30 Април, 2021 11:12 6 591 63

Супер сила внася оръжие в Сърбия чрез граждански полети

  • русия-
  • сърбия-
  • полети-
  • оръжие-
  • доставка

Русия заобикаля закона

Супер сила внася оръжие в Сърбия чрез граждански полети - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия доставя оръжие за Сърбия с граждански полети. Съгласно действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде разрешителни за три полета на година на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство. За военни въздухоплавателни средства министърът на отбраната разрешава преминаването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на до 3 въздухоплавателни средства от чужди въоръжени сили.

През 2019 и 2020 г. Русия се е възползвала от това четири пъти - два пъти годишно. По този начин не е надвишила разрешения брой. И четирите разрешителни са били за руски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специална техника за Сърбия, уточнява БГНЕС, позовавайки се на отговори на въпроси изпратени до Министерството на отбраната по Закона за достъп до информация.

Става ясно обаче, че Москва е намерила начин да заобиколи тези ограничения, доставяйки специална военна продукция за Белград с граждански полети. От силовото ни министерство посочват, че според действащата нормативна база, която регламентира процесите по издаване на разрешения за извършване полети на чужди въздухоплавателни средства във въздушното пространство на страната ни, няма изискване министърът на отбраната да съгласува постъпили искания.

По този начин през 2019 г. Русия е получила 10 разрешения от българските граждански власти за прелитане над България на свои "граждански въздухоплавателни средства, транспортиращи товари със специална и военна продукция с краен получател Република Сърбия". През миналата година са издадени 5 такива разрешения е 5, а през тази - 2.

От Министерството на отбраната подчертават, че в момента, когато страната ни е погълната от вътрешнополитическите събития, свързани с формирането на ново правителство, не е издавано разрешение за полети през въздушното ни пространство на руски самолети, транспортиращи товари със специална продукция с краен получател някоя от балканските държави.

Русия достави в Сърбия, прелитайки над България, най-модерните си зенитни ракетни комплекси, сред които С-400 и "Панцир". Според военни експерти присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави членки на НАТО - Румъния, България, Гърция и Унгария. Причината е, че те могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дайте

    95 17 Отговор
    И на нас C 400 да се пазим от Нато :D

    Коментиран от #8, #13, #44

  • 2 България = НАТО

    38 120 Отговор
    Русия = ВРАГ НОМЕР 1

    Коментиран от #40, #50

  • 3 Дамммммм

    96 8 Отговор
    Ма те руснаците са забравили нас да ни питат-Боко и Мустафата да им разрешът....Каква ирония-САЩ подкрепяха Талибаните в Афганистан....създадоха ИД и до днес ги прикриват-ама видиш ли Русия давала на Сърбия НЕЗАКОННО оръжия...-
  • 4 Бесен Язовец

    108 24 Отговор
    Нова порция пропаганда срещу Русия на Разпети петък нямат срам сороснята!

    Коментиран от #17

  • 5 😁😁😁😁

    31 2 Отговор
    ...😁...обаче безплатно!...😁...
  • 6 Орел

    56 2 Отговор
    Могат да наблюдават, не да контролират! Ако започнат да контролират ще ни паднат и двата самолета.
  • 7 гост

    16 33 Отговор
    Русия въоръжава Сърбия за война с Босна, какво ни интересува нас нормалните хора, че сръбските християни и мюсюлмани пак ще се сбият. В България за малко да тръгнем по техния път с Възродителния процес, но бяхме достатъчно мъдри да го предотвратим
  • 8 未来日記

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дайте":

    Добре, тогава и за нас дайте 100 броя самальоти.
  • 9 БАЙ Х@Й ‼

    49 3 Отговор
    Откога спазването на закона е НЕЗАКОННО 🤔
  • 10 бобчо

    18 39 Отговор
    Вчера писах, че Русия ще напълни Сърбия с ракети и всякакви оръжия, както и руски контингент, но се оказа, че вече са го направили! За лошо или не Сърбия не може вече да се отърве от Русия!

    Коментиран от #12

  • 11 Знаещ

    65 14 Отговор
    Ние отдавна трябваше да се върнем при Русия, защото тя е най силния играч и хегемон на света във военно отношение и никакво НАТО не може да и се противопостави, но както винаги сме на грешната страна.
    Дори турците го разбраха и както са в НАТО така се преориентираха и започнаха да купуват хем по-евтини, хем по-добри руски оръжия, а сега се канят и руски самолети да си купят, а ние чакаме още F-16 модел 1974 г. и то все още на хартия. Този F-16 на времето може и да е бил добър изтребител, но днес времето му е отминало. Той е все едно "Ford-Taunus", /ако все още някой го помни какво представляваше този моден/, но нов. Няма как този модел дори и нов да се равнява на днешните нови автомобили. Просто му е минало времето та така и с тези F-16.

    Коментиран от #18

  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    41 5 Отговор

    До коментар #10 от "бобчо":

    И кой по-точно бомбандира бившата съюзна република 🤔
  • 13 Ганчо

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дайте":

    Купуваш си ако имаш пари и ти разрешат. Нека видим първо консервите от САЩ, да се изкажат нашите професионалисти и т.н.
  • 14 бобчо

    18 27 Отговор
    Тихо - мълком се заформя нов СССР, но много по - опасен!
  • 15 Нахимов

    7 19 Отговор
    По време на учение в Японско море руският разрушител „Маршал Шапошников“ , разполагащ с управляеми ракети, изстреля няколко крилати ракети „Калибр” по наземни цели, съобщава в „Билд”, цитиран от БГНЕС. Но поне една от изстреляните ракети доведе до зрелищна неизправност: веднага след пуска ракетата 3M14T излезе от предвидената траектория , направи няколко лупинга над кораба и се разби във водата недалеч от разрушителя. Според руското министерство на отбраната изстреляната ракета е щяла успешно да достигне целта си на нос Суркум, на повече от 1000 километра. Но от ведомството не влизат в подробности каква е причината за инцидента. Разрушителят „Маршал Шапошников“ извърши първите изпитания в Японско море в началото на април.

    Коментиран от #21, #25

  • 16 ХАН КРУМ

    48 5 Отговор
    РУСИЯ ТЪРСИ И РАБОТИ С ПАРТНЬОРИ,ДОКАТО САЩ СИ ТЪРСЯТ РОБИ И КОЛОНИИ И СЕ ДЪРЖАТ ,КАТО ГОСПОДАРИ.КАК 45 ГОДИНИ НЯМАШЕ ЕДНА ЧУЖДА БАЗА И ЕДИН ЧУЖД ВЗВОД,А СЕГА НЯМАМЕ НАШИ, А ИМАМЕ АМЕРИКАНСКИ.ТЪПИ ,ТЪПИ ,ЧЕ ОБЛИ...
  • 17 Бесен Язовец

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Не ми обръщайте внимание. Аз съм платен трол.
  • 18 Лети ли рапторчето?

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Знаещ":

    То и рапторчето от 2000 г да си бяхме купили пак бръмтния краварска щеше да е! Руската армия скоро може да го монтира на натовците.
  • 19 ДжафДжаф

    25 1 Отговор
    Сърбите да не са някакви джихадисти та да им доставят оръжие с граждански полети. Пък и не е много ясно как се доставя С400 с Ил 76. За тая работа си има река Дунав например. Има и транспортни самолети, които могат да превозват абсолютно всичко, включително и оръжие, още повече, че Сърбия отдавна не е ембаргова държава. Ан 124 на компанията Волга Днепър по принцип са граждански транспортни самолети, които хвърчат по цял свят, където има големо-габаритни товари. Пише се, че се доставят турбини за ТЕЦ и се иска прелитане, като при това си плащат за тая работа. Кво могат да направят нашите власти!? И трябвали въобще нещо да правят. Нали ако тръгнем да организираме блокада на Сърбия това би означавало война. Все едно Турция да спре минаването на руски кораби през Босфора. Може, ама както беше казал Громико Босфора ще стане доста по-широк и за съжаление Истамбул няма да съществува.
  • 20 General Atif Dudakovic

    5 27 Отговор
    Бая панцира, точка у, и прехваления искандер бяха поразени в карабах, идлиб Сирия и Либия от бпла байрактар тб2. Купчина руско безполезно желязо нищо повече.

    Коментиран от #22

  • 21 Къде е Курск

    6 26 Отговор

    До коментар #15 от "Нахимов":

    Пфа ха ха ха ха

    Има го на видео във WARZONE .


    Ракетите ,ракетите ! Клети мурзилки и ракетите са точно същия боклук като самолетите . Това е 5то неуспешно изстрелване 50%

    Коментиран от #28

  • 22 Ъъъ

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "General Atif Dudakovic":

    А тебе поразиха ли те?😀
  • 23 Левски

    20 1 Отговор
    То питането е само формално! Да не би ако не им разрешим и минат нещо да можем да им направим ХАХАХАХА! Русия е най- големият съюзник на България!
  • 24 Сърбия е велика

    20 5 Отговор
    Свали щатския Стелт с руска ракета,по-стара от Библията,а от тенекиите на фърчилото един сръбски селянин си укрепи кочината,да не му вали на прасето.След руснаците сърбите са най-яките воини,биха се с Хитлер,с американците,показаха среден на Сталин.Няма кой да ги стресне..

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Нахимов":

    А едни ракети как се приземяваха успешно в САЩ,ама се гърмяха.Затова се правят учения и проби.
  • 26 ФАКТИ

    19 2 Отговор
    Преди няколко години Украински Ан 124 нает от САЩ с дестинация Саудитска Арабия кацаха за малко на едно българско летище заради "възможна техническа неизправност" там бяха набързо натоварвани с българско оръжие ракети за БМ Град т.н. катюши, мини и снаряди за РПГ. След това излитаха и стоварваха всичко в Саудитска арабия и ненадейно как през Турция попадаха в Сирия в ръцете на "умерената опозиция". Гледайте в тубата филма на журналистката Диляна Гайтанджиева Червена граница и ще научите повече.
  • 27 Наблюдател

    15 4 Отговор
    Русия си продава старите С-400, защото тя си има С-500 и дори С-600. Продава си тя старото оръжие, и на Търция, и на Сърбия, и на Индия и т.н. И си печели от оръжието и от газа. А НАТО'вските държави се тюхкат и охкат!
  • 28 Ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "Къде е Курск":

    Совалките са най сигурни.За тях не говориш.На живо ги гледахме как се разпарчетосват .
  • 29 JEB

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "Сърбия е велика":

    величието е безгранично там пак се свиха до 3 паланки както си му е реда..тез рзк знаеш ли как ги поразява нато от 500 километра само докато включат системата за насочване
  • 30 JEB

    5 10 Отговор
    директно ти казвам как се прегазва смешно ввс като сръбското
    пращат една вълна от дронове..половината стелт..след тях далекобойните самолети с многото ракети срещу радари..ако недай си боже сърбите се опитат да натискат копчета някакви след 5 минути всичко е свършило

    Коментиран от #32

  • 31 Тарабич

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Сърбия е велика":

    Креманското предсказание на сръбския пророк Митар Тарабич :
    /Ще дойде ден, когато сърбите ще останат точно толкова, колкото да се съберат под една круша/

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 JEB

    3 12 Отговор
    американците са губили по 10 самолета на ден и по 10 хеликоптера в продължение на 10 години във виетнам..мислете за вас като ви пратят повече самолети отколкото зенитни ракети имате в наличност..после слиза морската пехота и ви изкопава от там където живеете и ви дава шоколадче
  • 34 Вярвам

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Тарабич":

    Такава гигантска круша само пророк може да види..
  • 35 ФАКТИ

    15 3 Отговор
    САЩ = Железен Колос на глинени крака. Външен дълг над 21 трилиона долара. Стойността на долара не покрива стойността на хартията върху която се печата и това го казват американци служители на FED. Ако не правят войни и преврати загиват скоропостижно.

    Коментиран от #36, #57

  • 36 JEB

    0 7 Отговор

    До коментар #35 от "ФАКТИ":

    бухал не се тревожи..бил гейтс и илон мъск прибират цялата хартия възможна и така не се стига до инфлация
  • 37 Скорпи

    4 5 Отговор
    Ами Сърбия да отива в Евразийският съюз къде се напъва за Е.С.
  • 38 JEB

    0 8 Отговор
    мисли си че скоро ще трябва да станеш с мисълта че днеска ти е последният ден на земята и ти и семейството ти ще се преселите в един по-добър свят пък путин ще е заровен на дълбоко и морската пехота ще копае 5 минути повече
  • 39 пешо

    4 1 Отговор
    "те могат да контролират полетите на техните ВВС в региона"
    могат, я. но какъв ни е проблемът? нали споменатите васални държавици, плюс сюзерена, сме другото име на миролюбието.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 JEB

    1 11 Отговор

    До коментар #40 от "Ще ядете хурката!":

    не вярвам да стрелям по зле от някой босоног руснак
    много е вероятно да стрелям по добре даже..елате повече

    Коментиран от #55

  • 42 ФАКТИ

    12 4 Отговор
    В България не е имало референдум за влизане в НАТО. Там ни вкараха предателите начело със Соломон Паси който " услужливо" си остави трабанчето във военния музей в София след като си купи мерцедес с парите за предателството си. Така че това членство реално няма правна стойност и може да се счита за невалидно.

    Коментиран от #43, #56

  • 43 JEB

    3 9 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТИ":

    бих казал че имперските ви амбиции се сгъват драматично с днешна дата..и ако не искате да станете северна корея на два континента трябва да проявите малко фантазия..защото пленници няма да взимаме
  • 44 От шосето

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дайте":

    Я не клепайте СЪРБИЯ,
    че на Граф Игнатиевото летище ,
    доста пътнически самолети отсядат?
    Със станни букви и инициали!
    Кои арабски ,кои Украински?
    Пък и други надписи се четат от пътя?
    А и тировете, които ги товарят ,
    са все на "отбор юнаци"?
    Какво товарят ,знает само американците ,
    те летят денонощно?

    Коментиран от #45

  • 45 JEB

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "От шосето":

    ти какво пропусна българската азбука със руската ли ??
    добре е да не е чак така явно

    Коментиран от #51

  • 46 JEB

    1 5 Отговор
    предполагам че туй е митрофанова
    и е много страшна излагация
  • 47 JEB

    3 10 Отговор
    не митрофановна раздаваме калашници на мирните сирииски граждани да се защитават срещу варелните бомби на асад и руското ввс
  • 48 ПЕНКО

    6 4 Отговор
    ДАЛИ УНГАРИЯ ЩЕ СИ МОНТИРА ЗРК -С-400 !?!?!? СВАЛИЛИТЕ ГАЩИТЕ СИ РУМЪНЦИ ЩЕ " ВИЯТ НА УМРЕЛО " -ГОДИНИ НАПРЕД - ДЕБЕЛ Е АМЕРИКАНСКИЯ .....Р !?!?!?!?
  • 49 JEB

    1 8 Отговор
    едно му признавам на путин разчел е правилно знаците и ни е пратил елитен кагебейски шпионин
    ето това е уважение
  • 50 ПОМИСЛИ

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "България = НАТО":

    СЪРБИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ РОДОЛЮБЦИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 51 От Обоза

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "JEB":

    Да понякога , губим някой от вокалите ,
    в бързината,
    но не е, както си мислиш?
    И аз, бих си помислил "същото" ?
    Не сме от "Тайните служби",
    на Путин,
    но не сме и доносници на Хунтата!?
  • 52 СЛОНА

    6 4 Отговор
    РАДВАМ СЕ ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ И ДАНО ДА ИМА И РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО
  • 53 4238

    7 5 Отговор
    Откога държава като Русия се счита за суперсила?
  • 54 Живко

    5 8 Отговор
    Каква супер сила са тия гащници ? Това просто е смешно
  • 55 Все съм

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "JEB":

    чел тъпотии в сайта,но твоите днес бият всички други до сега.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ЕРЕКТУС МАКСИМУС

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "ФАКТИ":

    Коя друга държава с тоалетна хартия може да завладее света. Дори ушанките с прехвалени те си оръжия седят в кочина.
  • 58 Магелан

    2 5 Отговор
    Бедна им е фантазията на сръбските полетици и тяхното обкръжение каква бомба със закъснител са поставят държавата си защото болшевишките пияндурници нищо даром ме дават особено сега .Няма безплатен обяд.Ние сме им яли попарата,много десителетия от тази безвъзмезна болшевишка помощт на българо-руската дружба.
  • 59 Землянин

    2 2 Отговор
    Да ви имам заглавието. Турците шамарят тия пияндурници от 5 години, където ги хванат. Дори в Африка са по-интелигентни от вас, русофили...
  • 60 байкуров

    1 1 Отговор
    Русия и сателите яко ще чдът байДъновата дърта хурка
  • 61 A какво правят

    2 1 Отговор
    НАТО и ЕС и САЩ да ни защитят .. авансово ни вземат милиарди за 40 годишни непроизведени самолети и вкарват втора ръка трошляци от Скандинавя, за да спестят средства за утилизация
  • 62 Възмутен

    0 1 Отговор
    Ако правителството ни не беше фрашкано с комунисти - предатели, алкохолиците не биха си позволили да нарушават законите!
    Срам е е, че съм българин заради тази червена иииизмет!
  • 63 Видов ден идва

    0 2 Отговор
    Да хвалиш руско оръжие е все едно да ми хвалиш Москвич и Запорожец! Алкохолиците са на изживяване и съвсем скоро ще завият на умряло! Китайците не са джентълмени като чичо Сам и на ватниците вече им се вижда края!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания