Last news in Fakti

19 Април, 2021 23:15 2 502 13

СЗО е против пътуващите да имат доказателство за ваксинация

  • сзо-
  • световна здравна организация-
  • ваксинация-
  • неравенство

Според организацията, тази мярка ще задълбочи неравенствата

СЗО е против пътуващите да имат доказателство за ваксинация - 1
Снимка : Shutterstock

Комисията на Световната здравна организация за извънредни ситуации заяви в понеделник, че е против от международните пътници да се изискват доказателства за ваксинация, отчасти на основание, че такава мярка ще задълбочи неравенствата, предаде „България Он Еър“.

"Не изисквайте доказателство за ваксинация като условие за влизане, като се имат предвид ограничените (макар и нарастващи) доказателства за ефективността на ваксините при намаляване на предаването и постоянното неравенство в глобалното разпространение на ваксини", се казва в изявление на комисията, обобщаващо срещата от 15 април, резултатите от която бяха публикувани едва в понеделник, пише БГНЕС.

Идеята обаче среща критики, като мнозина казват, че ще доведе до дискриминация между млади и стари, както и богати и бедни. Някои също са повдигнали опасения относно поверителността. Държавите-членки на Европейския съюз вече са се споразумели за сертификати за ваксини, Китай стартира програма за здравни сертификати за пътници, а авиокомпаниите също обмислят да изискват доказателство за ваксинация.

Съединените щати от своя страна заявиха по-рано този месец, че няма да изискват паспорти за ваксинация, но добавиха, че частният сектор е свободен да проучи идеята.

Комисията на СЗО обсъди и други въпроси по време на заседанието си миналата седмица, включително увеличаване на достъпа до ваксини срещу Ковид-19 и намаляване на националното и глобалното неравенство, що се отнася до достъпа до ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шампиона

    49 3 Отговор
    За първи път да ги подкрепям и одобрявам тяхна позиция..
  • 2 Пипи

    16 15 Отговор
    И защо се ваксинирахме?

    Коментиран от #4

  • 3 Май

    30 10 Отговор
    Ще ги искат паспортите навсякъде. Терорът над населението тепърва започва. Ще стигнем до момента да ни ваксинират през месец. Както е тръгнало без ваксина и хляб няма да можеш да си купиш.
  • 4 ХААХХА

    43 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пипи":

    ВАКСИНИРАХТЕ СЕ ЗАЩОТО НИВОТО ВИ НА IQ 0,00001
  • 5 въх

    33 0 Отговор
    чак да не повярва човек, че сзо могат да кажат и нещо смислено

    Коментиран от #8

  • 6 😷😷😷

    32 3 Отговор
    Този сертификат е Пунта Мара, щом т.н. "ваксини" не дават 100% защита! И 1% вероятност да има за пренос и зараза и трябва да бъдат изключени, като доказателство! Също НЕ бе е доказано, че ваксинирани не пренасят и не заразяват, така че от морална гледна точка СЗО са прави! Въпреки издънките, които допуснаха все пак в случая са прави! ЕС въвежда фашизъм и дискриминация без да мисли, а от страх и безсилие!
  • 7 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    8 2 Отговор
    АААА?????
  • 8 USA

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "въх":

    Не се притеснявай те ще играят сега доброто ченге ама някои други ще са лошото пък после обратното. Това ще са националните правителства които ще искат за чужденците, ама всички ще го въведат.

    То всичко е оттренирано - потърси "event201/scenario"

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СЗО вън

    5 15 Отговор
    Те от СЗО бяха и против затваряне на границите в началото на 2020 и упорито отричаха че има пандемия, та благодарение на тях заразата плъзна из целия свят. После отричаха че ковид се предавал по въздуха та трябваше група от 150 международни учени да ги зашлеви с отворено писмо. Та от тези "експрети" съвети не щем! Ваксинационните паспорти са напълно логичен метод да се намали сеенето на зараза от разни анти-ваксъри. Като не искат ваксина, ще си стоят вкъщи и ще заразяват само близките си.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "СЗО вън":

    Оффф бастун, за пръв път от СЗО да кажат нещо смислено и ти се изходи по въпроса... Какво значение има за пътуващите дали си ваксиниран? Като си ваксиниран и не можеш да си преносител? Точно като хората, които го карат без симптоми. Тестът при пътуване се иска, за да се види дали го имаш с цел да не пренасяш болестта, умник... Ваксината си е лично за теб, нито от маската те освобождава, нито от тест преди пътуване. Нали целта уж е хора с вируса да не разнасят, къде ви намират такива гении...
  • 12 Така, така

    1 0 Отговор
    Ваксинацията е безплатна, а теста не е.
  • 13 Тест

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "СЗО вън":

    Добре де, а който го е изкарал и има повече антитела от ваксинираните какво правим тогава? Не е ли по-логично да се прави паспорт с тест за тях, ако изобщо трябва да имаш подобна глупост?