Last news in Fakti

29 Април, 2021 06:05 6 473 23

В Турция откриха подводница, потопена от нацистите преди 75 години

  • турция-
  • черно море-
  • подводница-
  • втората световна война-
  • нацистка германия-
  • съветска армия

Подводницата U23 е потопена на 9 септември 1944 г.

В Турция откриха подводница, потопена от нацистите преди 75 години - 1
Снимка: БГНЕС

Една от трите подводници, спуснати от Нацистка Германия в Черно море, е била открита от водолази в Северозападна Турция. Целта на плавателния съд е била да спечели превъзходство над Съветския съюз по време на Втората световна война, но впоследствие е била потопена, след като не е получила разрешение за преминаване през Проливите, съобщава турския вестник „Дейли Сабах“, предаде „Фокус“.

Три от общо шест подводници, изпратени от нацистите в Черно море през Румъния, са били потопени в турски води след края на войната. Следи от U23 бяха открити край бреговете на Коджаели 75 години по-късно. Операцията по локализирането ѝ е продължила две години.

Подводницата е понесла поражение на 9 септември 1944 г. и е открита от TCG AKIN, спасителен подводен кораб, принадлежащ на командването на турските военноморски сили. Две години след намирането ѝ, тя бе заснета чак през април 2021 г.

Водолазите са я открили на пясъчното дъно на около 5 километра от плажа. Фактът, че всички части на подводницата, от оръжията ѝ до перископа, са останали непокътнати, привлече вниманието на местни и чуждестранни специалисти.

Останалите три подводници във флота, U9, U18 и U24, са унищожени от съветската армия през 1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да живее 9 септември

    14 18 Отговор
    Краят на българският хитлеро-фашизъм! Благодарности на англо-американците,които разбомбиха столицата на бг.фашизоидите.Всеки добър българин,особено столичаните,да се явяват на всеки 9 сеп.в посолството на Козяк с китка гербери и да я поднесе на паметника на американските пилоти!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Хахаха

    13 26 Отговор

    До коментар #1 от "Да живее 9 септември":

    1939 СССР И Хитлеристка германия, сключват пакта Рибентроп-Молотов и са СЪЮЗНИЦИ.Този договор никога не е денонсиран от СССР.
    Така че на 08.09.1944 нахлуват войските на Хитлеро-фашикткия СССР, подразред комунисти, и окупират България.
    Започват, убийства, изнасилвания, грабежи и организиране на концлагери.
  • 3 Фродо

    16 27 Отговор

    До коментар #1 от "Да живее 9 септември":

    Българите никога не са били фашисти. Но виж имало е комунисти и предатели пращал хората в Белене.

    Коментиран от #4, #8, #11

  • 4 Stefanie 🎲

    37 7 Отговор

    До коментар #3 от "Фродо":

    А тези българи които тогава са преследвали и убивали хора с комунистически убеждения какви са били? Пчелари ли?

    Коментиран от #7, #9, #10, #13

  • 5 Stefanie 🎲

    17 6 Отговор
    Така след 80 - 100 години нашите внуци правнуци ще четат новини за открити десетки натовски подводници и бойни фрегати в Черно море. Кепитат момо какво е това НАТО? Не заради друго а просто защото ще се разпадне. Така и днес 20 и повече годишните питат - мамо какво значи ТКЗС? Не знаят, защото и то се разпадна.
  • 6 Редови Гражданин

    9 0 Отговор
    Изключително "грамотно" написано заглавие.
  • 7 Какви са били?

    10 10 Отговор

    До коментар #4 от "Stefanie 🎲":

    Изпълнява ли са си служебните задължения.Борба срещу тероризма

    Коментиран от #19

  • 8 Черен Петър

    24 7 Отговор

    До коментар #3 от "Фродо":

    Естествено, че НЕ ВСИЧКИ българи са били фашисти, пък и никой не твърди подобно нещо! НО, но фашисти в България е имало при това не малко! Хайде припомни си историята от 23-та до 44-та година и какво е ставало в страната! Как са плащани пари за отрязани глави, как са убивани деца и старци! Поинтересувай се какви ги е вършил окупационният корпус, пратен от правителството по онези времена като съюзник на Германия в Гърция и бивша Югославия, по-точно в Македония , тема, която старателно се избягва да се споменава дори от много историци, и защо България плаща репарации на Гърция до края на 1964-та година! Чети повече, драги, преди да се изказваш неподготвен!

    Коментиран от #21, #22

  • 9 Какви са били?

    13 16 Отговор

    До коментар #4 от "Stefanie 🎲":

    Полицията,армията и жандармерията си е изпълнявала задълженията.Както е било е и ще бъде във всяка държава.Кумунистите са били терористи.

    Коментиран от #20

  • 10 Комунистите

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Stefanie 🎲":

    Са били финансирани от чужда държава и целта им е била смяна на законното правителство.
  • 11 До 09-09 1944

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Фродо":

    Царство България е била класическа фашистка държава,съюзник на А.Хитлер,прикачила Давидовата звезда на всички евреи,пратила 11 000 от тях в Дахау, окупирала Гърция и Югославия по заповед на Хитлер и обявила смъртоносна война на Америка и Англия,враговете на Германския Райх,това са фактите..
  • 12 Митко

    4 2 Отговор
    Значи Хитлер е избягал в Турция.Те турците същия мустак носят
  • 13 Факти

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Stefanie 🎲":

    А тези така наречени "светци" комунисти като са правили атентати и са избили много невинни хора КАКВИ са?

    Коментиран от #14, #18

  • 14 сила

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    за жалост са избили твърде малко....не 20 000,220 000 хиляди трябваше да избият след 9 ти септември
  • 15 Иван

    4 0 Отговор
    Защо нацистката подводница е потънала в Черно Море? Защо не е отлетяла на Марс? Нали нацистите са имали контакти с извънземни?
  • 16 Иван

    6 0 Отговор
    Това не е окуражаваща новина, Дойче Веле ще протестира,Европейския Парламент ще смъмри България че ограничава свободата на словото и се отдалечава от западните демократични ценности..
  • 17 Иван

    6 0 Отговор
    Европейски депутати ще кажат:защо пускате такива статии, защо не пуснете една статия на Соломон Паси например?
  • 18 Stéfanie 🎲

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    Така де. Защо само едните се демонизират а другите не. Нещо като УСА и НАТО са все добрите и убиват с идеална цел, с идеална и демократична цел бомбардират и унищожават цели дъражави, а когато група от 10 човека нападне натовска кадарма разположена в завладяна държава, то те веднага са терористи. За едни са терористи, за други са борци за свобода. Линията е толкова тънка, че с просто око трудно се вижда а когато си и тъп, тогава и с телескопа Хъбъл няма да я видиш.
  • 19 Ми то така

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какви са били?":

    И комунистите след това. Армията и полицията са си изпълнявали задълженията. Днес ние вас, утре вие нас. Равновесие да има.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Змей Горянин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Черен Петър":

    Така е, както казваш. Това е истината. Но лошото е, че на тия кретени /измислени "демократи" и още по-измислени "антикомунисти"/ каквото и да им обясняваш не прихващат. Това се обяснява с космическия вакуум, който цари в кратунките им. И липсите им от нравствен, морален и етичен характер.
  • 22 Казуар

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Черен Петър":

    Тогава, по същата логика при новата демокрация трябваше да бъдат изловени пък сталинистите и ликвидирани, защото са вършили по големи престъпления от фашистите.
  • 23 кочоОГЛУ

    0 0 Отговор
    АКО СТАЛИН НЕ БЕШЕ ИЗМАМИЛ ХИТЛЕР ЗАРАДИ ЧЪРЧИЛ-НИЕ ЩЯХМЕ ДА СЕ КЪПЕМ НА ЛАЗУРНИЯТ БРЯГ А АНГЛИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ПУСТ ОСТРОВ.
Новини по държави: