20 Април, 2021 17:38 6 825 28

Най-скъпата в света: любимата ракия на китайския партиен елит

  • китай-
  • ракия-
  • маотай

Една бутилка от нея може да струва няколкостотин евро

Китайската ракия Маотай е най-ценната марка алкохол в света и любимото питие на китайския партиен елит. Историята на близките отношения между тази напитка и Комунистическата партия започва още през 1930-те години.

Тя е китайската водка. Или китайската текила. Маотай е най-ценната марка алкохол в света и любимото питие на китайския партиен елит. Произвежда се в едноименния град в Южен Китай, а тамошната пивоварна е най-скъпата китайска компания - струва повече от най-голямата банка в страната.

Необикновената история на една ракия

Ракията Маотай, която се произвежда основно от просо, често бива подарявана в замяна на някаква услуга. Една бутилка от нея може да струва няколкостотин евро.

„Корумпираните китайски чиновници обичат Маотай, защото са свикнали да пият само най-скъпото. А тази ракия е най-скъпата в Китай. Нейната популярност сред китайския елит допълнително вдига цената ѝ“, обяснява пред ДВ китайският разследващ журналист Лиу Ху, който пише книга по темата. Интересува го връзката между спиртната напитка и корупцията в страната.

В хода на своите проучвания журналистът е научил, че Маотай произвежда напитката и в един съседен град, което е в пряко нарушение на наименованието за произход. Проверката го е потвърдила: там разследващият журналист е видял, че държавната фирма изгражда огромна производствена база. „Никой не се интересува какво се случва там. Сякаш изобщо не съществуват държавни контролни органи“, казва Лиу Ху.

Клиентите на Маотай и познавачите от бранша знаят отлично, че пивоварната Маотай не може да отговори на огромното търсене. Затова с позволение на правителството други по-малки пивоварни се опитват да спечелят от тази ситуация. Например фамилното предприятие Гуланг, което използва същата методология за производство на ракията.

„Даваме препитание на много от местните хора“, казва Юан Ли Ян, мениджър на фирмата. Тя е усвоила същата технология: материалът ферментира в земни ями, което му придава специфичния остър аромат. Заготовката ферментира на сухо, а процесът на дестилация се извършва с пара, която извлича алкохола.

Гуланг продава своята ракия предимно на отделни клиенти и на фирми, които поръчват количества от напитката за юбилейни чествания или семейни тържества.

Възходи и падения

Историята на близките отношения между тази напитка и Комунистическата партия започва още през 1930-те години, когато комунистическите войски се отбраняват в Маотай от настъпващите отряди на националистите. След като идват на власт, комунистите национализират фабриката, с което си осигуряват сигурен и надежден доставчик на спиртната напитка. Тъй като оказва съпротива при одържавяването, собственикът на предприятието е разстрелян.

Когато през 2012 година Си Дзинпин става лидер на комунистическата партия, а след това и президент на страната, половината от продукцията на спиртната напитка е предназначена за партийните кадри. Макар че повечето от тях получават под 1000 евро месечно, ракията Маотай се лее обилно на банкетите им. По това време е и много популярно бутилка Маотай да се подарява на началник - малък жест на внимание, за да се подсигури например по-бързото израстване в партийната йерархия.

След това, по време на предприетата от Си антикорупционна кампания, продажбите на Маотай са сриват, а през 2014 акциите на предприятието се обезценяват почти двойно, достигайки цена от 119 юана. След което обаче марката изживява истински ренесанс - днес акцията надхвърля 2000 юана, а годишното производство възлиза на около 60 000 тона ракия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Covid

    30 2 Отговор
    Като видях ДВ и спрях да чета
  • 2 пояснение

    36 0 Отговор
    Корумпираните западни чиновници пият евтино уиски.
  • 3 Най-скъпа

    28 0 Отговор
    Е моята гроздова, от Кайлъшка мискет.
  • 4 веселяк

    34 1 Отговор
    Водка Белуга Епикюр от Lalique 700 мл

    15900.00 лв.

    Алкохолно съдържание: 40 %
    Разфасовка: 700 ml
    Произход: Русия
    А наздраве!

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Кравария са

    17 2 Отговор
    дойче зеле !?
  • 6 Хахаха..

    29 0 Отговор
    Разбрахме бе,пие им елита скъпа ракия,а не като бедните,дето шльокат цар Кировка.По целият свят е така от време оно,ама каква е новината,че не разбрах?!
  • 7 Хккхх

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "веселяк":

    Да, ама иди обяснявай на Чикита, които се наливат с Гъскa, че Белуга е по-добрата водка. На колко километра от завода няма нищо, няма производства, няма замърсители, няма нищо.
  • 8 Цеко Сифоня

    25 1 Отговор
    По-голяма дивотия досега не бях чел. Най-скъпата, ма наш'кога? тамън на осмък..или на деветък. А по времето на Мао даже не е имало и мисъл за Еврото, за да го сравнявате с тогавашния стандарт. Изобщо, статията е изсмукана от пръстите, като че ли наистина няма други по-любопитни факти. Я..ма то било написано от Дойе Зеле бе. Затовааа....Иначе много са марките алкохол, които са в пъти по-скъпи от тая китайска ракия .Говоря за напитки, които са в производство, не за колекционерски напитки.
  • 9 Цеко Сифоня

    8 3 Отговор
    DIVA VODKA, TEKUILA LEY 925...Коняк Henri IV Dudognon Heritage Cognac...Armand de Brignac Midas..Да не казвам цени, че някой може да получи уртикария
  • 10 яко ни лъжат

    18 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК НАПИСАЛИ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ. НАЙ-ХУБАВАТА И СКЪПА ВОДКА В СВЕТА Е БЕЛУГА. А ТОВА СИ Е КИТАЙСКА ВОДКА ЗА ШИРПОТРЕБА И НЕ Е СКЪПА. ТЕКИЛА Е В ГЛУПАВИТЕ ГЛАВИ НА НЕМСКИТЕ ЗЕЛКИ. ТО ДЕТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА МАЙ МНОГО СЕ Е НАСМЪРКАЛ С КОЛУМБИЙСКО БЯЛО БРАШНО!!!!

    Коментиран от #19

  • 11 ценител

    11 0 Отговор
    Моята домашна бургаска мускатова не я заменям и продавам за злато !!
  • 12 Гара Козлодуй

    6 5 Отговор
    Корупцията е до небето в Китай само глупаци си мислят, че има справедливост там Гнила държава
  • 13 човек от народа

    8 0 Отговор
    не знаех, че ракия се произвежда в пивоварни. но не се учудвам в Китай да е така. като знам жълтурите що за пиячи са .........
  • 14 😁😁😁😁

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "веселяк":

    ...😁... жива вода...глътка за безсмъртие...😁...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гадно

    10 0 Отговор
    Последно за ракия ли иде реч или за водка аре уточнете се мислиМ, че има малка разлика.
  • 17 Рошко

    7 1 Отговор
    Има си хас пак след като споменете Китай да не го и по оплюете
  • 18 USA imperia

    5 2 Отговор
    Корумпираните китайски чиновници обичат Маотай, защото са свикнали да пият само най-скъпото. А тази ракия е най-скъпата в Китай. С това изречение от статията показва колко Китай бори корупцията
  • 19 Суеко

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "яко ни лъжат":

    Стига па ти с таа Белуга бе. Човека ти е написал коя е най-скъпата водка- ''Diva'' и ''Russo-Baltik''. Кво си налапал тая Белуга и само нея дъвчеш . А има и още доста по-скъпи от нея.

    Коментиран от #21

  • 20 Смях

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Китайската ракия Маотай е най-ценната марка алкохол в света...

    Айде по-полека!Все ми се струва, че едни шотландски марки като Макалан, Далмор, Гленфарклас или официалния доставчик на принца на Уелс ,,Лафройг" са ,,малко" ценни от някаква китайка шльоковица.
  • 21 Д'мин

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Суеко":

    Дива и Руссо Балтик на цени от 700 000 до 1млн.$ бутилка са лимитирани серии. Не можеш да си ги купиш тука. Първата е с прах от стрити диаманти, а на втората бутилката е от няколко килограма злато и се предлага в комплект с брониран джип! Белугата си я купуваш на моменса в България и си я поркаш без да се задавяш с диамантен нрах или да усучеш сухожилие на китката от 9 кг. златна бутилка! Вероятно имат и своите вкусови качества, но да бутилираш мастика в короната на английската кралица и да кажеш, че е най-скъпото питие...

    Коментиран от #22, #26

  • 22 Цеко Сифоня

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Д'мин":

    Аааа..айде сега. Ми що не казваш че сравняваш марките на българския пазар? Тогава е друга играта. Само че тука се изхвърлят с някаква китайска пърцуца като най-скъпата напитка в света. Ти пък даваш за пример бливочите на нашия пазар. Ха уточнете критериите, па после да спорим за марки и цени. Иначе ако сме в тон със статията, всяка една марка от споменатите в пост №20 бие в земята каквато и да е китайска марка алкохол. Колкото до Белугата..има много по-добри и скъпи водки от нея и то не лимитирани серии. Поне за това инфо в нета-колкото искаш.

    Коментиран от #23

  • 23 Д'мин

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Цеко Сифоня":

    Явно трудно се разбираш с другите хора! Разбира се, че има много други водки и питиета по-скъпи от китайското чудо и от Белугата. Просто някой тука даде последната за пример. А споменатите водки предлагащи се с бронирани джипове, златни бутилки и прах от скъпоценни камъни смятам, че е несериозно да се споменават, като питиета!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Цеко Сифоня

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Д'мин":

    Ами какво ма да се разбирам толкова. Просто ако вземем критерия за по-по- най, тая пуста Белуга издиша от всякъде.Ама юнака едно си знае -едно си бае. И мисля че е достатъчно ясен критерия, поставен в настоящата статия..НАЙ-СКЪПАТА ВОДКА И НАЙ-цЕННАТА НАПИТКА. Какво толкова не е ясно в коментара ми, че не мога да разбера. Да, на нашия пазар Белугата може да е най-скъпата и най-качествената, за това не споря. Само че, в сравнение със световните класации дори не влиза в първите 20. Какво толкова не е ясно?
  • 25 Да те питам

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Д'мин":

    Пич, ти на луд ли се правиш или днес ти е рожден ден а? ....Публикувано във факти.бг: НАЙ-ХУБАВАТА И СКЪПА ВОДКА В СВЕТА Е БЕЛУГА. Изобщо вдяваш ли за какво тече спорът? Или колкото да се направиш на разбирач. Какво само кършиш метлата като ГЕРБаджия преди операция на мозъчен менискус? Ами правилно ти казват че не е нито най-скъпата, нито най-хубавата. Ама ти не , та не. Твойто мнение да е от последна инстанция. Щото сигурно лягаш и ставаш с Белуга или Русо -Балтик, та можеш да ги оцениш.

    Коментиран от #27

  • 26 Суеко

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Д'мин":

    Ами направих справка, въпреки че не съм по водките и се оказа, че тази Белуга Епикюр също е лимитирана серия. Масовата Белуга е с цени от към 60-70 лв до към 250- 300лв. Тогава? Значи на практика масовката не може да се конкурира дори с тая китайска пърцуца...ама требе да се направим на разбирачи. Лимитирани серии..най-ценни питиета..дрън-дрън ярина.
  • 27 Д'мин

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да те питам":

    Ето моите думи: Публикувано във факти.бг: Разбира се, че има много други водки и питиета по-скъпи от китайското чудо и от Белугата. Просто някой тука даде последната за пример. Ето първото споменаване в темата: Публикувано във факти.бг:
    Водка Белуга Епикюр от Lalique 700 мл 15900.00 лв. Алкохолно съдържание: 40 % Разфасовка: 700 ml Произход: Русия А наздраве!
    Коментиран от #7, #14
    Някъде да е казано в тези два цитата, че Белугата е най-...,най-...,най-...? Тази водка да се предлага с кола, или със златна бутилка и тем родобни неща формиращи цената и? Момчета какъв ви е проблема?

    Коментиран от #28

  • 28 Цеко Сифоня

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Д'мин":

    Пак се правиш на луд- даваш за пример Белуга Латитюд и в същото време ме убеждаваш че Дива и Русо Балтик били лимитирани. Ами тази Белуга също е лимитирана. Елементарна справка в нета показва че масовата Белуга е от 60 до към 300лв. С което изостава далече назад от Маотай. Т.е и твоето сравнение не е коректно. Прочети добре пост №10, какво се правиш на дръж ми шапката.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания