Last news in Fakti

29 Април, 2021 14:50 1 556 9

ЕП иска Европейският съюз да въведе COVID сертификати за максимум една година

  • европейски парламент-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон

ЕП иска Европейският съюз да въведе COVID сертификати за максимум една година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сертификатите за ваксинация трябва да се въвеждат в ЕС за максимален период от 12 месеца, се съобщава в позиция на Европейския парламент, одобрена в четвъртък на сесията на ЕП в Брюксел.

"В четвъртък Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за издаване на сертификат, потвърждаващ правото на свободно движение в Европа по време на пандемия. Членовете на Европейския парламент се съгласиха, че новият COVID-19 сертификат на ЕС - вместо предложения цифров зелен сертификат от Европейската комисия - трябва да е валидна 12 месеца, а не повече".

Евродепутатите подчертават, че "удостоверенията няма да служат като документ за пътуване или предпоставка за упражняване на правото на свободно движение".

"Притежателите на сертификати не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване като карантина, самоизолация или тестване. За да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, държавите от ЕС трябва да осигурят универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване".

По отношение на ваксините "държавите-членки на ЕС ще трябва да решат дали приемат и сертификати за ваксинация, издадени в други страни, за ваксини, разрешени от Световната здравна организация за спешна употреба", отбелязва ЕП.

ЕП и Съветът на ЕС трябва да започнат преговори за постигане на споразумение относно сертификатите. "И Европейският парламент, и Съветът на ЕС са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Имаше един мустакат пишман художник, със същата палава идея.

    Коментиран от #9

  • 2 честен ционист

    21 0 Отговор
    С две думи, ше ви вкарат само главичката.

    Коментиран от #6

  • 3 Сбогом

    21 0 Отговор
    свобода !
  • 4 др Гей Билтс

    15 0 Отговор
    Докато са готови биометричните татуировки, те за разлика от залежалите грипни ваксини, не се излъгахме да произвеждаме, че не знаехме дали ше клъвнат Ганьовците. Явно всичко е наред, наденахме ви хомота.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Тй де! щото той ръчички да се спре и запъне само до раменете няма?! Че и рамене няма!?
    Контролът се създава на различни нива.
    Най-добрата манипулация е контролът на ума.
    В момента,в който възприемете играта на другия, игра, която не умеете, вие сте победеният.

    И сега да си припомним отново началото на представлението.
    Месец март, пред камерите се нареждат ветеринар, шефът на пожарната, полицай, математик и коремен хирург за да ни спасяват от "вирус".
    В държавата няма регистриран "случай", но градовете са затворени с КПП-та, а външните граници - отворени.
    Сценария ли ви се струва калпав или актьорите са некадърни?
  • 7 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "др Гей Билтс":

    Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари! Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
  • 8 Счупи тъпомера

    6 0 Отговор
    Да ме хванат за жирафа, по-скоро няма да мръдна от БГ, отколкото да си сложа от тези "ваксини".
  • 9 Всъщност

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Неговата идея не е била същата, друга беше.......но използваните похвати са подобни, макар че тогава се е пипало по-грубичко, а не джендърски както сега!