Last news in Fakti

29 Април, 2021 10:52 1 757 8

Големи промени в Молдова

  • молдова-
  • парламент-
  • мая санду

Решение на Мая Санду

Големи промени в Молдова - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Държавният глава на Молдова Мая Санду обяви, че разпуска парламента, съобщи ТАСС.

Проведени ще бъдат предсрочни избори. Това стана след решение на Конституционния съд в страната.

Съдът отмени решение на народните представители за удължаване на работата на парламента. Вотът ще се проведе на единадесети юли.

Държавният глава представя проевропейските групи. Мая Санду обяви, че настоящият парламент спира нейните опити за въвеждане на реформи.

Мнозинството в парламента се държи от социалистите, които настояват за добри отношения с Русия. Държавният глава се опитва да намери добър диалог с Европа.

Санду обяви, че ще запази добрите отношения с Русия, но и че ще търси западни примери.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега

    16 1 Отговор
    предстои подпалването на Молдова и Приднестровието!
  • 2 ха-ха

    18 3 Отговор
    ''... ще търси западни примери.'' Ами, те са много. България и Украйна, са най-близо :-)
  • 3 бай Киро

    10 5 Отговор
    Който е стъпвал там знае каква трагедия е.И колкото по про-европейски курс взимат толко повече се разраства трагедията.Ако извадим украйна от сметките,Молдова е най мизерстващата държава в Европа.Бих казал,че и в Африка трудно ще видиш подобна мизерия.Плътно зад Молдова са Румънците,а на няма и рамо дистанция следваме ние.Всъшност ако не са унгарските зони,Румъния ще е баш на дереджето на Молдова. И странно,все държави прегърнали евроатлантическата ценностна система и целещи се в юдодемокрастията.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Драган

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "бай Киро":

    Ей Баьо не ке кахъри за Молдова. Тя е на това дередже защото години наред е била колония на Руско-Съветско-Сталинската тирания с добре маскирана трета колона в Приднестровието. А ти Баьо като дрънкаш глупости заинтересува ли се как живеят рускоезичните в Приднестровието, да си чул за държавните затвори там, откъдето ако искаш да излезнеш на свобода трябва да се откупиш.
    Ех Баьо, само това е пътя на Молдова да стане нормална държава.

    Коментиран от #6

  • 5 Така

    4 1 Отговор
    Руснаците взеха Молдова от т.н. черни власи в Бесарабия (ромънски народ с фалшиво антично/римско минало няма, това са власи) и бутнаха Северна Добруджа на власите от Влашко. Днес по-интересното е каква позиция заема Букурещ за онези в т.н. Северна Македония. Ако ги признават за македонци, напълно си заслужават съдбата в Молдова.
    На изток и юг от Карпатите в днешна Румъния е голяма мизерия. Това не е тайна за никой. Трансилвания е една идея по-добре и се усеща европейско влияние, защото векове наред тази територия е била част от Унгарското Кралство.
  • 6 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Драган":

    Байо,не пиши глупости,без да познаваш нещата.Ще се самоизядеш от злоба и омраза.
  • 7 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    КОЛКО МУ Е ЦРУ ДА КУПИ ЕДНА Д РИ С ЛА !?!?!? НО ПАРИТЕ СВЪРШВАТ -ДОЛАРЪТ Е ПРЕД КОЛАПС ---ХАРТИЯ ИМА -ПОДКРЕПА НЯМА ---И ЕВРЕИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ЧУЖДИ ГРЕХОВЕ !!!!!!!!!!!
  • 8 Бай Пильо

    0 0 Отговор
    Дано да си приберете и Марянка Въшкарова най- накрая и повече дано никога не се върне в България !!!