Last news in Fakti

26 Април, 2021 16:40 4 281 29

Тотална катастрофа в Индия. А беше ясно, че ще се стигне дотук

  • индия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Още на следващите избори индийските избиратели трябва да накажат правителството за този негов огромен провал

Тотална катастрофа в Индия. А беше ясно, че ще се стигне дотук - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Индия новата мутация на коронавируса се разпространява мълниеносно. Здравеопазването е пред колапс, хората издъхват пред болниците. А беше ясно, че ще се стигне дотук, пише кореспондентка на ДВ в Делхи.

Преди време се присъединих към една група в WhatsApp, в която индийци се опитват да си помагат в пандемията. Почти всяка секунда там пристигат съобщения от хора, търсещи бутилки с кислород, антивирусни медикаменти или информация за това къде в Индия все още има свободни болнични легла.

При всеки един такъв отчаян зов за помощ се питам как е възможно управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP) да се провали така гръмко в управлението на кризата. Правителството имаше цяла година, за да се подготви за тази вълна. Но от началото на 2021 година то все повече омаловажаваше проблема - временните центрове за карантиниране на болни от Ковид бяха разтурени, а мерките за социална дистанция и правилата за затваряне - разхлабени.

При това на фона на случващото се в другите страни беше пределно ясно, че ще има нова пандемична вълна. Индийската здравна система винаги е страдала от недостатъчно финансиране, от недостиг на медикаменти и материали. А експертите не са спирали да припомнят за съществуването на тези проблеми.

Без маски, без дистанция - въпреки жертвите

Но отговорните някак смятаха, че индуизмът и неглижирането на проблема ще са достатъчни, за да се справят със заплахата. На 20 март премиерът Нарендра Моди, когото много индийци смятат за герой, призова хората да си останат вкъщи, ако искат да предотвратят налагането на нов локдаун. В речта си Моди похвали правителството за начина, по който се бори със заразата. Но той така и не представи план за инвестиции в системата на здравеопазването, които да запълнят бързо острите липси.

На правителството сега не му остава нищо друго, освен да вини за провала опозицията и онези щати, които не се управляват от Бхаратия Джаната. Но докато политиците водят мръсните си битки, хората страдат все повече - броят на инфекциите и на жертвите расте лавинообразно.

Колко жалко, че визитата на британския премиер Борис Джонсън в Индия се провали. Ако той беше пристигнал, щеше да види една страна, в която никой не спазва дистанция, не носи предпазни маски и не се съобразява с никакви предпазни мерки - въпреки многото жертви. И днес има хора, които продължават да твърдят, че Индия е победила вируса.

Много индийци вярваха, че могат да оздравеят като приемат някакви лекарства с недоказан ефект. Други се доверяваха на рекламите за някакви чудодейни цярове, които ги заливаха в WhatsApp. И докато през последните месеци и седмици управляващите си затваряха очите, новият вариант на коронавируса започна да се разпространява мълниеносно в страната. Експерти и медици предупреждаваха за идващата нова вълна, но правителството бездействаше.

Но изведнъж индийците започнаха да настояват за промяна - най-усърдни в това отношение са хората, в чиито семейства има болни, борещи се за живота си. Те просто не могат да наблюдават безучастно как най-близките им бавно умират.

Пациенти умират пред болниците

Самата аз също съм жертва на новата вълна. Моят тъст не беше приет навреме в болница, разви тежка пневмония и почина преди броени дни. Мнозина се оказват в това полжение - нямат късмета да ги настанят в болница. В Ню Делхи болниците са препълнени - на едно легло се пада дори повече от един пациент. А който не може да бъде настанен, просто умира - в линейката или пред болницата. Бутилки с кислород и антивирусни медикаменти се търгуват на черния пазар и много хора са принудени да си ги купуват прескъпо.

В сегашната пандемия здравната система се срина: лекарите почти не спят, те са на ръба на силите си. Властите изпращат микробиолози, за да ги заместват.

Оказа се, че в момента индийският кризисен мениджмънт е най-лошият в света. Но правителството на премиера Моди изглежда смята, че е добра идея да се наливат пари в предизборни прояви с хиляди участници в тях - вместо с тези пари да се спасяват човешки животи. Без капчица срам управляващите отказват да признаят публично, че са допуснали грешки. Същевременно трупат количества от медикамента Ремдесивир, крият данните за напредъка на Индия в разработването на ваксини, както и междувременно доказания факт, че вирусът се предава чрез аерозоли.

Още на следващите избори индийските избиратели трябва да накажат правителството за този негов огромен провал. Защото той е пагубен за страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    18 6 Отговор
    Само лъжите мутират.

    Коментиран от #17

  • 2 Ха ха ха

    22 5 Отговор
    Зелето има поръчение да всява колкото се може повече страх у европейците, че пусти ваксини застояват. Малко били уплашени европейците щом по-голямата част отказват ваксинация.

    Коментиран от #16

  • 3 честен ционист

    23 5 Отговор
    Знаете ли какво е общотот между София и Мумбай - въздухът е еднакво мръсен, само като дишаш, все едно си изпушил 2 пакета цигари на ден и второ - имат и двата града 15 линейки на кръст.

    Коментиран от #9

  • 4 Случайно

    17 1 Отговор
    Случайно минавах край една лаборатория към 10ч. Пред нея опашка - 20 индийци и нито един друг.
  • 5 Си ган

    9 10 Отговор
    Не че нещо ама природата си знае работата, жалко, че не се развиха нещата и в Китай така...
  • 6 Хмммм

    2 8 Отговор
    Комунистите в Индия с помощ на Путин искат да се цензурират социалните мрежи в което пъкват доста клипчета на кметове които открито упрекват индийското ръководтво в нехайство с ковид заразата и побързаха да се молят на американците да цензурират мрежата тия комунистически номера ги виждаме в Китай за Хонконг Тибет и Уйгурия същото е за Крим и Донбас и Навални от Русия
  • 7 Мхартамет

    14 1 Отговор
    Не вервайте! Индийските избиратели ще си гласуват за ГЕРБ и ДПС, както си знаят от 10 години!
  • 8 Да да

    11 1 Отговор
    Ако вярваме на зелето навсякъде другаде провал и катастрофи, само в дойчлянд цветя и рози и всички в бяло...
  • 9 Хмммм

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Общото между София и Мумбай е че и в бг столицата се управлява от гербаджийска пъпчива фрескаща и некадърна личност която направи от София първата ромска столица в света
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Катастрофа

    17 3 Отговор
    Щом в Индия при 140 на 1 млн. починали от ковид до момента е Катастрофа, какво е в България при 2303 на 1 млн. починали?
  • 12 Ковидарите

    12 0 Отговор
    Въпрос, към DW, какво е виновно правителството, че БилГей и Ковидарите са им пуснали нов щам !? В Германия, защо не искате оставка на Меркел за същото нещо ими ще ми кажете, че сте по-добре от Индия ????
  • 13 aaaaaa

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "bandita":

    ТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ СЛОЖИ Е НЯКОЛКО В ЗАДНИЯ ДВОР ЗА ПО СИГУРНО
  • 14 вирусолог

    5 3 Отговор
    Тъпчете се още по нагъсто и не ковид ами чума ще ви налази. Не може на една територия да се нагъчкат толкова народ и да не ги налази някоя чума. Природата не търпи толкова много простотия. Факт. Природата разрежда популацията навсякъде - на хора и на животни и на растения.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    Много точно сте хванали реалноста!Желанието е да покажат-Ваксината помага-Ваксинирайте се!
  • 17 краси

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "COVID1984":

    дано те хване короната да видиш ка е.
  • 18 Българин

    8 0 Отговор
    Дойче зеле преди да гледа в канчето на другите да погледне Германия, където въпреки геноцида упражняван от Меркел заразените и умрелите не намаляват. Съвсем скоро ще дишат само след отрицателен тест и ще ядат веднъж годишно.
  • 19 dfu

    6 0 Отговор
    За последните 70 години индийците са се увеличили с 1 милард. Боли ги фара, че 1-2 милиона се били усложнили фатално от грип...
  • 20 Учуден

    5 0 Отговор
    Нещо не ми е ясно - в 1.4 милиардна Индия вчера имат 340 000 заразени и 2 200 починали и според Дойче Веле е тотална катастрофа, докато в Германия със 17 пъти по малко население числата са - 22 000 заразени /или спрямо населението на Индия 374 000/, а умрелите са 230 /спрямо Индия 3 910/ всичко е тип топ???
  • 21 Опа

    6 0 Отговор
    Още пропаганда... Без да повтарям колегите по-горе за несъответствието в процентите, само ще добавя, че с нарастването на ваксинациите от началото на годината, нарастнаха и случаите и смъртността - графиките го показват, сами правете изводите.
  • 22 ДжафДжаф

    2 0 Отговор
    Абе то тия със сигурност имат нужда от разреждане. Буда си знае работата. Друг е въпроса, че смъртността при този вирус е прекалено ниска та едва ли ще има кой знае какъв ефект. Ейго на минаха китайците. В миналото епидемии, отровни змии, мусони леопарди са ги разреждали. Всичко е както си требе, но за тия определено ще е нужен по як вирус.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Toto

    2 0 Отговор
    Нищо им няма, 1.5 милиарда са : и 10 % рандеман да дадат ше е добре и за тях, и за бъдещето- същевременно обаче при ескалация, а тях ще дойде милиони ще тръгнат да бягат оттам, заразоносители: бан трябва, до изчистване на болестта, иначе ше ма и 4та, и 5та вълни в ЕУ
  • 25 Бачо Киро

    6 0 Отговор
    Абе какво здравеопазване в Индия, какъв колапс ... те мрът като мухи, пият "светената" вода от Ганг, дето са труповете и тн, вие ковид търсите ...
  • 26 Гост

    3 1 Отговор
    Ам вижте колко са ваксинирани срещу ковид в индия бре. 118 милиона! Това са жертви на ваксините, не на вируса.
  • 27 Дойче Веле

    0 0 Отговор
    От кога Дойче Веле разбира от управление на кризи
  • 28 чиче

    1 0 Отговор
    Трябваше да им пратят нашия ЩАБ.У НАС ЕДИН ЦИГАНИН НЯМА КОВИД.а са роднини по майчина линия
  • 29 дончо

    1 0 Отговор
    ЦИГАНИЯ, ЦИГАНИЯ Е ТЕ ТОВА!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания