ФАКТИ.БГ

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000

Публикувана: 31 Март, 2021 04:24
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3100
31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои поданици с еврейски произход да се покръстят или да напуснат страната. Те получават четири месеца, за да направят едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000.

До изтичането на крайния срок малка част от евреите се покръстват, а по-голямата напускат Испания и търсят нов живот на изток - в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг - в Северна Африка. Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени. На евреите е забранено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят срещу дрехи или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи достигат България след I494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, автор на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се установява в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя започва да се разпада и са създадени въоръжени движения за независимост.

През l878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общност. Българските евреи влизат в нова независима България като пълноправни граждани. Преброяването 1880 г. съобщава за еврейско население от 20 500. Българските евреи, участват както в Балканските войни (1912-13) така и в Първата световна война, и техния брой е далеч по-висок като процент от общото население. До 1934 г. е имало 48 000 евреи в България, петдесет процента от които са живели в района на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни публикации са написани по този въпрос. Накратко фактите са, че евреите в границите на предвоенна България, са били спасени от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е уникален случай в Европа. За съжаление спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната започна масова емиграция в Палестина и от 1948 г., 7000 български евреи заминаха за Палестина. Комунистическото правителство на България позволява емиграция на евреите. Между 1948 г. и 1951 г., почти 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е мотивирана от дълбоко вкоренения традиционен сефарадски мистичен копнеж за Цион.

Еврейската общност в настоящия момент наброява около 4000 души. В София има около 2500 евреи.

Испания

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТ
1 Отговор
Ако идкате да имате държава с еврейте нъй трябва

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +19

Дельо Хайдутин
2 Отговор
Арабите в Палестина сигурно много ни кълнат за това спасение.

Оценка:
-10 +44

800 хил
3 Отговор
= 800 млн. с лихвите.

Оценка:
-0 +16

Ttt
4 Отговор
По турско време са се заселили, по комунистическо са избягали.

Коментиран от #6, #7


Оценка:
-9 +48

😁😁😁😁
5 Отговор
В София има 2500 евреи..........добре де а колко еврейки има...😚☺️😊😘

Оценка:
-5 +25

Дельо Хайдутин
6 Отговор

До коментар #4 от "Ttt":


Аз нямам нищо против че са си заминали.А ти!?

Оценка:
-9 +41

нашия
7 Отговор

До коментар #4 от "Ttt":


те си знаят далаверата -тогава БЕЗВЪЗМЕЗДНА помощ от милиони е отпусната на новосъздадената държава...така че лапаницата е била сигурна...кво да правят в България ??!! -да работят ли ....знаем всички че тия хора неса много много по работата...чиста лапаница без да те карат да правиш нищо не се изпуска....не и от тях

Коментиран от #26, #32


Оценка:
-6 +37

ьхкгфх
8 Отговор
''Вечните жертви'' - хилядолетия мразени и гонени отвсякъде, а така и не си задали въпроса - защо ни се случва това, нали сме най - най и нашия господ е най - големия.

Оценка:
-3 +51

Каква България през 15 век, алоуууу
9 Отговор
Заселват се в Османската империя след като ги гонят от Испания.

Оценка:
-6 +29

те така
10 Отговор
Бягат от Испания, защото краля иска да ги покръсти и се заселват в Османската империя и си живеят спокойно векове. А уж башибозука тук коли, беси, прави роби хората, сменя им вярата, сменя им имената..., а евреина се заселва в Османската империя, и нито вярата му е сменена, нито името, нито пък станал роб..., дали някога ще ни върнат преправената от комунистите история, всеки народ е длъжен да знае истинската си история

Коментиран от #11, #12, #13, #16


Оценка:
-25 +36

нашия
11 Отговор

До коментар #10 от "те така":


всички привилегии се плащат ако не с пари то с много пари.....

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +14

нашия
12 Отговор

До коментар #10 от "те така":


между другто те са били наемни бирници на османците ,защото "завоеватвлите" на са имали достатъчно грамотни хора...т.е. орда диваци

Коментиран от #29


Оценка:
-11 +44

нашия
13 Отговор

До коментар #10 от "те така":


а комунистите не са ти казали в часовете по история кой е предал Търново ,за да не нагнетяват напрежение и ненавист към малка част от населението в България

Оценка:
-5 +36

"Hey Jude"
14 Отговор
Евреите винаги са били прокомунисти и са едни от най активните участници в 9-то септемврийския комунистически преврат и установяването на комунистическия режим в България !!!
Еврейската общност в настоящия момент наброява едва около 4000 души, защото още от времето на комунизма след 1950г ,много евреи започват сами да се побългаряват и да сменят доброволно имената си, вместо да се изселват за пустините в Израел и Палестина , стават активни членове на БКП за да не изпуснат облагите и привилегиите на комунистическата власт , затова и днес на много възлови места в политиката и икономиката има много евреи и техни наследници преименуваната БКП на БСП и под български имена...!!!

Коментиран от #34


Оценка:
-7 +34

те така
15 Отговор

До коментар #11 от "нашия":


Разбирам. Евреите са били много богати и затова са избягали с дрехите на гърба си, но не са били достатъчно богати за да платят на испанците. А тук башибозука ни коли, беси, сменя ни вярата... Цял свят знае, че башибозука е главорезец, но евреина идва при башибозука.

Коментиран от #18, #21


Оценка:
-17 +15

No comment
16 Отговор

До коментар #10 от "те така":


Повече от очевидно е тясното сътрудничество на евреите -търговци и банкери, и особено евреите роботърговци, които оценили потенциала за печалба в разрастващата се Османска империя. Евреите всячески подпомагали този процес за утвърждаване властта на турците, естествено за сметка на поробените народи, които били ограбвани и унищожавани тотално!
Николай Станишев отбелязва: „… Обезглавяването на българския народ продължава през цялото четиринадесето столетие – с меч, чрез заточаване, или „чрез договор“ (васалитет), т.е. временно самозапазване, което завършва пак с меч или заточване, а понякога с потурчване.

Оценка:
-10 +32

Месут
17 Отговор
Изгонените от Испания евреи през 15 не пристигат в България. Такав държава по това време не съществува. Приети са от Османската империя която им дава закрила и ги приютява.

Оценка:
-2 +24

Обективно
18 Отговор

До коментар #15 от "те така":


Нищо не разбираш.От стотици хиляди евреи между(250000 и 800000).колко ли трябва да са се заселили тук,при положение че през1878 са били 20000?Най-вероятно тия които се заселват тук са били най-бедните и окаяни евреи.

Оценка:
-4 +13

Дара
19 Отговор
А ние да изгони лилавите

Оценка:
-1 +16

Добър испански крал
20 Отговор
През 1721 император Карл VІ нарежда унищожаването на всички роми в Германия. През 1722 г. пруският крал Фридрих Вилхелм направо обявява всички роми на възраст над осемнадесет години за престъпници. Недоволни от чудовищния законодателен акт, хиляди въоръжени роми се вдигат на бунт, но са победени от германски войници и измъчвани до смърт. Към 1685 г. Португалия окончателно депортира всички роми от своите земи в Бразилия. През 1660 г., не от кого да е, а от "Краля слънце" Луи ХІV, е било забранено на ромите да пребивават във Франция.

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +28

ннашия
21 Отговор

До коментар #15 от "те така":


правилно си разбрал ...идват при башибозука и му сътрудничат....метното население за тях са чужденци

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +24

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Кой остави отворена порта в Константинол
23 Отговор
РАЗРУШИ А ОСМАНЦИТЕ ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ БЕЗ ЕДИН, КОЙТО Е ДЖАМИЯ И СЕГА НЕ РАЗРУШЕХА НИТО ЕДИН Еврейски храм?? Защо ли!! Владислав Варненчик беше освободил цяла Северна България без днешна Варна само, беше е Обсадил, въпрос на време да падне!! ЕВРЕЙТЕ С ТЕХНИТЕ КОРАБИ ДОКАРАХА ТУРСКА ВОЙСКА И РАЗБИВАТ ВОЙСКАТА, НА ВЛАДИСЛАВ, И ТОЙ ЗАГИВА!!!! ТУРЦИТЕ НЯМАТ ФЛОТ ПО ТОВА ВРЕМЕ!!! НАЙ МНОГО КОРАБИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО СА СОБСТВЕНОСТ НА ЕВРЕЙ"" ТЪРГОВИЯТА С роби за Америка и Европа. сее вършела с корабите на Еврейте!!! Те от това Забогатяват най много!!! Пише го на 100места,от лихварството по малко!!

Коментиран от #33


Оценка:
-7 +22

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Така е
25 Отговор

До коментар #20 от "Добър испански крал":


" Към 1685 г. Португалия окончателно депортира всички роми от своите земи в Бразилия."

ИСПАНИЯ не остава по назад от Португалия и депортира по същото време и по късно повечето роми от Испания в новозавладените земи в богатото Мексико за постоянно заселване и противопоставяне на английската експанзия за завладяване на незалесените и безлюдни територии в Северна Америка с депортацията на английски затворници, заловени бандити и разбойници и всякакви разорени скитници и бедняци...!!!

Оценка:
-1 +13

Ттт
26 Отговор

До коментар #7 от "нашия":


То по комунизма кой работеше. Всички дремеха за жълти стотинки. И всичко евтино благодарение на богатия СССР. Ама понеже всеки пиеше, пушеше, спеше на работа и системата фалира. Българите все още не работят, а разчитат на ЕС за пари.

Коментиран от #36


Оценка:
-8 +13

От Тракия
27 Отговор

До коментар #1 от "ФАКТ":


Една от причините Христофор Колумб , да открие Америка?

Христофор Колумб също е бил от еврейско потекло ,
личи по секретния му подпис ,
с древно "Гомерското" малко , :g. А .S.
Х М У

Ако е така , то той може и да е Кимериец,
следователно Българин?
А и е бил, жестоко религиозен , нещо като "Богомил"?
Определено е бил наясно с подвиците на Финикийците и Етруските
мореплаватели а и други от древността?
Имал е древни карти и се е възползвал от тях!

Оценка:
-5 +2

аз съм Веска
28 Отговор
АКО НЕ БЯХА БОГОМИЛИТЕ , НЯМАШЕ ДА РАЗБЕРЕМ , ЧЕ ВСЪЩНОСТ СА ТЪРСИЛИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НАРОДА НА БОГ.
КАК СМЯТАТЕ , ТОЗИ НАРОД ХИТЛЕР ЛИ Е ЗАПЛАШВАЛ .
ПОМИСЛЕТЕ : АКО ИМА НОВА СВЕТОВНА РЕЛИГИЯ , КОЙ БИ ПОСТРАДАЛ.... КАТО ЧЕНГЕТА .... ЩЕ ТЪРСИМ ГЛАВНИЯТ МОТИВ .

Оценка:
-5 +1

По скоро
29 Отговор

До коментар #12 от "нашия":


Сред завладените диваци не е имало достатъчно грамотни.

Оценка:
-3 +0

Същото
30 Отговор
В Османската империя евреите правят същото,което са правили при Халифата в Испания - лихвари и събирачи на данъците,т.е. бирници. В исляма вземането на лихва е забранено и затова за тази цел са ползвани евреите. Испанците са ги мразили повече от арабите защото евреите са им драли кожите за пари. Точно затова са ги изгонили. В Османската империя най-еврейският град е бил Солун. Не случайно Младотурската революция започва от Солун - това е революция на дьонметата,т.е уж помюсюлманчили се евреи. Реално най-много са били евреите в тоя град,на второ място мюсюлманите - българи и турци,на трето гърците и на четвърто българите. Ако се броят българите мюсюлмани и християни,то българите са били на второ място.

Оценка:
-2 +13

Павел Пенев
31 Отговор
Какво далновидно решение.Още тогава преди 500 години са разбрали че с евреи не може да се живее съвместно.

Оценка:
-3 +7

Yehudim ve ani
32 Отговор

До коментар #7 от "нашия":


По работата са ,от пустиня плодородна земя са направили . А тука в България обратното пустиня и обезлюдени села

Оценка:
-5 +6

провинциалист
33 Отговор

До коментар #23 от "Кой остави отворена порта в Константинол":


"ТЪРГОВИЯТА С роби за Америка и Европа. сее вършела с корабите на Еврейте"
Затова ли е вдига сега такава врява за робството в Америка при положение, че робството всъщност е било в английските колонии, а америката освобождава тези роби?

Оценка:
-5 +0

Yehudim ve ani
34 Отговор

До коментар #14 от ""Hey Jude"":


Цялата общност е 2300 души .

Оценка:
-2 +1

No Exit
35 Отговор
Изабела Католичката, кралица на Кастилия (Мадрид), изчиства и последните араби от своето кралство. Тогава си проличава двойната игра на евреите. Тези които уж приемат Христа за да не бъдат изгонени, предизвикват инквизицията. Испания, вече свободна и единна, финансира плаването на Колумб, и става най-богатата империя. Инквизицията си е струвала.

Оценка:
-0 +5

Ино време през деня кафенетата
36 Отговор

До коментар #26 от "Ттт":


Бяха ПРАЗНИ!!!! А СЕГА СА ПРЕПЬЛНЕНИ ДО ПРЕДИ ПАНЕМИЯТА...

Оценка:
-0 +2

Той
37 Отговор
Интересно защо евреите са постоянно гонени? Като почнеш от фараоните та до днес!!!

Оценка:
-0 +9

38
Този коментар е премахнат от модератор.
39
Този коментар е премахнат от модератор.
ПЕНКО
40 Отговор
ПРАВИЛНО -БЕЗ ХОЛОКОСТ !!!!

Оценка:
-0 +1

41
Този коментар е премахнат от модератор.
Православен
42 Отговор
Има една книга "Истината за съдбата на евреите през Втората Световна Война",автор Юрген Граф,изд.Жар птица, 2003 .,превод Аспарух Етцел.Има книга "Геноцидът и Холокостът над Българите извършен от :ЮДЕИ, ТУРЦИ, ГЪРЦИ, РУСНАЦИ, СЪРБИ, КОМУНИСТИ, МАСОНИ, БОГОБОРЦИ, ГЛОБАЛИСТИ ,ЦИОНИСТИ,автор ГЕОРГИ ВОЙНОВ,изд.АРАТЕБ, 2006 г.Всичко за евреите и казано едно към едно.Когато всеки българин прочете тези две книги,и последните заблуди ще отпаднат относно евреите и техните престъпления.Модераторите трият истински коментари.Затова предварително съобщаваме на чужди медии ,това което коментираме-На Френски, Италиански, Испански , Руски медии.Така истината достига до всяка страна, а Испания от преди 200 години е изгонила евреите.И Хитлер сбърка,добре ги беше подкарал.Грешка. Нападна Съв. Съюз подстрекаван от англичаните.

Оценка:
-1 +1

Диоген
43 Отговор
Фердинанд Арагонски всъщност е Фернандо де Арагон-крал на Арагон и Сицилия и съпруг на кралица Изабел.Именно Изабел е носителка на короната на Кастилия и Леон.Тя води успешно война с арабите в южните области,построява град Санта Фе до стените на Гранада за да смаже психически арабите ,изпраща четири експедиции за откриване на нов път към Индия и открива Америка начело с капитан Кристофор Колумб.Двамата с Фернандо поставят началото на бъдеща Испания.Изабел последна прогонва евреите,след като това е сторено в повечето западноевропейски страни.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Николай Бареков
Това обеща в словото си на учредителния конгрес на „България без цензура“ лидерът на партията Николай Бареков.
Капитализъм и пазарна икономика, но с човешко лице е моето послание"

Още бисери
ТОП 5