Last news in Fakti

12 Април, 2021 21:05 5 006 46

Полети в Космоса: Гагарин е можел само да си мечтае

  • космос-
  • наса-
  • юрий гагарин-
  • спейс екс

Едно е сигурно: 60 години след първия пилотиран полет около Земята предстоят много и интересни космически мисии

Полети в Космоса: Гагарин е можел само да си мечтае - 1
Снимка: shutterstock

Юрий Гагарин беше първият: преди точно 60 години той полетя в Космоса. Днес САЩ готвят мисия до Луната, а частни компании чертаят планове и за кацане на Марс. За такива полети Гагарин е можел само да си мечтае.

САЩ срещу СССР - някогашната надпревара за сфери на влияние между двете суперсили по времето на Студената война се пренесе дори и в Космоса. Изстреляният от СССР първи сателит „Спутник“ през 1957 година предизвика истински шок в САЩ. Съветите изпревариха САЩ също и при изпращането на човек в Космоса - Юрий Гагарин полетя в околоземна орбита преди точно 60 години - на 12 април 1961. След това обаче САЩ с бързи крачки наваксаха изоставането си и през 1969 г. стъпиха първи на Луната.

Но космическите полети си остават много скъпо удоволствие, което обещава успех, само когато в него си сътрудничат повече държави, подчертава германският астронавт Александър Герст и дава за пример проекта за Международна космическа станция (МКС), в който си сътрудничат множество държави от доста време насам.

Конкуренцията отстъпи място на сътрудничеството

От този проект ползи извлича и Европейската космическа агенция ESA, която не разполага със собствена система за извеждане на астронавти в Космоса, а разчита на сътрудничеството в рамките на съвместни проекти. С течение на времето САЩ и Русия, като наследник на СССР, преодоляха непримиримата си конкуренция не на последно място и по финансови причини.

След известен период на въздържание от нови инвестиции в проучването на Космоса, САЩ сега отново обръщат поглед към Луната. Бившият президент Доналд Тръмп беше обявил, че още през 2024 г. САЩ ще изпратят първата жена на Луната.

Бившият германски астронавт Улрих Валтер отбеляза в тази връзка, че американската космическа програма „Артемида“ навярно ще се увенчае с успех, но не и в рамките на срока, поставен от Тръмп: „От NASA многократно заявяваха на Тръмп, че 2024 е нереалистичен срок и че мисията до Луната може да се осъществи най-рано през 2025 или по-скоро през 2026 година. Но агенцията беше принудена да се подчини на искането на Тръмп, който си правеше сметката, че след като бъде преизбран за втори мандат, ще може да се похвали, че именно под негово ръководство американците отново са превзели дълбините на Космоса.“

Европейската космическа агенция (ESA) участва заедно с американската NASA и руската „Роскосмос“ в голям международен проект за космическа станция. „Лунар Гейтуей“ (Lunar Gateway) ще бъде космическа платформа в орбита около Луната, която ще служи като изходна база за бъдещи мисии до спътника на Земята.

Готовността за сътрудничество при космическите изследвани обаче не е безгранична. САЩ се възпротивиха на участието на Китай в проекта за Международна космическа станция и китайците решиха сами да си построят такава, както и да изпратят човек на Луната.

появиха и няколко супер успешни бизнесмени с космически амбиции, като Илон Мъск, Джеф Безос или Ричард Брансън. Основаната от Мъск през 2002 г. компания „Спейс Екс“ (Space X) вече превозва астронавти до МКС с космическите апарати „Дракон“ (Crew Dragon). Още през тази година германският астронавт Матиас Маурер ще лети до Международната космическа станция с ракета „Фалкон 9“ на „Спейс Екс“.

Напред към нови планети

Посоката е зададена: пилотирани полети в Космоса в бъдеще ще има все повече. Американската компания Virgin Galactic е на път да стане първата компания за космически туризъм: наскоро тя представи свои летателни апарати, с който платежоспособни клиенти ще могат по време на кратки полети в Космоса за по няколко минути да изпитват състоянието на безтегловност.

Говори се, че билетът за тези суборбитални полети ще струва около 250 000 долара. Засега не е ясно кога технологията ще напредне дотолкова, че хора да кацнат и на Марс. От „Спейс Екс“ твърдят, че още през това десетилетие ще потеглят към Червената планета.

Едно е сигурно: 60 години след първия пилотиран полет около Земята предстоят много и интересни космически мисии. Междувременно ESA обяви конкурс за набирането на нови астронавти. Техните истории за полети в Космоса вероятно ще четем през идните десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GRUH

    79 16 Отговор
    САМО ДА НЕ ДУХА ВЯТЪР ЧЕ ЗНАМЕТО ПАК ЩЕ СЕ ВЕЕ И ЩЕ СТАНАТ ВТОРИ ПЪТ ЗАСМЯХ ГОРКИТЕ АМЕРИКАНЦИ.

    Коментиран от #5, #30, #37

  • 2 Stèfanie 🎲

    67 13 Отговор
    А само да вметна, че цялата научна програма на Русия е съставена от....руснаци. Руснака е доказан гении. Ненадминат.САЩ просто привличат 🧠 от 🌍🌎🌏. А и какво е това американец?🤔🤔

    Коментиран от #6

  • 3 Чичо Васи

    34 10 Отговор
    Ами за Марс още може да се мечтае, то три години никой ме е издържал в Космоса, па ка моли мисия до Марс за 3 години 😂 То малко изолационна пяна събори Колумбия а в открития космос? Най-много до Люната още стотина години
  • 4 пешо

    55 14 Отговор
    стъпиха на луната в холивудско студио .
  • 5 Stèfanie 🎲

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "GRUH":

    Дададада. 🤣🤣🤣🤣🇱🇷🇱🇷🇱🇷 Голям резил. Абе смешници са си. Да ти умре 🐎 от гъдел.
  • 6 Гоуст

    43 2 Отговор

    До коментар #2 от "Stèfanie 🎲":

    Мда, така е. Бащата на съветската ракетна програма - Сергей Корольов. Аналогичният човек в САЩ по това време - Вернер фон Браун, разработвал ракети за нацистите през войната.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анонимен

    6 34 Отговор
    Едните избързаха и излъгаха с Гагарин, но другите им го върнаха като ни изпързаляха за Луната.
  • 9 Д. Петров

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    Ааа , разработил ония откраднати от чукчите ли!?
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    10 5 Отговор
    ДОЙЧО С КАПУСТА (КИСЕЛО ЗЕЛЕ) , САМОЛЕТА КОЙТО ЩЕ СМЕНИ МИГ 31 ЩЕ ЛЕТИ В КОСМОСА
    ....... .... ГУГЪЛ
    ...... Ростеха испытала демонстратор пульсирующего детонационного двигателя для перспективных гиперзвуковых летательных аппаратов и орбитальных самолетов. Об этом сообщили журналистам в пресс-службе госкорпорации "Ростех".4 days ago
  • 11 ГоШо

    6 6 Отговор
    Х–15 e eкcпeримeнтaлнa прoгрaмa нa НACA и USАF зa ocъщecтвявaнe нa хипeрзвукoв пoлeт нa гoлeми рaзcтoяния и гoлeми виcoчини. Зa цeлтa e кoнcтруирaн рaкeтoплaн, чacт oт eкcпeримeнтaлнитe лeтaтeлни aпaрaти ceрия Х нa USАF, USN и НACA, включвaщa oщe Bеll X-1B и Dоuglаs X-3 Stilеttо. Прoгрaмaтa e c прoдължитeлнocт двaнaдeceт гoдини и oбхвaщa пeриoдa мeжду 1958 и 1970 г. Oт прeдвидeнитe 200 изпитaтeлни пoлeтa ca ocъщecтвeни 199, зa 9 гoдини – oт 1959 дo 1968 г. Прeз 2012 г. Нoрт Aмeрикaн X– 15 A e oфициaлнo признaт oт FАI зa нaй-бързия лeтaтeлeн aпaрaт пилoтирaн някoгa oт чoвeк.
  • 12 Монгола

    31 7 Отговор
    Ступили са краварите на Луната обаче само в мечтите си. Даже и вятър си закараха от земята да вее знамето обаче забравиха торбата със звездите!

    Коментиран от #46

  • 13 😁😁😁😁

    6 1 Отговор
    Не им вярвам за 5 стотинки...само се замислете..едните имат 11 000 ядрени ракети другите почти толкова ,защо толкова много при положение с ня колко може да се унищожи този свят...някой папка нашите парици..😁😁..и папка сладко😁

    Коментиран от #16

  • 14 ГоШо

    7 11 Отговор
    По отношение на руските научни мисии нещата са трагични: последните два сериозни апарата, "Спектр-Р" (космически телескоп) и "Фобос-Грунт" (мисия до луната Фобос на Марс) бяха изстреляни през 2011 година. "Спектр-Р" престана да получава команди от Земята през януари 2019г. , а "Фобос-Грунт" изгоря в атмосферата през януари 2012-та година.

    Коментиран от #27

  • 15 ГоШо

    8 19 Отговор
    Рaзбирaeмa e злобата на русопоклонниците, защото Марс за русите е пълен провал и не случайно го наричат "Омагьосаната планета". Първо успешно облитане на Марс е на НАСА с Маринър 4 декември 1967 г. преди отново да направят първо влизане в орбита на Марс с Маринър 9. На руснаците им се отдава да кацнат първи с "Марс-3" но великата руска техника работи само 15 секунди и спира завинаги, което е успех като кацане, но провал като мисия на повърхността. Американците кацат след тях с Викинг-1 и правят първото успешно изследване на повърхността с рекордните над 6 години работа на апарата. Оттогава до сега нищо не се е променило - едните гледат от Земята, а други имат успех след успех. Затова разбирайки че не е за тях тая работа планират съвместна мисия с ЕКА - от тях сложната техника за кацане и изследване, а руснаците ще се опитат да ги закарат до Марс - все пак се специализираха в тексиметровите услуги в ниска земна орбита, ще пробват и по-далеч....

    Коментиран от #28, #32, #33

  • 16 😁😁😁😁

    21 6 Отговор

    До коментар #13 от "😁😁😁😁":

    Аааа забравих...преди 50 години стъпват на луната ПОЛОВИН ВЕК !!!!! ....и повече не са ходили....айде бе ти на кой ги разтягаш тези локуми бе😁😁
  • 17 До коментар#9 Д.Петров

    15 2 Отговор
    Хайде сега ти да кажеш какво си разработил, може би подобрен чушкопек за четири чушки...!!!!
  • 18 Джими Картър

    19 7 Отговор
    САЩ излъгаха, че астронавти са стъпили на луната защото трябваше да наваксат прдимството в Космоса на СССР!
  • 19 Абе

    26 8 Отговор
    Смятайте, щом със сегашните технологии краварчетата не могат да кацнат на Луната, как ли са го направили преди почти 60 години.......

    Коментиран от #22

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    13 4 Отговор
    РУСКИЯ ЯДРЕН БУКСИР С МОЩНОСТ 1 МЕГАВАТ -
    Е ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО МОЖЕ ДА ЗАКАРА КОСМОНАВТИ ДО МАРС ЗА
    20 ДНИ ..... ДЕМЕК НЯМА ДА РАДИЯСАТ :)))
    ......
    Транспортно-энергетический модуль
    Материал из Википедии — свободной энциклопедии .... ТЪПИ ПИСАЧИ , НЕ САМО КАРЛ МАЙ Е ПИСАТЕЛ :))
  • 21 Анонимен

    12 3 Отговор
    Руcнaцитe и тe ca хoрa c пoдoбни cлaбocти кaтo другитe хoрa. Имa гoлямa рaзликa дa рaзчитaш caмo нa нaциoнaлния cи пoтeнциaл и тoвa дa пoлзвaш нaучния рecурc нa цeлия cвят, включитeлнo и знaчитeлнa чacт oт руcкия пoтeнциaл. Зa пaритe дa нe гoвoрим. САЩ са номер 1 факт.
  • 22 Анонимен

    13 12 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    Вернер фон Браун - геният, работил за Хитлер и за САЩ

    Без Вернер фон Браун кацането на Луната на 20 юли 1969 надали щеше да е възможно.

    Най-после! На 16 юли 1969 година 110-метровата ракета "Сатурн V" величествено се издига в небето. Изстреляна е от Кейп Канаверал. На борда ѝ са трима астронавти. Целта: да достигнат Луната. Светът е затаил дъх. Мисията трябва да бъде успешна. И тя действително е. Благодарение на ракетния инженер, построил "Сатурн V", германеца Вернер фон Браун.

    Четири дни по-късно за пръв път в историята човек стъпва на Луната. Така САЩ най-после набират преднина в космическата надпревара със Съветския съюз. С мисията на Аполо 11 Вернер фон Браун осъществява своята лична мечта и същевременно мечтата на американците.
  • 23 ССС

    21 8 Отговор
    Краварите са стъпили на майка им В п..... :) Холивудски шедьовър за малоумници :) След 60 години не могат да си закарат тъпанарите в космоса и използват руснаците за транспорт
  • 24 Четник

    20 8 Отговор
    Юрий Гагарин е първият човек летял около Земята.При посещението му а Лондон тълпата е била по—голяма отколкото при коронацията на ЕлизабетII.
    Янките никога няма да кацнат на Луната ,никога!
  • 25 Дойче зеле

    21 4 Отговор
    Ааабсолютно простшка статия на зелето. Гагарин не е мечтал за това, което извърши! Вярно е! Но постигна мечтата на милиони хора по света - първи видя земята о горе, от космоса! Шансът му да се върне жив след тези 108 минути е бил около 50%. Това може да направи само смел човек. Та той е чакал в кабината над 2 часа, за да отстранят дефект, за да излети. Но такава статия могат да напишат само безпомощни завистници!
  • 26 бай астронавто

    13 4 Отговор
    Това че Руснаците щели до участват заедно с Американците в общ проект за станция около Луната не е вярно. Казаха го още много отдавна. Сами ще работят за собствена станция или база.
  • 27 Циолковски

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "ГоШо":

    А на краварите космическата програма напредва ли ? На Мъск кораба пак гръмнал миналата седмица. От десет опита - един успешен.
    Какво стана с кораба който прати към Марс . Нищо не се чува за него. Ще пристигне ли някога изобщо ?
  • 28 Сух

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "ГоШо":

    Руснаци та руснаци.. НАСА, амери, все едно ми приказваш ЗА шкьокавица(подобие на онова къде неграмотните използват).. Радвам се, че ти стана ясно.

    Коментиран от #31

  • 29 Равнина

    0 0 Отговор
    🍽 🍽 🍽 🍽
  • 30 Rado

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "GRUH":

    Ха ха. Чувал ли си за инерция, особено на място, където гравитачията е по-малка.

  • 31 Хихихи

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сух":

    НАЗА е като дядо Мраз за възрастни 🍽

    Коментиран от #40

  • 32 Циолковски

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "ГоШо":

    Първото успешно кацане на Марс е на Руснаците !!!
    1971 година . Апарата достига успешно Марс, разделя се на орбитален и кацащ модул. Първо кацане на Марс, изкуствен спътник на планетата.

    Коментиран от #35

  • 33 Циолковски

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГоШо":

    Да ти кажа още че и първото Кацане на Венера е на Руснаците.

    Коментиран от #36

  • 34 Елин Пелин

    18 0 Отговор
    Първият космонавт и човек стъпил на Луната е Ян Бибиян.
  • 35 ГоШо

    8 15 Отговор

    До коментар #32 от "Циолковски":

    Aмa кoлкo сте наивни - първото кацане на НАСА на Марс е през далечната 1976 г. и не ми обяснявайте, че СССР е давал на щатите двигатели през Студената война. Същото важи и за Луната и за първите и единствени апарати напуснали пределите на Слънчевата сестема - Вояджър 1 и 2. Омазахте се с тоя РД180 в Атлас, тая година ще му е последна, защото до края на годината или началото на 2022 ще стартира новата SLS на НАСА и всичко свършва. С изключение на Венера и луноходите руснаците по далеч от НЗО не могат да отидат, Марс е недостижим, а да напуснат Слънчевата система не смеят и да си помислят....

    Коментиран от #39

  • 36 ГоШо

    4 7 Отговор

    До коментар #33 от "Циолковски":

    "... Бюджета на НАСА и този на Рискосмос..."



    Съобразно с бюджета, Роскосмос:

    ...

    2019 год. планира 45 старта - осъществени 25;

    2020 год. планира 40 старта - осъществени 17;

    2021 год. планира 30 старта - осъществени ??.
  • 37 стоян георгиев

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "GRUH":

    за смях са руснаците дрогар.руснаците документират полета на гагарин с магнетофон.няма ни един автентичен запис на гагарин от космоса.интересно обаче що се наглеждате на американците след като няма доказателства за полета на гагарин?комуниста обаче е така докато ремонтира москвича бред блока ,се сърди че осемстепенната скоростнс кутия на мерцедес давала дефекти!хахахаха!та дрогари призовава ви да намерите видео на гагарин от полета му.хохоххохо!

    Коментиран от #42

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 8 Отговор
    Да-а-а, интересно как обяснявате факта, че Гагарин се приземява с ПАРАШУТА СИ ОТ КОСМОСА....,като най-обикновен парашутист.
  • 39 Бочко

    9 5 Отговор

    До коментар #35 от "ГоШо":

    Куку :) Докато обясяваш къде ще кацнат и къде са кацали как така тези смешници ВЕЛИКАНИ в науката нямат един работещ двигател :) не им стигнаха 60 години А колкото до Мъск двигателя е копи пейст от един друг руски двигател ако не вярващ има нешънал географикс :)
  • 40 Голям праз

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хихихи":

    А ти чувал ли си за радиация? Може, да прочетеш, коя е основната пречка за пилотиран полет до Луната.

    Коментиран от #41

  • 41 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Голям праз":

    Коментарът ми е за номер 30
  • 42 хроники

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Това са глупости , но те са типични за теб . Просто от както се смени системата ,тези кадри спряха да ги дават по телевизията , иначе до тогава на всеки 12 април ни беше писнало да ги гледаме цял ден по 1 канал , щото тогава имаше само 1 телевизия , и после още една .

    Коментиран от #44

  • 43 ДжафДжаф

    1 1 Отговор
    Руснаците действат най-добре, когато са под натиск. Въобще те са народ, който умее да се мобилизира, когато това се налага. По отношение на космоса имат забавяне, което не е фатално. Американците въпреки Илон Мъск, точно преди няколко седмици пратиха техен астронавт на МКС с руски Съюз. Европейците също използват Съюз, а космодрума в Гвиана беше изпълнен по руски проект. Поради липсата на пари и може би заради корупцията през последните години предпочитаха да правят бизнес, вместо да се занимават с научни програми- Луна, Марс и прочие. Все пак от транспорта на американски астронавти и изтрелването на спътници печелеха сериозни пари. Сега на фона на американските санкции със сигурност нещата ще се променят сериозно. До 10-15г Мъск ще им диша праха.
  • 44 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "хроники":

    търси ги в руските саитове,там системата не е сменена!има описание в руското вики на полета на гагарин и там също обясняват че е документиран с магнетофон!преди иначе си прав даваха постоянно кадри,които бяха снимани много след полета с цел лов на баламурници,квито бяхме!после съвсем естествено въпросните изчезнаха щото се изясни истината!
  • 45 Ехаа

    1 3 Отговор
    Дори Мъск се усъмни, че американците са кацали на луната. По неговите дум дори и при сегашните технологии това е адски скъпо и трудно достижимо. Така, че американските астронавти може и да са снимали на земята...
  • 46 Киро казана

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Монгола":

    И Гарин беше толкова първия кусмонафт ама карай да върви.