Last news in Fakti

27 Март, 2021 15:17 3 684 43

Франция носи тежка отговорност за геноцида

  • руанда-
  • франция-
  • доклад-
  • еманюел макрон-
  • изводи

Европейската държава се провали в Руанда

Франция носи тежка отговорност за геноцида - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Франция е останала сляпа за подготовката на геноцида на тутсите в Руанда през 1994 г. и носи тежка и смазваща отговорност за трагедията, гласят изводите в доклад на комисия от историци. Дългоочакваният доклад, представен на френския президент Еманюел Макрон, изтъква в заключенията си провала на Франция в Руанда между 1990 и 1994 г. и това, че е останала сляпа за плъзгащия се към геноцид расистки, корумпиран и агресивен режим на президента хуту Жувенал Хабяримана. Това става, въпреки сигнали, идващи от Кигали, Кампала и Париж, уточнява докладът. В него обаче се подчертава, че не е доказано, че Париж е бил "съучастник" в геноцида, отнел по данни на ООН живота на най-малко 800 000 души между април и юли 1994 г.

Документът изтъква ключовата отговорност на тогавашния президент социалист Франсоа Митеран в тази политика. В доклада на 14-те историци се казва, че съобразяването с властта в Руанда е произтичало от волята на държавния глава и президентската институция. В продължение на 2 години историците са прегледали десетки хиляди френски архивни единици. Авторите подчертават, че Митеран е поддържал силна, лична и пряка връзка с Хабяримана.

Тази връзка, заедно с етническия прочит на ситуацията в Руанда, оправдават доставката значителни количества оръжия и муниции за режима на Хабяримана, както и голямото участие на френски военни във формирането на правителствените руандийски въоръжени сили.

Докладът осъжда също съществуването на нерегламентирани административни практики, паралелни комуникационни връзки и дори командване, заобикаляни правни процедури и действия за сплашване при осъществяването на политика, определяна по същество от Елисейския дворец и кръга, близък до Митеран.

По време на самия геноцид Франция бавно скъсва с носещите отговорност лица и продължава да смята за най-голяма заплаха Руандийския патриотичен фронт на тутсите, сложил край на геноцида, посочват историците.

Франция реагира късно с военно-хуманитарната операция "Тюркоаз" през август 1994 г. Тя помага за спасяването на живота на много хора, но не и на огромното мнозинство тутси в Руанда, избити през първите седмици на геноцида.

Въпреки че отношенията между Париж и Кигали се успокоиха през 2017 г. с идването на власт на президента Макрон, ролята на Франция в Руанда, дълго време обвинявана от Кигали в "съучастие" в геноцида, остава експлозивна тема вече 25 години. Тя е и обект на бурен и емоционален дебат между изследователи, университетски преподаватели и политици.

Комисията, председателствана от историка Венсан Дюклер, беше създадена през 2019 г. от президента Макрон, които има желание да бъде постигнат напредък по чувствителни въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво от това

    6 36 Отговор
    И какво от това.Китай извършва геноцид над уигурите както и принуждва бели момичета към проституция.

    Коментиран от #3, #9, #25

  • 2 ТаУмВзе

    28 4 Отговор
    Франсето митеран, гепи кървавите диаманти и си пита хвърчилото кво стана. То да е само там геноцид ще да е хубаво. А остров Бикини и 5тия ядрен взрив на хамериканците. Цяла нация са затрили. Списъка е прекомерно дълъг. И сега франсето геронтофил, Извинете ни и тва е.
  • 3 Лодкин

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "И какво от това":

    Е да ама Франция се смята за майка на демокрацията, нищо че легионът им е съставен главно от наемници - всяка мутричка може да служи там на добра заплата

    Коментиран от #8

  • 4 Сандо

    21 2 Отговор
    А колко е лесно и авторитетно да поучаваш азиатските варвари!
  • 5 Тъмните сили

    5 4 Отговор
    Правете любов а не война това е за либералите, тъмната сила в мен ме кара да правя и двете повече бебета от бели момичета и по малко тъмнокожи роби тоест по добре работна ръка от бели от колкото да ти работи тъмнокож роб който не си го ликвидирал и после ти прави проблеми с миграцията с смесването с бели жени и права
  • 6 Врачка

    28 2 Отговор
    Сега остава САЩ да си посипят главата с пепел за геноцида над
    100 000 000 местни жители—индианци и отнемането на тяхните изконни територии.

    Коментиран от #7, #42

  • 7 Тракиец Трибал

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    А кога българските унтременши ще се изнесат завинаги от нашите Тракииски земи?

    Коментиран от #10, #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Stéphanie 🎲

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "И какво от това":

    Прав си 😰Макрона нещо в последно време ....явно има нужда от почивка или смяна 😉 Ама Байдън преди седмица -имаше спорни забележки относно репресиите, упражнявани от Китай върху уйгурската общност. Според официалния доклад на Белия дом Джо Байдън е изразил "основните си притеснения относно принудителните икономически практики на Пекин, репресиите в Хонконг и нарушаването на правата на човека в Синдзян" по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин .....Макрончо де отишъл 🥴🙄

    Коментиран от #11, #12, #19

  • 10 Тъмните сили

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "Тракиец Трибал":

    България не е отнемала тракийски територии защото когато траките са претопени и заличени от римляни гърци араби перси тогава не е имало българо славяни които днес вече са ромотурскоарменска държава на мафията
  • 11 И какво от това

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Сащ са основните помпащи китай.Сащ НЕ е нужен на Европа.Сащ е сбирщайн от всякакви и само пречи на Европейската цивилизация.Някой европейски държави като Италия също се продадоха на китай.Французите са стабилен народ вярвам че ще се съхранят.

    Коментиран от #16

  • 12 Тъмните сили

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Единствения истински президент на държава която е казвал истината с самото им име това беше Тръмп който казваше не искаме черни имигранти по добре да бяха от Норвегия а Байдън и Макрон ту говорят едно после друго все едно са зодия близнак като Бойко Борисов менят си мнението като с смяна настроението на жена в цикъл и имат страх от народа кой какво ще каже

    Коментиран от #14

  • 13 орт

    24 0 Отговор
    Френски сили даже са връщали бягащи тутси обратно в Руанда.
    Иначе са за човешки права и др бля,бля

    Коментиран от #15

  • 14 Stéphanie 🎲

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Тъмните сили":

    Една от многото мъдри думи на Тръмп 👏Така е зверски си прав ‼‼‼😕
  • 15 хо хо хо

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "орт":

    Ми да не са длъжни да ги приемат във Франция.Франция да не е бунище.

    Коментиран от #39

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 морски

    8 13 Отговор
    Целия африкански континент трябва да се засипе с атомни бомби , и след 100 год. да се засели с бели хора !!!

    Коментиран от #24

  • 18 Врачка

    11 1 Отговор
    Афроамериканската администрация избраха подходящият момент да скарат двете братски държави в интерес на своите пъклени планове.
    Само за няколко месеца България и Македония станаха смъртни врагове заради чужди интереси,от които губим ние.Опомнете се,хора.

    Коментиран от #23

  • 19 Стефани Зарчева

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Мнооого съм зле :) Мнооого съм болна :) Моля за помощ :( ):

    Коментиран от #20

  • 20 Stéphanie 🎲

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Стефани Зарчева":

    Хасане пуснаха ли нета ва 😉ти какво мислиш по темата ,стига пиши глупости я виж твоите братя 10:22 м.от видеото на Макрон няма ли да пишете ???Нещо се разЧуствал
    МОЖЕ да направи компромис за вас

  • 21 Тъмните сили

    12 0 Отговор
    През 1721 император Карл VІ нарежда унищожаването на всички роми в Германия.

    През 1722 г. пруският крал Фридрих Вилхелм направо обявява всички роми на възраст над осемнадесет години за престъпници. Недоволни от чудовищния законодателен акт, хиляди въоръжени роми се вдигат на бунт, но са победени от германски войници и измъчвани до смърт.

    Към 1685 г. Португалия окончателно депортира всички роми от своите земи в Бразилия. През 1660 г., не от кого да е, а от "Краля слънце" Луи ХІV, е било забранено на ромите да пребивават във Франция.

    Коментиран от #28

  • 22 Тъмните сили

    6 2 Отговор
    Ромите са дошли по българските земи благодарение на нас които сме ги приели но и по времето на траките визанийците, те идват от земите на иран пакистан индия от най долните и низши касти преду 1500 г почти няма съвременна държава да ги обича
  • 23 Тъмните сили

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Врачка":

    Заради афроамериканската администрация колапса на САЩ ще се ускори зато плюьт по Русия Китай Иран всекидневно дори следващия съюзник на САЩ това е Германия обществото им върви към антиамериканизъм то вместо в миналото да бяха били конкурентите си то се сетиха сега когато са вече най зле по всички направления
  • 24 Тъмните сили

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "морски":

    Като в филма Аватар когато тръгнаха всички бойни самолети да унищожават приматите които белия аватар стана примат накрая, заради магическо дърво
  • 25 Посолството

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "И какво от това":

    Пич,забрави да споменеш,че китайците са "комундета" и не спазват човешките права.Режем ти от ДМС-то.
  • 26 Ко рече

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тракиец Трибал":

    Откъде ти дойде в главата че си тракиец! Май си повече Ракиец, Сливовец, Кайсиевиц, Прасковец?
  • 27 Бай Шиле

    7 7 Отговор
    Повечето тук сте неграмотници.Франция извършва демократизиране в Африка,а Китай геноцид в Уйгурия.Има разлика,нали?

    Коментиран от #31, #32

  • 28 А Швеция?

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тъмните сили":

    За 15 дена успява да ги кастрира!

    Коментиран от #29

  • 29 Врачка

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "А Швеция?":

    В Швеция и до ден днешен ромите просят и изкарват пари от либералните шведи
  • 30 Истина

    4 2 Отговор
    Цял свят знайе за геноцитите на французите има и стотици хиляди живи свидетели , снимки , видео , това е доклад за оправдаване на френските геноцити в Африка и то не само в Руанда и Алжир .

    Коментиран от #34

  • 31 няма как да стане практика

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Шиле":

    Вярваш ли си в това което си писал ,тези хора ни приемат ни предават -африканците
  • 32 Stéphanie 🎲

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Шиле":

    Бай Шиле прав си те от години се мъчат с африканците 😂😭ама не става френде 🥴🙄И във Ritz Paris да ги настаниш афрото си е афро 😭Пак ще яде със ръце ,ще краде виждаме ги всеки ден 😁Можеш ли да ми дадеш отговор защо африканците които от години живеят във Франция ходят по чехли и рокля ,шорти ....зимата да не говорим афеиканските чаршафи и тюрбани на главата те много радват супер фешЪн 😁😉??? Ще ти отговоря не им идва на акъл въпреки че живеят в цивилизацията бушмена си е бушмен

    Коментиран от #33

  • 33 хо хо хо

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Stéphanie 🎲":

    Пак са по-добре от китайските подхора.Предпочитам такива дето режат глави пред крадци на технологии.

    Коментиран от #35

  • 34 Кайзер

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Истина":

    Да обвиняваш някого че е убивал хора на война е като да пишеш актове за превишена скорост на състезание от Формула 1 или Мото джи пи
  • 35 Stéphanie 🎲

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "хо хо хо":

    Разликата е че едната раса е мързелива и приридно (умна )саваната дивото е заложено в техният ген.Другите са на друга планета 😉интелигентни ,и вече много много богати .Не само крадци на технология мон ами,контрафасон дрехи копие на дизайнери ,хакери ,да не говорим купиха голяма част Европа 😎😡най ми е тъжно вече знам 5ма китайци собственици на лозя ,замъци ---винари 😎в Франция .Ако не ги спре Европа ще ни купят барабар и с къщите .Китай са по голямото зло ,а африканците да си седят в Африка ако ме разбираш какво искам да кажа

    Коментиран от #36

  • 36 хо хо хо

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Stéphanie 🎲":

    Ма те тия пари са откраднати от Европейците щото просто разчитат на това че са тумба цгани и на това че дебелите бизнесменски здници имат нужда от пазари за да си реализират бклуците а те в замяна ги карат да строят там с китайски партнери които крадат технологията и за да има тия милиардери други китайци ги експлоатират като животни за да подбиват цената и да заливат света с биклуци.Нека си държат избите с вино е залят Света китайци там няма да работят а за да е рентабилно ще дават пари на френските работници колкото плащат и в Китай.Честито на западните робо-балъци Ма шери ;)

    Коментиран от #37

  • 37 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "хо хо хо":

    Бе Европа и Америка се устиха ,Тръмп яко бе ги подгонил човечеца ама не ги .....---😉238U+n=239Pu, 232Th+n=233U 😎 Гледам Байдън започва да върви по неговите стъпки дано успее човека .Проблема е че започна с руснаците да се разправя а те не са най важното на този етап Китай е световната заплаха.Най добрият вариант ще е да се докаже че Китай са виновни за корона вируса и да си платят тъпкано и изплатят репарация на целият свят.Другата хипотеза някой им го пусна малко по не я вярвам има логика но.....
  • 38 Месут

    4 3 Отговор
    Франция също така извърши и геноцид в Алжир в средата на 20 ти век , избивайки над 1 милион алжирци.

    Коментиран от #41

  • 39 Орт

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "хо хо хо":

    Не става въпрос да ги приемат в Франция,а за бягащи извън Руанда.
  • 40 Францето

    0 1 Отговор
    Да си яде джабите и да не се меси в Политиката защото Джабарите подкупват Борисов да прати витамин Х от София Фарм да лекува здравите противници на Правителството
  • 41 Шалвар що речи

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Месут":

    Има много французи, родени в колониален Алжир по това време - наричат ги на френски "черен крак (la pie noir)", което хич не е хубаво, но така ги различават от тези родени във Франция. В Алжир стана много по-зле, след като Франция се оттегли. А самите алжирци, за да се спасят от изстъпленията, масово емигрираха във Франция!Та кои западни страни не са извършвали геноцид в Африка и в колониите си по цял свят? Нима "перлата в колоната"-Индия се е разминала без геноцид?Ердоган се обърка съвсем френски геноциди, кланета. Май трябва да му се напомни че кланетата са начин за наказване на непокорните г......и съгласно корана и чрез тях богобоязливите мюсюлмани просто изпълняват религията си.Бягай се моли ,чети си кораната и заспивай
  • 42 Груйо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    Колкото аз съм комбайнер, толкова и ти си врачка. 100 000 000 са жертвите, убити от колониалистите по целия свят - включително и тези избити от Ватенките в Сибир и Централна Азия.
    Пак четете статистика като Дявола евангелието.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: