Last news in Fakti

31 Март, 2021 18:31 2 344 3

Турският Конституционен съд върна ключово дело

  • конституционен съд-
  • турция-
  • дело-
  • кюрди-
  • партия-
  • кюрдска партия-
  • пкк

Делото е върнато заради установени процедурни пропуски

Турският Конституционен съд върна ключово дело - 1
Снимка: Shutterstock

Турският Конституционен съд е върнал на главната прокуратура на Касационния съд обвинителния акт по делото с искане за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите/ДПН/ заради установени процедурни пропуски в него, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Днес Общото събрание на турския Конституционен съд проведе първо разглеждане на делото с искане за закриване на ДПН, заведено от главния прокурор на Касационния съд Бекир Шахин. Общото събрание на Конституционния съд е установило процедурни пропуски в обвинителния акт и е взело решение той да бъде върнат на главната прокуратура на Касационния съд за попълване на пропуските.

След като главната прокуратура на Касационния съд попълни пропуските и внесе отново обвинителния акт в Конституционният съд, ще бъде проведено отново първо разглеждане на делото. Общото събрание ще се събере отново на заседание на дата, която ще бъде определена по-късно, и ще вземе решение дали приема обвинителния акт. Ако обвинителният акт бъде приет, ДПН ще трябва да изпрати предварителната си защита в съда. След това на определена от съда дата двете страни по делото ще трябва да изложат устно съответно обвинението и защитата. Когато предварителната процедура приключи, членовете на съда ще започнат обсъждане по същество на искането за закриване на прокюрдската партия.

За взимането на решение за евентуално закриване на ДПН ще е нужно мнозинство от две трети, т. е. гласовете на 10 членове от 15-членния състав на съда. На 17 март главният прокурор на Касационния съд Бекир Шахин заведе в Конституционния съд дело с искане за закриване на Демократична партия на народите /ДПН/ - третата по големина партия в турския парламент, по обвинение във връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. В обвинителния акт, внесен от прокурора, се посочва, че ръководителите и членовете на ДПН действат заедно с терористичната организация ПКК, явявайки се нейно разклонение, и целят да разрушат неделимото единство на държавата с народа. В случай че ДПН действително бъде закрита, на членовете, чиито изявления и действия са довели до закриването ѝ, ще бъде наложена петгодишна забрана да участват като основатели, членове, ръководители или наблюдатели в друга политическа формация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    5 5 Отговор
    Следващата ще е на оня соросоиден лизач кълъчдароглу, дано да е по скоро че евреите сами да се махнат оттам

    Коментиран от #3

  • 2 КАСАПИНА

    1 2 Отговор
    ДПН представлява повечето от населението ,на така наречената турция. Как може да я закрият/
  • 3 Девлет Бахчели

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Βреме е да се премахнат съдилищата в Турция!
Новини по държави: