1 Май, 2021 17:27 2 766 12

Липсва ли интерес към евромилиардите?

  • пандемия-
  • икономика-
  • коронавирус

Преди Европейската комисия да получи кредити на капиталовия пазар, трябва всички 27 държави членки да ратифицират правната рамка, на която се базира планът

Липсва ли интерес към евромилиардите? - 1
Снимка: shutterstock

За да получат милиардите от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията, страните от Общността трябва да обявят как смятат да харчат средствата. В уречения срок обаче са го направили само една трета от тях.

Само девет от 27-те държави членки на ЕС спазиха срока за представяне на плановете си за развитие, което е условие за достъп до средствата от европейския възстановителен фонд: Германия, Франция, Португалия, Гърция и Словакия, последвани от Дания, Испания, Латвия и Люксембург. Все пак определеният краен срок 30-и април е само ориентировъчен, поясниха от Европейската комисия. През следващите седмици вероятно ще бъдат представени и плановете на други държави.

През лятото на 2020-а година страните от ЕС договориха програма за финансиране в размер на 750 милиарда евро. Средствата са предвидени за преодоляване на последствията от пандемията и за важни бъдещи инвестиции. За целта Европейската комисия ще изтегли заеми, които трябва да бъдат възстановени с общи усилия до 2058-а година.

В своите национални планове държавите трябва подробно да представят начина, по който ще изразходват средствата от възстановителния фонд, по линия на който ще бъде разпределена огромната част от средствата - 672,5 милиарда евро. 312,5 милиарда евро от тази сума ще бъдат раздадени под формата на грантове и 360 милиона - като заеми. Останалото от 750-те милиарда ще бъде предоставено чрез програми в рамките на бюджета на ЕС.

Италия и Испания ще получат най-много

Правителствата на някои от държавите в Общността преговарят от седмици с ЕК по детайлите около плана. Италия и Испания ще получат най-сериозно финансиране, защото бяха засегнати най-тежко от икономическата криза, предизвикана от пандемията. Италия очаква да получи 191,5 милиарда евро, Испания - 140 милиарда.

Франция е заявила 40,9 милиарда, Гърция - 30,5 милиарда, Германия - 25,6 милиарда, Словакия - 6,6 милиарда. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов, България ще може да разчита на почти 29 милиарда евро финансиране под формата на субсидии, преки плащания, грантове и кредити.

Германия ще инвестира в климата и дигитализацията

90 процента от 25,6-те милиарда евро, които Германия очаква да получи, ще бъдат инвестирани в иновации и защита на околната среда, включително изследвания на енергията на бъдещето - водорода, безвредна за климата мобилност и дигитално ориентирана система на образование. Критиките към германския план са, че почти не съдържа нови проекти.

Преди Европейската комисия да получи кредити на капиталовия пазар, трябва всички 27 държави членки да ратифицират правната рамка, на която се базира планът. Осем от държавите членки още не са направили това. Парите от възстановителния фонд могат да потекат най-рано през юли, след като Съветът на Европейския съюз го одобри окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    22 1 Отговор
    Ако няма кой,аз ще се жертвам и ще ги взема.
  • 2 Бойко шкафа

    22 1 Отговор
    Аз,имам голям интерес.Даже си поръчах нови шкафчета..
  • 3 Джипко Бибитков

    17 2 Отговор
    Тоя път ще слуша по телевизията какво се случва
    Няма вече пачки.
  • 4 Снайперист

    8 7 Отговор
    Едни "хора" с гърбави носове и шапки "кипа" печатат ли печатат ...
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Я па тия

    9 2 Отговор
    Глупости...я как Баце ще ги прилапа тези евросредства ....
  • 6 Как ли са си ги разпредили престъпниците

    15 0 Отговор
    От завода за поцинковани кофи и консервният комбинат в Дулово!Ще има и за вили на гръцкото море,ще има и за Маями,ще има и за нови гащи и за ботокс и за липосукция на по трътлестите и дебело вратите бандюги....
  • 7 GnG

    10 0 Отговор
    Правителството на Г-н Борисов, ако изтегли 29 милиарда евро, е за разстрел !

    Коментиран от #8

  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "GnG":

    Естествено, че ще изтегли. Само че след изборите, когато вече ще може да преброи правилно бюлетините и ще изиграе коза "Ето, само ние сме способни да управлявяме след всичките откази от предните избори"...
  • 9 Кире

    2 0 Отговор
    Гърците са доста скромни! Само 30,5 милиарда. ЦЦЦ
  • 10 GnG

    8 0 Отговор
    Парите предоставени от ЕС са скрити задължения !

    Ако, някой ден БЪЛГАРИТЕ поискат България да е ПО-СУВЕРЕННА от сега, и решат да НАПУСНАТ ЕС, тогава всички тези ГРАНТОВЕ, ЗАЕМИ и "програми", ще бъдат ТЪРСЕНИ от България !
  • 11 Б.Б.

    2 0 Отговор
    Ади сега, липсвал интерес. Не мога да вдигам тежко. Само да ми махнат конците и ги отнасям.
  • 12 бонжур

    4 0 Отговор
    Да юу мислят тия дето ще ги плащате 2058г с общи усилия. Едни взели 140 други 30 ама плащането с общи усилия на почивки в Италия и Испаня ?