Last news in Fakti

1 Май, 2021 05:22 5 571 115

1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага

  • червено знаме-
  • райхстаг

Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла, започнала да обстрелва знамето

1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага. До това се стига, след като ден по-рано Михаил Минин, при щурма на Райхстага, успява да се изкачи пръв на покрива.

В началото Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградския фронт и участва в разкъсването на блокадата на Ленинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач. Служи в 136-та артилерийска бригада от 79-ти стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант.

Включен е в състава на една от щурмовите групи, които имат задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага. На 30 април 1945 г. заедно със старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Алексей Бобров и капитан Владимир Маков успяват да проникнат в Райхстага и първи да издигнат Знамето на победата на купола от западната част на зданието в 21.30 ч.

Битката за Райхстага била кръвопролитна. Районът се охранявал от елитни есесовски части с обща численост от около 6000 души. Те били подкрепяни от танкове, щурмови оръдия и голям брой артилерийски оръдия.

Групата пропълзяла колкото се може по-близо до „Кралския площад” и под прикритието на артилерията, с мощен удар се втурнала напред. Започнали ожесточени боеве. Навсякъде от прозорците стреляли немски снайперисти. От 51 души до сградата успели да се приближат едва 14 войника. Боят ставал все по-жесток, но 14-те успели да завладеят два кабинета на първия етаж в централната сграда. Там през прозорците развели знамето така, както било уговорено. Но било твърде ниско и съветските части не са ги забелязали. Последвали нови схватки. Бойците успели да овладеят два кабинета и на втория етаж. Отново развели знамето. Сега вече били забелязани. Артилерията засилила огъня. На помощ дошли батальоните на капитаните Неустроев и Давидов.

Батальонът на капитан Самсонов успял да се вмъкне от дясната страна на сградата. Боят ставал все по-кървав. Етаж по етаж бойците напредвали към покрива. И ето, изкачили те на покрива и какво да видят: там се сипят като градушка мини, снаряди и куршуми. В тази обстановка било невъзможно да се сложи знамето на купола. Затова го завързали на протегнатата ръка на Бронзовия конник. Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла от огъня на Съветската артилерия, започнала да обстрелва знамето. Егоров и Кантария залегнали под Бронзовия конник.

Първият снаряд бил бронебоен. Той улучил конника, минал през него, без да се взриви. Но един от следващите снаряди успял да улучи ръката на конника и свали знамето. Двамата бойци, скрити до конника, изчакали да се стъмни, изкачили се на купола, завързали здраво червеното знаме и го оставили да се вее.

След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев” (Москва). Служи във ракетните войски със стратегическо предназначение. Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Завръща се в град Псков. Награждаван е с Орден „Червена звезда”, Орден „Отечествена война” II ст. и др. Почетен гражданин на град Псков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    27 123 Отговор
    да са живи и здрави американците и англичаните

    Хрушчов цитира Сталин да казва, че “този път без американска помощ щяхме да изгубим войната”.

    Коментиран от #4, #6, #27, #32, #36, #42, #101

  • 2 Последния Софиянец

    108 22 Отговор
    Както вървят нещата скоро пак ще се вее над Райхстага. Историята се повтаря.Европа отново обединена от Райха налита срещу Русия.Цар Борис е успял да опази от огъня България.Дано Румен Радев прояви същия разум.

    Коментиран от #35

  • 3 Победа !

    112 19 Отговор
    Това очаква всеки който посегне на Великата братска православна Русия !
  • 4 Последния Софиянец

    96 14 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Американската помощ е била капка в морето.И срещу злато.Точно по време на най тежките битки в Сталинград кервана ПК 17 е бил изоставен от английския флот в Северния ледовит океан и потопен от немските подводници.Чист саботаж.

    Коментиран от #9, #46, #54

  • 5 Факти

    18 93 Отговор
    От къде у Румен Радев разум,настрои Българите един срещо друг!

    Коментиран от #8, #47

  • 6 Всъщност

    113 9 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Рузвелт чул Чърчил да казва : ако не бяха руснаците Англия щеше да е германска провинция .

    Коментиран от #91

  • 7 ??????

    46 10 Отговор
    Правилно ли прочетох.......51 съветски войници срещу 6 000 нацисти ?

    Коментиран от #53, #62

  • 8 Последния Софиянец

    54 11 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Българите никога не сме били толкова обединени срещу мафията.На площада се обединиха всички честни хора от всякакви раси ,религии и политически разбирания.Такова обединение на здравите сили не е имало никога.

    Коментиран от #25

  • 9 реалиста

    16 58 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    спри с ссср-ките филмчета
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Черчил

    54 2 Отговор
    1944 г. – Втората световна война: Извършена е шеста бомбардировка на София от британско-американската авиация.


    През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитект на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти.

    След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж, американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

    На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори.

    В момента, когато си тръгваше, той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане, след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

    Това бе първата кампания от този вид в историята на алианса, водена без изричното съгласие на ООН. Русия, историческият съюзник на Сърбия, и Китай се противопоставяха на всяка резолюция, позволяваща военна намеса.

    На 24 март 1999 г. НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия. Бомбардировките са военна операция, извършена от 11 държави срещу Съюзна република Югославия по време на Войната в Косово. Това е първият случай, в който НАТО атакува суверенна държава.

    24 март: НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия

    Ударите са прекратени на 11 юни 1999

    Коментиран от #98

  • 12 Иван

    0 0 Отговор
    Архангел Михаил.
  • 13 пъзела

    55 2 Отговор
    Чърчил прeди 77 г.: Coфия трябвa дa бъдe cринaтa, в руинитe дa ce зacaдят кaртoфи
    Нужнo e дa ce удaри eдинcтвeнo cтoлицaтa нa Бългaрия, зa дa кaпитулирa цялaтa държaвa, кaзвa бритaнcкият миниcтър-прeдceдaтeл


    14 нoeмври 1943 гoдинa e eдин oт нaй-тeжкитe дни зa Бългaрия пo врeмe нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa.

    Нa тaзи дaтa бритaнcкитe и aмeрикaнcкитe cили прoвeждaт първo мacирaнo въздушнo нaпaдeниe нaд бългaрcкaтa cтoлицa.

    Тoчнo в 12,30 ч. 137 caмoлeтa ​- 91 бoмбaрдирoвaчa B-25 Мичъл и 46 изтрeбитeля „Лaйтинг“ aтaкувaт Coфия. Нaд cтoлицaтa ca пуcнaти oбщo 563 бoмби.

    Рaзрушeни ca 47 cгрaди и пocтрoйки. Убити ca 59 души и ca рaнeни oщe 128 бългaри. Убити ca 56 грaждaни, 1 пoлицaй и 6-имa вoeнни. Тeжкo ca рaнeни 49 души, лeкo рaнeни ca 79. Cрeщу прoтивникa излитaт 17 бългaрcки изтрeбитeля Мe-109.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 реалиста

    8 22 Отговор

    До коментар #13 от "пъзела":

    нормално ,като си бил враг.
  • 16 Черчил

    26 18 Отговор
    "Сталин успява да притиска Чърчил и Рузвелт с настъплението на Червената армия. Той има това предимството, че може да жертва хора. Сталин казва следното на Рузвелт, който се е страхувал американците да не дадат много жертви при превземането на Берлин: „Вие давайте оръжие, а аз ще дам нещо повече – кръв. Сталин много добре е знаел как да постигне целите си, защото е бил уверен, че без Червената армия САЩ не могат да постигнат нищо", разкри историкът.

    "Важно е да се отбележи, че във Втората световна война Европа воюва не срещу СССР и Сталин, а заедно с тях срещу нацистка Германия. И Сталин се съюзи с „гнилия“ Запад, а антикомунистът Чърчил пръв нарече Сталин „велик“. Трябва да оценяваме събитията от гледна точка на онази епоха, а не от днешната, която е политически конюнктурна", коментира още изследователят, който има няколко книги, посветени на Втората световна война.

    Коментиран от #20

  • 17 Иван

    19 5 Отговор
    Райхстага, охраняван от литовци и укри.

    Коментиран от #39

  • 18 Последния Софиянец

    45 5 Отговор

    До коментар #13 от "пъзела":

    Сега вече и 17 самолета нямаме.Американските производители казаха че ще получим 7 самолета евентуално през 2027 година.Но заради коронакризата ще е сигурно през 2030 година.То тогава вече няма и да ни трябват.Тогава хората ще воюват с дронове снабдени с изкуствен интелект.Пропаднаха ни милиардите.В четвъртък подписахме договор с Румъния техни самолети да ни пазят небето.

    Коментиран от #75, #93

  • 19 Шотландец

    11 3 Отговор
    отново, над Вашингтон.
  • 20 Последния Софиянец

    39 5 Отговор

    До коментар #16 от "Черчил":

    Цяла Европа е работела за Хитлер.А сега за Меркел.

    Коментиран от #37, #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Знамето на нато връз кремъл ше бъде

    7 47 Отговор
    Жужето обесено под земята 😂😂😂😂и светът ше е свободен от руската мутра убиец
  • 25 Факти

    7 45 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Ако си мислиш,че шепата хора на площада представляват България...на следващите избори народа отново ще избере Бойко!

    Коментиран от #29

  • 26 JEB

    2 24 Отговор
    пингвина и наложниците му от внеш-мин-торг-савета се крият от 36 часа тръгнала е хайка под земята да ги почерпи с чай от новичок
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тъп

    13 37 Отговор
    1985 г. Видях ГДР - СССР и ФРГ - USA, UK, разликата беше 150 години. Пейте птиченца червени.

    Коментиран от #30, #31, #80

  • 29 Хахаха..

    29 4 Отговор

    До коментар #25 от "Факти":

    Твоят Бойко е тотално опротивял на бегейците,ако го изберат някога,то ще е на 30 февруари,2030 година..
  • 30 JEB

    4 9 Отговор

    До коментар #28 от "Тъп":

    имаме списък..излез пингвин ти си първият от него
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Прав си

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    и на мен една баба на пазара ми каза същото, лично била чула като млада Сталин да казва на Хрушчов същото.
  • 33 Опс

    10 8 Отговор
    Защо не споменаха часовниците на ръката на ръснака?!

    Коментиран от #34

  • 34 да да

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Опс":

    Услужливо ги хваща деменцията.
  • 35 Госあ

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Германците са лакоми за руския ресурс, но провидението си знае работата. Ако ханс разполагаше с тези богатства, да са отекли в канала с пословичната си лакомия.
  • 36 БАЙ КУРТИ

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    И да се правиш на отворен , ПОБЕДИТЕЛЯТ ПИШЕ ИСТОРИЯТА . ТАЗИ СНИМКА ОЩЕ 1000 ГОД . ЩЕ СЕ ПОКАЗВА НА ТОЗИ ДЕН , колкото и да ти е мъчно че не е КРАВАРСКОТО знаме

    Коментиран от #52, #94

  • 37 а хааа

    3 16 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Ти за кого искаш да работи за Шаломович/Путин ли?
  • 38 лопата

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Така или иначе и тогава и сега всички вкупом работят за евреите, другарю съдържател на ресторант/демек капиталист/.
  • 39 Не точно

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Повечето от защитниците на Райхстага са били французи от сс батальона"Карл Велики".

    Коментиран от #40

  • 40 JEB

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Не точно":

    charlemagne..те са знаели че прошка няма и във франция и в русия
    прегполагаемо са стреляли докато не са им свършили патроните
  • 41 JEB

    1 13 Отговор
    захарова излез да видиш какво ти носим..руски мъж такъв
  • 42 Съвет

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Много слабо си запознат с житейският път на Сталин . Като съвет - Наблегни на Ататюрк.

    Коментиран от #44

  • 43 СССР ☭

    25 10 Отговор
    АКО НЕ БЕШЕ САМОЖЕРТВАТА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ СЕГА НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ!!! СЕГА ТЕЗИ СЪЩИТЕ КОИТО КЛЕВЕТЯТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СА СЪЩИТЕ КЪДЕТО ПРЕДИ 75 ГОДИНИ ИСКАХА ДА ЗАВЛДЕЯТ СВЕТА С ТЕХНИТЕ ВАСАЛИ ОТ ИЗТОЧНА И ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА!!!

    Коментиран от #45

  • 44 JEB

    9 13 Отговор

    До коментар #42 от "Съвет":

    сталин е утрепал повече руснаци от колкото германците в 2 войни
    ако искаш може да те пратим при него да се побратимите
  • 45 JEB

    2 12 Отговор

    До коментар #43 от "СССР ☭":

    клевети няма да има идва морската пехота с лопатите
    копае там където сте се скрили и ви разчленява с брадви и щикове
  • 46 100

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Капка в морето друг път. Повечето алуминий примерно, който ползват през войната, е доставен от щатите, а двигателите на Т-34 са от алуминий...повечето камиони, които ползват, също са доставени от щатите. Без тях, щяха дъ се върнат към каруците. И помощта не е за злато, а безвъзмездна. Виж условията на ленд-лийза. Отделно че западното участие във войната далеч не се изчерпва само с това...
  • 47 Що бе?!

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Как е разделил Румен Радев бегейците,това са съчинения гербаджийски,ние се саморазделихме още на 10 ноември и оттогава си се мразим напълно безплатно!
  • 48 Хисторик

    19 6 Отговор
    Червената армия от Курск до Берлин за 2 години, а американската от Франция-Нормандия до Берлин за 1,5 година. Само Трети украински фронт на Червената армия освободи Букурещ, София, Белград, Будапеща, Виена и стигна до Берлин!

    Коментиран от #51, #59, #61

  • 49 Часовникар

    13 16 Отговор
    Комисарят, който помага да забият Червеният парцал на Райхстага има часовници и на двете ръце!!Колекционер или най-нагъл крадец и мародер??

    Коментиран от #67

  • 50 El chochone

    23 7 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ !

    Коментиран от #55

  • 51 JEB

    9 11 Отговор

    До коментар #48 от "Хисторик":

    да жуков е казал на нас не ни трябват сапьори просто пускаме пехотата първо..ако германците са убили 20 милиона 10 поне са от руска некадърност и страх от комисарите

    Коментиран от #56

  • 52 Дойчланд

    8 17 Отговор

    До коментар #36 от "БАЙ КУРТИ":

    победителят по-гладен и беден в пъти от победения..Не знам каква история пишат ватенките, ама май никой не я чете!
  • 53 100

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "??????":

    6000 в района на райхстага, а районът е обширен. Те са държали фронта и са се били срещу други съветски части.
  • 54 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Единствено два руски стражеви кораба отиват да окажат помощ на кервана , срещу германският флот , подлагайки се на неприятелският огън .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 JEB

    7 19 Отговор

    До коментар #51 от "JEB":

    в битката при курск германците убиват 500-600 хиляди губят 100 хиляди
    битката спира когато им свършват патроните и бензина
    цели дивизии руски танкове са излизали срещу противотанковите оръдия на немците и са умирали като мухи
    основната им грешка на руските танкисти била че карат със спуснати капаци и не виждат от къде ги стрелят..
    и преди и сега са безнадежни

    Коментиран от #63, #69, #81

  • 57 USран

    9 2 Отговор
    Добре че бяха руснаците да ни спасят от кюрдите в Сирия че иначе нямаше да ни има.

    Коментиран от #60

  • 58 Страхо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Повече от тъп си ве,бастун вековен":

    разликата е вече 120 години, смятай бре тупуту!!
  • 59 Точно

    5 11 Отговор

    До коментар #48 от "Хисторик":

    Само с едно малко уточнение.София не са я освободили а копирали!!!
  • 60 JEB

    1 6 Отговор

    До коментар #57 от "USран":

    кюрдите отдавна са в това положение ще изкарат още малко
    опа много..имат си автономия в ирак пей сърце
  • 61 Точно

    1 9 Отговор

    До коментар #48 от "Хисторик":

    Исках да напиша окопирали извинявам се за правописната грешка.

    Коментиран от #64, #85

  • 62 Как става това

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "??????":

    Тава е бил щурмови отряд , като острие на бургия , показва къде има концентрация на противникови сили , и дава точни координати на щурмовата артилерия , която работи вече с такава точност , че може да насочи огъня етаж по етаж , или отделно жилище с барикадирали се немци , току пред носа на отряда.

    Коментиран от #66

  • 63 Кръволокът

    4 13 Отговор

    До коментар #56 от "JEB":

    Сталин -Бабите ще народят още камикадзета без мозг и НКВД ще им помогне с картечниците в гръб да поведат атака!
  • 64 JEB

    2 12 Отговор

    До коментар #61 от "Точно":

    руснаците са правили опити да пращат злато на към англия но германците уцелват още първият кораб..hsm единбург и се отказват на момента..не са пращали нищо защото няма моряци които ще искат да си жертват живота и да умрат от хипотермия за да пазят 1 кораб със злато..общо взето топки са пратили
  • 65 свидетел

    5 14 Отговор
    и колко безсмислени жертви и затрити млади съдби, за да стане точно на този ден ! позор за съветските маршали-касапи !
  • 66 JEB

    4 11 Отговор

    До коментар #62 от "Как става това":

    ясно ми е колко разбираш от военни работи
    ако стреляш в радиус от 500 метра от твоите ще уцелиш доста много от тях..особено ако мърдат насам натам и хвърчи стомана и каманяк
  • 67 Точно

    4 9 Отговор

    До коментар #49 от "Часовникар":

    Предполагам,че човека е бил колекционер на часовници.

    Коментиран от #70

  • 68 Вечна слава на Хитлер и нато

    3 13 Отговор
    Слава на звездата на давид
  • 69 Някой

    17 0 Отговор

    До коментар #56 от "JEB":

    Силата на танка е когато върви напред , прегазвайки отбранителните линии , за да се излезе на оперативен простор , това значи , че противниковият фронт е рухнал , и следва крушение , защото зад неговият незащитен гръб следва незабавно унищожение по части. При Курск немската техника заорава на място в руските отбранителни линии , съответно руснаците поемат инициативата , и започват бързо да обграждат германците . Манщайн изпада в паника -Аз няма да свърша като Паулус-казва , и нарежда отстъпление , което бързите действия на руснаците , обръщат германците в бягство .Те не успяват да се укрепят , фронта им рухва , Конев е феноменален , нарежда нощна атака на Харков на марш , германците ужасени продължават да бягат . Голямото германско преимущество е приключило , ролите се разменят , следва Багратион. А ти си смятай броят на жертвите. Шаха е игра за генерали.
  • 70 А ха

    8 3 Отговор

    До коментар #67 от "Точно":

    Помня една снимка от Грузия 2008 с колекционери на цветни телевизори и тоаленти чинии!
  • 71 ФАКТИ

    16 8 Отговор
    Добре че беше 9 септември да се освободим от фашизма че да се възроди България. Днес не можем да стигнем следвоенните години
    Камо ли просперитета през 1989 на развита индустриална и аграрна държава с безплатно здравеопазване и образование.

    Коментиран от #73

  • 72 JEB

    3 10 Отговор
    германците определено са им дали шанс да се окопаят доволно и са
    им скочили после..много добре са знаели какво се случва там
    просто не са преценили добре че 10 дена стрелба значи много патрони и гориво..правили са си сметка за 5 сигурно..и тигъра ги е газел като мравки през окопи и малки бункерчета

    Коментиран от #82

  • 73 JEB

    1 7 Отговор

    До коментар #71 от "ФАКТИ":

    купи си мозък ве мой
    на мездра гарата имаше едно такси волга..бил съм 5 годишен

    Коментиран от #92

  • 74 123

    17 3 Отговор
    ПОКЛОН ПРЕД ТЕЗИ СМЕЛИ ГЕРОЙ
    да гледат снимката нато джендарите и да въздишат

    Коментиран от #77

  • 75 Всъщност

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Хубавото е, че през 2030 такава държава САЩ няма вече да съществува.......а самолетите ще ги прежалим, както и парите за тях.......тиквата и хунтата му окрадоха много повече за последното десетилетие! БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ, С ПОМОЩТА НА БРАТСКА РУСИЯ!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Неграмот

    2 10 Отговор

    До коментар #74 от "123":

    мурзил, в множествено число е с И.Ама има ли значение, важното е снимката да се греда, на оня с мародер с по два часовника на всяка ръка!!!!

    Коментиран от #84

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Браво на рашнята

    5 9 Отговор
    И след този ден започва комунистическия терор и избиването на невинни без съд и присъда...Сатрапите на Сатаната изтребват интелигенцията в поробените,извинете-освободените,държави.
  • 80 no name no face no number

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тъп":

    Да такъв си ама много да знаеш
  • 81 един от стадото

    15 0 Отговор

    До коментар #56 от "JEB":

    такава батална бронетанкова битка света до тогава не помни. Нормално е да има и технически грешки в конструкциите на танковете тогава. Всички са ги имали. Приборите за наблюдение, мерене, стабилизация на оръдието/нямало е още такова/ са били първобитни спрямо сегашните. А и руските атаки са били клинообразни и бързо попадат с борд на, а не челно на немските оръдия. Но няма как, единствения начин да пробият е този, с цената на мн. жертви. После клина се разгръща и с помощта на втората вълна вече в редица правят капан/чувал/. Тактика в движение, гениални решения вадят тогава руските пълководци. Ако не беше победата на Курс, Берлин нямаше да има. Реално Германия тил е нямало, Русия с 11 часови зони, да. Блицкрига не върви там. Бе къси ги правят тия лета бе, а зимите дълги в тая Русия..
  • 82 Отговор

    12 0 Отговор

    До коментар #72 от "JEB":

    Просто Хитлер е хазартен играч , и не се вслушва в съветите на своите генерали .Основният му мотив е бил да нанесе на руснаците тежък удар , с което да ги принуди да преговарят за мир , подобно на ПСВ, и германците да се съсредоточат само срещу англо-американците които вече са в подстъпите на Европа. Трябвало му е бърза крупна голяма победа , естествено е залагал много на ефекта от новата техника . Въобразявал си е нещо такова , но е трябвало преди това да чете и осмисли Бисмарк , който добре е осъзнал руската народо-психология.
  • 83 Дфкфоффл

    0 9 Отговор
    Достоевски бешв добър писател но заради натиск от страна на СССР не довърши много това което искаше а вместо това в книгите му са написани продиктувана пропаганда на някои места.

    Коментиран от #95

  • 84 хамсал

    11 1 Отговор

    До коментар #77 от "Неграмот":

    Ако си мислиш,че и съюзниците не са джобили немците много се лъжеш! Пропуснал си епизод от Хистори, там сами си признават как са джобили пленниците а някои са ги застрелвали без причина! И си го казват-това при онези условия си беше нормално!

    Коментиран от #89, #90

  • 85 Хихихи

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Точно":

    И пак си с граматическа грешка-окОпирал...
  • 86 фактите

    5 9 Отговор
    На 5 септември Съветският съюз обявява война на Бъгария.На 8 септември червената армия ни напада и окупира без да срещне съпротива.След това следват мракобесни години.

    Коментиран от #104

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 шапша

    1 7 Отговор

    До коментар #84 от "хамсал":

    за 2008 си е ОК за ватенките и за днес си е без проблем.Промяна няма, кражбите продължават..
  • 91 да питам

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност":

    Това Рузвелт на ушенце ли ти го каза, докато си бърборкахте в Белия дом?
  • 92 Змей

    6 1 Отговор

    До коментар #73 от "JEB":

    Е това ти е грешката! Бил си 5 годишен по онези времена, а ръсиш мнения за периода, като че ли си бил най-малко на 100! И си личи, че опитът ти с училището е след 89-та! Определено си неграмотен!
  • 93 Някой си

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ами то и на руснаците подарихме един газопровод за над 3млрд суха, народна пара. От който газопровод нищо няма да видим, евентуално след 10-15 години нещо може и да изкярим. Ама само теоретично.

    Коментиран от #112

  • 94 Иванушка

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "БАЙ КУРТИ":

    Лошо нема. Нека се показва, че да се вижда на какво дередже са победените и на какво-победителите. Щото съм сигурен че и след 1000 години, според твойте предсказания, разликата м/ду едните и другите ще е същата...Победителите ще търсят технологии от победените( освен ако не си ги откраднат отново).
  • 95 Точно

    10 0 Отговор

    До коментар #83 от "Дфкфоффл":

    Какви глупости пишеш?Какъв Достоевски какъв СССР?Достоевски е роден през 1821г и е починал през 1881.
  • 96 Хораа

    6 5 Отговор
    Днес започват честванията по случай 145 годишнината от априлското въстание.Да живее България.Какво ни занимавате с червени знамена и ръце окичени с откраднати немски часовници?
  • 97 баба Цола

    0 6 Отговор
    РАЗВЯЛИ СА знамето, защо го е имало Райхстага. През 1933г. Георги Димитров и компания , като му драснаха клечката , след 12години нямаше да го развяват там.
  • 98 Фен"

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Черчил":

    В тази война са използвани 50 000бомби с обеднен уран, които в наши дни ускоряват смъртността и променят съдбите на много хора на балканите включително и в България. Нека както сме ние днес утре САЩ , населението , политиците и коалиционните им партньори извършили този ГЕНОЦИД да се чувстват както нас.

    Коментиран от #99

  • 99 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #98 от "Фен"":

    тва е поредната лъжа дрогарю.бомбите с обеднен уран до една са хвърлени в зони с албанци.има карта сръбска при това която показва точно къде са хвърлени и са далеч под 50 хиляди.при албанците няма увеличена ракова смъртност дрогар.интересно обаче как обеднения уран облъчва другите ,а албанците не?смях!
  • 100 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    битката за берлин показва комунистическия морал.сталин жертва над 300 хиляди червеноармееца без никаква причина за това.при хитлер нещата са същите.умират над половин милион човека в една напълно излишна касапница.воината е решена превземането на берлин е просто формалност.диктаторите обаче с огромното си его жертват хората си все едно са кибритени клечки.съветските загуби са огромни и напълно безмислени.хиляди воиници стигнали до берлин не успяват да празнуват победата.историята със знамето е показателна.при немците е същото.до последните часове немците екзекутират всеки хлапак дето се е уплашил и не е искал да го утрепат в една напълно изгубена битка!

    Коментиран от #102

  • 101 Валери

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Винаги съм се чудел на лудите, като тебе дето си пишат измислиците, вярват им, че и после спорят да бранят "истината" си... Уникален о.лигофрен... Само едно ще ти кажа голобрадо пи.шленце, САЩ са продавали провизии на всички, включително и на Германия. Това продадено на СССР е капка в морето спрямо това произведено от самия СССР, пък и не виждам нищо лошо да купиш суровини и техника, когато си във война.
  • 102 Баба Гицка

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "стоян георгиев":

    Стоенчо баба, не се кахъри за комунистите техните деца и внуци ще са добре, ти започвай да избираш пол за внучето си и му купи неутрални дрехи, че знае ли се какво ще си избере да стане- хеликоптер ли, морж ли, принцеса ли, пеперуда ли, наркоманче ли или Бог знае какво от огромния избор, който ще му предложи метрополията.
  • 103 Сърп и чук

    2 1 Отговор
    И как стана, че започнахте с Минин, Лисименко, Бобров и капитан Маков и накрая знамето го поставиха Егоров и Кантария /прабългарен/!?
  • 104 Фактите

    5 0 Отговор

    До коментар #86 от "фактите":

    Дам толкоз мракобесни години, че населението се увеличава с милиони, построяват се пътища, мостове, жп линии, заводи, над 3000 язовира (едва ли знаеш какво значи това), безплатно здравеопазване, безплатно обучение (което ти си пропуснал), работна седмица от 5 дни(за разлика от тази преди 9-ти), наука и техника на средно световно ниво, авиация спортна, селскостопанска, военна и гражданска дето сега е само една мечта. Имаше действащи летища в Търговище, Горна Оряховица, Видин, Ст. Загора, Пловдив и т.н. За армия няма да говоря, понеже ти не знаеш, какво е това нещо пък и гей двойките винаги ги пази някой друг и те не се занимават с тяхната самозащита. Щях да забравя и ранното пенсиониране нещо нечувано преди "мракобесния" режим, както и масовите и на символична цена почивки на планина и море за ВСИЧКИ! Бая мракобесно е било.

    Коментиран от #106, #107

  • 105 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    така е дрогар,ние ще избираме пол на детето ,а вие ще идвате да ни чистите тоалетните.интересна работра а?плачете против джендърите и хоп в германия в тоалетната с четка в ръка!що там бе дрогар що не в магадан дето сте много добре?и ако на някои му върже от вас щото е обрал останалите баламурници комуняги и хоп детето му джендър.я виж кака кури как ви работи в тази посока или другаря лавров.обират ви и крадените парици на джендърите ,а ти с четката в тоалетните щото си много добре!хахахаха,хохоххо!
  • 106 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #104 от "Фактите":

    я сега ни обясни след всичко дето е било толкова добре що комунизма падна бе дрогар?що бе?явно в комунистическите страни е било пълно с луди дето са махнали тоя красив и справедлив строи за да го заменят с тоя лош дето сега ви мъчи.та дрогар има запазени страни със строя от тогава иди там.северна корея ,куба те очакват.сутрин ще имаш четворна лопата да правиш язовири по цял ден.интересна работа обаче що един от вас не отиде,а децата ви с милиони избягаха точно в обратната посока.що бе ?

    Коментиран от #108, #109

  • 107 Бръм

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Фактите":

    Добре му го тури...Друга разлика с днешното време е, че тогава нямаше джендъри, като него, дето само тракат по клавиатурите
  • 108 Бръм

    4 0 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    Дженди, успокой се, аз ще те светна, белким ти олекне на душицата...Първо не е имало комунизъм, а т.нар. "развит социализъм". Той си имаше своите недостатъци и един от тях беше, че загуби пропагандната война срещу запада. Друга причина е, че масата хора не можаха да осъзнаят предимствата на този строй и се подлъгаха от лъскавите витрини на запада. Трета причина е, че властта се упражняваше по такъв начин, че обикновените хора не бяха ангажирани по-пряко в нея и не се даваше повече предимство и възможности за инициативните и талантливите. Четвърта причина, тогавашната върхушка реши да изтъргува социалната държава продавайки се на западните търгаши.

    Коментиран от #110

  • 109 Бръм

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "стоян георгиев":

    Пропуснах, защо много хора избягали на запад..Много просто, Дженди, първата вълна бяха такива, които си мислеха, че на запад текат реки от мед и масло. Следващите вълни бяха по причина, че огромен брой хора изведнъж останаха без работа..Но за това бяха виновни западните консорциуми, които със съдействието на техните служби и местни продажници, умишлено съсипаха по-голямата част от нашата икономика, която можеше да бъде конкурентна и да се надгради. Така с един куршум удариха два заека - елиминираха конкуренцията и получиха евтина работна ръка.

    Коментиран от #111

  • 110 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #108 от "Бръм":

    ти ще ме светнеш а?хохохоххо,хохохохо!и почна със светенето.имало социализъм,даже развит!хохохоххохохохохо!комунисти правят социализъм а,?и понеже имаше пропаганда въпросния социализъм при това развит фалира!три пъти за 40 години !абе ти си страшен осветител бе човек!та развития социализъм начело с комунисти и техните копои от милиця и държавна сигурност и,не успяха да спрат западната пропаганда ,а дрогар и народа се върза?хохоххоо,хохохо!милия осветител златен.така е дрогар.интересно обаче ти като толкова светнат що си тук ,а не си в куба да береш тръстика щаслив с петдневната работна седмица?еи тва ме светни ?
  • 111 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #109 от "Бръм":

    ти дрогар дано си над 75 иначе ще страядаш много в тоя живот.днес не преди не отдавна,а днес хиляди българи събират багажа и отиват на запад за да си хранят тук семеиствата дрогар.милиони други са там,щото комунизма опустоши страната и региона ни икономически,морално и политически.само да ти кажа дрогар в германия в западната част правеха мерцедеси в източната трабанти.тва бе причината да бяга народа. в западна германия или австрия ,хората не режеха вестници за да си бършат зад..ите,а жените не ползваха памук за да си го бутата знаеш къде дрогар.там нямаше някои политически измъд.к като правешкия офчар да им дава акъл от сутрин до вечер по единствената телевизия.там не им спираха тока през час и не бяха на купони.можеха да слушат която си искат група и да пътуват и бачкат квото искат.за вас дрогар обаче трябва да се направи резерват.там да се инсцинира развит социализъм и да ви пуснат вътре.няма друго решение.ние ще идваме после на сафари ,да подушите само нормална цигара или парфюм,докато копаете язовири.тва заслужавате и ще има ефект за превъзпитанието ви!

    Коментиран от #113, #114

  • 112 Енергетик

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Някой си":

    Този газопровод пак го спряха трима американски сенатори. А за самолетите още тогава стана ясно, че след като спряха сделката с грипените, няма да има самолети.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Бръм

    3 1 Отговор

    До коментар #111 от "стоян георгиев":

    Дa, Джeнди, тaкивa ca фaктитe, кoлкoтo и дa нe ти хaрecвa..Caмo чe нa тeзи фaкти, кoитo ти дaдe N-104 "Фaктитe" прeди мeн, a cлeд тoвa и нa другитe фaкти oт мeн, нe мoжeш дa дaдeш cмиcлeн oтгoвoр, ocвeн дa лeeш бeзмoзъчнa лoгoрeя..И пoнeжe вceки твoй "дoвoд", oпрoвeргaвaм aргумeнтирaнo, нямa дa прoпуcнa и пocлeднитe ти нaпъни...Къдe e "бляcкaвия" някoгa зaпaд ceгa - в Гeрмaния aнaдoлцитe oпрaвят жeнитe нa прoизвoдитeлитe нa вeликия "Мeрцeдec" , a вeликитe caщ ca държaвaтa c нaй-гoлeмия външeн дълг - eдин имиcлeн бaлoн, кoйтo крeпят нa принудитeлнo пoмпaнe..Oщe нaврeмeтo Aлeкo, кoйтo e пo-умeн oт 100 тaкивa кaтo нac c тeб, e прoзрял и нaмeкнaл в "Дo Чикaгo и нaзaд" зa нeнacитнaтa и caмoпoгубвaщa трecкa зa пeчaлбa oбceбилa "нoвия cвят". Щo ce oтнacя дo Кубa, c удoвoлcтвиe бих oтишъл тaм дa живeя, cтигa дa имaх тaзи възмoжнocт. Aкo нe знaeш тoвa e държaвaтa c нaй-дoбрoтo или eднo oт нaй-дoбритe здрaвeoпaзвaния в cвeтa, при тoвa бeзплaтнo..A нaдявaм ce пoнe тoвa рaзбирaш, чe здрaвeтo e нaй-вaжнo..Кубa e злe икoнoмичecки, зaщoтo e пoдлoжeнa нa търгoвcкa блoкaдa oт caщ и тeхнитe cлуги, cъщo aкo нe знaeш..Пий cи хaпчeтaтa зa лoгoрeя, Джeнди...приключих c тeб

    Коментиран от #115

  • 115 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #114 от "Бръм":

    дрогарю както писах дано си над 75 иначе си загубен.в германия анадолци им оправяли жените,а?и пият кока кола за да се дрогират!!!!абе ти от кое село си бе?нямате ли там телевизия ?ня1мате ли интернет да видиш как в германия живеят немците?та да те светна дрогар живеят си живота вземат по седем-осем хиляди средно на месец и бачкат яко.правят пак мерцедеси да знаеш ,а трабанта отдавна фалира.що се отнася до дълга на сащ ,тва дрогар не е болка за мране.важното е че си го обслужват .средния доход в сащ също е сериозен и милиони хора включително и много комуняги драпат натам.що се отнася до куба дрогар.тук излъга.ако си сериозен в преселението за там тегли един потребителски и тръгваи.няма пречки.там тръстика има бол.само че и ти си като как кури дето много обича путин ама прати детето в бъркли с крадените парици и после в банката на родшилд.та тия постни комунистически щуротии дрогар там при бабите или в гаража с домошарката като се сберете героите на труда!
Новини по държави: