15 Април, 2021 13:05 2 131 17

САЩ не изключват китайска лаборатория да има връзка с произхода на COVID-19

  • сащ-
  • китай-
  • коронавирус-
  • ухан-
  • пандемия-
  • фбр

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза, че неговата агенция започва ново разследване, свързано с Китай на всеки 10 дни

САЩ не изключват китайска лаборатория да има връзка с произхода на COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Американските разузнавателни служби все още не изключват хипотезата за инцидент в лаборатория, който би могъл да обясни появата в китайския град Ухан на коронавирусната пандемия. Това заявиха представители на разузнавателната общност на САЩ на тяхното първо изслушване в комисии в американския Конгрес, откакто бяха избрани на постовете си, предаде Франс прес.

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че разузнавателната общност не знае точно кога, как или къде е станало първоначалното предаване на вируса на COVID-19. Тя спомена, че в тази насока има две теории - едната, че коронавирусът се е появил при човешки контакт със заразени животни, а другата - че е резултат от инцидент в лаборатория. Хейнс добави, че разузнаването продължава да работи по този въпрос и да събира информация, предава БТА.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че неговата агенция прави всичко , което може и използва всички ресурси на разположение, за да изясни произхода на коронавируса.

"Но онова, което е ясно за нас и за нашите експерти, е че китайските ръководители не бяха напълно откровени или прозрачни в тяхното сътрудничество с Международната здравна организация относно произхода на коронавируса", допълни той.

Разузнавателните служби сътрудничат с други правителствени агенции и университети, за да се опитат да установят откъде идва точно вирусът, каза пък генерал Пол Накасоне, ръководител на агенцията за военно разузнаване.

Тезата за изтичане на вируса от Института по вирусология в Ухан беше защитавана от администрацията на Доналд Тръмп, който се базираше на разузнавателни информации. Китай винаги е отричал тази възможност.

В доклада си през март международните експерти на СЗО прецениха като изключително невероятна теорията, според която коронавирусът е могъл да се изплъзне от Института по вирусология в Ухан. Но директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус поиска малко след публикуването на доклада да се продължи разследването по тази хипотеза, като отбеляза, че международните експерти са му споделили, че са имали трудности да получат достъп до необработени данни по време на престоя си в Китай.

На изслушването в комисията по разузнаване в Сената представителите на разузнавателната общност споменаха Китай и в друга връзка, предаде Ройтерс. Хейнс каза, че Китай е несравним приоритет за разузнавателната общност на САЩ и изтъкна някои аспекти на китайската заплаха, като киберспособностите и регионалната агресия на Пекин. Тя обрисува Китай като конкурент, който отправя предизвикателства към САЩ в много области.

Директорът на ФБР Кристофър Рей пък каза, че неговата агенция започва ново разследване, свързано с Китай на всеки 10 дни.

Относно кибератаките в по-общ план на изслушването Бърнс каза, че близо една трета от работната сила на ЦРУ е фокусирана върху проблеми, свързани с киберпрестъпността и киберсигурността. Накасоне и Рей пък казаха, че разузнавателните агенции трябва да се ползват с повече информации от компании относно киберзаплахите, но не подкрепи директно призиви на някои членове на Конгреса за закон, който ще изисква повече усилия в тази насока от компании като Фейсбук и Туитър.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ

    14 1 Отговор
    От наша лаборатория е приготвен КОВИ-19.
  • 2 Курбанколи Пардимагомедов

    19 0 Отговор
    Почна се пак -хайли лайкли и подобни тинтири минтири.То е ясно кой пусна вируса и продължава да ръси,но сметките нещо излезнаха криви.
  • 3 русенец

    16 3 Отговор
    То САЩ бяха сигурни, че белината лекува Ковид.:)
  • 4 Мдааааа

    12 8 Отговор
    Води се биологична война. По жертвите ще познаете кой е пуснал вируса. Засега САЩ и Европа са най-засегнати и в тях яко се мре. За разлика от Китай където при население от 1.5 милиарда души има само към 5 хил. жертви и подозрително бързо се справиха с вируса.

    Коментиран от #6

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    14 1 Отговор
    Те да си прибират лодките от Черно море докато могат‼ Щото за вентилатора на Марс май техника им се бави 😉
  • 6 Педя чов лакхой

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааааа":

    САЩ - 578 хил. починали, Русия -104 хил. починали, България . 14.8 хил. починали, Китай - 4.6 хил. починали. Има големи основания за съмнения като се има в предвид, че всичко почна от Китай. те спечелиха и милиарди от износ на маски, костюми, ръкавици и дезинфектанти, а сега и от ваксини. Ако ме задължат да се ваксинирам ще избера китайската ваксина защото те знаят най-добре какъв е вируса. Според мен е тяхно дело.
  • 7 ЦРУ

    9 0 Отговор
    е автора на тази гадост.
  • 8 Един

    13 0 Отговор
    Китайска лаборатория ... с американски капитали! Е, те си знаят най-добре!
  • 9 USA

    18 0 Отговор
    Вируса е създаден от Ралф Барик в лабораторията на университета Чапел Хил, Северна Каролина през 2015 и даже има публикация в списание "Nature". Той успява да промени повърхностния протеин на вирус взет от прилепи и така да го направи заразен за човек.

    Потърсете "SHC014" и ще ви стане ясно.

    На 18.10.2019 преди някой да е чувал за вируса фондацията на Бил Гейтс, института Хопкинс и световния икономически форум разиграват пандемията.

    Потърсете "event201/scenario" да ги видите на какво са си играли и дали не следваме сценария точно - единствената разлика е вместо да тръгне от Бразилия тръгва от Китай.

    Ама рано или късно ще се разбере истината въпреки пропагандата на соросоидите.
  • 10 а пък

    3 0 Отговор
    американската лаборатория цру създаде мощен вирус който е избил милиарди хора по целия свят за последните 50 години
  • 11 123+

    1 0 Отговор
    По делата ще разберете кой е майсторът!
  • 12 бай Иван

    2 0 Отговор
    Ха! Че тя лабораторията в Ухан американска !!! Те разследвали ...
  • 13 Патриот

    0 0 Отговор
    Що не проверят Били Цайса дали няма нещо общо?
    Все едно Гешеф да разследва парите в шкафа на Бойко.
    Същото разследване ще е и тук.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 akrigtan

    0 0 Отговор
    Вируса е поръчан и създаден с цел печалба. Като не върви бизнеса с оръжието защо да не минем на вируси .
    Учудвам се че никой не е извикал все още, аз съм, искам си процента от ваксините.

    Коментиран от #16

  • 16 akrigtan

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "akrigtan":

    Всички се правят на утрепани лисици .
    Има една народна приказка Болен Здрав носи .Идеално подхожда за случая с К 19 .
    Какво ми разследваш на пазара ,влез в лабораторията ,провери колко жълти са изчезнали безследно и не са се върнали на работа и всичко ще стане напълно ясно.
    Жълтите са го измислили с цел намаляване на населението ,не популацията, работниците им трябват .Както Хитлер навремето е издал заповед да се избият всички болни и сакати ,така сега имаме нов демократичен фашизъм който трепе с вируси .Не знам колко болни ,стари ,сакати и недъгави хора е избил Хитлер но след 3 години тия може и да го минат. Защо не покажат статистика от тези 3 милиона ,колко пенсионери и на пред пенсионна възраст хора са .
    Ясно е че вируса е създаден с цел намаляване пенсионните и социални фондове и насочване на парите в друга посока.
  • 17 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    Бил Гейтс е голям инвеститор в различни лаборатории...говорим за над 100.млн.долара..Още преди 5 години "предсказваше"за такава пандемия....брей станал оракул..Изводи оставям на вас.