Last news in Fakti

27 Април, 2021 22:40 3 680 17

"Пфайзер": Пероралното ни лекарство за COVID-19 може да е готово до 2022 г.

  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Здравните експерти отбелязват, че лекарство, приемано през устата, може да промени "правилата на играта", тъй като хората, заразени с коронавируса, биха могли да го използват извън болниците

"Пфайзер": Пероралното ни лекарство за COVID-19 може да е готово до 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният изпълнителен директор на "Пфазйер" (Pfizer) Алберт Бурла заяви във вторник, че изпитваното от компанията перорално антивирусно лекарство за лечение на Covid-19 при първи признаци на заболяването може да бъде готово до края на годината, "ако всичко върви добре".

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, Бурла обясни, че компанията е постигнала напредък в клиничните си проучвания на лекарство с малки молекули и че очаква лекарствените регулатори да действат бързо, след като медикаментът бъде изцяло тестван. Той добави, че Pfizer ще информира обществеността за напредъка на лекарството "около лятото".

Ако клиничните изпитвания вървят добре и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри, лекарството може да бъде разпространено в САЩ до края на годината, посочи Бурла за предаването "Squawk Box" на CNBC.

Здравните експерти отбелязват, че лекарство, приемано през устата, може да промени "правилата на играта", тъй като хората, заразени с коронавируса, биха могли да го използват извън болниците. Изследователите се надяват, че лекарство срещу Covid-19 ще предотврати прогресирането на болестта и ще предотврати постъпването за лечение в болница.

Преди месец фармацевтичната компания Pfizer Inc започна ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу Covid-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията. Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Понастоящем ремдесивир на компанията Gilead Sciences е единственото антивирусно лекарство срещу Covid-19, одобрено в Съединените щати.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly - бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron.

В допълнение към разработваното лекарство, компанията Pfizer продължава да тества и ваксината си, разработена съвместно с немската BioNTech, при малки деца от 6-месечна до 11-годишна възраст. Ваксинирането на деца може да се окаже от решаващо значение за прекратяване на пандемията, твърдят служители на общественото здравеопазване и експерти по инфекциозни заболявания.

По-рано този месец Pfizer поиска от FDA да разшири спешната употреба на Covid ваксината и за юноши на възраст от 12 до 15 години, след като беше установено, че при проучването тя е 100% ефективна.

Бурла заяви пред CNBC, че е "много оптимистичен", че FDA ще одобри използването на ваксината при юноши.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джендераски

    20 1 Отговор
    А пераналното кога!?

    Коментиран от #5, #9

  • 2 лекарството

    11 2 Отговор
    ще ви продадат содичка бикарбонат за 13 евро :)

    Коментиран от #7

  • 3 Уса

    19 2 Отговор
    Няма да се ваксинирам и лекарствата ваши не ползвам

    Коментиран от #12

  • 4 Лелее

    24 1 Отговор
    То лекарството май е “готово” от 2012, а кога ли ще се вдигнем - обикновенните хора , да ВИ излекуваме , ма здраво , както си трябва , с нашето лекарство - дебела тояга , доста отдавна изобретено за душманите ...
  • 5 Радул

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джендераски":

    КРАВАРИТЕ ,ГО ВЗИМАТ ВСЯКАК СИ ! ПИТАЙТЕ ЕДНА ДАМА С ОСОБЕНО ИМЕ В ОБОРСКОТО ПОСОЛСТВО !
  • 6 БКПАктивист

    3 5 Отговор
    Пия СПОтник 6 и издържам по 6 часа. НА пук на всички копейкаджии
  • 7 дървенфазер

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "лекарството":

    е ама много тънко искаш. Ние спасяваме живот, а човешкият живот цена няма, но ще му сложим приемлива /за нас/цена.
  • 8 да питам

    11 1 Отговор
    какъв % се предвижда да преживеят терапията ?
  • 9 Русоснята

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джендераски":

    Когато кажеш !
  • 10 Smart

    6 2 Отговор
    Не се правете на ударени! Лекарство има много преди вируса и струва два лева - нарича се Ивермектин. Но фармацията наложи затъмнение върху него, за да наложи нещо различно, за да е много по-скъпо, не доказано във времето и със сигурност както и при ваксините с много странични ефекти.

    Коментиран от #17

  • 11 Експерт

    2 0 Отговор
    Ако е само едно вирусно, ковид ще развие съпротива след година. Така стана с грипните вируси и тамифлу. Най добре е да се комбинират 3 антивирусни на различни принципи - както правят при ХИВ.
  • 12 Ха така бе

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    И във болница недей да влизаш да заемаш място. Чай от лайкучка и каквото Господ Бог е решил за тебе.

    Коментиран от #13

  • 13 Уса

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ха така бе":

    Нямам причина да влизам в болница с вирус това е глупаво,защото те не знаят как да ме лекуват.Преодстъпвам болничното си легло на по-тежко болните и ваксините и хапчетата

    Коментиран от #14

  • 14 Пфф

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Само дето ако се наложи , ще обърнеш палачинката и ще ревеш на вход на болницата . Вервай си
  • 15 хаберих

    0 1 Отговор
    Американски и руски вирусолози са проследили появата на две нови мутации в генома на вируса"SARS-CoV-2", които са способни да развият устойчивост към антителата в човешкото тяло, съобщава електронната библиотека bioRxiv.
  • 16 ХАХАХАХ

    2 0 Отговор
    ПЪРВО ИЗОЛИРАЙТЕ ВИРУСА ЧЕ ТОГАВА ПРАВЕТЕ ВАКСИНИ И ЛЕКАРСТВА УЖ САРС КОВ 2 ПЪК ВАКСИНКИТЕ ВИ СЪДЪРЖАТ АДЕНАВИРУС
  • 17 въх

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Smart":

    Целта е да се саботира Ивермектин на макс, че да могат да си пуснат техните ПАТВНТОВАНИ(!!!!) боклуци.