14 Април, 2021 22:01 5 736 48

Приемането на Украйна в НАТО би било ужасна грешка

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • грешка-
  • крим-
  • сащ-
  • донбас

Подобен ход на лидерите на НАТО вероятно ще има обратен ефект

Приемането на Украйна в НАТО би било ужасна грешка - 1
Снимка: Shutterstock

Като се има предвид, че около 85 000 руски войници са съсредоточени в близост до източните граници на Украйна, не е изненадващо, че интересът на Киев към алианса на НАТО се пробуди. В телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Владимир Зеленски, украински комик, станал президент, предполага, че изявление на НАТО в подкрепа на страната му ще обезсърчи Кремъл от нападение, пише британският вестник The Telegraph, цитиран от агенция "Фокус".

Уви, съдейки от най-новата история на региона, подобен ход на лидерите на НАТО вероятно ще има обратен ефект върху руския президент Владимир Путин и само ще го подтикне да заеме още по-агресивна позиция, която лесно ще доведе до открит конфликт. В крайна сметка вълнението от флирта на Киев с НАТО накара Кремъл през 2014 г. да нахлуе и анексира Крим, където е базиран Черноморският флот на Москва, и да подкрепи сепаратистките бунтовници в Донбас. За Русия перспективата Украйна, бивша съветска република, която Москва отдавна нарича „Малка Русия“, да се присъедини към НАТО е просто немислима. Виждайки, че НАТО поглъща една по една повечето бивши сателитни на СССР държави, Кремъл припомни, че има споразумение, че Алиансът няма да се разширява по-на изток към руските граници.

Ето защо Русия реагира гневно на инициативата на бившия президент на САЩ Джордж Буш да примами както Грузия, така и Украйна в НАТО: ход, провокирал руското военно нашествие в грузинските региони Южна Осетия и Абхазия през 2008 г. и продължаващата намеса на Кремъл в Украйна. Въпреки всичко, западните лидери са все по-враждебни към последните актове на военна агресия от страна на Путин, така че е съвсем естествено, че положението на Украйна изисква изявления за подкрепа. След като преди това определи Путин като "убиец", Джо Байдън изпрати два американски военни кораба в Черно море, за да предотврати по-нататъшните заплахи от Русия. Великобритания, която подписа ново споразумение за стратегическо партньорство с Украйна миналата година, продължава да обучава украинските военни и да провежда съвместни учения. Външните министри на страните от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - тази седмица в съвместно изявление осъдиха "продължаващото голямо натрупване на руски сили по границите на Украйна и в незаконно анексирания Крим".

При такива обстоятелства Зеленски има всички основания да очаква стремежите на Киев за членство в НАТО да бъдат възприети благоприятно, особено в Европа. Но въпреки несъмнения прилив на съчувствие към тежкото положение на Киев, отговорът на призива на Зеленски да подкрепи плана за действие за членство на Украйна - първата официална стъпка към присъединяването - беше неокуражителен. Част от ограниченията произтичат от дълбоки разделения, които пречат на европейските лидери да говорят като единен фронт пред Русия. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон отговориха, като директно разговаряха с Путин за разрешаване на кризата, което е малко вероятно да вдъхне на Киев доверие. Друг важен аргумент за противопоставяне на желанието на Украйна за членство в НАТО е, че въпреки неотдавнашните опити на Зеленски да се справи с корумпираната политическа система на Киев, страната остава втората най-корумпирана държава в Европа след Русия.

Решението на Зеленски от миналия месец да лиши водещия проруски олигарх от три телевизионни канала се смята за една от причините, поради които Путин, който е свикнал да разпространява чрез тях пропаганда на Кремъл да организира неотдавнашното пренасочване на войски и въоръжение. И все пак Украйна трябва да извърви дълъг път, преди да достигне дълбочината и широтата на демократичните институции, необходими за присъединяване към НАТО. Готовността на НАТО да се примири с членове със съмнителна демократична репутация вече създаде много проблеми за алианса. По-специално страни като Турция, които по времето на президента Реджеп Тайип Ердоган са участвали в появата на ислямистки терористични групи, имат същия статут като напълно работещите западни демокрации.

Ако НАТО наистина иска да демонстрира своята стойност през 21-ви век, ще бъде в най-добрия интерес да сключи съюзи с други съмишленици по света, а не с провалени квазидържави като Украйна. Защитата на териториалната цялост на Украйна в лицето на руската агресия е важен принцип, особено когато Китай доминира в Южнокитайско море и заплашва Тайван. Въпреки това лидерите на НАТО, ръководени от защитата на международното право, не могат да предоставят членство на друга държава със съмнителна демократична репутация.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони Макентош

    53 6 Отговор
    Няма да се стигне до там, защото си мисля, че ще дойде началото на края! Ти на Путинъ да вземеш Крим е все едно да вземеш домашната ракийка на българинът.
  • 2 Асан

    53 13 Отговор
    Русия е струпала само в района на Воронеж над 50 000 редовна, добре тренирана и обучена армия от Сибирските полкове с над 1500 танка. Отделно в Крим са още толкова . Дислокацията показва, че при евентуални военни действия, ще се развие настъпление в направление Воронеж-Харков-Полтава с крайна цел Одеса. Като по такъв начин се реже едно парче от доста голяма територия, включваща Донецк и Луганск. Имайки предвид небоеспособността и разложението сред Украйнската армия, този удар може да се развие в рамките на два-три дни. Явно Вова изчаква да стегне малко дебелата кал, кото е нормална за това време на годината и може да спре даже тежките танкове. Всичко ще се реши до към 20-25 април. Реши ли Вова Император да признае Донецк и Луганск, всичко ще се реши много бързо.

    Коментиран от #6, #7, #19, #20, #23, #35

  • 3 Stèfanie 🎲

    59 13 Отговор
    Русия, Китай това е бъдещето. 💯% успех и истина 👍👌👍👌

    Коментиран от #48

  • 4 Цеко Сифоня

    35 8 Отговор
    Божеее, до къде се докарахме. Една пи..ла да се прави на военно-стратегически експерт. Абе що си не седиш дОма да дрОбиш салати на туфлеко .
  • 5 Q2z

    15 1 Отговор
    НАТО да предложат на Русия...Тя е готова.

    Коментиран от #47

  • 6 Турконафт

    15 10 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Пхахахаха..абе Асане. Като си прекопирал един пост да не би да си мислиш че нещо ти разбира кратуната. Ама дето сите турци, там и гол Асан.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оли гьо Френ

    22 3 Отговор
    Тоя палячо не знае ли, че в НАТО не приемат държави, които имат проблеми със съседите си!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    11 3 Отговор
    ПИТАХА ЕДИН ОДЕСИТ ЕВРЕИН "ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ ОДЕСА СТЕ СТАНАЛИ ПРО-УКРАИНСКИ ГРАД ?"
    ............................. И ТОЙ КАЗА " В ОДЕСА СМЕ ГОТВИ ДА СМЕНИМ ГАЩИТЕ С ЧЕРВЕНИ ЗА 24 ЧАСА - НИЕ СМЕ ОДЕСА:))
  • 11 седящият бик

    13 3 Отговор
    не е добре да се пишат толкова неистини на едно място. не знам, от "телеграф" ли идва, местно творчество ли е, но с баданарката е мазано, дори няма смисъл да се опровергават дивотиите.
    недейте тъй, бре, уважавайте професията си!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пешо

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Асан":

    асане, кротувай си! извини се и повече такива работи не е добре да пишеш! на територията само това ни липсва!
    засрами се!
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    27 4 Отговор
    В МОМЕНТА GPS-ИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНСТРУКТОРИ В УКРАЙНА ПОКАЗВАТ ЧЕ ТЕ СА В КАЛИФОРНИЯ ,
    И ДРОНОВЕТЕ НЕ ФЪРКАТ :))

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Kcanba

    8 4 Отговор
    бандервоската украиню е грешка
  • 17 Иван

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    К.у.ра на Мишел Обама се показва на екраните им.
  • 18 А стига ...

    6 2 Отговор
    Г-жо Чампоева щом този сайт толерира тази помия срещу България и Българите да се лее ,започнете с картоните и другите служби да не спят ,няма всеки ден да чета че ще ме колят и бесят .Тук това е сцена на която правителства си правят анализи за нас , пълен фарс от Факти

    Коментиран от #21

  • 19 Чиче

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Конете с каруците боеприпаси, не могат да изгазят. Чакат да стегне
  • 20 хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Абе Асан-e!Макара...
  • 21 пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "А стига ...":

    това, което е написал асан, е диво. но погледнете по негов адрес какво са написали местните интелектуалци.
    грозно е всичко!
  • 22 Седесарят.

    17 4 Отговор
    Има договори ,касаещи бившите СССР страни за НАТО..Не се спазва..И Путин не спазва..!!!След 20 дена влиза.Реже половин Окраина...Със рускоговорящите,другите,да ги ядат мечките.!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    27 5 Отговор
    Русия нападне ли Украйна на Европа и САЩ ще им паднат ченетата и до там.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТаУмВзе

    2 5 Отговор
    Игра. Всеки вменяем разбира, че движения на войски е театрознание за напреднали.
  • 31 НЕ РАЗБРАХ

    11 3 Отговор
    КОЙ СОРОСОИДЕН КХМЕР Е СЪЧИНИЛ ТАЗИ БОЗА?

    Коментиран от #33

  • 32 стоян георгиев

    4 12 Отговор
    украина ще влезе в нато ,но няма да е сега процеса по приемане е дълъг и прецизен.свързан е с политически реформи и конюнктура.тва обаче не значи че украна няма да получи военна помощ от нато .

    Коментиран от #46

  • 33 Абе ,

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "НЕ РАЗБРАХ":

    Кой червен , петолъчков кхмер търка тука яко ?
  • 34 Опааа

    8 1 Отговор
    Ние не сме на едно от първите две места в Европа за най-корумпирана държава.......тая класация май не е вярна!

    Коментиран от #37

  • 35 😁😁😁😁

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    ...то щом ти знаеш че са 50 000 войници и 1500 танка...😁...значи са повече...😁...
  • 36 😁😁😁😁

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЕРЕКТУС МАКСИМУС":

    ...момчета...я си стиснете ръцете...😁...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Любопитко

    15 2 Отговор
    То комай украинска армия вече няма. Над 80 хиляди са дезертирали и роднините им ги укриват. А като цяло армията на зеления е отказала да воюва с Донецк и Луганск! Глупаво е политиците да отварят войни между братски народи. Има някои от тях, които занравиха, или не са научили резултатите от ВСВ.
  • 39 мдаааа

    1 13 Отговор
    Никак не е тъй . Ако Украйна влезе в ЕС И НАТО , Отровителят на гащи ше се кротне малко , у бункера ...
  • 40 Смех !

    13 2 Отговор
    Мумията изпратил две корита в Черно море и Русия се осрала от страх ! По-голяма глупост не бях чел през живота си !
  • 41 Голем смех

    3 5 Отговор
    Бас ловя , че ако имат възможност , алкашите ше им гепят тоалетните чинии ..🤭
  • 42 Веждичката

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Без илюзии":

    Плюеме ли , плюеме ли ? Родината

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 развийш ли

    2 1 Отговор
    Всяка държава има суверенното право да избира с кой да се съюзява и къде да членува
  • 45 big

    6 1 Отговор
    Марче, ти мислиш ли или просто пишеш това, което ти кажат или още по-лошо - изпаднала си в някакво неадекватно състояние! Украйна в момента е нещо подобно на Грузия, силно подтиквана от САЩ и неговите слуги за провокации срещу Русия. Както на времето Грузия нападна Русия и нейните куратори я изоставиха, същото ще стане и сега. Никой не иска да се бие с Русия. Първо Украйна започна мобилизация и прехвърляне на войски към Донбас и руските граници, те и започнаха обстрелите на ЛДНР убивайки мирни жители и деца, те денонсираха Минските договорености: спиране на военните действия, осигуряване на специален статут на района и т.н. В същото време НАТО: прехвърля войници в близост до техните граници, въоръжава армията им, постоянно присъствие на техни бойни кораби в Черно море и т.н. Та какви действия очаквате от Русия? Да ги покани на чаша чай? Един път те бяха излъгани или сами се излъгаха и това им коства над 20 милиона жертви, дали биха го направили втори път? Не вярвам!
  • 46 пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    така е, стояне, ще влезе. и в брасълс, ако трябва, ще влезе.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 БГ офицер

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Stèfanie 🎲":

    Ами марш за Сибир тогава ....твойта мамица комуняжка ......!
Новини по държави: