Last news in Fakti

20 Април, 2021 07:40 2 628 6

Нидерландски фонд призова правителството да подкрепи изграждането на АЕЦ

  • атомна енергетика-
  • съвети-
  • аец-
  • нидерландия-
  • правителство-
  • атомни централи-
  • енергетика

Авторите предлагат 13 препоръки

Нидерландски фонд призова правителството да подкрепи изграждането на АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландският фонд e-Lise публикува „бяла книга“ под името „Ролята на нидерландското правителство за подкрепа на комерсиалната атомна енергетика“. Документът съдържа съвети към кабинета за мерките, които трябва да предприеме за бъдещето на строителство на АЕЦ в страната.

Авторите предлагат 13 препоръки, сред които: независимост на атомната програма на страната от колебанията на политическата конюнктура, създаване на нови механизми за държавно финансиране и осигуряване на нископроцентни кредити за нови ядрени проекти, възможност на провинциите сами да разработват своята енергийна стратегия с използване на АЕЦ и други.

В Нидерландия в момента работи само АЕЦ „Борсел“ с един енергоблок, който осигурява 3% от електроенергията в страната. Проектният ѝ срок за затваряне е 2033 г. В края на миналата година компанията-оператор – EPZ, предложи или да бъде удължен срокът на експлоатацията ѝ след 2033 г., или на площадката да се построят два нови енергоблока с голяма мощност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    16 1 Отговор
    М дааа, говорим за ток независим от времето и конюнктурата. Всички вече намирисват трупа на скапания ЕС, който под натиска на германия и сащ прави точно обратното. А ние закрихмебдва блока и следващите 4 предстоят, както и трите теца. Всеки момент простия бг народ ще осъзнае, че приключва с енергетиката. Ток от турция и румъния, благодарение на БМБ проклятието което българите избраха 4 пъти поред

    Коментиран от #3

  • 2 продавам

    8 1 Отговор
    Два реатора руски, 100мвт, неупотребявани. Найлона им седи. 50% отстъпка за 300 милиона двата. Може и по един за по 175 милиона. Моля само сериозни оферти, че ги бързам, ДОГОВАРЯНЕ! Приемам в биткойн или кеш в Дубай. За контакти. :
    Бойко - нула осем осем осем петстотин - петстотин и две

    Коментиран от #4

  • 3 АНОНИМЕН

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Всъщност за да влезем в ЕС условието на Франция беше да затворим 4 блока ВВЕР 440 на Козлодуй и да не строим Белене! Защото румънската АЕЦ-Черна вода е по френска технология! А това се случи преди над 20 години при Костов! А преговарящ беше Меглена Кунева! А Франция държи за Румъния и поради исторически причини! Румънския език е забъркан от французи качамак преди около 250 години! И трите теца станаха италиански, американски ...все тая чии пак по онова време! Просто не си наясно и безспорно си много далеч от истината!
  • 4 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "продавам":

    ИCТOРИЯ НA ПРOEКТA AEЦ "БEЛEНE"(Хрoнoлoгиятa e нa издaниeтo 3е-nеws.nеt)
    Там не пише,че през 1988-89г. два блока ВВЕР 1000 бяха платени и доставени от Чехия по линия на СИВ на Белене! Продадени от Милко Ковачев по царско време на руснаците за мерси и са в Русия и работят! Но пише кой и кога е договорил с руснаците новите два блока, които сега са на Белене и си се нагласил да продаваш! И трябва да знаеш, че цената ти е несравнимо по-висока от цената на Милко Ковачев!
  • 5 требе стригане

    0 0 Отговор
    Ами уран откъде?
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    НИЕ ПЪК ЩЕ ЗАКРИЕМ ДЕ ЩО ИМА У НАС ОСТАНАЛА ЦЕНТРАЛА ЗА ТОК ЩОТО СМЕ ЕКОЛОГИЧН И ЩЕ СИ СВЕТИМ НА СВЕЩИ

    ИКОНОМИКАТА НИ И БЕЗ ТОВА НЕ СЕ ДВИЖИ ТОК И ГАЗ НЕ СА НИ НУЖНИ

    ЩЕ ПАСЕМ ПАТКИ И УВЦЕ И ЩЕ ЖИВЕЕМ ЕКОЛОГИЧНО

    А, И ДИЗЕЛИТЕ СКОРО ЩЕ СПИРАМЕ, ЩОТО ЩЕ КАРАМЕ КАРУЦИ
Новини по държави: