24 Април, 2021 18:37 4 185 7

Испанските банки уволняват 19 000 служители

  • банки-
  • служители-
  • испания-
  • пари-
  • уволнение-
  • икономика-
  • криза-
  • коронавирус

В целия банков сектор тази година ще бъдат съкратени 19 000 служители

Испанските банки уволняват 19 000 служители - 1
Снимка: Shutterstock

След последните драстични съкращения в две от най-големите испански банки - CaixaBank ("Кайша банк") и BBVA, дебатът за заплатите на ръководствата им отново е на дневен ред. Синдикатите искат размерът на възнагражденията им да бъде ограничен, но все още няма законова възможност за това, предаде БНР.

В целия банков сектор тази година ще бъдат съкратени 19 000 служители. Мениджърите на банките оправдават уволненията с търсене на по-голяма ефективност, но кабинетът на Педро Санчес не споделя този подход, отчитайки високите им заплати. Карлос Торес, директорът на BBVA, получава над четири милиона евро годишна заплата, а на CaixaBank Хосе Игнасио в момента взима близо 1 650 000 евро.

Преди сливането с CaixaBank директорът на Bankia се е подписвал срещу половин милион евро, но сега възнаграждението му се е увеличило с още 3 милиона. Най-високата заплата начело на банка в Испания получава Ана Патриша Ботин, директор на банка Santander -7 милиона евро. Според министъра на труда Йоланда Диас са неразбираеми съкращенията на персонала при многомилионните заплати на ръководството. Според втория вицепрезидент в правителството Надя Калвиньо тези заплати и бонуси са „напълно неприемливи”.

В Испания обаче заплатите са ограничени само за длъжности, които получават публични средства. При тях лимитът е 600 000 евро годишно. Мярката влезе в сила през 2012 г. по време на правителството на Мариано Рахой и с Луис де Гуиндос начело на Министерството на икономиката. Тя включваше и ограничение на заплатите в банките, получили помощ по време на финансовата криза. Днес обаче акционерите одобряват възнагражденията на директорите на всяко предприятие, а Европейската централна банка като надзорен орган може да ги ограничи само, ако застрашават платежоспособността им.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    24 0 Отговор
    Тия сега ще вземат да дойдат в БГ да дирят работа.

    Коментиран от #3

  • 2 факт

    29 3 Отговор
    Помпайте още катайската иканомика.Ще дойде ден в който Китай е развита държава а Испания Фрянция и Италия ще се водят развиващи се.

    Коментиран от #5

  • 3 жее же

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    м даа ще работят за 300 евра и ще пеят .от банки файда нула
  • 4 Видяхте ли

    9 2 Отговор
    Директорът на Bankia(Банкя) взема официално 3 500 000 € годишно.
  • 5 Коментара

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Ъ-ъ-ъ Китай отдавна изпревари изброените от вас държави....ама много отдавна!
  • 6 Новите съседи

    4 1 Отговор
    Сменяват ги със саксий,като Амадор.
  • 7 USA

    14 2 Отговор
    Ха да ни е честито - ето това е либералния ред

    "директор на банка Santander -7 милиона евро"

    Обаче същите са получили помощ по време на финансовата криза а сега ще уволняват 19 000 служители за да си вдигнат още повече заплатите иначе лихвите са нулеви че даже и отрицателни.

    Навремето западът става богат защото най-големите заплати на директори са били само 10 пъти по-големи от най-ниските. Картър маха това ограничение и въвежда либерализма и виждаме резултатите. Китай и много държави от Азия изпревариха запада.
Новини по държави: