Last news in Fakti

1 Април, 2021 19:37 4 245 50

Кредити от Китай: как се прекършва политическа воля и се заробват цели държави

  • китай-
  • път на коприната-
  • кредити-
  • политика-
  • капан

Китайските договори за кредити са просто заробващи

Кредити от Китай: как се прекършва политическа воля и се заробват цели държави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Единица с 12 нули - това е сумата в долари, която Китай е отпуснал като кредити на по-слабо развити държави. Договорите за тези милиарди са отчасти засекретени и съдържат силно заробващи клаузи, съобщават германските вестници „Ди Велт“ и „Зюддойче Цайтунг“. Те цитират международен екип от икономисти, който е анализирал над 100 такива договора на обща стойност близо 35 милиарда долара, сключени между Китай и 24 развиващи се държави. Тези договори последователно ограбват държавния суверенитет на кредитополучателите, прекършват политическата им воля и ги превръщат в играчка в ръцете на Китай, отбелязват двата вестника, цитирайки доклада на американските и германски икономисти, озаглавен „Как Китай раздава кредити“. Както е известно, през последните години Пекин се превърна в главен кредитор на по-слабо развитите страни, включително и по линия на проекта „Един път, един пояс“, известен още като „Нов път на коприната“. Между 2008 и 2019 година Китай е отпуснал на въпросните страни близо един трилион долара кредити, изчисляват учените от Бостънския университет, които са част от международния екип. Сред държавите, получили най-големи кредити, са Пакистан, Венецуела и Ангола.

Изумително заробващи условия

Професор Кристоф Требеш от германския Институт за икономически изследвания, който също участва в цитираното проучване, казва пред медиите следното: „Китайските договори съдържат клаузи, които забраняват на кредитополучателя да оповестява условията на заема, а понякога дори и самото съществуване на подписан договор.“ Професор Требеш подчертава, че в случая не става дума за обичайните, класически договори за кредити, каквито сключват частни или държавни банки. Той смята, че някои от клаузите са „изключително странни“ и говори за „хибридни договори“, които съдържат елементи на частно и публично кредитиране.

Требеш е особено изненадан от условията за прекратяване на договора от китайска страна, вписани в такива договори. Пекин си запазва правото едностранно да прекрати кредитирането, например ако съответната държава прекъсне дипломатическите си отношения с Китай, или пък ако в тази държава се смени властта. При това положение длъжникът трябва да върне обратно цялата сума. В някои от договорите има дори клауза, че Китай може да ги прекрати едностранно, ако в самата КНР настъпят политически промени. Такива постановки на практика превръщат страните-длъжници в политически заложник на Пекин: ако не слушат, може да преживеят същинска финансова катастрофа. При това въпросните договорни клаузи преследват не само политически цели. В същото време те защитават китайските инвестиции в съответните държави и елиминират конкуренцията на други потенциални кредитори.

Близо една трета от договорите, анализирани в доклада „Така Китай раздава кредити“, включват, например, задължението кредитополучателят да държи парите в определени банки, на които китайските власти могат да наложат запор при неплатежоспособност на длъжника. Тази клауза осигурява още едно предимство на Китай в съревнованието с други потенциални кредитори. Друг капан, който поставят тайните кредитни договори, които Китай сключва с по-слабо развити страни, е изричната забрана при неплатежоспособност да се търси посредничеството на така наречения „Парижки клуб“ – неформалната организация на държави-кредиторки, която помага за опрощаване и преструктуриране на държавни задължения. По този начин Китай си осигурява правото сам да преговаря с различни трети страни за преструктуриране на дълга в случай на неплатежоспособност на длъжника – и така да се добере до условия, които са по-изгодни за него и по-неизгодни за длъжника.

Агресивно поведение

Вестник „Зюддойче Цайтунг“ пише в обобщение: „Въпреки това за много страни сделките с Китай си остават привлекателни. На тези страни им липсват основна инфраструктура, капитали и инвеститори, които са готови да поемат съответните рискове. А Китай е готов – и предлага нещо, което другите инвеститори не предлагат. За сметка на това обаче налага ограничения.“ А вестник „Ди Велт“ коментира съмнителните китайски кредитни практики с една препратка назад към историята: „Времената на неравноправните договори са се запечатали дълбоко в историческата памет на китайците. От средата на 19 век до началото на Първата световна война европейските колониални сили принудиха слабия китайски император да отвори страната за западни гешефтари и дори да им отстъпи територии като Хонконг и Макао. Днес за всеки китаец тези времена са „епохата на униженията“ – тъкмо там се корени и самочувствието, дори агресията, характерни за днешните китайски властници на международната сцена. Китай вече сам е станал велика сила и прониква икономически дори до най-отдалечените кътчета на света. Специално на по-слаборазвитите страни днес Пекин диктува договори, които спокойно можем да наречем „неравноправни“. И такова определение би било дори прекалено меко.“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    93 7 Отговор
    Само кредити от МВФ и Световната банка (САЩ)са му майката ...там всичко е по 3,14..... хахха...

    Коментиран от #50

  • 2 Ланс Линк

    81 6 Отговор
    Още от заглавито е ясно от кого е статията
  • 3 да ви е.м

    63 3 Отговор
    Я да кажат как германия и сащ продадоха целият Свят на Китай.
  • 4 xaxaxaxaxa

    10 11 Отговор
    Как така бе? Според бантусите китайските отпадъци са ехееееееее! Едни истинки борци за свобода с окупаторите колониалисти!

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
    Как е бантуси?
  • 5 русенец

    65 4 Отговор
    Щом бедните страни предпочитат кредик от Китай, а не от Световната банка значи, че са с по-добри условия. Но да оставим малките страни, САЩ е най-големият кредитополучател от Китай.:))) Те да мислят себе си, още повече, че повече от половината население на света извършва междудържавните си плащания в други валути , а не с долари.:)))

    Коментиран от #8, #49

  • 6 Е ми прави са китайците..Умно!!

    42 5 Отговор
    ПО ТАКЪВ НАЧИН ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ КОЙТО СА В ОБОРОТ В КИТАЙ И ЩЕ СИ РАЗШИРЯТ ИКОНОМИКАТА ПО ЦЯЛ СВЯТ...ДОЛАРИТЕ СКОРО ЩЕ СТАВАТ САМО ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!!

    Коментиран от #24

  • 7 Реалист плюс

    45 2 Отговор
    Хайде, хайде....По-заробващи клаузи от атлантическите едва ли има!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шекел

    17 1 Отговор
    Кисинджър защо все още не е убит?
  • 10 Мата Хари

    29 1 Отговор
    Нашия Боко, като се пенсионира, също може да дава лични кредити на бедни държави.
  • 11 Русофила

    14 31 Отговор
    Русия ще бъде оглозгана до кокъл, секът се горите в сибир, убиват се редки животни, копаят се суровини, ВСИЧКО отив в КИТАЙ !!!

    Коментиран от #45

  • 12 ЬЬЬЬьь

    16 1 Отговор
    То е ясно, КОЙ каза: Заемите (кредитите) се връщат със лихва, рано или късно!
  • 13 Икономист

    5 17 Отговор
    Абе , калпаци прости.Кофа трици на три магарици не можете да разделите, ама се напъвате да го раздавате финансови анализатори. Глей ги чобаните на кви се праат. Я бегайте да завърнете айванчетата, че влезнаа на агата в люцерната бе. Па кой, какво и как ще раздава си е негова работа.А не на овчарите.

    Коментиран от #15

  • 14 GnG

    31 3 Отговор
    Да си дойдем на думата !
    КРЕДИТИТЕ, които България "ползва" ЗАРОБВАТ ли я, или не !? :)

    Г-н Борисов, извърши национално предателство, погребвайки БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, без да се допита до ВОЛЯТА на НАЦИЯТА !
  • 15 ФАЛШИВ ИКОНОМИСТ

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Икономист":

    НИЩО СМИСЛЕНО НЕ КАЗА В ТЕЗИ ТВОЙ ПИСАНИЯ!!

    Коментиран от #38

  • 16 Накратичко

    22 4 Отговор
    Комунизма в китайски вариант ще победи.
  • 17 Мародер

    30 3 Отговор
    Ха ха ха ха " Заем брашно тъпкано се връща"! Униженията които Китай е търпял от европейските и американски колонизатори до като се съвземе сега ще се връщат! Не е нужно да пищите като ощипани моми а да търпите! Колкото до договорите с бедните държави - предложете им по изгодни бе "чорбаджилар" - ама нямате, защото вие самите живеете на кредит и може би Китайски!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    14 5 Отговор
    Ха ха ха а пълното унищожение на българското земеделие, енергетика и промишленост за нек'ви фондове половината от вноските, какво е? М? Значи вземат от всички и наливат у къщите за гости и шкафчетата на баце,и к'вото остане за асфалт и шадравани. асфалт за турските и немски камиони. От Китай искаха да инвестират в ЖП, атомна енергетика и промишленост. А земеделската продукция ще я купят цялата, без проблем.

    Коментиран от #20, #21, #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    25 4 Отговор
    документите били секретни, но зелето знаят, че условията са заробващи. Хахаха

    Коментиран от #31

  • 23 1333

    17 2 Отговор
    Поредните лъжи нa DW и прислужниците им !
  • 24 Хахаха

    1 14 Отговор

    До коментар #6 от "Е ми прави са китайците..Умно!!":

    Няма да стане трол, има по умни в Свободния свят ,САЩ никога няма да позволят

    Коментиран от #28

  • 25 Гласоподавател

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    И баба искаше ама.... Китай щеше да арендува земята в Северозападна ама се отказа и от други проекти също отива в Турция например в руската заддунайская никой не иска
  • 26 Пълен смях

    16 4 Отговор
    Великите сили направиха Китай световния производител и сега си берат ядовете.

    Средностатистически хората в Китай вече са на ниво средно за ЕС и почват като бившите арендатори да си търсят евтин пазар в Азия и Агрика, което дразни старите сили, които са безвъзвратно отслабени.

    Бъдещето принадлежи на Китай след като платиха 2 поколения на Запада в изграждане на сегашната си икономика. Да се оправят англичани, ЕС и ФАЩ.

    Коментиран от #46

  • 27 no name no face no number

    8 4 Отговор
    Само Русия, Китай и Виетнам, джендърите да п......т газ те за нищо не стават бъдещето на евроге.....т съюз е мрачно
  • 28 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    сащ и свободен свят ти мен как си с главата???
  • 29 Бай Шиле

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "хахахахаха":

    Добре де,свобода на словото.Ама не обясняваш защо е грешно това дето го пише човекът.Хайде да отговориш:защо не взимат от СБ и МВФ,а от Китай.Ти да не си нещо рода на Кристалина Георгиева?
  • 30 Бай Шиле

    16 1 Отговор
    DW си въобразяват,че ние сме дебили и ни балбукат с похвати от 1960 година.
  • 31 14 88

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Ей мелез азиатски мйкa ти да е.ем ypoд генетичен недъгав бклук. yмpи бе

    Коментиран от #33, #36

  • 32 КОНТРАТА

    12 1 Отговор
    Кредити от Германия как се колонизира една Балканска държава на 1300 години само за 10 г управление на ГЕРБ!
  • 33 Малоумник..

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "14 88":

    Късо съединение в мозъка!!

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 123

    1 3 Отговор
    Вярно е написаното за Китай и кредитите им, България има също нужда от такива Китайски кредити, лощото е че нямя да са българските русофили комунисти които ще ги изплащат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "14 88":

    а ти какъв си? Освен че си продукт на тежко нарушение на генетиката и природните закони?
  • 38 яко ни лъжат

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "ФАЛШИВ ИКОНОМИСТ":

    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК ЛЪЖЕ И ВНУШАВА. ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КАКВО Е МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД И ОТ КОГО СЕ УПРАВЛЯВА. Е АРЖЕНТИНА ОТ 50 ГОДИНИ ВЗИМА ЗАЕМИ САМО ОТ МВФ И ОЩЕ НЕМОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ФАЛИТ. АРЖЕНТИНА НЕ Е ЛИ ЗАРОБЕНА ОТ МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА?????

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 МАФИЯ НА ББ

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПОДИР":

    НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ КАТО СТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА, БОЙКО БОРИСОВ, СОЛОМОН ПАСИ, ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ, ИВАН КОСТОВ, КРИВАТА УСТА , ПЕТЪР КОНЯ , СЕР-ГЕЙ СТАНИШЕВ, И МНОГО ДРУГИ.

    Коментиран от #41

  • 41 ТОВА Е ВЯРНО..НЕ 100%А МИЛИОН %

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "МАФИЯ НА ББ":

    НО ТЕ СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА ВЛАСТА В БЪЛГАРИЯ КАТО БУЛТЕРИЕР!!!ЗА БАДЖАКА НА ЧЕРНАТА ЗЛАТКА..ХА ХА
  • 42 Бойко Борисов

    9 0 Отговор
    В статията се цитира Зюд Дойче цайтунг. Там Много ясно Е обяснено че страните взимат заеми от Китай защото другите не им дават. Сам си задавам въпроса Ами защо не им дават и втори въпрос щом някой им дава и те са съгласни Защо да не вземат, а що се касае до условията, ако те са чак толкова заробващи едва ли получателите са чак толкова ненормални, та да се съгласяват на такива условия
  • 43 барчо

    8 1 Отговор
    Не четох цялата статия, която е абсолютна простотия като цяло. Четиво за малограмотни и ограничени умствено дебили. Първо - договорите са само и единствено по взаимно съгласие и няма принудителен характер. Когато се прави неизгоден договор от едната страна, то е в следствие на корупция или предателство. Янукович беше премахнат точно по тази причина, защото отказа точно такъв заробващ договор с европейската банка и го вказа в лицето на Меркел. Що се отнася до това договорите дали да се оповестват, то никой договор не се оповестява изобщо и в ЕС.
  • 44 Костова

    1 0 Отговор
    С прекършване на политическата воля се занимава МВФ, а не Китай,който само си иска парите обратно веднага, ако условията им за бизнес в дадената страна се променят. Китайците не настояват за реформи в здравните системи на чуждите държави. Нито за такива в пенсионнито осигуряване, както прави МВФ. Те не натискат управляващите също да повишават сметките за електричество и газ за битови нужди.
  • 45 Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Русофила":

    Суровини се копаят в цял свят, не само в Русия. Руска газ също тече към Китай. Дали ще се учудиш като разбереш, че руснаците не им я дават безплатно?
  • 46 схсхссх

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пълен смях":

    Пълни глупостк.По-стандарт на живот Китай е на 63то място в света като стандарта им е по-мизерен и от този в Пакистан.
  • 47 И ван

    0 0 Отговор
    Само едно ще кажа, мъдростта идва и търсете на изток а простотията и идиотщината на запад, като има малки изключения от това правило!
  • 48 патриот

    0 0 Отговор
    Русия и САЩ са заплаха, но Китай е върховната заплаха за всяка държава по света. Не случайно държавите от Индо-китайския и Тихоокеанския регион пропищяха от китайското настъпление. Атаките са по всички направления, първо се почва с добро, уж с помощи, като се регистрира китайска банка, която започва да купува политици и бизнесмени със заробващи договори, със задължение да допускат свободно навлизане на китайския бизнес, който избутва местният напълно, а покрай него идва и китайската мафия, която е контролирана от държавата с целият престъпен трафик на проститутки, наркотици и фалшиви стоки. Представете си дори Виетнам от десетина години търси политическо и икономическо сътрудничество със САЩ, само и само да блокира поглъщането си от Китайците. Където са влезли китайските комунисти и мафиоти националната държава престава да съществува, престава да съществува националният бизнес и националната политика!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Правилно за какво ти е кредит от БНБ, МВФ като има бързи джет и Китайски кредити.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания