Last news in Fakti

23 Април, 2021 17:51 4 170 25

В Швеция просто е друго?

  • швеция-
  • коронавирус-
  • локдаун-
  • пандемия-
  • маски-
  • европа-
  • жертви-
  • забрани

Главният епидемиолог на Швеция не одобрява начина, по който говорят за шведския модел в пандемията

В Швеция просто е друго? - 1
Снимка: Shutterstock

Водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел е фигура, която поляризира. За едни той е олицетворение на разум и свободна воля. Неговото нежелание да въвежда пълен локдаун остави на шведите възможността да не носят маски по ски пистите и в магазините, както и да продължат да ходят по ресторанти и кафенета. В същото време в много други европейски държави ограниченията срещу коронавируса бяха контролирани дори с полиция.

За други обаче главният епидемиолог е хазартен играч, докарал Швеция до върха на европейската класация по брой на инфекциите. От началото на пандемията досега, по данни на германската информационна платформа "Коронавирусът в цифри" (www.corona-in-zahlen.de/weltweit/), в Швеция са починали над 13 000 души от COVID-19. Особено по време на първата вълна от пандемията броят на жертвите беше крайно висок. Различният път на Швеция изпадна в немилост дори пред шведския крал. В момента (по данни от 21 април) в Швеция се регистрират по близо 400 нови инфекции на 100 000 жители в рамките на седем дни - тоест поне два пъти повече, отколкото в Германия.

Тегнел: в Швеция просто е "друго"

Тегнел не е съгласен с начина, по който говорят за шведския модел за справяне с пандемията. "Да се твърди, че Швеция е действала съвсем различно от останалите страни, не отговаря на истината", каза Тегнел пред ДВ в Стокхолм. "По същество ние правехме точно онова, което правеха и останалите. Но го правехме по малко по-друг начин." "Малко по-друг начин" - изразът твърде силно омаловажава различията между шведския път и този на останалите европейски страни. Защото в Швеция повечето от ограничителните мерки са само "препоръки", а не категорични изисквания. Изключенията се отнасят до максималния брой хора за срещи: допустими са събирания на максимално осем души, според правилата от края на март. Освен това ресторантите и кръчмите са длъжни да затварят в 20.00 часа, а университетите и учениците от девети клас нагоре залагат на дистанционно обучение, докато детските градини и началните училища остават отворени, за разлика от Германия.

Маските - желателни, но не и задължителни

И по темата за маските Швеция се отличава от практиката в останалите държави. Тегнел ги смята за не особено ефективни, затова носенето на маски там никога не стана задължително. "В страни като Франция, Италия и дори Германия се вижда, че въпреки строгите мерки се наблюдава голямо увеличение на новите инфекции", казва епидемиологът. В Швеция едва от януари тази година от пътниците в обществения транспорт се изисква да носят маски - най-вече по време на часовете с пиково натоварване. Глоби за нарушителите обаче не са предвидени. "Хората промениха много сериозно поведението си и следваха препоръките доброволно, защото знаят, че така е правилно", казва Тегнел и дава за пример големия брой шведи, които работят от вкъщи. Делът на работещите в режим хоумофис възлиза на 40%, много от шведите освен това избягват да използват обществения транспорт, когато това е възможно.

На коя страна прилича Швеция?

Тегнел недоволства поради това, че постоянно сравняват Швеция с други северни държави като Финландия и Норвегия, които имат едни от най-ниските нива на инфекции в цяла Европа. Епидемиологът обръща внимание на това, че тези държави са прекалено различни. Големите шведски градове са много по-гъсто населени, отколкото тези във Финландия и Норвегия, освен това в Швеция има по-голям дял хора с ниски доходи, а сред тях рискът от заболявания с коронавирус е принципно по-висок - същото се наблюдава и в Германия. Когато повече хора живеят заедно натясно, опасността от нови зарази е по-голяма. "В много отношения Швеция е по-близо до Белгия, Австрия и дори Германия“, казва Тегнел.

Тегнел се превърна в нещо като рок звезда

Преди една година в Швеция се вдигна голям шум, когато един продавач си татуира снимката на Андерш Тегнел на рамото. "Изведнъж този човек се превърна в рок звезда", казва Густав Лойд Агерблад и признава, че популярността на епидемиолога вече е малко пострадала от увеличения брой инфекции. Въпреки това Агерблад не съжалява, че си е направил татуировката: "Тегнел олицетворява един по-различен начин за справяне с кризите в света, при който на хората са им оставени много свободи", казва продавачът.

Автор: Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    11 16 Отговор
    Да прави са, в Швеция е друго, отдавна нямат вече хартиени пари и не се нуждаят от превъзпитание като Ганьо.

    Коментиран от #5, #10, #24

  • 2 честен ционист

    10 21 Отговор
    Тоя Тегнел е нещо като нашия Мангър. Във всяка страна сме инсталирали по един такъв "добър герой", да ви дава надежди..

    Коментиран от #13

  • 3 😷😷😷

    37 2 Отговор
    Германцитеси мислят, че всико се решава с концлагер и шпицкоманди ! Да си гледат собствената държава, че яко са се омазали и да спратда налагат фашистките ди методи на останалите!
  • 4 един

    40 3 Отговор
    Дали с маска или без маска,това грипче всички ще го минеме. Другото са празни приказки и пълнене на джобове.
  • 5 Привидно изглежда добре

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Ама не е баш така ;)
  • 6 Сравнете

    9 27 Отговор
    В Швеция има 10 пъти повече умрели от вируса на глава от населението в сравнение с Норвегия, където има въведени мерки. Може да си направите съответните изводи.

    Коментиран от #9

  • 7 Кгкфсгст

    22 4 Отговор
    В Швеция просто имат разумни управници.
  • 8 Аман

    7 8 Отговор
    Аман бе само циврите.На мен не ми пречи маската и не не мълча,даже говоря много и казвам моята истина.Какъв е проблема да я сложиш в магазина или автобуса!?За какво е целия рев!?Странно обаче всички вие като отидете в други държави сте по-ниски от тревата,и не само че носите маски ами и две слагате.Аман от бай Ганьо едното мрънкало
  • 9 Хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сравнете":

    Швеция е държавата с най-малко починали въпреки че са без затваряне........... Неграмотници плямпат затварят се и умират от страх

    Коментиран от #12

  • 10 Здрасти

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Има хартиени пари и монети, макар и малко да се използват. Какво против хартиените пари имаш? Кеша е свобода и трябва да го има. Ако някой ден има глобален срив на Интернет, шведите ще се събудят по-бедни от суданци.
  • 11 миро

    6 1 Отговор
    една от малкото страни реагирала адекватно на ковидидиотията,всички трябва да последваме техният пример.
  • 12 Дамм...

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Да, действително е доста интересна ситуацията с Норвегия и Швеция. Норвежците имат под 750 смъртни случая с/от CoviD, шведите скоро ще стигнат 14 000. Другият съсед на шведите, Финландия, са с 903 смъртни случая, свързани с коронавируса. Ама, да, "има" с какво да се гордеят шведите. Че нямат мерки и имат с 13 000 смъртни случая повече от двете си съседки. 😄😆🤣😉
  • 13 От Швеция

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Все едно, да сравниш ,професор и зелка?
    Не можем по никакъв начин и по нищо,
    да се сравняваме с Швеция?
    С какво имаме да се похвалим ,та да се сравняваме?
    Тук министъра е заварчик ,
    но управлява държавата перфектно !
    В България до вчера ни управляваше ,пожарникар ,
    и изгори държавата за 30 години напред?
    Представете си Борисов , заварчик и Премиер?
  • 14 Draco

    1 6 Отговор
    Шведите са ненормални !
    От малки израстват като елитни егоисти !
    Никой не го е еня за другия !
    Елитът им е пълен кошмар !
    Вярват ,че всички под тях трябва да изчезнат !
    Да ! Точно така ! Те действат подобно на нацистите !
    И използват точно такива безкрупулни доктори !
    Не са за завиждане !
  • 15 Бесен

    4 1 Отговор
    в крайна сметка данните не са корено различни от брутално заключените държави, което е показателно че всички други преиграха и се престараха със заключването и фашистките си приоми. Евала на Швеция!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 До 1

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    И кое те кефи,че са премахнали кеша? Смяташ,че пластиките,за директно плащане,а вече и безконтакно,е огромен плюс и върхово постижение? Сигурен съм,че си предствител на тези- новите,който без телефон в ръка са живи- умрели.В буквалния смисъл.Младок,разбери едно желязно правило: Нямаш ли кеш в портфейла,ти нямаш пари.Банкстера ти създава илюзията,че имаш.Така се стартира виртуалното робство.Под предлог,да ви бъде лесно и удобно.Но ти не контролираш собствените си пари.Контролира ги банкстера,данъчния,частния съдебен изпълнител,доставчик на ток,телефон,вода, кредити директно- всеки без дори да знаеш ще дърпа своето.И ще ти пусне смс, когато е прибрал своето.Колкото ти остане от заработеното,толкова.Пуснаха ви по улея,а вие дори се радвате.Утре си неудобен, достатъчно е да ти изключат пластиката.Но тогава не можеш да поискаш от Пешо сто лева на заем.Няма как да ти ги даде,дори да иска.Няма кеш,разбираш ли?
  • 25 Виктор браво

    1 0 Отговор
    Важно е колко са мъртвите на денонощие и да се сравнят с нас?!