Last news in Fakti

8 Април, 2021 17:48 1 465 2

Тежко поражение за управляващата партия на кметските избори в Южна Корея

  • сеул-
  • пусан-
  • южна корея-
  • кметски избори

Цялото ръководство на Демократична партия "Тобуро" ("Заедно") подаде оставка

Тежко поражение за управляващата партия на кметските избори в Южна Корея - 1
Снимка: shutterstock.com

Милиони южнокорейци излязоха до урните в сряда, за да изберат ръководители на двата най-големи града в страната - столицата Сеул и пристанищния град Пусан, съобщи Ройтерс.

В столицата О Се-хон от опозиционната партия „Обединено бъдеще“ е получил 59 на сто от гласовете на 8,4-те милиона гласоподаватели, показаха екзитполове на три големи медии. Кандидатът на .демократите получи едва 37,7 на сто.

В Пусан претендентът на партия "Обединено бъдеще" Пак Хюн-джун също води с 64 на сто. Председателят на победилата формация Ким Чон-ин заяви, че общественото недоволство е "изригнало". И двете важни кметски места бяха освободени, след като заемащите ги бяха замесени в секс скандали. Обвинения, че служители на държавната корпорация за недвижими имоти са опитали да използват служебна информация за лично обогатяване също разпали общественото недоволство.

Президентът Мун и неговата Демократическа партия се сблъскват с рекордно ниски рейтинги през последните месеци на фона на скандали и влошаване на отношенията със Северна Корея.

Мун встъпва в длъжност през 2017 г., обещавайки да създаде работни места и равни условия за всички корейци, където гражданите могат да си позволят дом и да създадат семейство, но средните цени на жилищата са се повишили с над 50% в Сеул от 2017 г. насам.Поражението в Сеул и Пусан засилва спекулациите дали президентът Мун ще промени политиката си, за да си върне гласоподаватели преди следващия избор на държавен глава догодина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво!

    4 0 Отговор
    Взели са пример от нас..
  • 2 Николай

    0 0 Отговор
    Цяла нощ не съм спал да ги мисля корейците
Новини по държави: