Last news in Fakti

30 Март, 2021 10:40 5 010 11

Хиляди британци остават без шофьорски книжки във Франция

  • франция-
  • шофьори-
  • великобритания

Административни трудности в страната

Хиляди британци остават без шофьорски книжки във Франция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Хиляди британски граждани във Франция останаха без шофьорски книжки, съобщи Гардиън.

Това става заради липса на реципрочно споразумение. Френското правителство вече обяви, че британците в страната трябва да заменят британските книжки с френски такива.

Британските шофьорски книжки се подновяват на всеки десет години. Замяната с френски книжки трябва да стане до края на тази година.

Британските туристи или гражданите на кратко посещение, могат да използват британски книжки. Тези, които опитват да сменят своите книжки, срещат постоянно отхвърляне от новата онлайн система.

Това се дължи на липса на споразумение за реципрочност между двете страни. Има и административни противоречия в някои френски райони.

Франция и Великобритания са близо до споразумение, но има още някои детайли, преди такова да стане реално.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    23 0 Отговор
    Във Франция може ли да регистрираш кола с десен волан с френски номера ? Благодаря !

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 2 Традиции

    31 3 Отговор
    Англия притеснява всички с десен волан-ляво платно.И с архаичните си крале,кралици и разни принцове.Време е за "перестройка..
  • 3 Голям Слон

    11 13 Отговор
    Нормално, вече не са част от този прогнил съюз. ЕС иска да покаже колко е ВЕЛИК и как трябва да спазваш законите. Не виждам някакъв проблем. Щом живееш и се трудиш там, нормално е да държиш някакъв приравнителен изпит или просто да подадеш съответните документи за замяна. В щатите карах 6 месеца с българската книжка. После се явих на изпити и си изкарах категориите наново. Пари, стрес, главоболия - но така е редно! Щом трябва, значи може.

    Коментиран от #4

  • 4 Що така

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голям Слон":

    на мен ми я признаха книжката там, единствено за "Ц" категорията за да ми я впишат се изисква да изкарам някакви часове и да се явя на практичен изпит, но не и да карам на ново целия курс.

    Коментиран от #7

  • 5 Може да

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Виждал съм и с френски с холандски с германски с белгийски и так няма проблем.
  • 6 Stéphanie 🎲

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Има виждала съм ,интересното е как карат супер неудобно е за хора които не са карали курс за кола в Англия и не са англичани

    Коментиран от #8

  • 7 Голям Слон

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Що така":

    Не съм казвал, че съм карал курса наново. Явих се на изпити и си изкарах категорите наново :-) Различно е. Както си трябва се случиха нещата. Даже известно време си я подновявах от България, но ми писна. Сега съм само с българска книжка.
  • 8 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Stéphanie 🎲":

    Много си умна.Ти като си карала курс в България(или във Франция) това помага ли ти да караш в Англия с нормален волан?На всяка манджа си мерудия.

    Коментиран от #9

  • 9 Stéphanie 🎲

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    ти май ходиш след мен във Факти и се чудиш как да се заяждаш😉⁉Трудно е бе човек ако разбираш или си бил в Англия не съм сигурна от глупавият ти въпрос .Ти си мерудията в излагация 😁Дори и в Фрация да си с кола идваш от България и никога не си бил тук пак ще ти е трудно,уличките са много тесни и не си наЯсно с правилата си пътник в болницата или без книжка нищо общо с Бг. ,По добре да си бе мълчал умник
  • 10 Цеко сифоня

    3 0 Отговор
    За англичаните е обяснимо да се иска смяна на книжката, вече са извън ЕU. Моите документи - професионална книжка със съпътстващите я други документи се признават във Франция. Миналата година ми изтичаше книжката и подадох молба да я сменя с тукашна. Отказаха ми. Голем праз, смених си я в България.
  • 11 Глей ти

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Може! Полша и Литва се опитаха да ги забранят, но ги осъдиха. Решението е от 2014г. Докато има държави от ЕС, в които колите са с обратно разположени волани ще могат да се регистрират и карат. UK напуснаха, но Кипър, Малта и Ирландия са в ЕС. Затова държавите, които искат да възпрепятстват подобни регистрации, имат сериозно завишени цени на застраховките, позовавайки се на по-висок риск.
Новини по държави: