  • константинопол-
  • битката край наварин

Гърците живеят като поданици на Османската империя в продължение на почти четири века

Когато гърците въстанаха срещу Османската империя - 1
Снимка: Shutterstock

Преди 200 години, на 25 март 1821, патренският митрополит Герман благославя знамето със син кръст на бял фон. Именно издигането на този флаг поставя началото на бунта на гърците срещу османското владичество, започнал официално през пролетта на 1821 година. Девизът на въстанието гласи „Свобода или смърт“.

Поданици втора категория

Гърците живеят като поданици на Османската империя в продължение на почти четири века. Но част от тях се радват на специални привилегии - най-вече търговците и православното духовенство. Официалният църковен език е гръцкият, а гръцките елити имат сравнително лесен достъп до османските йерархии. Тези елити са концентрирани в истанбулския квартал „Фанар“, където е и седалището на Вселенския патриарх - оттам идва и определението „фанариоти“. Дълбоката историческа травма от превземането на Константинопол през 1453 година се помни, но в началото на 19 век не всички гърци са убедени, че османското владичество трябва да бъде отхвърлено. Тези настроения се дължат най-вече на сравнителната автономия при практикуването на православната религия и на споменатия факт, че гръцките елити имат достъп до високи позиции в османското управление. В същото време широки слоеве от гръцкото население живеят в бедност, селяните работят като арендатори за крупни турски земевладелци, нямат право да носят оръжие или да яздят кон и плащат по-високи данъци от мюсюлманите. Християните, които отказват да приема исляма, си остават поданици втора категория.

Гръцкото въстание срещу Високата порта започва от Пелопонес, където бунтовниците успяват бързо да превземат няколко града. Така удря часът на насилието. Османската власт е отслабена, а в планинските региони думата имат местните гръцки велможи, едри земевладелци, мелничари и предводители на кланове. Те си имат и собствени „бойни групи“, калени в битките на традиционното кръвно отмъщение. Към тях се присъединяват и обикновени разбойници, които представят грабежите си като борба срещу турците. В тази връзка германският „Зюддойче Цайтунг“ цитира мюнхенската историчка Мари-Жанин Калич, която говори за бруталните действия на бунтовниците срещу мюсюлманското население и припомня, че в Триполица въстаниците са изклали повече от 6000 души: „Пленници почти не се взимат“. Османската власт отговаря със същата бруталност. По време на Великденското богослужение Вселенският патриарх Григорий V е извлечен от черквата в Цариград, линчуван от разгневена тълпа и обесен на черковните двери, където трупът му дни наред храни птиците. Изклани са и много фанариоти, а това допълнително задълбочава напрежението между мюсюлмани и християни, което все повече хора припознават като сърцевина на бунта. През декември 1821 година, когато в редица региони битките все още продължават, се конституира първото гръцко Национално събрание, което на 1 януари 1822 година обявява независимостта на страната.

В Западна Европа гръцкото въстание предизвиква изблик на солидарност и дори ентусиазъм. Възникват дружества за подкрепа, пишат се манифести, събират се пари в подкрепа на въстаниците. В дъното на тази реакция е зародилият се относително скоро горещ интерес към древна Елада като люлка на европейската култура и демокрация. Сред най-ентусиазираните привърженици на гръцката независимост са британските поети-романтици Пърси Шели и лорд Джордж Байрън, който дарява цели 4000 паунда за оборудване на гръцката флота, а през 1823 година сам се присъединява към освободителното движение. Байрън дори поема командването на бригада от елитни войници, но не умира героично в боя, а от треска. Въпреки това гърците и до ден-днешен го боготворят като национален герой. Независимо от западната подкрепа обаче въстаниците изпадат във все по-голямо затруднение. През февруари 1825 година на Пелопонес акостира 17-хиляден корпус от Египет, който е обучен от френски военни специалисти. Тази войска превзема обратно голяма част от Пелопонес и затваря обсадата на морската крепост Месолонги. Защитниците на крепостта правят отчаян опит да пробият обсадата и да избягат, но планът се проваля и останалите зад стените бунтовници се самовзривяват.

Началото на края на Османската империя

Първоначално Великите сили се опасяват, че гръцкото въстание може да наруши политическото равновесие, но постепенно се виждат принудени да се намесят. През юли 1827 Англия, Русия и Франция се споразумяват и на първо време правят опит за посредничество. Планът им е Гърция да стане автономна държава вътре в Османската империя. След като султанът не приема това предложение, трите държави побеждават османско-египетската флота край Наварин и французите превземат Пелопонес. Именно морската битка край Наварин се смята за началото на края на Османската империя. Пак тогава възниква и пословичният „Източен въпрос“ (пряко засягащ и България), който в крайна сметка е и една от причините за Първата световна война. След битката край Наварин сред гръцките бунтовници постепенно настъпват разногласия. Националното събрание решава да издигне опитния дипломат и бивш руски външен министър граф Йоан Каподистрия за регент, но на 9 октомври 1831 година противниците на това решение го убиват. Европейците обаче искат да възстановят стабилността и взимат решение да превърнат Гърция в монархия.

Трите велики сили, които са замесени в конфликта, имат различни интереси. Русия набляга на „православното братство“, но всъщност традиционно се опитва да постави под свой контрол проливите, докато Франция и Англия гледат да ограничат влиянието на руския император в региона. Тъкмо поради тези напрежения трите сили в крайна сметка се споразумяват за компромисен кандидат за гръцкия престол: 17-годишния баварски принц Ото фон Вителсбах. Това решение не е съвсем по вкуса на ковачите на гръцкото освобождение, но Националното събрание все пак го избира за крал на Гърция. Гръцката освободителна война (или "революция", както се води в гръцката история) продължава години и става сцена на ужасяващи жестокости и прокуждания, които, според "Зюддойче Цайтунг", се доближават до геноцида. Независимо от това на 25 март 2021 модерна Гърция с основание празнува 200-годишнината от началото на едно въстание, което промени не само политическата карта на Балканите, но и властовите структури в цяла Европа, коментира "Зюддойче Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ето защо

    33 18 Отговор
    Априлското въстание трябва да е националният ни празник.

    Коментиран от #9, #11, #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай ганьо

    26 9 Отговор
    А сега де раймв княгина и тя да не излезе че е гъркиня според дойче зеле 😂😂😂😂
  • 5 Факт

    14 5 Отговор
    А ние къде сме!?
  • 6 Ганьо

    32 6 Отговор
    Наш празник си остава 9 септември, 30 год. вече не може да се отлепим....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Биби Кинг

    12 5 Отговор
    В оцманцката империа(оцманли девлет) има два госпотствашти народа. Турците владеат телата а гарците душите на поробените! Султана разполага с труда а вселенскиа патреарх командва църквата на империата. И не четири века,повече са биле под турска влас гърците. С битката при Манцикерт започва турската влас в Анадола!

    Коментиран от #50

  • 9 Рошко

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ето защо":

    Национален празник ще е когато се освободим от българско робство

    Коментиран от #12

  • 10 чалма тв

    27 10 Отговор
    Ако слушате нашите купени историци..нямало турското рабство, все едно говорим за приятно владичество или случайно пребивване на тези орди..а тук виж ти според "Зюддойче Цайтунг", било геноцид...а те германци от личен опит знаят какво значи геноцид..с тях не може да се спори по тази тема..но нашите отрепки в БАН имат друго мнение..
  • 11 КОНТРАТА

    37 20 Отговор

    До коментар #1 от "Ето защо":

    Априлското въстание е поредното бг въстание което не е сполучливо от върешно предателство. Какво да празнуваш? Византийците се освободил сами също както сърбите, а българите чакаха руснаците!

    Коментиран от #13, #19, #26, #53

  • 12 !!!?

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "Рошко":

    От русофилско робство !!!?
  • 13 Ти си историчар

    33 9 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Колко пъти трябва да ви се каже, че Гърция и Сирбия(по-късно и България) получават своята свобода вследствие на руско-турските войни.
    Най-малко пък от дойче веле ще научите за това.

    Коментиран от #14, #15, #49

  • 14 Глупости!

    20 6 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си историчар":

    Ако не бяха въстанали никаква свобода нямаше да получат! Свободата си Гръцкия народ винаги е отстоявал с много кръв!
    Без борба няма свобода - колкото сега някой ще ви даде права или право на нещо така е било и тогава - или искаш да ми кажеш че с мирни протести е трябвало да се "борят" както сега учат изнежените поколения с промити мозъци и затова са в ковид- робство?!!

    Коментиран от #17, #27

  • 15 Васил Левски

    14 21 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си историчар":

    Гърците и сърбите не са прадатели като българите, затова и сега са по добре от българите!
  • 16 Петров

    35 18 Отговор
    Има голяма разлика между нас и гърците. Първо те са люлката на европейската цивилизация, с един куп философи и мъдреци, второ, те са крепили векове византийската империя. Гърците са били уважавани навсякъде в Европа. Те създават и сега стабилни общества по света. Ние сме половината предатели, подли, продажни затова сме били най-твърдата рая. такива сме и сега, огледайте се , срам ме е от много личности, които са позор за народа ни.

    Коментиран от #22, #35, #45

  • 17 КОНТРАТА

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости!":

    Кримските войни помогнали на сърби и византийци, обаче българите чакаха руска войска да пристигне, иначе ги сложил под общ знаменател.
  • 18 !!!?

    14 10 Отговор
    За такова Освобождиние като при гърците са се борели и нашите възрожденци, за разлика от русофилите, които и до ден днешен си остават предатели !!!?

    Коментиран от #23

  • 19 Без контра

    24 13 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Никой не се освобождава сам и нито една държава не се освобождава сама без намесата на Великите сили, и сега светът пак се командва от Великите сили а когато Османската империя наистина е била велика сила направила най голямата грешка като е дала всички права на завладените народи , като за Османлиите е нямало народност а е имало религия и затова се разпадат и отслабват
    ТАка че всички народи които са били под покровителството на Османлиите са се запазили и трябва да са благодарни на Османлиите ,защото ако бяха ПИД робството на Великите сили вярвайте ми сега нямаше да ги има тези държави
    Да не забравя да спомена и това че 1821 година на това въстание Гърците извършват геноцид над турското население живеещо там като убиват безпощадно40000 хиляди турци
    Това може да се установи в документите на Великите сили
    Гърците са изклали и Българи това навярно пише в Българската история и нека Българите да помислят от кого са видели по вече бели и нека не забравят ,че Българите по малко се мразят от Турците докато гърците ако намерят възможност и сега ще изколят Българите

    Коментиран от #25, #28

  • 20 Пак

    6 0 Отговор
    свободни съчинения на дойчовците какви глупости пишете как България и българите ще сме виновни за първата световна война вие нормални ли сте
  • 21 ЧЕРВЕНКОВ

    1 2 Отговор
    Така да се каже техният ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ.
  • 22 Точно така........

    5 9 Отговор

    До коментар #16 от "Петров":

    Стабилността на Европа се крепеше векове наред от Византия - след спускането на безбройните полумонголоудни орди по линия на Чингиз Хан на балканите от север - татаро-българи, авари, Печенеги, кумани и Югур Турските им братовчеди от изток с резултат разпада на Византия - дехеленизацията на Турция изцяло също люлка на цивилизация от времето на Омир - Троя и по рано.........и навлизането на балканите в мрачното средновековно варварско робство Османска империя- вина за това има и лукавия запад и папския престол най вече довеждайки с машинации по границите на Византия азиатски орди под предлог че требвало да се "покръстват" и цивилизоват!
  • 23 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    В Анадола са кръстили цяла обществена баня на тебе защото си бил голям виртуоз там на младини!
  • 24 Милчо

    17 3 Отговор
    Добре че беше Русия да освободи Гърция и Сърбия вие за войната от 1828-29 не сте ли чували между Руската империя и османската империя
  • 25 Стига бе!............

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Без контра":

    Ти ги изкара башибозуците дето и до днес режат глави света вода ненапита тия престъпници и изобщо турските Югур варвари нямат никаква работа нито в Константинопол нито е Гърция какво са правели там а , или искаш да ми кажеш че не са дошли с кланета и за грабеж в Гърция! Геноцид извършен от Гърците против Турците - това от щаба на братовчеда на Ердоган Борисов ли го чете?!! Щото той на Турския празник ще отиде но защо не е в Гърция да уважи съседите а?!

    Коментиран от #39

  • 26 Историк

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    От самата статия е видно, че великите сили освобождават Гърция.

    Коментиран от #31, #32

  • 27 Ти си Историчар

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости!":

    И ние имаме Априлско въстание, и не само то, удавено в кръв.
    А ето как Свободата си Гръцкия народ винаги е отстоявал с много кръв:
    "На 5 октомври 1821 г. е превзета важната турска крепост Триполи (Морея) с посичане на 8000 жители и граждани от гръцките въстаници. Между гръцките началници настъпва вражда. От едната страна е Колокотронис, който е начело на онези ръководители, които повеждат след себе си селяните и дребните занаятчии. От другата страна е Маврокордатос, начело на коджабашиите и корабостроителите. Димитър Ипселанти, който е главнокомандващ, се отдава на бездействие. Тази разпра и бездействие се използва от турците, които .превземат българския град Негуш в Македония и жителите му са изклани. Същото това посичане се случва и на остров Хиос през май 1823 г., когато 25000 християни са избити, а 30000 са закарани в робство, а останалите са избягали.
    Това води до гражданска война от 1823-1824 г., която е война за разпределение на земята от именията на турските феодали"
  • 28 Я ми кажи кога?

    15 7 Отговор

    До коментар #19 от "Без контра":

    Виж кво те и Гърците помежду си да се клали в цивилни войни безброй пъти и какво!? Турските варварски зверства да има безброй исторически факти от тия престъпници- и до ден днешен вършат престъпления и зверства - в Армения, в Либия окупирали са Кипър и се опитват да крадат Гръцки петрол- нема ти да ми изкараш черното бели ясно ли е?!
  • 29 Дедо ми

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ето защо":

    Всъщност Априлското въстание е повод за срам, а не за гордост, защото голяма част от хората се скриват у дома от страх и въобще не въстават.Надигат се само много малка част от населението и затова въстанието се проваля.Но това няма как да се признае публично.

    Коментиран от #33, #38

  • 30 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    Както и да го върти те Русия е в основата на освобождението и независимостта от османците на всички християнски държави на балканите и тя официално при Екатерина Велика е призната от великите сили за гарант на христнството на балканите, затова и гръцката патриаршия е била облагодетелствана, за да държи всички християни единни, когато коментирате не гледайте само от собствената си куличка, смешно е:)

    Коментиран от #34

  • 31 Ганьо

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Великите сили винаги са освобождавали по-слабите и после демократичен контрол и грабеж. С Русия не е ли пак така през втората световна война....
  • 32 Абе каза ти се.....

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Че свобода се печели с кръв - великите сили могат да правят каквото си искат - за свобода винаги се воюва иначе щеше да ги има само "великите сили" и нито България, нито Гърция нито никой ако не беха се борели непрестанно - никой нямаше да ги бръсне за нищо - и сега е така и винаги е било - ако си рая ще изгубиш и това което имаш!
  • 33 Ганчо

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо ми":

    Принципно си прав, и днес сме същото ниво....
  • 34 Пълни глупости!

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха":

    Именно Русия всячески спъва опитите за възстановяване на Константинопол и Византийската империя какъвто е бил изначалния замисъл на всички Гръцки комитети в Одеса, Румъния и др. Именно Русия стои наравно със запада зад разпокъсването и междуособните войни между "християнските" народи на балканите! Това прави и в първата и втората световна също така - и сега видяхме колко застана и спази договорите с християните Арменци оставяйки ги на произвола Турско-азерския башибозук!

    Коментиран от #42

  • 35 Ббб2

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "Петров":

    Първо,те не са никаква люлка.Живеещите ,на територията на Гърция в момента,нямат нищо общо с древните гърци.Това да едни приселници (симити)от Египет.Второ,благодарение на битката при Наварин и великите сили,получават свободата.Първият им крал,също като при нас е немец!

    Коментиран от #37, #41, #43

  • 36 Сали кафеджията

    12 5 Отговор
    Лорд Байрон е имал надарен гръцки овчар за любовник и от там идва желанието му да помага на Гърция.
  • 37 Сийка

    10 4 Отговор

    До коментар #35 от "Ббб2":

    Абсолютно си прав . Дори трако-елина Омир пише за племето данайци - пришълци от Северна Африка.
  • 38 Не е така

    9 3 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо ми":

    Ти виждал ли си, как набиват жив човек на кол, ако не, нямаш право да виниш хората за страх

    Коментиран от #40

  • 39 А ти знаеш ли

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Стига бе!............":

    Кво е башибозук?Българи са клали българи!!!
  • 40 Верно е!

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "Не е така":

    Набирането на кол е специалитет на граф Влад Дракула!Набучил е цялата османска армия мъртви и живи.Османлиите от тях са го копи-пейст!
  • 41 Откъде тия бисери?!

    9 6 Отговор

    До коментар #35 от "Ббб2":

    В Гърция населението е автохтонно / гръцка дума / стотици хиляди години - да те осведомя че и Египет е бил населен с бяла Гръцка Раса Αίγυπτος е Гръцка дума означаваща - допиращ егейско море /от юг/ до времето на Клеопатра -гъркиня роднина на Александър Македонски всички големи градове там са били населени с бяло хеленистично население и Ромеи /римляните са пък потомците на Троянските Гърци забегналия там след цивилната война/ всички паметници датиращи от хилядолетия в Турция са Гръцки /справка виж им музеите в Турция/ Единственото запазено местно население на Балканите е именно в Гърция - по последни данни там е зародена и изобщо бялата раса за пръв път - ΑΙΓΗΙΔΑ , Ατλαντίδα по данни от Платон и Солон в беседа с Египетски учени в Александрия потвърждаващи че Гърците не само са по древни от тях но и че от тях /белите/ имат и всички науки като - Μαθηματική, Αρχιτεκτονική и т.н. и т.н.
    Египет бива дехеленизиран от мамелюците и другите мюсюлмански орди много по късно за да стане това което е днес!

    Коментиран от #46

  • 42 Ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Пълни глупости!":

    Браво, бе от възстановяване на византийската империя до, 2 световна, егати глупостите, то не четете ясно ама има История бг примерно и тази тема е разислвама и то не от русофили:)) и как дребните междуособици на съседните християнски държави отменят факта за ролята на Русия в освобождаването на всички, никак, напротив:)) те затова канят Руския мин председател на честването, както и Израел всяка година канят Путин да говори на годишнината им, а поляците не, да не говорим, че Нетаняху рамо до рамо ходи до Путин на безсмъртния полк в Москва 2018 и тн, въобще, за Русия да говорите от мижавата си куличка е смешно:)) и то в месеца на нац ни празник:)), пак руска победа като цяло:)
  • 43 Относно симитите

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ббб2":

    Симитите са микс от чиста жълта Китайска Раса и бяла Хеленистична раса / чистата бялата раса е само една Гръцка/ станало във Вавилон Персия заселена от Персеас от Аргос с Гръцки колонии - от нашествията на Китайските завоеватели там се създават много симитски раси и една от тях са т.н. Евреи - Драконова с Гръцка бяла раса! По късно идват в Палестина - населена с Гърци от Крит Филистеи и дехеленизирана систематично! В Йерусалим еврейския храм е построен бил върхо олтар Пантеон на Зевс - такива е имало в цяла Персия, в Ефес, Пергам мала Азия и т.н. вече всички тези земи Дехеленизирани изцяло с геноцид на бялата раса /след Александър Македонски/ тръгнал именно да защити Гръцките колонии от Китайско-минголските нашествия!

    Коментиран от #44

  • 44 С други думи........

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Относно симитите":

    Евреите - или микса от бяла Гръцка и чиста Драконова жълта раса считани за нечисти от Китай / Китай и днес смята всички смесени раси за нечисти и вкарва в концлагери виж Югур Турци продукт на Китайски военни престъпления в провинция Юнан населена тогава с Гърци - и до ден днешен турците наричат Гърция Юнанистан а гърците Юнан/ продукт на Китайски военни престъпления срещу Гръцките колонии в Персия /Вавилон/ основани от Персеас от Аргос не са нищо повече от Троянски кон в европейските страни работещ за сметка на Китай изтласкани там от Китай с първа спирка Гръцка Палестина дългосрочно вече хилядолетия независимо осъзнават ли го самите евреи или не!
  • 45 Ти си Историчар

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Петров":

    Никой в днешна Италия не твърди, че италианците са римляни и че говорят латински, въпреки че столицата им е Рим и езикът им произлиза от латинския. Афроамериканците от САЩ не твърдят, че са потомци на англосаксонските заселници, въпреки че говорят английски и живеят в първите английски колонии в Новия свят. Французите не твърдят, че са германци, въпреки че името им идва от германското племе франки, а първите им крале са чистокръвни германци.
    Гърците твърдят, че са потомци на народ с 5000 години история...

    Напиши в нет търсачката:
    „За произхода на днешните гърци“ Якоб Фалмерайер
    книга, но я има и pdf-format, може безплатно да я четеш..
    Германеца е описал всичко като свидетел преди два века, когато се основава гръцката измислена държава. И ще разбереш, че това което си писал, за гърците, в коментара си, няма нищо вярно.
  • 46 Ти си Историчар

    10 5 Отговор

    До коментар #41 от "Откъде тия бисери?!":

    "В Гърция населението е автохтонно" на куково лято
    Истината за кентавъра показва, че гърците са чужденци в Европа...както бе доказано и от съвременните генетични изследвания.
    Херодот едва ли се е излъгал за африканския произход на гърците. Страбон и Плиний казват същото, да не забравяме и генетичните проучвания...или и на тях не трябва да се вярва, а само на анонимни умници:)
    Европа е трако-пеласгийско име със значение красавица, имаща хубави форми.
    Красивата Европа е от рода на Минос и Радамант, които в никакъв случай не са гърци.
    Според Херодот гърците са африканци, дрехите им са от африкански произход, погребалните им обичаи са от африкански произход.
    Her. IV-189 -the Greek dress called aegis has African origin
    Her. IV –190 – the Greeks have common burial rituals with African nomads
    Her. VIII-73 – Achaeans were local people, the Greeks ( Dorians ) were invaders
    Her. VI- 53- Greeks ( Danaans, Dorians ) come from Egypt
    Her. II- 50- Almost all the names of the Greeks gods are of Egyptian origin
    Her. II- 171- Greeks (Danaans ) took Egyptian rites to Peloponesus
    Pliny VII. LVI.195-198 – Danaus –(the forefather of the Greeks )came from Egypt
    Strabo VII, 7. 1 – Danaus brought his people from Egypt
    Съвременните генетични изследвания показват, че Херодот е бил прав, най-близките роднини на гърците са етиопците от Африка.
    Мога да дам линкове(но ги трият) за всяко едно твърдение, на английски,от западната научна среда.
  • 47 Хайде, ся.....!

    5 3 Отговор
    Гърците в Османската империя не са поданици, втора категория. В края на 18 век, например, те тотално контролират икономическия и духовния живот във вилаетите населени с българи. Финансовото могъщество на гръцката буржоазия, прераства в "Мегали идеа", българите масово се гърчеят, та Паисий възкликва: О, неразумний..." Впоследствие, Русия започва да обръща повече внимание на ония "юроди", за да ги противопостави на фанариотите, блеещи за Византия, Проливите и Царския град.
  • 48 Българин

    1 2 Отговор
    Национален празник ако станем турско или гръцко 😍
  • 49 Бръм

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ти си историчар":

    Не е зле първо да се информираш малко по въпроса, преди за заявяваш. За наше съжаление Априлското въстание е несравнимо по мащаби със сръбското и гръцкото. Всъщност първи надигат глава сърбите - 1804г, след тях гърците - 1821г и накрая ние - повече от 50 години след гърците - 1876г. Руско-турските войни касаещи освобождаването на Сърбия и Гърция изиграват своята роля, но съвсем не са били решаващи. И сърбите и гърците водят продължителни и тежки сражения с османците - в някои битки печелят, в други губят. Но доказват на империята, че и без руска подкрепа са сериозен противник, с който тя трябва да се съобразява. Специално гръцкото въстание е особено кръвопролитно и гърците може да се каже, че успяват почти изцяло със собствени сили да се освободят. В статията не е допълнено, че след като въстанието в Пелопонес е потушено, впоследствие се надига отново и повторно е освободена почти цяла Гърция.

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Биби Кинг":

    Грешка - смята се от момента на падане на последната ключова крепост. А то не е било и крепост, а самата столица на някогашната Византийска империя, приемник на която се явява днешна Гърция. Та Константинопол пада през 1453г. Сметни от 1453г до 1830г колко прави - по-малко от 4 века.
  • 51 Ти си Историчар

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бръм":

    Знаеш ли какво е Епицентър-обикновено епицентърът е мястото на най-силния трус. Колкото е по-далече в периферията от епицентъра, този трус се усеща слабо.
    България през онова време е била до сърцето/епицентъра на Османската империя-Истанбул. Теглото и жестокостите е било най-силно за българите, и не може да се сравнява с народите по периферията.
    Как мислиш, къде ще се вдигат повече/по-големи и по-успешни възтания, в центъра или по периферията на Османската Империя?
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Бръм":

    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно превземат дори и гр. ОДРИН, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Бесарабия...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    Прочетете за чудесата които проявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората Българска Легия.

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, с

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.