Last news in Fakti

30 Март, 2021 14:45 1 313 1

Разрешиха зареждането на горивото в трети енергоблок на финландската АЕЦ

  • финландия-
  • аец-
  • гориво-
  • атомна енерегия-
  • зареждане

Горивото пристигна на площадката на централата през 2018 г.

Разрешиха зареждането на горивото в трети енергоблок на финландската АЕЦ  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландската компания TVO получи от Управлението по радиационна и ядрена безопасност STUK разрешение за зареждане на горивото в реактор EPR на трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“. Планира се енергоблокът, чието строителство започна през 2005 г., да бъде въведен в промишлена експлоатация в началото на 2022 г. Първоначално бе предвидено реакторът да бъде завършен през 2009 година.

Горивото пристигна на площадката на централата през 2018 г. Общо 241 горивни касети, изработени в заводите на Framatome в Германия и Франция, ще бъдат преместени от хранилището и заредени в корпуса на реактора. В операцията ще участва екип от 40 специалисти от TVO и френските Areva и Framatome.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    0 0 Отговор
    Арева няма има на нейно място Орално и Фраматом.
Новини по държави: